ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:494/1309)

CIASTO BISZKOPTOWE Z BRZOSKWINIAMI 115

pół łyżeczki proszku do pieczenia  brzoskwinie Jaja zmiksowałam na białą masę z cukrem. Dodałam olej. Wsypałam mąkę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam na puszystą masę Formę posmarowałam masłem, posypałam tartą bułką i wlałam masę na blachę. Brzoskwinie obrałam, pokroiłam na cząstki i układałam na cieście. Włożyłam ciasto do nagrzanego piekarnika i piekłam 40 minut w temperaturze

potrawyregionalne
Placuszki bananowe. 357

jajka 6-8 łyżek mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli olej do smażenia Przygotowanie:  W blenderze miksujemy banany na gładką masę, dodajemy jaja, mleko, mąkę, proszek do pieczenia, sól i miksujemy na ciasto konsystencji gęstej śmietany.   Na mocno rozgrzanym tłuszczu smażymy placuszki o średnicy 5-6 cm. Smażymy na średnim ogniu przez

Kuchnia Łukasza
CIASTO MARCHEWKOWE 176

Puszyste, wilgotne o lekko korzennym smaku - tak w skrócie można opisać to ciasto. Bardzo łatwe w wykonaniu, wystarczy wszystko ze sobą zmiksować, upiec i gotowe :) Składniki: 2 szklanki startej marchewki (na drobnych oczkach) 2 szklanki mąki pszennej 4 jaja 1,5 szklanki cukru (ilość cukru jest opcjonalna, powinna zależeć od słodkości marchewek) 1 opakowanie cukru waniliowego  2 płaskie łyżeczki(...)przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Całość dodać do masy i zmiksować. Dodać marchewkę, cukier waniliowy i cynamon, zmiksować. Do jednolitej masy wsypać orzechy i migdały i całość wymieszać rózgą. Ciasto wyłożyć do formy posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Gotowe ciasto oprószyć cukrem

Qchnia po prostu
Walentynkowe misie-lubisie 155

masę, tj. do momentu rozpuszczenia cukru. Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku, nadal ucieramy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy. Do masy maślano-jajecznej stopniowo dodajemy mąkę, na przemian z mlekiem/śmietanką - dokładnie ucieramy. Ciastem wypełniamy otwory, do 3/4 wysokości. Jeśli lubicie, w miejscu gdzie jest brzuszek, możecie położyć nutellę. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 170 stopni C przez

kolorowotorcikowo
leśny mech- ciasto ze szpinakiem i granatem 344

przyjęciu i przekonałam się, że szpinak jest minimalnie wyczuwalny a dzięki niemu ciasto jest wilgotne i świeże. Granat, który jest tylko elementem dekoracyjnym, tak naprawdę w tym połączeniu jest orzeźwiający i nadaje soczystości. Pod przepisem znajdziecie małą ciekawostkę dotyczącą wykonania ciasta. *tortownica 21 cm Składniki: na ciasto: 3 jajka 2 szklanki mąki 1 paczka mrożonego szpinaku mielonego(...)Wystudzić, przekroić na dwa blaty na wysokości około 3/4 ciasta. Górną część ciasta pokruszyć, dolną umieścić z powrotem w blaszce. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i wyłożyć na ciasto, na wierzch ułożyć pokruszone ciasto i posypać owocem garantu.  Ciekawostka: Robiąc małe rozeznanie przed pieczeniem, przejrzałam kilka przepisów na to ciasto. Proporcje wszędzie były takie same, wszędzie też pisało

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kokosowe ciasto z jabłkami 125

szklanki wody i opłukujemy powstałym rozhoworem połówki jabłek. Jabłka nacinamy od zewnętrznej strony. W misce ucieramy masło z  cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku, ciągle miksując. Następnie dodajemy do ciasta mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem kokosowym Miksujemy na wolnych obrotach, tylko do połączenia składników.  Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Tortownicę smarujemy

Kulinarne przygody Gatity
Rolada malinowa 145

żółtek i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec wsypujemy  partiami cukier, ubijając dalej. Następnie, również partiami wlewamy żółtka i nadal ubijamy. Do masy wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy delikatnie. Wykładamy ciasto na dużą płaską formę  (u mnie 28 x 42 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 12 - 15 minut w temperaturze 180ºC. Natychmiast

Cynamonowe szczęście
CIASTO CZEKOLADOWE 124

Bardzo prosty przepis na pyszne czekoladowe ciasto, które zawsze wychodzi :)  Składniki: 200 g mąki pszennej  1 łyżka kakao  80 g masła 1/2 szklanki mleka  150 g cukru trzcinowego  1 łyżeczka proszku do pieczenia  100 g mlecznej ciemnej czekolady  wiórka kokosowe do posypania 2 jajka  Polewa: 100 g czekolady mlecznej ciemnej(...)czekoladę. Zdejmuję z palnika, dolewam mleka i mieszam.  Mąkę, proszek, kakao przesiewam przez sitko do miski. Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę, następnie powoli łącze ze suchymi składnikami i mieszam.  Ciasto przekładam do wyłożonej papierem  tortownicy i piekę przez około 45 minut ( do suchego patyczka w temperaturze 175 stopni. Przygotowuję polewę: masło i czekoladę roztapiam

Kukuleczki
Clafoutis z truskawkami 161

tarty o której pisałam Wam  tutaj . W tamtym roku  gdy robiłam je po raz pierwszy  zrobiłam je z podwójnej porcji składników w blaszce o wymiarach 25x30, ciasto jest wtedy wyższe i lepiej się kroić, trzeba tylko chwilkę dłużej piec. składniki: 2 jajka 100 g margaryny lub masła 75 g cukru 160 g mąki 150 ml mleka(...)ubić mikserem. Następnie cały czas ubijać na wolnych obrotach i dodawać porcjami resztę składników -cukier, rozpuszczoną margarynę, mąkę i mleko. Owoce można wymieszać razem z masą lub ułożyć na dnie formy i zalać przygotowanym ciastem. Ja zrobiłam tym drugim sposobem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C piekarnika i piec ok 20-25 minut. Używam trukawek małych wtedy nie puszczą

Monia miesza i gotuje
Szarlotka pełnoziarnista z prażonymi jabłkami, pianką i kruszonką 203

już tylko i wyłącznie pieczenie. Spód przygotowany jest z pszennej mąki pełnoziarnistej. Nadzienie to jabłka prażone z cynamonem. Całość przykryta jest śnieżnobiałą pierzynką i chrupiącą, złocistą pierzynką. Ekspresowe ciasto na jesienne wieczory :)         Spód: 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)szybko rozcieramy w palcach podane składniki. Chłodzimy w zamrażarce. Masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną masę. Dodajemy po jednym jajka i dalej ucieramy, aż masa się połączy. Dodajemy mąki i proszek. Wyrabiamy gładkie ciasto. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto i wylepiamy dokładnie dno. Pieczemy 10 minut 200*C. Wyjmujemy ciasto, wykładamy jabłka wymieszane

Chocolate Muffin Blog
Ciasteczka pieczarki 149

obiecałam sobie, że w najbliższym czasie go wykorzystam. Niestety, jakoś „zeszło” – przepis poszedł w zapomnienie do przepastnej szuflady. Kilka dni temu dzięki zaproszeniu przez Bożenę do udziału w pieczeniu Ciasta na niedzielę (ciasteczka) powrócił pomysł na ciasteczka pieczarki. Przepis z moimi uwagami i modyfikacją.     Składniki: - 150g miękkiego masła - 4 czubate łyżki cukru pudru - 1 jajko - 2 szklanki skrobi(...)wbijamy całe jajko, dodajemy esencję migdałową. Ucieramy do połączenia składników, aż masa będzie gładka. Przesiewamy skrobię, mąkę tortową i sodę – mieszamy – dodajemy do masy maślanej razem z łyżką soku z cytryny. Zagniatamy ciasto. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Szyjkę butelki (bez zakrętki) zanurzamy w kakao i wciskamy kolejno w kulki ciasta

mojewypiekiinietylko
Rogaliki drożdżowe z masą krówkową 179

wyrobić ciasto. Gdy będzie gotowe przykrywamy je ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około godzinę. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na stolnice i rozwałkowujemy na okręg o średnicy 28 cm, dzielimy go na 8 kawałków. Na każdy nakładamy łyżeczkę masy krówkowej i formujemy z ich rogaliki. Gotowe układamy na brytfance i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Eklery z bitą śmietaną i truskawkami 157

prawie, że ekspresowo, jedynie wypiekanie takich małych ciasteczek zajmuje  trochę więcej czasu, ale dzięki temu nabierzemy większego apetytu i docenimy smak  :) Ciasto parzone: 1 kostka masła 2 szklanki wody 2 szklanki mąki 8 jajek Masa śmietankowa: 1 l śmietany kremówki 2 opakowania cukru waniliowego 4 zagęstniki do śmietany- śmietan-fix Dodatkowo: 200 - 300 gram truskawek cukier puder Wykonanie(...)średni palnik. Dodaję masło i czekam, aż wszystko się zagotuje. Do gotującej się wody z masłem wsypuję mąkę i energicznie mieszam, by się nie przypaliło, aż utworzy się kula ciasta. Zestawiam z ognia i odstawiam do przestygnięcia. Gdy ciasto jest ciepłe, ale nie gorące, wbijam po jednym jajku, cały czas ucierając. Gotowe przekładam do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki

Ciasteczkowy Potwór
Libańskie pierożki drożdżowe 332

szklanki wlewamy letnią wodę, dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru, kruszymy drożdże. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Resztę składników na ciasto umieszczamy w misce, wlewamy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy na jednolitą gładką masę przez co najmniej 10 minut. Wkładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.3. Podczas gdy nasze ciasto wyrasta

My Culinary Art
OPONKI SEROWE 181

pieczenia - 1 litr oleju do smażenia Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać ser i dokładnie wymieszać. Do masy serowo jajecznej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wyrobić ciasto. Ciasto  Powinno być miękkie i odchodzić od ręki. Następnie rozwałkować na grubości około 1 cm.  Szklanką wykrawamy kółka, następnie kieliszkiem na środku

RAROSSA

Proponowane wyszukiwania