ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:530/1309)

Ciasto z ryżem preparowanym 177

ubijamy na sztywną, lśniącą pianę. Dodajemy powoli cukier, utarte żółtka i wymieszane obie mąki. Na koniec dodajemy olej. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony, ostudzony biszkopt przekrajamy na dwa blaty. Masa: 4 szklanki mleka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek cukru 4 żółtka sok z połowy(...)pestki słonecznika z masłem i cukrem. Pierwszy blat biszkoptu ponczujemy. Na niego nakładamy ryż preparowany wymieszany z masą kajmakową i 2/3 masy budyniowej. Następnie przykrywamy drugim blatem biszkoptu, również go ponczujemy i nakładamy pozostały krem budyniowy. Wierzch ciasta posypujemy pestkami słonecznika. Ciasto wstawiamy do lodówki. Smacznego

Salonik smaków
Ciasto z ryżem preparowanym 663

ubijamy na sztywną, lśniącą pianę. Dodajemy powoli cukier, utarte żółtka i wymieszane obie mąki. Na koniec dodajemy olej. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony, ostudzony biszkopt przekrajamy na dwa blaty. Masa: 4 szklanki mleka 4 łyżki maki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek cukru 4 żółtka sok z połowy(...)pestki słonecznika z masłem i cukrem. Pierwszy blat biszkoptu ponczujemy. Na niego nakładamy ryż preparowany wymieszany z masą kajmakową i 2/3 masy budyniowej. Następnie przykrywamy drugim blatem biszkoptu, również go ponczujemy i nakładamy pozostały krem budyniowy. Wierzch ciasta posypujemy pestkami słonecznika.  Ciasto wstawiamy do lodówki. Smacznego

Salonik smaków
Rolada kokosowa 154

Czekoladę roztapiamy w mleku na małym ogniu i odstawiamy do przestudzenia. Do miski dodajemy herbatniki, cukier puder, roztopioną czekoladę i wyrabiamy "ciasto". Przygotowujemy jasny krem: miękką margarynę ubijamy mikserem z cukrem pudrem, dodajemy wiórki i mieszamy. Ciemną masę rozwałkowujemy przez folię spożywczą na kształt prostokąta. Kładziemy jasny krem zostawiając centymetr od brzegów i zwijamy roladę. W przepisie z tej ilości

NA MOIM TALERZU
Muffinki czekoladowe z truskawkami 169

wyjść dość gęste , nie obawiajcie się jego mocnej konsystencji po upieczeniu muffiny są delikatne w smaku i puszyste )  3.Przełożyć masę do foremek ( Nałożyć jedną sporą łyżkę na spód foremi , położyć truskawkę i przykryć kolejną warstwą ciasta ) Foremki wypełniać do 3/4 wysokości 4. piec w rozgrzanymdo 180 C piekarniku przez ok. 25 min . ( Każde ciasto może wyjść troche inaczej

ciemna strona patelni
Ciasto kawowe w paski 123

atmosfera tego szczególnego dnia a może po prostu listopad? Ten szary, bury... i zimny... Od dawna chodziło już za mną "coś" kawowego. W końcu doczekało się realizacji w postaci ciasta. Po powrocie z cmentarza razem z gorącą herbatą było doskonałym sposobem na rozgrzewkę. Porcja na dużą blachę Składniki na biszkopt*: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki(...)drugiej dodajemy kakao. Formę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki (lub rękawa cukierniczego) wlewamy na przemian raz masę jasną, raz ciemną, tworząc ukośne paski. Ja dodatkowo za pomocą wykałaczki zrobiłam wzorek. Ciasto pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. * podane składniki są na jeden placek. Trzeba upiec dwa biszkopty. Krem: Budyń gotujemy

My simple kitchen
Odwrócone ciasto z ananasem 186

Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 130g miękkiego masła 130g jasnego brązowego cukru ziarnka wyskrobane 1 laski wanilii (możemy zstąpić 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego) 2 jajka 130g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka syropu ananasowego z puszki     Spód: 1. Utrzeć razem masło, cukier, miód na kremową masę(...)jajku, po każdym dodaniu, ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać ziarenka wanilii lub aromat, wymieszać. 5. Na końcu dodać przygotowaną mąkę i łyżkę syropu, wymieszać na jednolite ciasto. 6. Ciasto wyłożyć na plastry ananasa i wyrównać. Wstawić od nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190oC na funkcji góra-dół

Mała Cukierenka
Ciasto piernikowe z czekoladą 169

ciasto z pewnością nie przypomina tradycyjnego piernika. Za to jest lekkie i pachnie niesamowicie korzennymi przyprawami oraz kusi kawałkami czekolady. Do kawy na jesienno-zimowe wieczory sprawdzi się idealnie. Gwarantuję, że nie poprzestaniecie na jednym kawałku. Inspiracja: Moje Wypieki Składniki na keksówkę: 2 duże jajka 100 ml oleju 1 szklanka maślanki 250 g mąki pszennej 120 g drobnego cukru(...)zmiksować do połączenia się składników. Mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia (sodę), przyprawę korzenną wymieszać. Dodać do płynnych składników i zmiksować na gładką masę. Miksować tylko do połączenia się składników. Dodać czekoladę, wymieszać. Ciasto przelać do silikonowej keksówki (gdy używacie blaszki należy wysmarować ją tłuszczem i obsypać bułką tartą lub mąką albo wyłożyć papierem do pieczenia). Piec w temperaturze 175ºC

Fabryka pomysłów
Ciasto Pomarańczowe 394

największym atutem jest jego smak. "Przepis na ciasto pomarańczoweSkładniki:5 wiejskich jaj200 g cukru1/3 szklanki mleka90 g masła260 g mąki2 łyżeczki syropu pomarańczowego2 łyżeczki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowejłyżeczka proszku do pieczenia3/4 szklanki cukru pudru + łyżka soku pomarańczowegoSposób przygotowania:Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania jasnej puszystej masy. Następnie dodajemy syrop pomarańczowy i kawałki drobno(...)mąkę z proszkiem do pieczenia a następnie dosypujmy mieszankę do wcześniej przygotowanej masy. Mieszamy za pomocą łopatki.Gotową masę przelewamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180`C przez około 40 - 50 minut. Po tym czasie ciasto studzimy w formie, a następie polewamy lukrem pomarańczowym - do cukru pudru dodajemy łyżkę soku pomarańczowego i mieszamy

Słodkie Przyjemności
Murzynek z kokosową kołderką 394

wylać ciasto kakaowe. Dżem rozsmarować na wierzchu ciasta (warstwa nie może być zbyt gruba bo wpadnie do ciasta). Białka musimy ubić na sztywną pianę. Następnie powoli dodawać cukier. Piana musi być bardzo gęsta. Na koniec wymieszać z wiórkami kokosowymi i wylać masę na warstwę dżemu. Można jeszcze po wierzchu posypać wiórkami kokosowymi. Piec ok. 45 minut w w temp

kuchcikownia
Ciasteczka biszkoptowe z ananasem 120

mąkidżem wiśniowy250 ml śmietanki 30 % ananas świeży/ z puszkiSposób przygotowania:Jajka ubijamy razem z cukrem i cukrem pudrem. Gdy masa podwoi swoją objętość dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło i mieszamy. Mąkę przesiewamy i dodajemy do ciasta - lekko mieszamy.Ciasto wylewamy na blaszkę z piekarnika, bądź dużą prostokątną formę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy około 15- 20 minut w piekarniku rozgrzanym(...)C.Pieczemy do zarumienienia.Gotowe ciasto kroimy na 12 -16 prostokątów - studzimy.W tym czasie przygotowujemy bitą śmietanę - do wysokiej, szklanej miski (najlepiej zimnej) wlewamy śmietankę i ubijamy, do momentu, gdy masa będzie sztywna. Jeżeli chcecie możecie pod koniec ubijania dodać łyżeczkę cukru.Świeżego ananasa obieramy i kroimy na plasterki, a następnie na małe cząstki.Na ostudzone ciastka nakładamy około łyżkę dżemu

Słodkie Przyjemności
Niezawodne ciasto ucierane z borówkami i nektarynkami 180

dalszych zbędnych słów zapraszam Was do spróbowania tego pysznego i przyznajmy szczerze prostego ciasta ucieranego. Dziś w wersji z borówkami i nektarynkami. Tego typu owoce idealnie komponują się z ciastem i będę je stosować o wiele częściej, bo ostatnio moim gościom smakowało tak bardzo, że ... cała blacha znikła w kilka chwil. Następnym razem upiekę od razu dwie ;) * zmodyfikowany przepis(...)Mieszamy wszystko ostrożnie ręczną trzepaczką lub drewnianą łyżką, do połączenia składników. Masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką keksówki o wymiarach 31x12. Na masę przekładamy owoce, po czym dociskamy je lekko ręką ("wyrównując" ciasto). Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut (do tzw. "suchego patyczka"). Przestudzone ciasto kroimy i podajemy. Smacznego

Słodkie okruszki
Ciasto z truskawkami bez pieczenia 188

Ciasto to jest raczej deserem ponieważ nie trzeba go piec. Samo przygotowanie nie jest trudne i długie, jednak większość czasu, który jest potrzebny na zrobienie go, spędza w lodówce. Ja użyłam truskawki i galaretki o smaku leśnym do warstwy środkowej oraz galaretki truskawkowej na wierzch. Przepis na tortownicę o średnicy 22 cm. Składniki: biszkopty ¼ szklanki mocnej herbaty, łyżka spirytusu(...)rozpuścić w 300 ml wrzątku, również zostawić by ostygła i zaczęła tężeć. Truskawki umyć, usunąć szypułki i przekroić na pół. Truskawki układać na stężałej masie a następnie powoli i delikatnie zalać je tężejącą galaretką. Ciasto włożyć do lodówki by galaretka stężała

Mama Gotuje
Ciasto podwójnie malinowe 138

piec ok 15 minut na 200 C. Śmietankę ubić, dodać do niej tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 3/4 szklanki wody, dokładnie wymieszać mikserem. Do masy dodać 1/3 malin, delikatnie wymieszać i wyłożyć na wystudzone ciasto. Wstawić do lodówki do stężenia. Potem na wierzchu ułożyć resztę malin i zalać pozostałą galaretką, wstawić do lodówki do ponownego stężenia

Monia miesza i gotuje
Sernik „puszysty” 3334

często gości na moim stole. Składniki: Spód: 1/4 szklanki cukru 1 i 3/4 szklanki mąki 1 całe jajko 2 żółtka 100 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu 400 ml śmietany kremówki 8 jajek (oddzielone żółtka od białek) 2 budynie śmietankowe (bez cukru) 1, 5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia starta skórka(...)lodówki na około 30 min. Piekarnik nagrzać do 170’C. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno prostokątnej formy i ponakłuwać widelcem. Jeżeli ciasto będzie się rwało, należy wylepić formę ręcznie. Piec około 10 min. Masa serowa: Żółtka z cukrem ubić, dodać twaróg, budynie, startą skórkę z cytryny, proszek do pieczenia i dokładnie zmiksować. Ubić kremówkę, dodać do masy i lekko

Oryginalny smak
Sernik z brzoskwiniami i daktylami 111

sernik z brzoskwiniami. Smakował wybornie z pijanymi daktylami i ledwo się załapałam na kawałek do zdjęcia Składniki na kruche ciasto: _____________________ 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół kostki  margaryny pół szklanki cukru 2 jaja Składniki na masę serową: _____________________ 1 kg białego sera trzykrotnie mielonego ( u mnie President) 200 g masła  2 budynie śmietankowe z cukrem(...)puszka brzoskwiń 1/2 szklanki daktyli z rumu Przygotowanie: _____________________ Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i odłożyć do zamrażarki na minimum  1 godzinę. Po tym czasie wyjąć , rozwałkować i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Dodawać kolejno po jednym żółtku aż powstanie puszysta masa. Ser przełożyć do dużej miski. dodać

Gosia gotuje
Sernik na zimno truskawka w czekoladzie 188

dziś wiadomo, że truskawki i czekolada bardzo się lubią ;) Galaretka z kawałkami truskawek ukryta pod warstwą masy serowej (ostatnio to mój ulubiony sposób na serniki :P), czekoladowa polewa i wieńczące dzieło truskawki w czekoladzie... Mówię Wam, bajka :) Polecam! Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżki cukru waniliowego szczypta solo 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)cukrami. Masę serową dokładnie połączyć z wystudzoną żelatyną. Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 1,5 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia + 150 g truskawek Czekoladę połamać na kawałki, roztopić ją w kąpieli wodnej, dodać olej i dokładnie połączyć. Truskawki umyć i osuszyć. Szybko zanurzać je w płynnej czekoladzie. Ułożyć je na kratce i schłodzić. Resztą polewy udekorować ciasto. Czekoladowymi

Domowa cukiernia Ewy
BRZOSKWINIOWIEC – SERNIK Z BRZOSKWINIAMI I GALARETKĄ 473

serników. Ps. na się lato – idealny! Brzoskwiniowiec idealny w każdym calu! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 24 cm ) CIASTO: * jajko – 3 szt * cukier – 3 łyżki * mąka pszenna – 3 łyżki * kakao – 1,5 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka MASA: * twaróg 3-krotnie mielony – 600 g * śmietana 30% – 250 g * cukier puder – 6 łyżek(...)puszka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, a następnie wsypujemy po łyżce cukru. Nie przerywając miksowania dodajemy po 1 żółtku. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao – mieszamy za pomocą drewnianej łyżki., a następnie wylewamy na tortownicę wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 min/ 180C, studzimy. MASA: Brzoskwinie odsączamy

Ostra na Słodko
MOCNO CIASTO CZEKOLADOWE Z CZEREŚNIAMI 171

kakao i proszkiem do pieczenia oraz mleko. Na koniec dodajemy przestudzoną rozpuszczoną czekoladę. Foremkę natłuścić i posypać mąką lub tartą bułką. Wyłożyć połowę masy. Na nią połowę wydrylowanych czereśni. Na czereśnie wykładamy resztę ciasta, a na nie pozostałe czereśnie. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50 minut do suchego patyczka. (ja piekłam 65 ponieważ ciasto

Walijskie Pichcenie