ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:532/1309)

Biszkopt z masą śliwkową i bitą śmietaną. 309

powrotem do piekarnika do wystudzenia. Gdy wystygnie przecinamy na dwie części. Masa Śliwkowa: 1 kg śliwek (mogą być mrożone) 1 galaretka cytrynowa 1 kisiel (ja dałam poziomkowy - ale w zasadzie może być też inny) Śliwki dusimy na małym ogniu dzieląc na mniejsze części Blendujemy na gładka masę, Przekładamy z powrotem do garnka i dodajemy sypki kisiel i galaretkę Wszystko razem(...)wykłada my masę śliwkową i wstawiamy do lodówki. w tym czasie robimy Bitą śmietanę: śmietana 36% ok 400/500ml Cukier puder (wg uznania) żelatyna - 2 łyżeczki żelatynę rozpuszczamy w gorącej (nie wrzącej) wodzie(1/4 szkl) i studzimy. Śmietanę ubijamy, pod koniec dajemy cukier puder i żelatynę. Na masę śliwkową wylewamy większą część śmietany, zostawiając trochę na wierzch ciasta. Kładziemy drugi blat

Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...
Biszkopt z masą śliwkową i bitą śmietaną. 309

powrotem do piekarnika do wystudzenia. Gdy wystygnie przecinamy na dwie części. Masa Śliwkowa: 1 kg śliwek (mogą być mrożone) 1 galaretka cytrynowa 1 kisiel (ja dałam poziomkowy - ale w zasadzie może być też inny) Śliwki dusimy na małym ogniu dzieląc na mniejsze części Blendujemy na gładka masę, Przekładamy z powrotem do garnka i dodajemy sypki kisiel i galaretkę Wszystko razem(...)wykłada my masę śliwkową i wstawiamy do lodówki. w tym czasie robimy Bitą śmietanę: śmietana 36% ok 400/500ml Cukier puder (wg uznania) żelatyna - 2 łyżeczki żelatynę rozpuszczamy w gorącej (nie wrzącej) wodzie(1/4 szkl) i studzimy. Śmietanę ubijamy, pod koniec dajemy cukier puder i żelatynę. Na masę śliwkową wylewamy większą część śmietany, zostawiając trochę na wierzch ciasta. Kładziemy drugi blat

Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...
Maślane bułeczki przytulone z powidłami śliwkowymi 38499

może z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte - tylko koniecznie z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków.   Ciasto ma odchodzić od brzegów miski, wtedy jest dobrze wyrobione - w razie potrzeby, gdyby masa była zbyt luźna, można podsypać trochę mąką . Ja generalnie do wyrabiania używam miski, ale jeśli komuś wygodniej, może posłużyć się stolnicą

Grunt to przepis!
Czekoladowe babeczki z pepsi colą i kremem z gorzkiej czekolady 147

Niepozorne babeczki o smaku murzynka, dzięki dodatkowi pepsi coli ciasto jest pulchniutkie i ładnie wyrasta, szybkie i bezproblemowe w przygotowaniu, warstwa kremu z gorzkiej czekolady i posypka z orzechów włoskich to kropka nad "i " Składniki: Ciasto na 24 sztuki dużych babeczek: 4 jajka 40 dag mąki tortowej 30 dag cukru trzcinowego brązowego 200 ml oleju roślinnego 300 ml pepsi coli(...)drugiej miski wbijamy jajka, miksujemy mikserem aż zrobią się lekko puszyste, wlewamy olej, colę  oraz wódkę ,miksujemy krótko do połączenia, do masy mokrej, wsypujemy składniki suche, krótko miksujemy, tylko do połączenia. Tak przygotowane ciasto wylewamy do papierowych papilotek na babeczki, na wysokość 3/4 foremek, wstawiamy do nagrzanego do 190*c piekarnika, pieczemy około 20-25 minut lub do suchego

Wanilia i Kardamon
ciasto francuskie 149

Sposób przygotowania Sól dodajemy  do wody, a następnie łączymy z mąką i połową masła o temperaturze pokojowej.  Całość wyrabiamy na jednolitą masę i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Po godzinie ciasto rozwałkowujemy na jeden duży kwadrat, na środku którego układamy resztę masła. Następnie ciasto składamy w kopertę, uważając, aby rogi ciasta nie pozwalały masłu uciec

Miód i pieprz
Przymiarka do świąt. 183

szklanki wody umieszczamy w małym garnku. Dokładnie rozprowadzamy mąkę aby nie było grudek, a następnie gotujemy aż uzyskamy gładką, dość lepką masę. Gdy przestygnie dodajemy do niej żółtka i taką ilość mąki by uzyskać elastyczne ciasto, które nie będzie się lepiło do rąk.Odrywamy ciasto po kawałku, wałkujemy na grubość 3 mm, wycinamy z niego okręgi i napełniamy farszem. Sklejamy

Przysmaki Karolki
Babeczki z marchewką o nucie pomarańczowej- lunch kids do szkoły 125

podczas gotowania powinien się zredukować (w razie potrzeby, można dolać niewielkiej ilości wody). Ważne, żeby z gotowania marchwi   pozostało ok. 3 łyżek syropu, który będzie dodany do ciasta. Marchewki wyciągamy i odstawiamy do przestygnięcia. Babeczki Mleko podgrzewamy i roztapiamy w nim masło.   Odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, płatkami jaglanymi i solą (tzw. suche(...)mlekiem, 3 łyżki pomarańczowego syropu, który pozostał z gotowania marchwi. Stopniowo dodajemy suche składniki, ciągle miksując do uzyskania  jednolitej, gładkiej masy. Masę przekładamy do sylikonowych foremek na muffinki,  a w środek każdego ciasta,  pionowo  wkładamy po jednej marchewce.  Babeczki pieczemy ok. 20 min w 180°C do suchego patyczka. Smacznego

Moniki Smakołyki
CIASTO UKRAINKA 553

minut (na kuchence ustawiamy garnek z gotującą się wodą a na nim stawiamy metalową miskę). Gdy masa zacznie gęstnieć, zestawiamy ją z nad pary, -wsypujemy 2 szklanki mąki i dokładnie mieszamy. Na stolnicę wysypujemy szklankę mąki i wykładamy ciasto. W tej mące ze stolnicy wyrabiamy całość(mąka ze stolnicy wchłonie się w ciasto, a jeśli będzie zbyt twarde dodajemy(...)Ciasto dzielimy na 5 części (mi wyszły 4 ) i rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Każdą pieczemy w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce o wymiarach 22 x 26 cm w temp. 180 stopni przez ok. 7-8 minut. Następnie upieczone blaty studzimy. KremZagotować szklankę mleka, pozostałą części mleka dokładnie wymieszać żółtkami, obiema mąkami, oraz cukrem i cukrem waniliowym. Masę

RAROSSA
Ciasto makowo-kokosowe ( słodzone daktylami, bezglutenowe ) 177

Ciasto to jest wariacją Makowca Japońskiego ( mak + jabłka ). Cukier zastąpiłam masą daktylową. W domu pachnie makiem, skórką pomarańczową, kokosem.....świętami. Średnica tortownicy: 28 cm - 30 dag maku suchego - 10 dag wiórek kokosowych - 20 dag masła / masła roślinnego - 250 gr daktyli* - 5 jajek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 80 dag jabłek - 10 dag rodzynek - 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej(...)proszek do pieczenia, masło i bakalie. Przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej wiórkami tortownicy. Piec 60 minut w temperaturze 180'C. * można zwiększyć ilość daktyli, jeżeli lubimy bardzo słodkie ciasta Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody

kawawszklance
Ciasto porzeczkowo-kajmakowe 411

się Święta lub inne uroczystości? To ciasto będzie strzałem w dziesiątkę. Słodycz kajmaku, którą przełamuje kwaskowość dżemu porzeczkowego. Pychotka Składniki: Biszkopt kakaowy: 4 jajka ok. ⅓ szklanki mąki pszennej 1 łyżka kakao (po połączeniu kakao i mąki pszennej powinniśmy otrzymać ½ szklanki) ½ szklanki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki cukru 2 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 4 żółtka ½ szklanki cukru(...)końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. W międzyczasie dodać wodę. Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. Przeciąć na pół

Cukiernia Pychotki
Sernik czekoladowy na zimno z malinami 245

opakowanie delicji z nadzieniem o smaku malinowym, 3 łyżki likieru z malin, 200g malin.     Krem czekoladowy zmieszać z likierem, rozsmarować na masie serowej. Następnie, ciasno ułożyć delicje. Wierzch posypać świeżymi malinami. Ciasto przechowywać w lodówce

Z miłości do słodkości
Babeczki czekoladowo – pomarańczowe i warsztaty świąteczne z Kasią, Dr. Oetker 203

mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę. 3. Następnie do maślanej masy dodać mąkę z kakao, skórkę pomarańczową, aromat i mleko. Dokładnie wymieszać do połączenia składników (można łyżką). 4. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra(...)spędziłam czas.   Studio było znakomicie zaopatrzone i każde stanowisko miało własny robot kuchenny i masę dodatków od Dr. Oetker. Dostaliśmy również smaczny lunch i upominki na drogę:).  Podczas warsztatów powstawał również film pokazujący nasze dzieła. Na kanale Nasze Ciasto możecie go obejrzeć: „Warsztaty świąteczne z Kasią i Dr. Oetker”. Na końcu nie zabrakło oczywiście pamiątkowego, grupowego

Mała Cukierenka
Drożdżowe serduszka z budyniem truskawkowym 142

odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 15 minut). Gdy drożdże wyrosną wlewamy je do mąki, dodajemy stopione (jeszcze ciepłe masło), cukry, jajka, żółtko i szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie gładkie i będzie odchodziło od ręki. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości. W międzyczasie przygotowujemy budyń. Z 700 ml mleka odlewamy(...)mleku dodając tyle cukru, ile jest podane na opakowaniu (ja miałam akurat budynie zawierające cukier). Dalej przygotowujemy budyń według wskazówek na opakowaniu. Gdy masa jest już gotowa odstawiamy ją do całkowitego wystudzenia. Kiedy nasze ciasto powiększy swoją objętość przekładamy je na blat i chwilkę wyrabiamy. Formujemy dość gruby wałek i kroimy go na 10 w miarę równych części. Z każdej

MyCookBook.pl
Ciasto jogurtowe ze śliwkami 518

mieszania czy ucierania, dlatego składniki takich ciast najlepiej jest mieszać za pomocą widelca lub łyżki tylko do ich połączenia się. Poniższy przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 24x24cm. Ciasto jogurtowe ze śliwkami Składniki: 2 jajka 100g cukru 3 łyżeczki cukru wanilinowego 250g jogurtu greckiego 100g masła 220g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej(...)jajecznej dodać jogurt, składniki wymieszać - wlać ostudzone masło, ponownie wymieszać - mąkę przesiać z proszkiem i sodą, dodać do masy - wszystkie składniki krótko wymieszać - do masy wsypać 50g wiórków kokosowych, wymieszać - formę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy, wyrównać - na wierzchu ciasta ułożyć gęsto obok siebie połówki śliwek skórką do spodu - wierzch ciasta posypać równomiernie pozostawionymi wiórkami kokosowymi - ciasto

Smakołyki Bereniki