ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:532/1309)

Ciasto z kremem dyniowym 235

Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Dodać aromat, wymieszać. 5. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około(...)powrotem do blaszki (dzięki temu ciasto będzie się lepiej kroiło). 8. Składniki do nasączenia wymieszać i gotowym ponczem nasączyć biszkopt w blaszce. Krem serowy: 9. Ser przełożyć do miski, dodać cynamon i wymieszać mikserem. 10. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Dodać ją do sera i wymieszać. Masę serową wyłożyć na biszkopt w blaszce

Mała Cukierenka
Nocny chleb owsiany z miodem 262

Prosty chleb do zrobienia..wystarczy parę minut zagniatania i potem ciasto np.na noc do lodówki...rano wystarczy wyjąć blaszkę z lodówki , odczekać 10 minut i do piekarnika a potem zajadać się pysznym chlebkiem..ja jak zawsze muszę zjeść "piętkę "na gorąco..chociaż wiadomo, że to nie zdrowo..Pomysł na taki chlebek znalazłam tutaj ..a po nitce do kłębka doszłam(...)ciepłej wodzie i dodać do letnich płatków owsianych. Dodać miód, sól i roztopione masło, wymieszać. 2 szklanki mąki przesiać do dużej miski i dodać masę owsiano-drożdżową. Wyrabiać, dodając pozostałą szklankę mąki. Gdyby ciasto było za gęste, dodać trochę ciepłej wody. Przykryć i odstawić na 5 minut. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez 10 minut. Uformować podłużny

Moje domowe kucharzenie
Torcik borówkowy bez pieczenia 207

Wreszcie nadszedł upragniony piątek i przed nami dwa dni wolnego. A więc pora na deser :) Moją propozycją tym razem będzie torcik borówkowy z serków homogenizowanych . Ciasto jest przepyszne , rozpływające się w ustach. Dodałam borówki bo je bardzo lubię , ale mogą byc inne owoce tj. maliny, brzoskwinie , jagody. Składniki : 250 g herbatników pełnoziarnistych 4 łyżki śmietany 2 szkl. borówek(...)końcu wysyp pozostawione wcześniej borówki do dekoracji i zalej tężejącą galaretką. Na drugi dzień ciasto gotowe do jedzenia. Rada Spód ciasta możesz przygotowac w inny sposób. Herbatniki pokrusz i wymieszaj z rozpuszczonym masłem (ok. 50 g ) na zwarta masę . Wyłóż nią spód tortownicy. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Muffinki limonkowe 108

szklanki wody Śmietana na wierzch: - 400g śmietanki 30% UHT - 100g cukru pudru - 1 limonka - 2 łyżeczki żelatyny - skórka kandyzowana z limonki do dekoracji Powyższe składniki są na 12 sztuk. Ciasto na babeczki. Zaczynamy od starcia skórki z limonki (pamiętajcie aby wcześniej solidnie ją umyć) i wyciśnięcia z niej soku. Następnie do pustego pojemnika przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sodę, proszek(...)dodajemy pozostałe składniki tj. olej, jogurt, wodę, skórkę kandyzowaną oraz wcześniej wyciśnięty sok z limonki i startą z niej skórkę. Wszystko mieszamy na jednolitą masę i nakładamy do papilotek (tak do 2/3 wysokości). Papilotki z ciastem wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika (bez termoobiegu) i pieczemy przez 25 minut. Po upieczeniu zostawiamy babeczki do wystudzenia i bierzemy się

Kuchenne Wariacje
Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami / Chocolate angel food cake with ganache and toasted hazelnuts 244

Podobne przedstawiłam już tutaj z sosem truskawkowym , tym razem przedstawiam je jednak w wersji czekoladowej, z czekoladową polewą i prażonymi orzechami. Polecam! Scroll down for recipe in English Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami (12 kawałków) Składniki: 1 1/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki uniwersalnej 1/4 szklanki odtłuszczonego kakao 10 białek z dużych jaj 1/2 łyżeczki proszku(...)ubijaj do uzyskania sztywnej piany. Na koniec wciąż powoli miksując dodaj w 4 porcjach mąkę z kakao, dodając kolejną po dokładnym wmieszaniu poprzedniej. Przełóż masę do formy z kominem (nie natłuszczaj jej przed wlaniem ciasta!:), włóż do piekarnika i piecz 30 minut, następnie podkręć temperaturę do 150 oC i piecz kolejne 30 minut, lub do suchego patyczka. Po wyjęciu

karmelowy
Zimowa tarta z jabłkami 325

nią pozostałych składników, najlepiej z ziarnami grochu/fasoli/orzechami w środku, żeby ciasto zachowało swój kształt. Ja chciałabym Wam zaproponować dużo łatwiejszy (ale nie mniej smaczny) wariant. Spód zrobiony jest z ciasta kruchego (niezawodny przepis mojej babci), które nie wybrzusza się podczas pieczenia i śmiało można od razu nałożyć na nie niemal każdy rodzaj owoców. Składniki: 1,5 szklanki mąki(...)wyciągamy z lodówki i kroimy na mniejsze kawałki. W misce mieszamy mąkę cukier i proszek. Dodajemy jajka, śmietanę oraz margarynę i dokładnie zagniatamy całą masę. Formę na tartę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto wałkujemy na placek grubości około 0,5 cm i wykładamy nim przygotowaną formę. Ścinki zagniatamy w kulkę i odkładamy przykrywając czystą ścierką, będą potrzebne

Ciastkozercy
Babeczki czekoladowo – pomarańczowe i warsztaty świąteczne z Kasią, Dr. Oetker część I 139

mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę. 3. Następnie do maślanej masy dodać mąkę z kakao, skórkę pomarańczową, aromat i mleko. Dokładnie wymieszać do połączenia składników (można łyżką). 4. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25-28 minut. Piekłam(...)spędziłam czas.   Studio było znakomicie zaopatrzone i każde stanowisko miało własny robot kuchenny i masę dodatków od Dr. Oetker. Odstaliśmy również smaczny lunch i upominki na drogę:).  Podczas warsztatów powstawał również film pokazujący nasze dzieła. Na kanale Nasze Ciasto możecie go obejrzeć: „Warsztaty świąteczne z Kasią i dr Oetker”. Na końcu nie zabrakło oczywiście pamiątkowego, grupowego

Mała Cukierenka
TORT BRIGADEIRO Z LODAMI (Torta de brigadeiro e sorvete) 228

wyłóż papierem do pieczenia. Białka  ubij na sztywno. Dalej miksując, dodaj po jednym żółtku i cukier, utrzyj masę na gładko.  Dolej mleko na przemian wsypując mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Przelej ciasto do tortownicy i piecz je przez 30 minut .  PRALINY: Podgrzej w garnuszku mleko skondensowane z masłem oraz kakao i gotuj około

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto z kremem krówkowym i prażonym słonecznikiem w karmelu 230

mikserem, stopniowo dodawać cukier, cukier wanilinowy, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. 4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 5. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę z kakao i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem(...)przez około 40 minut. 6. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i ostrożnie je wyjąć. Zdjąć papier do pieczenia i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki. Krem: 7. Na patelni roztopić 80g masła, dodać cukier, mleko i słonecznik. Podgrzewać, mieszając, aż masa zacznie się delikatnie przyrumieniać. Zdjąć z ognia i wyłożyć

Mała Cukierenka
Ciasto z kremem krówkowym i prażonym słonecznikiem w karmelu 477

mikserem, stopniowo dodawać cukier, cukier wanilinowy, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. 4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 5. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę z kakao i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem(...)przez około 40 minut. 6. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i ostrożnie je wyjąć. Zdjąć papier do pieczenia i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki. Krem: 7. Na patelni roztopić 80g masła, dodać cukier, mleko i słonecznik. Podgrzewać, mieszając, aż masa zacznie się delikatnie przyrumieniać. Zdjąć z ognia i wyłożyć

Mała Cukierenka
Biszkopt z masą śliwkową i bitą śmietaną. 296

powrotem do piekarnika do wystudzenia. Gdy wystygnie przecinamy na dwie części. Masa Śliwkowa: 1 kg śliwek (mogą być mrożone) 1 galaretka cytrynowa 1 kisiel (ja dałam poziomkowy - ale w zasadzie może być też inny) Śliwki dusimy na małym ogniu dzieląc na mniejsze części Blendujemy na gładka masę, Przekładamy z powrotem do garnka i dodajemy sypki kisiel i galaretkę Wszystko razem(...)wykłada my masę śliwkową i wstawiamy do lodówki. w tym czasie robimy Bitą śmietanę: śmietana 36% ok 400/500ml Cukier puder (wg uznania) żelatyna - 2 łyżeczki żelatynę rozpuszczamy w gorącej (nie wrzącej) wodzie(1/4 szkl) i studzimy. Śmietanę ubijamy, pod koniec dajemy cukier puder i żelatynę. Na masę śliwkową wylewamy większą część śmietany, zostawiając trochę na wierzch ciasta. Kładziemy drugi blat

Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...
Biszkopt z masą śliwkową i bitą śmietaną. 296

powrotem do piekarnika do wystudzenia. Gdy wystygnie przecinamy na dwie części. Masa Śliwkowa: 1 kg śliwek (mogą być mrożone) 1 galaretka cytrynowa 1 kisiel (ja dałam poziomkowy - ale w zasadzie może być też inny) Śliwki dusimy na małym ogniu dzieląc na mniejsze części Blendujemy na gładka masę, Przekładamy z powrotem do garnka i dodajemy sypki kisiel i galaretkę Wszystko razem(...)wykłada my masę śliwkową i wstawiamy do lodówki. w tym czasie robimy Bitą śmietanę: śmietana 36% ok 400/500ml Cukier puder (wg uznania) żelatyna - 2 łyżeczki żelatynę rozpuszczamy w gorącej (nie wrzącej) wodzie(1/4 szkl) i studzimy. Śmietanę ubijamy, pod koniec dajemy cukier puder i żelatynę. Na masę śliwkową wylewamy większą część śmietany, zostawiając trochę na wierzch ciasta. Kładziemy drugi blat

Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...
Maślane bułeczki przytulone z powidłami śliwkowymi 38495

może z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte - tylko koniecznie z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków.   Ciasto ma odchodzić od brzegów miski, wtedy jest dobrze wyrobione - w razie potrzeby, gdyby masa była zbyt luźna, można podsypać trochę mąką . Ja generalnie do wyrabiania używam miski, ale jeśli komuś wygodniej, może posłużyć się stolnicą

Grunt to przepis!
Czekoladowe babeczki z pepsi colą i kremem z gorzkiej czekolady 142

Niepozorne babeczki o smaku murzynka, dzięki dodatkowi pepsi coli ciasto jest pulchniutkie i ładnie wyrasta, szybkie i bezproblemowe w przygotowaniu, warstwa kremu z gorzkiej czekolady i posypka z orzechów włoskich to kropka nad "i " Składniki: Ciasto na 24 sztuki dużych babeczek: 4 jajka 40 dag mąki tortowej 30 dag cukru trzcinowego brązowego 200 ml oleju roślinnego 300 ml pepsi coli(...)drugiej miski wbijamy jajka, miksujemy mikserem aż zrobią się lekko puszyste, wlewamy olej, colę  oraz wódkę ,miksujemy krótko do połączenia, do masy mokrej, wsypujemy składniki suche, krótko miksujemy, tylko do połączenia. Tak przygotowane ciasto wylewamy do papierowych papilotek na babeczki, na wysokość 3/4 foremek, wstawiamy do nagrzanego do 190*c piekarnika, pieczemy około 20-25 minut lub do suchego

Wanilia i Kardamon
ciasto francuskie 146

Sposób przygotowania Sól dodajemy  do wody, a następnie łączymy z mąką i połową masła o temperaturze pokojowej.  Całość wyrabiamy na jednolitą masę i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Po godzinie ciasto rozwałkowujemy na jeden duży kwadrat, na środku którego układamy resztę masła. Następnie ciasto składamy w kopertę, uważając, aby rogi ciasta nie pozwalały masłu uciec

Miód i pieprz

Proponowane wyszukiwania