ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:545/1309)

Ciasteczka orzeszki 176

później skleić kremem i jeszcze udekorować w polewie i mielonych orzechach. Ale nie odstraszajcie się bo smakują rewelacyjnie. Składniki: Ciasto: 280 g masła lub margaryny 140 g cukru pudru 4 żółtka 450 g mąki pszennej 2 łyżki kakao Nadzienie: puszka masy kajmakowej Polewa: 125 g margaryny 0,5 szkl cukru pudru 3 łyżki kakao 3 łyżki zimnej wody  Dodatkowo(...)włożyć na 2 godziny do lodówki. Odrywać po kawałku ciasta i wylepiać foremki do orzeszków. Piec około 10-12 minut w 180 stopniach. Ostudzić po upieczeniu. Polewa: Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać.   Z dwóch połówek zlepiać orzeszki i nadziewać masą kajmakową. Zlepiony orzeszek z jednej strony zanurzyć w polewie i obtoczyć

Ala piecze i gotuje
Ciasto Shrek 150

Pieczemy biszkopt 20 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto mamy już w piekarniku, bierzemy się za przygotowanie naszych warstw. Trzy budynie śmietankowe rozrabiamy w szklance soku.   Resztę soku zagotowujemy, po czym dodajemy do niego rozrobiony budyń.  Zagotowujemy  cały czas go mieszając. Taką gorącą masę wykładamy na upieczony biszkopt. Kolor godny Ogra :)  Gdy masa ostygnie, układamy(...)tężniejącą galaretkę  (te dwie galaretki rozpuszczone w 1 szklance wody - o których pisałam na początku). Masę wylewamy na delicje.  Polecam włożyć ją na chwilę do lodówki, tak aby się nam ładnie zasklepiła. Na sam koniec wierzch polewamy tężniejącymi galaretkami.   Wkładamy ciasto do lodówki na parę godzin  i gotowe

Taste Therapy
Ziemniaczane placuszki w panierce z boczkiem i serem 135

Placuszki te można podawać razem z surówką i mamy obiad z głowy. Oczywiście mogą być też dodatkiem do smażonego mięsa - do wyboru, do koloru. To co dodacie do środka masy, to Wasz wybór - u mnie był boczek i ser. Niebo w gębie. Plusem tych placków jest to, że smakują dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno. 'ziemniaczane placuszki(...)kosteczki i podsmażyć na patelni. Jajko i posiekany ser żółty razem z boczkiem dodać do ziemniaków i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku. Z ziemniaczanego ciasta formować średniej grubości trójkąciki (na początku może wydawać się, że masa jest za bardzo klejąca, ale tak ma być, można pomóc sobie podczas formowania, mocząc delikatnie dłonie w wodzie) i panierować w bułce tartej. Smażyć

CookYourself
rolada kakaowa z kremem malinowym 184

koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Mąkę pszenną mieszamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki do połączenia się. Ciasto przelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia blaszki o o wymiarach 35×35 cm. Pieczemy w 170 st. C przez

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto truskawkowe z galaretką 187

szczyptą soli, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Przesiać mąkę i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Na blachę ( z wyposażenia piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia wylać ciasto i piec w 180 stopniach C około 15 minut. Wyciągnąć z piekarnika i jeszcze gorące ciasto obrócić do góry papierem i usunąć go z ciasta

O kuchni z uczuciem
Kolorowe ciasto z jabłkami 198

białek, dodajemy cukier puder, miksujemy.Dodajemy żółtka.Następnie wlewamy olej i aromat a na końcu wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia.Mieszamy masę, 2/3 wlewamy na blaszkę z papierem do pieczenia a do reszty ciastadodajemy łyżkę kakao.Wylewamy ciemne ciasto na jasne, tworząc nieregularną kompozycję.   Układamy poziomo jabłka, lekko je dociskając do dna blaszki i wstawiamy do piekarnikana 40 minut

Maminek kulinarny
Ciasto orzechowe 147

mikserem, dodając cukier.  Dodajemy orzechy mieszając drewnianą łyżką. Siedem białek ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy do masy delikatnie mieszając. Gotową masę wylewamy na małą tortownicę lub niedużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160-180 stopni i pieczemy na złoty kolor około 60 minut. Polewa czekoladowa: 40-50 g gorzkiej czekolady

Salonik smaków
Sernik z żurawiną i musem malinowym 194

Wczoraj był seromakowiec a dzisiaj po prostu sernik. Jednak wcale nie taki zwykły;) Masa serowa dzięki dodatkowi mascarpone jest wilgotna i zarazem delikatna. Ponadto udoskonaliłam go białą czekoladą oraz żurawiną dla przełamania smaków. Na wierzchu zrobiłam esy-floresy z musu z malin, co nadało ciastu ciekawy(...)smak i sprawiło, że nie trzeba go ozdabiać;) Jednak dla jeszcze lepszego efektu polałam ciasto odrobiną Adwokatu...  Inspiracja Spód: 170g ciasteczek typu digestive,  4-5 łyżek masła.   Ciastka zmielić na pył w blenderze. Masło stopić, dodać do ciastek, krótko zmiksować. Masę wyłożyć na dno tortownicy o śr. 24cm, delikatnie docisnąć. Schłodzić. Masa serowa:  500g białego

Z miłości do słodkości
Rolada zyg-zak z truskawkami 441

woreczki odpowiedniej wielkości Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem i solą na gładką masę dodając 4 łyżki gorącej wody. Białka ubić na sztywno, dodać do żółtek i delikatnie wymieszać. Do całości dodawać stopniowo mąkę i mieszać delikatnie szpatułką. Ciasto podzielić na 2 równe części. Do każdej części wykałaczką dodać trochę barwnika i delikatnie, ale dokładnie wymieszać(...)delikatnie papier. Przygotować czysty arkusz papieru do pieczenia, położyć na nim ciasto strona, z której odklejony był papier do dołu i delikatnie, ale ściśle zwinąć roladę razem z papierem wzdłuż dłuższego brzegu (rolada będzie tak długa, jak dłuższy bok brytfanki). Końce papieru zawinąć i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Masa śmietankowa: 400 ml śmietany kremówki 36% 4 łyżki cukru pudru

Trzeci talerz
Wielosmakowy tort na Sylwestra 105

masy do przełożenia. Ba, tort na Sylwestra przełożyłam nawet trzema masami. Każda masa jest inna w smaku. Znajdziecie tu popularny w moich wypiekach curd z marakui oraz malinowy mus . Poza tym ukręciłam pyszny krem bezowo czekoladowy . Cudowne smaki, które tworzą świetną, smakową eksplozję. Wylizałam wszystkie miski! He, he… Nie wiem czy jeszcze będę miała ochotę na jakiekolwiek ciasto przez(...)Przetrzyj przez sito i z powrotem umieść w ganuszku. Wymieszaj skrobię z sokiem z cytryny, a następnie dodaj jajko i żółtka dokładnie mieszając. Wlej masę do owocowego przecieru podgrzewaj cały czas mieszając tak długo aż masa zacznie gęstnieć. Nie gotuj, bo krem się zetnie. Zdejmij z kuchenki i wmieszaj masło. Przykryj folią dotykając powierzchni curdu. Zapobiegnie to utworzeniu „kożucha”. Odstaw

codojedzenia
Słoneczna tarta z kremem waniliowym i brzoskwiniami/ Cukiernia Lidla 157

serii Cukiernia Lidla. To już kolejna pozycja z tej książki, którą z czystym sumieniem polecam do wykorzystania :) Składniki: Kruche ciasto  - 200 g mąki pszennej - 100 g masła - 2 żółtka - 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 12% - 70 g cukru pudru Masa waniliowa - 200 ml mleka - 2 żółtka - 60 g cukru - 1 opakowanie cukru wanilinowego - 2 łyżeczki mąki pszennej - szczypta(...)około 1 godzinę. Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4-5 mm. Wykładamy nim formę do tarty (średnica 26 cm), ciasto nakłuwamy widelcem. Na tak przygotowaną formę z ciastem wykładamy pognieciony papier do pieczenia, a następnie obciążamy go grochem, fasolą albo obciążnikami do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170°C w piekarniku z termoobiegiem (180°C w piekarniku bez termo

upichcona
Marchewka na gazie-Carota su gas 150

stopniowo kaszkę manną. Cały czas mieszając masę. Zaczyna ona szybko gęstnieć. Kaszy wsypujemy tyle, żeby masa przypominała bardzo gęsty sos. Do masy dodajemy dużą garść rodzynek i migdałów. Mieszamy ją i wylewamy ciasto do okrągłej formy wyłożonej papierem do wypieków. Posypujemy ją kakao przesianym przez sitko. Odkładamy ciasto do wystygnięcia i zgęstnienia. To, połączenie czterech

w mojej kuchni
Salceson - rolada waflowa 286

się na blogu  i sama nie wiem dlaczego tak się nie stało.  Uwielbiane jest przez całą moją rodzinę.  Porcelana Bogucice seria Martha Gold i taca do ciasta dopełniają całość i przepięknie prezentuje się na każdym stole.   Składniki: 2 kwadratowe wafle 1 szkl cukru 4 łyżki kakao 250 g  masła ok 300 g ulubionych bakalii(...)herbatniki,  pokrojone w kostkę jabłka  i lekko przestudzoną galaretkę. Mieszamy o odstawiamy do lekkiego zgęstnienia. Wafle układamy na płaskiej powierzchni i wykładamy masę. Całość zwijamy w roladę i w folię spożywczą. Wkładamy gotowe ciasto do lodówki na min 3 godziny, najlepiej na całą

Malinowe Pocałunki
Ciasto na kazda okazje 139

jest z tych, ktore moga polezec, wiec lezy i kazdego dnia znika po malym kawaleczku. Mimo tego nie moglam sie oprzec pokusie by z piekarnika nie wyszlo kolejne ciasto. Jednak co do tego jestem pewna, ze juz wieczorem go nie bedzie. Wilgotne, czekoladowe z orzechami, czegoz chciec wiecej w taki dzien jak dzis? Brownies z orzechami skladniki: 120g czekolady gorzkiej(...)przestudzenia, a nastepnie lekko ubijamy. Jajka ubijamy z cukrem i dodajemy do czekolady. Make polaczyc z proszkiem do pieczenia, sola i dodac do masy czekoladowej. Na koncu dodajemy posiekane orzechy i wszystko delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do foremki wysmarowanej tluszczem i pieczemy okolo 45 minut w temperaturze 170°C. W srodku powinno zostac lekko wilgotne. Ciasto dekorujemy roztopiona czekolada

Przysmaki Karolki
Placek drożdżowy na maślance z owocami 306

łyżkami cukru i łyżką mąki, dokładnie mieszamy, odstawiamy na bok. Składniki na kruszonkę umieszczamy w misce i rozcieramy dokładnie w palcach, aż masa uzyska konsystencję mokrego piasku. Wkładamy do lodówki  i wyciągamy dopiero przed włożeniem ciasta do piekarnika. 4. Blaszkę o wymiarach 40x40 cm lub 30x50 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ciasto przekładamy do formy

My Culinary Art

Proponowane wyszukiwania