stopniowo kaszkę manną. Cały czas mieszając masę. Zaczyna ona szybko gęstnieć. Kaszy wsypujemy tyle, żeby masa przypominała bardzo gęsty sos. Do masy dodajemy dużą garść rodzynek i migdałów. Mieszamy ją i wylewamy ciasto do okrągłej formy wyłożonej papierem do wypieków. Posypujemy ją kakao przesianym przez sitko. Odkładamy ciasto do wystygnięcia i zgęstnienia. To, połączenie czterech
w mojej kuchnisię na blogu i sama nie wiem dlaczego tak się nie stało. Uwielbiane jest przez całą moją rodzinę. Porcelana Bogucice seria Martha Gold i taca do ciasta dopełniają całość i przepięknie prezentuje się na każdym stole. Składniki: 2 kwadratowe wafle 1 szkl cukru 4 łyżki kakao 250 g masła ok 300 g ulubionych bakalii(...)herbatniki, pokrojone w kostkę jabłka i lekko przestudzoną galaretkę. Mieszamy o odstawiamy do lekkiego zgęstnienia. Wafle układamy na płaskiej powierzchni i wykładamy masę. Całość zwijamy w roladę i w folię spożywczą. Wkładamy gotowe ciasto do lodówki na min 3 godziny, najlepiej na całą
Malinowe Pocałunkijest z tych, ktore moga polezec, wiec lezy i kazdego dnia znika po malym kawaleczku. Mimo tego nie moglam sie oprzec pokusie by z piekarnika nie wyszlo kolejne ciasto. Jednak co do tego jestem pewna, ze juz wieczorem go nie bedzie. Wilgotne, czekoladowe z orzechami, czegoz chciec wiecej w taki dzien jak dzis? Brownies z orzechami skladniki: 120g czekolady gorzkiej(...)przestudzenia, a nastepnie lekko ubijamy. Jajka ubijamy z cukrem i dodajemy do czekolady. Make polaczyc z proszkiem do pieczenia, sola i dodac do masy czekoladowej. Na koncu dodajemy posiekane orzechy i wszystko delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do foremki wysmarowanej tluszczem i pieczemy okolo 45 minut w temperaturze 170°C. W srodku powinno zostac lekko wilgotne. Ciasto dekorujemy roztopiona czekolada
Przysmaki Karolkiłyżkami cukru i łyżką mąki, dokładnie mieszamy, odstawiamy na bok. Składniki na kruszonkę umieszczamy w misce i rozcieramy dokładnie w palcach, aż masa uzyska konsystencję mokrego piasku. Wkładamy do lodówki i wyciągamy dopiero przed włożeniem ciasta do piekarnika. 4. Blaszkę o wymiarach 40x40 cm lub 30x50 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ciasto przekładamy do formy
My Culinary Artgdzie trzeba, czyli nie przy ciescie, bo inaczej bym nie zrobila tak glupich, szkolnych bledow. A zapowiadalo sie tak pieknie, lekkie ciasto jogurtowo-smietankowe z truskawkami, na cieniutkim biszkopcie. Biszkopt byl bez zarzutu, masa jogurtowa rowniez. Za to polaczenie tego wszystkiego w jedna, spojna calosc jakos przeszlo moje mozliwosci. Mimo pewnych trudnosci jakos wyszlam z opresji, ale az wstyd
Przysmaki Karolkiorzeźwia słodycz czekolady, przez co tarta jest bardziej wyrazista. Wszystko dodatkowo przykryte jest puszystym i delikatnym kremem żurawinowym :) CIASTO KRUCHE: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła 2 żółtka 2 łyżki zimnego mleka MASA SEROWA: 500g twarogu 1/3 szklanki śmietanki 30% 1/3 szklanki cukru 2 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100g czekolady(...)cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka i zimne mleko. Szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce. Ciasto rozwałkować, podsypując lekko mąką. Nałożyć, bez rozciągania na tartę o średnicy 25cm i zrównać. Nakłuć widelcem i podpiec 10min w piekarniku nagrzanym do 190*C, najlepiej z obciążeniem. Składniki na masę sernikową powinny być w temperaturze pokojowej. Dobrze zmielony twaróg zmiksować z cukrem
https:KKuchniaMniambyłam niezadowolona. Lecz tym razem, krem wydawał mi się bardzo dziwny i postanowiłam, SKROMNIE mówiąc udoskonalić ten przepis. Chyba się udało, lecz do końca nie wiadomo, jak smakowało ciasto Siostry Anastazji z tamtym kremem :) Składniki: *Biszkopt ciemny: 7 jaj 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru pudru *Biszkopt orzechowy(...)Wlewamy to do gotującego mleka - gotujemy budyń. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Następnie miękkie masło ubijamy krótko mikserem, dodajemy porcjami ostudzony budyń. "Składamy" ciasto. Na spód blachy kładziemy jedną część ciemnego biszkoptu, na to 3/4 masy budyniowej, następnie biszkopt orzechowy, kolejno "Masę Krówkową" (rozprowadzamy po całości), przykrywamy drugą częścią czarnego biszkoptu. Na koniec wykładamy 1/4 masy budyniowej posypujemy do dekoracji
Piekę, bo lubięśliwki, cukier i cukier waniliowy, cynamon i gotujemy bez przykrycia, aż śliwki się nieco rozpadną, a masa lekko zgęstnieje. Gotową masę zestawiamy z ognia, dodajemy dżem, kaszę manną, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Schłodzone ciasto dzielimy na pół. Jedną część wałkujemy i wykładamy nią blachę, nakłuwamy widelcem i pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym
Rozpustne gotowanieCiasto dla miłośników kokosów i nie tylko :) Akurat nie jestem amatorką kokosu, ale ciasto bardzo mi smakowało.Składniki: (Ciasto robiłam w blaszce 24x36 cm)Biszkopt:6 jajek1 szklanka cukru3/4 szklanki mąki pszennej1/4 szklanki mąki mąki ziemniaczanej2 łyżki kakao2 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa kokosowa: 450 ml mleka220 g wiórków kokosowych200 g masła2 łyżeczki cukru waniliowego100 g białej czekolady4 łyżki(...)rozpuszczenia. Na koniec dodajemy masło, mieszamy aż się rozpuści i masę studzimy i wkładamy do na 1 godzinę, by stężała.4. Zimną masą przekładamy biszkopt.5. Robimy polewę: wszystkie składniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy ciasto i schładzamy całość.6. Bounty najlepiej smakuje na drugi dzień.Smacznego!!!Źródło: Kuchnia szeroko otwarta
Kuchnia domowa Animasło utrzeć z cukrem, dodać jajko, wymieszać. Do masy maślanej dodawać partiami przesianą mieszankę mączną i śmietanę- na przemian. Gotową masę przełożyć do keksówki (lub małej tortownicy) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 30 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyciągnąć wraz z papierem do pieczenia i zostawić na kratce do całkowitego wystudzenia. Semifreddo: Kremówkę ubić wraz z cukrem
Kraina Miodem Płynącapracuje z dziećmi i takie chwile pozostają w pamięci na zawsze:) Wspólna praca przy nawijaniu ciasta na foremkę zaowocowała takim oto rezultatem. Składniki: 4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3 żółtka 1 kostka masła 2 pełne łyżki śmietany 18% Masa: 1 budyń śmietankowy 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 2 kostki białego twarogu 1 kostka masła 3 żółtka(...)dodaję żółtka, wiórki masła i śmietanę. Zagniatam ciasto, wałkuję i kroję w pasy szer. ok 3-4 cm. Foremki do rurek smaruję tłuszczem i nawijam na nie pasy ciasta. Układam na blasze posypanej mąką i piekę 20 min w temp 180'C. Gotowe odstawiam, a po przestygnięciu usuwam metalową foremkę. W szklance mleka gotuję budyń, nakrywam folią
Ciasteczkowy PotwórSkładniki na ciasto:50 dag mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 20 dag margaryny 2 łyżki miodu 2 jaja 1 łyżeczka sody Składniki na masę:1 litr mleka 3/4 szklanki cukru 20 dag margaryny 1 cukier waniliowy 9 łyżek kaszy mannySkładniki na polewę:1/4 kostki margaryny 1/4 szklanki cukru kilka łyżek mleka 2 łyżki kakaoWszystkie składniki ciasta zagnieść jak zwykłe kruche(...)Podzielić ciasto na trzy części (fot.1) i wylepić nimi blaszkę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Piec na złoto, każdy placek ciasta osobno - około 15 min. w temp. ok 160 stopni (fot.2). Mleko zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i margaryną. Odstawić na chwilę z ognia i wsypać, szybko mieszając kaszę manną. Znowu postawić na palnik
Świat Ciastasmacznych i co najważniejsze rodzinnie ciepłych Świąt Bożego Narodzenia! :) Tort makowy z kremem kajmakowym - przepis: Składniki: Biszkopt: Porcja ciasta na biszkopt (przepis Tu ) 1/2 szklanki maku 2 łyżki masła Krem kajmakowy: 600 ml śmietanki kremówki 30-36% 200 g masy kajmakowej 150 g dżemu żurawinowego Dekoracja: 100 ml śmietanki kremówki 30-36% 3 łyżki cukru 50 g suszonej(...)składników. Po tym ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Biszkopt pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku 30-35 min do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i odstawiamy na całą noc, dzięki czemu będzie się lepiej kroił na blaty. Kiedy biszkopt już odleżakuje zabieramy się za zrobienie kremu. Do misy miksera wlewamy kremówkę, dodajemy masę kajmakową i ubijamy
Kuchnia Łukaszaproszku do pieczenia Jajka wbijamy do miski i dodajemy do nich cukier. Całość ubijamy na jasną i puszystą masę, następnie dodajemy wiórki i mieszamy. Na sam koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników. Gotowe! Ciasto wylewamy do formy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczenie: Temperatura - 180ºC Czas - 25 minut Wyjmujemy ciasto(...)wsypujemy do niego wiórki kokosowe, całość blendujemy na dość gładką masę (na ile pozwoli Wam blender). W osobnym naczyniu umieszczamy śmietankę oraz cukier puder, całość ubijamy na sztywno. Ubitą śmietanę dodajemy do jogurtu z kokosem i kilkoma szybkimi ruchami łączymy dokładnie wszystkie składniki. Krem wykładamy na ciasto. Jeśli jest go nieco za dużo możecie wykorzystać go do zrobienia pysznych deserów
Cooking MonsterPyszne, wilgotne i proste ciasto – idealne do popołudniowej kawy. Przygotować je możemy z ulubionymi owocami. Ja polecam również wersję ze śliwkami :) Składniki (foremka 40x28): 390 g mąki tortowej, 300 g cukru, 4 jajka, ¾ szklanki kwaśnej śmietany, ¾ szklanki oleju, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 2 łyżki mleka, 2 łyżki soku z cytryny, puszka brzoskwiń, cukier puder, szczypta(...)obrotach. Do masy wlewać porcjami olej, następnie śmietanę i dalej ubijać na średnich obrotach. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać porcjami do masy – miksować na małych obrotach do czasu połączenia się składników. 2/3 ciasta wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki i wyrównać. Do reszty ciasta dodać kakao, mleko i wymieszać. Ciemne ciasto nakładamy „kleksami
Nie tylko w kuchni