ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:554/1309)

Bułka drozdzowa z zurawina 226

Wykonanie; Mąkę, sól i cukier wsypujemy do miski. Mleko lekko podgrzewamy i rozprowadzamy w nim drożdże. Następnie dodajemy masło i mieszamy żeby się rozpuściło.Masę z jajkiem oraz żurawinę dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto. Odstawimy na 2 godz.  Po 2 godz. ciasto przekładamy na blachę Odkładamy jeszcze na 15 minut. Pieczemy w 200 stopniach ok. 35 minut

Anioły...POZA KUCHNIĄ
856. Czekoladowe ciasto z fasoli. 155

kakao szczypta sody oczyszczonej 1/3 łyzeczki proszku do pieczenia jajko cynamon coś do posłodzenia +gorzka czekolada (można dodać do środka, lub posypać nią ciasto już po upieczeniu) Fasolę zmiksować z bananem na gładką masę, wymieszać z resztą składników. Ew. Dodać pokrojoną czekoladę. Przełożyć do naczynka żaroodpornego. Piec w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni przez ok.30min. Obowiązkowo podawać z dużą

More food, love and dreams
Pierniczki mocno czekoladowe 110

sól. Dokładnie wymieszać i gotową masę wstawić na godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z zimnej masy zrobić wałek i pociąć na równe kawałki, lub odrywać ciasto ręcznie. Zrobić kulki i każdą obtoczyć w cukrze pudrze. Piec w zależności od wielkości kulek. Przy małych starczy 12 minut, większe lepiej piec około

Passions hobbies life
Cudownie smaczne racuchy / pancakes z ananasami i jabłkiem 200

łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki cynamonu WYKONANIE Mąkę, kefir, jajko, proszek do pieczenia, cukier, szczyptę soli oraz kardamon z cynamonem mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ananasy i jabłko kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta.  Smażymy z obu stron na złoty kolor. Co sądzicie o takiej wersji racuchów

Zofiana
O gofrach, czyli najlepszy prezent świąteczny 166

wymieszać z cukrem, proszkiem i cukrem waniliowym. Masło rozpuścić, przestudzić. Wlać mleko, wbić jajko, dokładnie połączyć. Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać na gładką masę bez grudek. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zamieszać. Wlewać odpowiednie porcje do rozgrzanej gofrownicy, piec 2-3 minuty. Odkładać na kratkę do lekkiego przestudzenia. Na patelni skarmelizować cukier. Dodać pokrojone

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto migdalowo malinowe czyli Slodki Czwartek odc.45 149

znalazłam fotkę więc i pojawi się wpis. Przepis pochodzi z "Kuchni" Nigelli Lawson. Nie wymaga wiele zachodu choć nie jest też takim sobie zwykłym ciastem. Idealnie łączy maślany spód, owocowy wilgotny środek i migdałową masę jajeczną

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pasztet wegetariański z pieczarek (ok. 135 kcal / 100g) 194

usmażone warzywa, sól, pieprz wszystko razem mielimy przy pomocy blendera.4. Do masy dodajemy żółtka, przyprawy, 50 g bułki tartej, mieszamy5. Białka ubijamy, mieszamy z masą, ew. w razie potrzeby dodajemy jeszcze bułki tartej, żeby ciasto nie było zbyt rzadkie.Pieczenie:6. Pieczemy w formie wyłożonej papierem do pieczenia, lub wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.7. Pieczemy w temp 180 stopni

Malowane smakiem
Ciastka z masłem orzechowym bez pieczenia 199

składniki:2 paczki ciastek owsianychsłoik masła orzechowego1/4 kostka masła tabliczka czekolady najlepiej gorzkiejCiastka rozkruszamy na piasek w blenderze albo wałkiem do ciasta. Rozkruszone ciastka mieszamy z masłem orzechowym i masłem. Gotową masę chłodzimy w lodówce. Następnie w dłoniach formujemy kulki i wstawiamy do lodówki. W tym czasie w kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę i smarujemy

Bon Appetit Małgorzaty
Adwentowe anyżowe "orzeszki" 287

jajka10 dag cukru kryształ10 dag cukru pudru20 dag maki pszennej3 łyżki zmielonych migdałów1/4 łyżeczki pieprzu2 gwiazdki anyżu Wykonanie.Jajka ubić z cukrem na gładką masę.Dodać cukier puder, pieprz, mąkę i zmielone orzechy .Zagnieść ciasto. Przykryć i odstawić na 2 h w ciepłe miejsce.Na stolnicy oprószonej mąką uformować wałki o średnicy 1 cm. Łyżeczką odcinać kawałki o długości

Kulinarny karnet Christophera
Pierogi z łososiem wędzonym 194

mokre - wrobić trochę mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny.Ciasto można też wyrobić w robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie do chleba.farszŁososia drobno posiekać, najlepiej w blenderze. Przełożyć do miski. Rozdrobnić fetę (też w blenderze) dodać do łososia. Wymieszać, dodać śmietanę aby masa nie była zbyt gęsta, dosypać koperek, wymieszać i doprawić

Stare Gary
Seromakowiec 332

jednego z ciast. jest to seromakowiec czyli dla lubiących serniki i makowce ciasto idealne. I muszę przyznać, że będzie to pewniak na święta. Ciasto jest łatwe do przygotowania, co prawda jest z gotową masą makową a bakaliami ale podkręciłam smak  skórką pomarańczową i cytrynową i ciacho jest smaczne. Może ktoś się skusi i upiecze bo mamy od razu

Ewa w kuchni
Ciasto 3 bit 927

Ciasto jest bardzo smaczne, jeśli ktoś nie zna to gorąco zachęcam do wypróbowania!Ciasto 3 Bit Blacha:25x35 cm |Czas przygotowania:~45 min |Ciasto bez pieczeniaSkładniki  ok. 4 paczek herbatników1 puszka masy kajmakowej (400 g)750 ml mleka150 g masła1/2 szklanki cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego/waniliowego na 0,5 l mleka400 ml śmietany 36% + 1 łyżka cukru pudru2

coolinarnastrefa.blogspot.com
Kruche ciasteczka daktylowo – kokosowe 154

szczyptaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Daktyle drobno kroimy.Mieszamy z mąką oraz 2 łyżkami kokosu.Masło , 100 g cukru pudru , cukier wanilinowy , jajko i odrobinę soli miksujemy na jednolitą masę.Łączymy z mąką z kokosem i pokrojonymi daktylami.Zagniatamy ciasto i owinięte folią wkładamy na ok. pół godziny do zamrażarnika.Po tym czasie wyciągamy ciasto i tworzymy z niego wałek o grubości

Ostra na Słodko
Marcepanowe ciasteczka z marmoladą 142

szklanki cukru,1 łyżeczka cukru waniliowego,1 łyżeczka proszku do pieczenia,marmolada,3 łyżki mleka. Przygotowanie:   Zagniatamy ciasto na ciasteczka z przesianej mąki z proszkiem do pieczenia, miękkiego masła, cukru białego, cukru waniliowego i mleka. Następnie dodajemy masę marcepanową. Ponownie zagniatamy. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko rozpłaszczamy i robimy dziurkę palcem na środku. W dziurkę wkładamy łyżeczką

Aga w kuchni
Buchty jagodowe 151

ciepłe miejsce na ok. 30 min (przykryty ściereczką).Następnie do reszty przesianej maki, wymieszanej z cukrem waniliowym, dajemy rozczyn, żółtka roztrzepane na puszystą masę z cukrem. Wszystko zagniatamy, następnie dodajemy tłuszcz i ugniatamy ciasto dokładnie. Do momentu, aż całe ciasto ładnie poodchodzi od ścianek miski i nie będzie nam się kleiło do rąk. Zakrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne

Moje pyszne gotowanie

Proponowane wyszukiwania