ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:559/1309)

Piernik z nadzieniem truskawkowym 252

Wlewamy mleko, mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika oraz sodą oczyszczoną a następnie mieszamy z kakao. Suche składniki wsypujemy do masy jajecznej, wszystko dokładnie mieszamy i na końcu dodajemy wlewamy olej. Ciasto przelewamy do wyłożonej pergaminem formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C na ok. 45 minut. Po wystudzeniu , piernik przecinamy wzdłuż

Słodkości i nie tylko
FLAMICHE – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON KREW I WINO – tarta z porami 184

dzień – po tym czasie całość zgęstnieje jeszcze bardziej i będzie gotowa do użytku. Crème fraîche możecie przechowywać ponad tydzień w lodówce. 2. CIASTO (10 min) Drożdże rozkruszamy w misce, dosypujemy szczyptę cukru i ucieramy do powstania płynnej masy. Dolewamy do tego letniej wody (nie może być zbyt ciepła bo zabije drożdże, ok. 30-35 stopni C), mieszamy. Wsypujemy mąkę oraz

Nerds Kitchen
Ciasto kruche jabłkowo -śliwkowe 165

takiego takiego samego prostokąta, co blacha. formę wykładamy pergaminem, następnie kładziemy jeden placek, lekko wykładamy na boki. następnie naprzemiennie kładziemy po łyżce masy jabłkowej i śliwkowej. wyrównujemy łyżką. przykrywamy drugim plackiem, lekko dociskamy. Widelcem robimy dziurki na cieście. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 40 min. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.  U mnie smakuje takie proste

W kuchennym oknie Ewy
Kruche ciasteczka - prezenciki 245

łyżeczki soli1 łyżka kakaoWYKONANIE:Do miski przełożyć miękkie masło i cukier puder - zmiksować na gładką masę.Przesiewamy mąkę do osobnej miseczki, dodajemy sól - wszystko dodajemy do masła i dokładnie miksujemy.Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.Każdą część ciasta rozwałkować na max. 3 mm.Pokroić ciasto

Serce zamknięte w formie pyszności
KAWOWA BABKA "ZEBRA" Z MAKIEM. 212

tortownicę lub formę na babkę i wysypałam ją bułką tartą. Na środek formy nakładałam na przemian 2 łyżki masy ciemniej i masy białej.Całość piekłam  około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Sprawdziłam dodatkowo patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Polałam kawowym lukrem. LUKIER KAWOWY /autorski;/ mocny napar kawy cukier puder Z podanych składników ucieram lukier (proporcje zależą od ilości

W kuchni Karmel-itki
Kluski szare z twarogiem i kapustą 139

nadmiar wody powstałej z ziemniaków. Wodę z ziemniaków zostawiamy do odstania wylewamy ją, natomiast dodajemy powstałą na dnie skrobię do startych ziemniaków. Do przygotowanej masy ziemniaczanej dodajemy wymieszane mąki oraz jajko. Wszystko wyrabiamy drewnianą łyżką, ciasto powinno być dość gęste. Do gotującej wody dodajemy sól. Najlepiej zanim zaczniemy gotować większą ilość zróbmy próbę, wrzucając kilka klusek do wody sprawdzając

kgwjanczewo
Najlepsza babka cytrynowa 190

pieczenia. Wlewamy połowę masy jasnej – oprószamy przez sito kakao. Wlewamy połowę masy zielonej – oprószamy kakao. Wlewamy pozostałą jasną masę-oprószamy kakao. Wlewamy resztę masy zielonej (kakao już nie dajemy, część sama wypłynie na wierzch). Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C i pieczemy przez 50 minut (do suchego patyczka). Gotowe ciasto oprószamy cukrem pudrem.Niby zwykła babka, ale upieczona

mojewypiekiinietylko
Muffinki biszkoptowe 152

biszkopt (jajka ubijamy z cukrem na najwyższych obrotach, aż potroi swoją objętość). Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Jak masa jajeczna będzie gotowa, zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto wlewamy do formy muffinkowej (wypełniamy do 1/2 objętości). Całą tabliczkę czekolady o smaku toffi i 1/3 czekolady mlecznej kroimy i dodajemy

tojestpyszne.blogspot.com
Półkruche ciasto ze śliwkami i budyniem 292

szklanki (400g) Masło 200g Cukier 1 szklanka Sól 1/3 łyżeczki Proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki Jajka 3 sztuki Masa budyniowa: Budyń 2 opak. Cukier waniliowy 16g Cukier 4 łyżki Mleko 1 litr […] The post Półkruche ciasto ze śliwkami i budyniem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Jabłkowa babka jogurtowa. Pyszna i szybka babka z jabłkiem. 139

wypieku. Dziś postanowiłam zrezygnować ze śmietany na rzecz jogurtu, a całość wzbogacić soczystym jabłkiem, do tego zmiana proporcji i... Tak oto upiekłam pyszną jabłkową babkę jogurtową. Dzięki uprzejmości PapilArt ciasto upiekłam w wygodnej i ładnie wyglądającej papierowej formie. Po spróbowaniu przygotowałam jeszcze jedną babkę, którą zabrałam w gości. Pierwszą oczywiście zostawiłam dla siebie i bliskich do kawy lub herbaty ;) Spróbujcie(...)dodajemy kolejno jogurt i olej. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą (cały czas miksujemy na małych obrotach). Na koniec do naszej masy ścieramy jabłko (na grubych oczkach tarki). Mieszamy całość delikatnie łyżką. Ciasto przelewamy do małej keksówki (u mnie specjalna papierowa od PapilArt, dzięki czemu nie ma potrzeby natłuszczania formy przed wlaniem ciasta). Ciasto wkładamy na środkowy

Słodkie okruszki
Dyniowe brioszki z makiem / powidlem czyli Niedzielne Sniadanie odc.64 122

dyni chodziło za mną od jakiegoś czasu. Marzyły mi się puszyste bułki i słodka, makowa masa... Bazową recepturą do upieczonych dzisiaj brioszek był przepis znaleziony w Kwestii Smaku . Dokonałam jednak kilku istotnych zmian. Bułeczki wyrabiałam mikserem, ale opornie szło i musiałam pomóc sobie dłońmi. Ciasto rosło w lodówce całą noc, rano szybko ociepliło się w leciutko nagrzanym piekarniku. Ładnie dały(...)cukru szczypta soli 2 jajka 150 g miękkiego masła Do posmarowania: żółtko + 1 łyżka mleka Nadzienie: po 8 łyżeczek masy makowej, najlepiej domowej i powideł śliwkowych Pieczemy dynię i miksujemy ją na purée, odmierzamy potrzebną ilość. Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Drożdże kruszymy do kubka, dodajemy po 1 łyżeczce cukru i mąki. Wlewamy ciepły kefir i mieszamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto jogurtowe ze śliwkami 161

pożegnanie wakacji. Szybkie, smaczne i chyba dość popularne. Można bez owoców, można z owocami. U mnie ostatnio królują śliwki. Bardzo lubię ich smak, kiedy wtopią  się w ciasto. Przepis zaczerpnęłam ze strony  Danusi . U mnie inne owoce i małe zmiany. SKŁADNIKI 3 szklanki mąki tortowej 1 budyń śmietankowy bez cukru ( 40 g) 1 szklanka  drobnego cukru(...)cukrem ubijamy na puszystą masę, dodajemy olej i jogurt i delikatnie mieszamy. Mąkę mieszamy z budyniem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników . Śliwki układamy na cieście i dociskamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 40 min Ciasto posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne

W kuchennym oknie Ewy
Krucha tarta z kremem cytrynowym i bezą 179

przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i obsypaną mąką, nakłuwamy widelcem, wstawiamy do lodówki na około 0,5 godziny. 3. Po tym czasie wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 - 200°C i pieczemy przez około 15 minut - na złoty kolor. Po upieczeniu odstawiamy spód do tarty do wystygnięcia. Krem cytrynowy: 1. Masło przekładamy(...)ogniu. Odstawiamy do wystygnięcia. 2. W misce za pomocą trzepaczki mieszamy jajka (całe: żółtka i białka) z cukrem, skórką startą z cytryny oraz sokiem wyciśniętym z cytryny. 3. Przelewamy masę jajeczno-cytrynową do rondelka z masłem, dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając. Ma powstać masa o konsystencji budyniu. Po zagotowaniu odstawiamy masę do wystygnięcia. Beza: 1. Białka

W kuchni Katie
Sernik jagodowy 138

kochany mężu z jagodami!!! Nie z borówkami. - Zawsze toczymy spór o ich nazwę :) Z resztą parafrazując Mistrza: Jagoda nazwana inaczej, smakowałaby równie wspaniale. Ale wracając do ciasta: przepis znalazłam na I love bake i u Mirabelki ;  odrobinkę go zmodyfikowałam - ale tylko odrobinkę i... wyszło: niebo w gębie.  Przepis: na spód potrzebne będą: 200g herbatników petit beurre; 100g roztopionego(...)Troszkę jagód rozgniotłam widelcem, żeby puściły sok - dla fajniejszego koloru sernika). Gdy składniki się połączą dodajemy jajka i miksujemy jeszcze przez chwilę. Gotową masę przekładamy na schłodzony spód. Pieczemy 55 minut w 180 stopniach. Wierzch ciasta powinien być ścięty.  na polewę potrzebne będą: 300 ml śmietany 18%; 3 łyżki cukru pudru kilka kropli aromatu waniliowego Wszystkie składniki mieszamy dokładnie

Miksturownik
TARTA Z GRUSZKAMI SZPINAKIEM GORGONZOLĄ I ORZECHAMI 180

najbliższych. Smakuje również wyśmienicie na zimno.  Składniki na ciasto:  200 g mąki pszennej 100 g masła 1 jajko sól Składniki na farsz: 4 szt.gruszek 200 g sera gorgonzoli garść orzechów włoskich świeże liście szpinaku sól świeżo mielony czarny pieprz łyżka oliwy z oliwek ząbek czosnku Składniki na masę jajeczną: 2 szt. jajek 200 g śmietany 18% łyżeczka gałki(...)Zacznijmy od ciasta. Do mąki dodałam pokrojone na kawałki masło, jajko i sól.  Zagniotłam wszystkie składniki. Zawinęłam ciasto w folię i włożyłam na godzinę do lodówki. W czasie gdy ciasto się chłodziło, przygotowałam farsz. Na patelnię wlałam oliwę i chwilę smażyłam starty czosnek. Podsmażyłam przez około 5 minut szpinak. Przyprawiłam go solą i pieprzem. Wyjęłam ciasto, rozwałkowałam je podsypując

potrawyregionalne

Proponowane wyszukiwania