Pyszny torcik z masą z serka mascarpone z bitą śmietaną - smak przełamany kwaskowym dżemem śliwkowym, dzięki czemu nie jest mdły, a jednocześnie dżem trochę nawilży biszkopt
Kolorowy PrzepisownikOboje z C. się w nim zakochaliśmy i zjedliśmy szybciutko, czując magię nadchodzących Świąt... Wam polecam takie ciacho na styczeń, świetnie się będzie przy nim wspominało wigilijny wieczór.Piernikowe ciasto z całymi gruszkamiSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)syrop:200 g cukru750 ml wody1 cytryna6 ziaren kardamonu8 goździków2 gwiazdki anyżu1 laska cynamonu (o długości 6 cm)1 łyżeczka mielonego(...)miksując po każdym dodaniu. Wlać melasę, zmiksować.Mąkę przesiać z kakao, wymieszać z przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia. Partiami dodawać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu wlać mleko, połączyć.Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem. W ciasto prosto wcisnąć gruszki tak, żeby dotykały dna tortownicy.Piec w 180 st. C. przez 45-50 minut
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasto 3 szklanki mąki1 szklanka cukru200 g masła2 jajka2 łyżki miodu2 łyżeczki sody Dodatkowo 1 puszka masy kajmakowej (400 g)puszka orzeszków ziemnychgotowy krem karpatkowy (np. Delecta) lub własny krem budyniowypolewa czekoladowa - przepisPrzygotowanie1. Ciasto. Wszystko składniki na ciasto posiekać i wyrobić gładkie ciasto. Wstawić do lodówki (min. 1h, można na całą noc). Ciasto podzielić na dwie części, wyłożyć
coolinarnastrefa.blogspot.comsię podczas każdej domowej imprezy. Babeczki nie dość, że smakują wspaniale, to jeszcze stanowią świetną dekorację stołu. Ciasto kruche: 200 g zimnego masła 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru pudru 1 jajko szczypta soli Krem krówkowy: 400 g masy krówkowej ( u mnie Helio ) 250 g serka mascarpone Dodatkowo: dżem lub galaretka porzeczkowa bakalie WYKONANIE: Mąkę połączyć z cukrem(...)brzegów i nakłuć widelcem. Przed upieczeniem wstawić foremki z ciastem na 10-15 minut do lodówki. Piec w temperaturze 180 stopni C do zrumienienia. Upieczone babeczki odstawić do ostygnięcia. Ostygnięte wyjąć delikatnie z foremek. Przygotować krem krówkowy. Serek mascarpone szybko zmiksować na wysokich obrotach miksera. Dodać masę krówkową - połączyć składniki. Do każdej kruchej babeczki włożyć niewielką ilość dżemu porzeczkowego
kolorowotorcikowogładką masę. dodać zakwaszone mleko i ponownie wymieszać. W dużej misce wymieszać pozostałe składniki, tj. mąki, sodę, rozmaryn do wymieszanych suchych składników dodać masę mokrą i startą skórkę z pomarańczy. Wszystko wymieszać. i przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 C około 40 minut (sprawdzić patyczkiem czy jest suche). Chlebek po wystudzeniu zawinięty w folię
greenscarfciasto mnie naprawdę zaskoczyło. I nie tylko mnie, bo również moją mamę, siostrę, męża i tatę :) Jest niesamowite, zarówno z wyglądu jak i w smaku. Nazwę ma nieprzeciętną i bardzo pasującą do rzeczywistego efektu końcowego, pięknie będzie się prezentować zarówno na stole świątecznym, jak i urodzinowym czy imieninowym. Smak obłędny, szpinak nadaje mu nieco specyficznej goryczki, która bardzo wzbogaca całość(...)delikatnie wymieszać. Resztę śmietany ubić na sztywno, pod koniec dodać słodzidło oraz sok z cytryny. Połączyć obie części masy przy pomocy łyżki (nie miksować!). Masę śmietanowo-serową wyłożyć na spód i obsypać dokładnie pokruszonym ciastem, udekorować czerwonymi owocami. Smacznego! Tosia i jej kuzyni byli zachwyceni ciastem i pożarli tak dużo, że byłam naprawdę w wielkim szoku. I to rozmarzenie
Przepysznik - BLW i nie tylkopyszne i delikatne. Jogurtowe ciasto z rabarbarem i otrębową kruszonką przemyca w swoim składzie trochę zdrowia. Rabarbar jest zdrowy, jogurt naturalny i dorzuciłam do ciasta otręby, które są w cieście oraz w kruszonce. Polecam Składniki: – 2 szklanki mąki pszennej tortowej; – 0,5 szklanki zmielonych na mąkę otrębów owsianych; – 3/4 szklanki cukru; – 16 g cukru wanilinowego(...)cukru i cukrem wanilinowym. Jaja ubić z cukrem na puszystą masę, dalej miksując wlać olej i jogurt. Mąkę przesiać z proszkiem, wsypywać do masy jajecznej porcjami, cały czas miksując. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, na wierzchu ułożyć rabarbar. Składniki kruszonki połączyć tworząc grudki, posypać ciasto. Włożyć ciasto do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika piec 45-50 minut
dom-agi.plUwielbiam babki. To takie ciasto dobre na każdą okazję. Dziś zapraszam Was na szybką jabłkową babkę jogurtową. Taką babkę możecie zabrać ze sobą w gości, podać na przyjęciu, w święta itd. Spróbujcie. Przepis jest naprawdę prosty, a dodatek jabłek bardzo wzbogaca smak. Dzięki uprzejmości PapilArt babkę upiekłam w wygodnej i ładnie wyglądającej papierowej formie. Szybka jabłkowa babka jogurtowa Szybka jabłkowa babka(...)dodajemy kolejno jogurt i olej. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą (cały czas miksujemy na małych obrotach). Na koniec do naszej masy ścieramy jabłko (na grubych oczkach tarki). Mieszamy całość delikatnie łyżką. Ciasto przelewamy do małej keksówki (u mnie specjalna papierowa od PapilArt, dzięki czemu nie ma potrzeby natłuszczania formy przed wlaniem ciasta). Ciasto wkładamy na środkowy
Słodkie okruszkifrancuskie tematy - Pâte Sablée, lub po prostu kruche ciasto. Potrzebujesz: NA SPÓD 100 g masła 75 g cukru pudru 1 żółtko 150 g mąki NA WIERZCH śmietana 30% serek mascarpone 2 łyżeczki cukru owoce Co robić? 1. Masło utrzeć z cukrem na białą masę. Dodać żółtko. 2. Ucierając dalej dodawać po trochu przesianą(...)góra dół. 5. Ciasto rozwałkować lub od razu rozgnieść palcami w formie. 6. Koniecznie uformować brzeg ciasta, ponakłuwać widelcem tartę i piec prze 15-25 minut. Ostudzić. 7. Ubić śmietanę, dodać cukier i 2-3 łyżki serka mascarpone, wszystko dobrze wymieszać. 8. Masę i dowolne owoce (u mnie brzoskwinie i borówki) wyłożyć na wierzch ostudzonego kruchego spodu
Matka Żywicielkagorącej wodzie, studzimy, dodajemy do ubitej śmietany, miksujemy. Truskawki przekrawamy na połowę, odcięta stroną przyciskamy do boków tortownicy, układamy tak naokoło. Wylewamy masę śmietanową, wygładzamy. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Na wierzch stężałego ciasta wykładamy pokrojone resztę truskawek, ozdabiamy płatkami czekoladowymi i układamy serca
Z Majeczką w kuchnimiksujemy, • dodawać po kawałku miękkie masło, dokładnie zmiksować na średnich obrotach • dodajemy jajka, każde miksując około minuty, • na koniec dodajemy ziarenka wanilii, • masę wylewamy na podpieczony i ostudzony spód, • na to ścieramy drugą część kakaowego ciasta, • pieczemy około 60 minut w 165 stopniach, wyciągamy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia, wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Źródło
Anioły w kuchniOstatnio moje ulubione połączenie czekoladowe ciasto, kremowy ser i pomarańcze. Sernik niezbyt słodki za to orzeźwiający i lekki.SKŁADNIKICiasto:20 dkg pełnoziarnistych herbatników czekoladowych1 łyżka brązowego cukru1 łyżka kakao10 dkg masłaMasa serowa:1 kg sera trzykrotnie mielonego4 żółtka200 ml śmietany 18%3 łyżki skrobi ziemniaczanej wanilia6 czubatych łyżek cukru pudruSkórka otarta z jednej pomarańczyOwoce:6 dużych pomarańczy1 granatlistek agaruPRZYGOTOWANIEHerbatniki wrzucam(...)jednym żółtku. Na koniec dodaje po łyżce skrobię ziemniaczaną i jeszcze przez chwile miksuję. Masę serową wykładam na podpieczony spód i wkładam na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po tym czasie temperaturę obniżam do 170 stopni i piekę przez 45 minut. Upieczone ciasto wyciągam i odstawiam do wystygnięcia.Pomarańcze filetuję nad miską i cząstki odkładam na sitko
Magiczna kuchnia Dariisobotę około 20,00. Zasady konkursu są pod postem: (bułki na piwie ) pijane bułeczki :) A dzisiaj moje ulubione ciasto. Uwielbiam ciasta z dodatkiem oleju. Lekkie, delikatne ciasto z owocami i chyba najłatwiejsze. Wprawdzie zdjęcie nie wyszło najlepiej, a nie miałam czasu na poprawianie ale co tam. :) Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju(...)pianę, a następnie dodawać stopniowo cukier i dalej ubijając. Pod koniec ubijania dodać po jednym żółtku i dalej ubijać. Gdy masa będzie gotowa dodać olej, mąkę proszek aromat i owoce.. Gotowe ciasto wylać do posmarowanej tłuszczem tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C przez około 1 godzinę. Smacznego
Na słodko lub wytrawniewodnej, dodajemy śmietanę i wiśniówkę, dokładnie mieszamy. W osobnej misce ubijamy za pomocą miksera żółtka z cukrem, po czym dodajemy je do masy czekoladowej i mieszamy. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, następnie mieszamy z ciastem. Wylewamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy przez 15 minut w temperaturze 170°C, a następnie zmniejszamy temperaturę
W kuchni Katiewodnej, dodajemy śmietanę i wiśniówkę, dokładnie mieszamy. W osobnej misce ubijamy za pomocą miksera żółtka z cukrem, po czym dodajemy je do masy czekoladowej i mieszamy. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, następnie mieszamy z ciastem. Wylewamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy przez 15 minut w temperaturze 170°C, a następnie zmniejszamy temperaturę
W kuchni Katie