wystudzić.Białka oddzielić od żółtek.Mleko lekko podgrzać.Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę.Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę.Do miski z mąką dodać ubite białka i żółtka, letnie mleko i wyrabiać ciasto powoli dolewając rozpuszczoną margarynę, a następnie olej. (Ja robię tak, że do miski od miksera z ubitymi żółtkami wsypuję mąkę, dodaję ubite białka
Gospodyni MiejskaWodę gotujemy z solą i olejem, do wrzącej wody wsypujemy 1 i 1/2 szklanki mąki, intensywnie mieszamy aby powstała jednolita masa. 2. Na stolnicę przesiewamy resztę mąki, dodajemy jajo, ocet i przygotowane wcześniej gorące ciasto. Wyrabiamy elastyczne ciasto, które ma nie przywierać do rąk, wilgotność regulujemy podsypując dodatkowo mąką lub dolewając małą ilość gorącej wody. Tak przygotowane ciasto odstawiamy
Apetyczna babeczkamisce. W osobnej misce mieszamy „mokre”: jajko, olej, mleko, śmietanę kremówkę. Łączymy razem suche i mokre składniki, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy M&Msy i krótko mieszamy – jeśli będziemy mieszać zbyt długo ciasto zafarbuje się na niebiesko. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Pieczemy około 25 minut(...)pozostałym zimnym mleku rozpuszczamy budyń i cukier. Wlewamy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy aż pojawią się pierwsze bąbelki. Budyń odstawiamy do przestudzenia. Masło miksujemy na puszystą masę, dodajemy połowę zimnego budyniu i miksujemy. Drugą połowę budyniu zjadamy sami lub oddajemy do zjedzenia ;) Rozpuszczoną czekoladę przekładamy do woreczka i malujemy buzie ośmiornicom. Na zimne babeczki nakładamy krem budyniowy
Ciastkozercymąki krupczatki 30 g startej klasycznej gorzkiej czekolady Goplana 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ciemnego kakao szczypta soli 60 g zimnego masła 1 żółtko 1 łyżka zimnej wody Masa serowo-czekoladowa 60 dag twarogu tłustego w kostce 50 g białej czekolady Goplana 200 ml śmietanki słodkiej kremowej 2 łyżki budyniu śmietankowego 3 duże jajka 1 białko ½ szklanki cukru(...)Mąkę krupczatkę wymieszać z kakao i startą gorzką klasyczną czekoladą Goplana , dodać pokrojone zimne masło, wsypać cukier,wlać wodę i szybko zagnieść ciasto. Wylepić dno tortownicy o wym 24 cm, włożyć do lodówki na czas przygotowania masy. MASA SEROWO-CZEKOLADOWA: Białą czekoladę połamać , przełożyć do miseczki, rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej na płynną masę. Twaróg zmielić w maszynce, wbić jaja
Wanilia i Kardamonół). Zmiksuj jajka z cukrem na puszysto. Dodaj otartą skórkę z cytryny. Przesiej mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszaj z masą jajeczną dodając również wanilię. Wysmaruj formy tłuszczem i oprósz mąką. Dno przykryj papierowym krążkiem. Napełnij formy równymi porcjami ciasta, wstaw do piekarnika i piecz przez około 25-30 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Ostudź biszkopty, a następnie(...)Lekko podgrzej do rozpuszczenia cukru. Przetrzyj przez sito i z powrotem umieść w ganuszku. Wymieszaj skrobię z sokiem z cytryny, a następnie dodaj jajko i żółtka dokładnie mieszając. Wlej masę do owocowego przecieru podgrzewaj cały czas mieszając tak długo aż masa zacznie gęstnieć. Nie przegotuj, bo krem się zetnie. Zdejmij z kuchenki i wmieszaj masło. Przykryj folią dotykając powierzchni curdu
codojedzeniasolą. Dodać masło. Rozgnieść je rękoma z mąką. W oddzielnej misce rozbełtać jajka, następnie dodać do nich śmietanę. Powstałą masę wlać do mąki z masłem. Potem dodać drożdże z ksylitolem (lub cukrem) rozpuszczone wcześniej w ciepłym mleku. Dobrze wyrobić ciasto Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść. Nie może kleić się do rąk. Ciasto należy podzielić (najlepiej nożem) na małe
w mojej kuchniwaniliowego,1 łyżeczka proszku do pieczenia,3 łyżki mleka,1 garść suszonych wiśni. Przygotowanie: Zagniatamy ciasto na ciasteczka z przesianej mąki z proszkiem do pieczenia, miękkiego masła, cukru białego, cukru waniliowego i mleka. Następnie dodajemy masę marcepanową i posiekane suszone wiśnie. Ponownie zagniatamy, ale bardzo krótko, tylko by składniki się wymieszały. Marcepan dobrze jak będzie miejscami
Aga w kuchnisobie galaretkę z ulubionymi owocami w plastikowych pojemnikach i zabieram na deser do pracy. Ostatnio szukałam pomysłów na ciasto z dodatkiem galaretki. Wszędzie jednak królują przepisy na serniki na zimno, za którymi osobiście nie przepadamy. W końcu wpadłam na pomysł ,aby masę z sernika na zimno zastąpić tradycyjną, pieczoną masą sernikową. Był to strzał w dziesiątkę. Sernik wyszedł naprawdę przepyszny(...)miksować na niskich obrotach. Na końcu dodać ubite białka z cukrem. Całość delikatnie, ale dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Masę przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jeśli wierzch ciasta spiecze się zbyt mocno można temperaturę obniżyć do 160 stopni. Po upieczeniu ostudzić sernik w uchylonym piekarniku
Mania Gotowaniawartościowy zamiennik środków słodzących, idealny np. do słodzenia herbaty. Cukier kokosowy (palmowy) nierafinowany, powstały z kwiatów palmy kokosowej. Ma charakterystyczną brązową barwę i łagodny posmak karmelu. Pomysł na takie ciasto znalazłam tutaj. Wszystkie składniki powinny mieć jednakową, pokojową temperaturę. rabarbar suszone owoce czarnej morwy 3 jajka 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy szczypta soli(...)pieczenia. Jajka ubić z cukrem na pienistą masę,dodać olej lub stopione masło, maślankę i wanilię. Do składników suchych ( z mąką) dodać masę z jajkami i wymieszać krótko, niezbyt porządnie łyżką. Od razu przelać ciasto do formy. Ułożyć rabarbar i suszone owoce morwy i posypać kruszonką. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec ok. 45 minut
Moje domowe kucharzeniemojej rodzinie karpatka to ulubione ciasto. Zawsze robię dużą porcję, bo znika ona błyskawicznie. Aby trochę zmienić tradycyjną wersję dodałam krem kakaowy i trochę polewy czekoladowej. Wyszło tak jak lubimy- chrupiące ciasto z dużą ilością kremu. *porcja na dużą blaszkę z piekarnika: Składniki: na ciasto: 6 jajek 1 i 1/2 szklanki mąki 190 g masła 1 i 1/2 szklanki(...)czekolady 1 łyżka mleka Masło rozpuścić w rondelku o grubym dnie. Dodać wodę, sól i przesianą mąkę. Mieszać (najlepiej pałką drewnianą) aż masa zgęstnieje i się zaparzy. Wystudzić. Wbić jajka i zmiksować na jednolite ciasto. Podzielić na dwie części. Blaszki z piekarnika (lub inne duże) wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować masłem i posypać mąką. Rozłożyć ciasto równomiernie i wstawić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadodaję także 1-2 łyżek zimnej wody, wówczas kruszonka wychodzi twardsza, a taką wolimy. Można również zagnieść kruszonkę dłońmi. Rozkruszamy masę tak długo aż utworzą się grudki kruszonki. Miskę z kruszonką wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania ciasta. Do kubeczka rozkruszyć drożdże, dodać lekko podgrzany jogurt oraz mąkę i dokładnie rozmieszać. Odstawić na kilka minut (10-15) do wyrastania
Smaczne Zdrowetaki pekan czy laskowy potrafi zawrócić w głowie, ale to do włoskiego mam prawdziwą słabość. Pewne jest, że wybierając lody zawsze poproszę o gałkę orzechową, a zamawiając ciasto w kawiarni wybór padnie na to, które jest z orzechami. Z bombonierki najpierw znikają czekoladki z nadzieniem orzechowym, a skrytka z likierem orzechowym to jedna z pilniej strzeżonych przeze mnie tajemnic(...)wanilię i również dokładnie zmiksować. Powoli wmieszać mąkę z sodą i solą. Na koniec dodać orzechy i chipsy czekoladowe. Zagnieść na jednolitą masę. Foremki do zapiekania natłuścić i przełożyć do nich równe porcje ciasta. Palcami rozprowadzić równomiernie w foremkach i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Zapiekać przez ok. 8 minut, do momentu aż brzegi się zetną
KUCHARNIAtemperaturę pokojową. Twarożek utrzeć ze śmietaną, serkiem mascarpone, jajkami, szczyptą soli, cukrem, sokiem z cytryny. Na końcu dodać budynie śmietankowe w proszku. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26 cm, posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Na masie rozłożyć równomiernie borówki amerykańskie. Sernik piec 50 - 60 minut w temperaturze 175ºC. Pozostawić do ostygnięcia w lekko uchylonym piekarniku jeszcze około
Zakątek rozkoszy kulinarnychodmówić sobie uczestnictwa w tej akcji, i upiekłem wyśmienite bułki, orkiszowo-pszenne, na zaczynie w stylu pâte fermentée . Wzrowałem się na przepisie z książki o włoskich chlebach, uwadniając trochę ciasto i wymieniając część mąki na orkiszową. Sądzą, że z korzyścią dla efektu końcowego. Bułki są wyśmienite. Chrupiąca skórka, delikatny miękisz, wysmienity smak i aromat. Pięknie Co istotne, stosunkowo szybko(...)wodzie. Do miski wsyp przesianą mąkę. Dodaj wodę z drożdżami. Wymieszaj wszystkie składniki, po czym wyrabiaj około 3 minuty (do uzyskania zwartej masy o jednolitej strukturze). Odstaw pod przykryciem do przefermentowania w temperaturze pokojowej. Ciasto powinno fermentować 8 - 10 godzin. Bułki (9 sztuk): całe pâte fermentée 300 g maki orkiszowej chlebowej 300 g mąki pszennej typ 650 300 g wody
Grahamka, weka i kajzerkaspalić zbędne kalorie, ale gdy przyjdą szare deszczowe dni, to ochota na słodkie urośnie, a z nią nasze uziemione w domu pupy. Taka motywacja przyświecała mi przy produkcji tego ciasta - żeby zjeść coś słodkiego, a zbytnio się przy tym nie utuczyć. Oto efekt: Składniki (na małą, podłużną blaszkę): 300 gram mąki pszennej 2 jajka 5 łyżek cukru pudru 3 łyżki(...)borówki w całości, brzoskwinia w kostkę) oraz pokruszoną na małe kawałki czekoladą. Następnie składniki mokre wlałam do suchych i wymieszałam na jednolitą, gęstą masę. Mieszać należy delikatnie ze względu na owoce, żeby ich nie porozrywać. Ciasto wyłożyłam na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą. Piekłam w temperaturze 200 stopni przez ok 40 minut. Przez część czasu musiałam podpiec
Kuchnia po mojemu