ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:569/1309)

Strucla z jagodami 190

wystudzić.Białka oddzielić od żółtek.Mleko lekko podgrzać.Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę.Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę.Do miski z mąką dodać ubite białka i żółtka, letnie mleko i wyrabiać ciasto powoli dolewając rozpuszczoną margarynę, a następnie olej. (Ja robię tak, że do miski od miksera z ubitymi żółtkami wsypuję mąkę, dodaję ubite białka

Gospodyni Miejska
Czebureki 661

Wodę gotujemy z solą i olejem, do wrzącej wody wsypujemy 1 i 1/2 szklanki mąki,  intensywnie mieszamy aby powstała jednolita masa. 2. Na stolnicę przesiewamy resztę mąki, dodajemy jajo, ocet i przygotowane wcześniej gorące ciasto. Wyrabiamy elastyczne ciasto, które ma nie przywierać do rąk, wilgotność regulujemy podsypując dodatkowo mąką lub dolewając małą ilość gorącej wody. Tak przygotowane ciasto odstawiamy

Apetyczna babeczka
Babeczki ośmiornice 166

misce. W osobnej misce mieszamy „mokre”: jajko, olej, mleko, śmietanę kremówkę. Łączymy razem suche i mokre składniki, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy M&Msy i krótko mieszamy – jeśli będziemy mieszać zbyt długo ciasto zafarbuje się na niebiesko. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Pieczemy około 25 minut(...)pozostałym zimnym mleku rozpuszczamy budyń i cukier. Wlewamy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy aż pojawią się pierwsze bąbelki. Budyń odstawiamy do przestudzenia. Masło miksujemy na puszystą masę, dodajemy połowę zimnego budyniu i miksujemy. Drugą połowę budyniu zjadamy sami lub oddajemy do zjedzenia ;) Rozpuszczoną czekoladę przekładamy do woreczka i malujemy buzie ośmiornicom. Na zimne babeczki nakładamy krem budyniowy

Ciastkozercy
Sernik "czekoladowa dama" 181

mąki krupczatki 30 g startej klasycznej gorzkiej czekolady Goplana 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ciemnego kakao szczypta soli 60 g zimnego masła 1 żółtko 1 łyżka zimnej wody Masa serowo-czekoladowa 60 dag twarogu tłustego w kostce 50 g białej czekolady Goplana 200 ml śmietanki słodkiej kremowej 2 łyżki budyniu śmietankowego 3 duże jajka 1 białko ½ szklanki cukru(...)Mąkę krupczatkę wymieszać z kakao i startą gorzką klasyczną czekoladą Goplana , dodać pokrojone zimne masło, wsypać cukier,wlać wodę i szybko zagnieść ciasto. Wylepić dno tortownicy o wym 24 cm, włożyć do lodówki na czas przygotowania masy. MASA SEROWO-CZEKOLADOWA: Białą czekoladę połamać , przełożyć do miseczki, rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej na płynną masę. Twaróg zmielić w maszynce, wbić jaja

Wanilia i Kardamon
Tort z malinowym musem i marakują 210

ół). Zmiksuj jajka z cukrem na puszysto. Dodaj otartą skórkę z cytryny. Przesiej mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszaj z masą jajeczną dodając również wanilię. Wysmaruj formy tłuszczem i oprósz mąką. Dno przykryj papierowym krążkiem. Napełnij formy równymi porcjami ciasta, wstaw do piekarnika i piecz przez około 25-30 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Ostudź biszkopty, a następnie(...)Lekko podgrzej do rozpuszczenia cukru. Przetrzyj przez sito i z powrotem umieść w ganuszku. Wymieszaj skrobię z sokiem z cytryny, a następnie dodaj jajko i żółtka dokładnie mieszając. Wlej masę do owocowego przecieru podgrzewaj cały czas mieszając tak długo aż masa zacznie gęstnieć. Nie przegotuj, bo krem się zetnie. Zdejmij z kuchenki i wmieszaj masło. Przykryj folią dotykając powierzchni curdu

codojedzenia
Z JABŁKAMI -KIBINAJ 163

solą. Dodać masło. Rozgnieść je rękoma z mąką. W oddzielnej misce rozbełtać jajka, następnie dodać do nich śmietanę. Powstałą masę wlać do mąki z masłem. Potem dodać drożdże z ksylitolem (lub cukrem) rozpuszczone wcześniej w ciepłym mleku. Dobrze wyrobić ciasto Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść. Nie może kleić się do rąk. Ciasto należy podzielić (najlepiej nożem) na małe

w mojej kuchni
Ciasteczka z marcepanem i suszonymi wiśniami 163

waniliowego,1 łyżeczka proszku do pieczenia,3 łyżki mleka,1 garść suszonych wiśni.  Przygotowanie:    Zagniatamy ciasto na ciasteczka z przesianej mąki z proszkiem do pieczenia, miękkiego masła, cukru białego, cukru waniliowego i mleka. Następnie dodajemy masę marcepanową i posiekane suszone wiśnie. Ponownie zagniatamy, ale bardzo krótko, tylko by składniki się wymieszały. Marcepan dobrze jak będzie miejscami

Aga w kuchni
Orzeźwiający sernik z galaretką i owocami 201

sobie galaretkę z ulubionymi owocami w plastikowych pojemnikach i zabieram na deser do pracy. Ostatnio szukałam pomysłów na ciasto z dodatkiem galaretki. Wszędzie jednak królują przepisy na serniki na zimno, za którymi osobiście nie przepadamy. W końcu wpadłam na pomysł ,aby masę z sernika na zimno zastąpić tradycyjną, pieczoną masą sernikową. Był to strzał w dziesiątkę. Sernik wyszedł naprawdę przepyszny(...)miksować na niskich obrotach. Na końcu dodać ubite   białka z cukrem. Całość delikatnie, ale dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Masę przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jeśli wierzch ciasta spiecze się zbyt mocno można temperaturę obniżyć do 160 stopni. Po upieczeniu ostudzić sernik w uchylonym piekarniku

Mania Gotowania
Ciasto maślankowe 175

wartościowy zamiennik środków słodzących, idealny np. do słodzenia herbaty. Cukier kokosowy (palmowy) nierafinowany, powstały z kwiatów palmy kokosowej. Ma charakterystyczną brązową barwę i łagodny posmak karmelu. Pomysł na takie ciasto znalazłam  tutaj. Wszystkie składniki powinny mieć jednakową, pokojową temperaturę.  rabarbar suszone owoce czarnej morwy  3 jajka  3/4 szklanki cukru  cukier waniliowy  szczypta soli(...)pieczenia. Jajka ubić z cukrem na pienistą masę,dodać olej lub stopione masło, maślankę i wanilię. Do składników suchych ( z mąką)  dodać masę z jajkami i wymieszać krótko, niezbyt porządnie łyżką. Od razu przelać ciasto do formy. Ułożyć rabarbar i suszone owoce morwy  i posypać kruszonką. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec ok. 45 minut

Moje domowe kucharzenie
karpatka królewska 169

mojej rodzinie karpatka to ulubione ciasto. Zawsze robię dużą porcję, bo znika ona błyskawicznie. Aby trochę zmienić tradycyjną wersję dodałam krem kakaowy i trochę polewy czekoladowej. Wyszło tak jak lubimy- chrupiące ciasto z dużą ilością kremu.  *porcja na dużą blaszkę z piekarnika: Składniki: na ciasto: 6 jajek 1 i 1/2 szklanki mąki 190 g masła 1 i 1/2 szklanki(...)czekolady  1 łyżka mleka Masło rozpuścić w rondelku o grubym dnie. Dodać wodę, sól i przesianą mąkę. Mieszać (najlepiej pałką drewnianą) aż masa zgęstnieje i się zaparzy. Wystudzić. Wbić jajka i zmiksować na jednolite ciasto. Podzielić na dwie części. Blaszki z piekarnika (lub inne duże) wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować masłem i posypać mąką. Rozłożyć ciasto równomiernie i wstawić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
CIASTO DROŻDŻOWE NA JOGURCIE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ 233

dodaję także 1-2 łyżek zimnej wody, wówczas kruszonka wychodzi twardsza, a taką wolimy. Można również zagnieść kruszonkę dłońmi. Rozkruszamy masę tak długo aż utworzą się grudki kruszonki. Miskę z kruszonką wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania ciasta. Do kubeczka rozkruszyć drożdże, dodać lekko podgrzany jogurt oraz mąkę i dokładnie rozmieszać. Odstawić na kilka minut (10-15) do wyrastania

Smaczne Zdrowe
Zakochałam się. W Pizookie. Teraz kolej na Was. 200

taki pekan czy laskowy potrafi zawrócić w głowie, ale to do włoskiego mam prawdziwą słabość.  Pewne jest, że wybierając lody zawsze poproszę o gałkę orzechową, a zamawiając ciasto w kawiarni wybór padnie na to, które jest z orzechami. Z bombonierki najpierw znikają czekoladki z nadzieniem orzechowym, a skrytka z likierem orzechowym to jedna z pilniej strzeżonych przeze mnie tajemnic(...)wanilię i również dokładnie zmiksować. Powoli wmieszać mąkę z sodą i solą. Na koniec dodać orzechy i chipsy czekoladowe. Zagnieść na jednolitą masę.  Foremki do zapiekania natłuścić i przełożyć do nich równe porcje ciasta. Palcami rozprowadzić równomiernie w foremkach i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Zapiekać przez ok. 8 minut, do momentu aż brzegi się zetną

KUCHARNIA
Serniczek z borówkami amerykańskimi i konfiturą jagodową. 170

temperaturę pokojową. Twarożek utrzeć ze śmietaną, serkiem mascarpone, jajkami, szczyptą soli, cukrem, sokiem z cytryny. Na końcu dodać budynie śmietankowe w proszku. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26 cm, posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Na masie rozłożyć równomiernie borówki amerykańskie. Sernik piec 50 - 60 minut w temperaturze 175ºC. Pozostawić do ostygnięcia w lekko uchylonym piekarniku jeszcze około

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Bułki orkiszowo-pszenne na pâte fermentée 233

odmówić sobie uczestnictwa w tej akcji, i upiekłem wyśmienite bułki, orkiszowo-pszenne, na zaczynie w stylu pâte fermentée . Wzrowałem się na przepisie z książki o włoskich chlebach, uwadniając trochę ciasto i wymieniając część mąki na orkiszową. Sądzą, że z korzyścią dla efektu końcowego. Bułki są wyśmienite. Chrupiąca skórka, delikatny miękisz, wysmienity smak i aromat. Pięknie  Co istotne, stosunkowo szybko(...)wodzie. Do miski wsyp przesianą mąkę. Dodaj wodę z drożdżami. Wymieszaj wszystkie składniki, po czym wyrabiaj około 3 minuty (do uzyskania zwartej masy o jednolitej strukturze). Odstaw pod przykryciem do przefermentowania w temperaturze pokojowej. Ciasto powinno fermentować 8 - 10 godzin. Bułki (9 sztuk): całe pâte fermentée 300 g maki orkiszowej chlebowej 300 g mąki pszennej typ 650 300 g wody

Grahamka, weka i kajzerka
Malinowe ciasto owocowe z mleczną czekoladą. Bez tłuszczu i cukru (prawie) 93

spalić zbędne kalorie, ale gdy przyjdą szare deszczowe dni, to ochota na słodkie urośnie, a z nią nasze uziemione w domu pupy. Taka motywacja przyświecała mi przy produkcji tego ciasta - żeby zjeść coś słodkiego, a zbytnio się przy tym nie utuczyć. Oto efekt: Składniki (na małą, podłużną blaszkę): 300 gram mąki pszennej 2 jajka 5 łyżek cukru pudru 3 łyżki(...)borówki w całości, brzoskwinia w kostkę) oraz pokruszoną na małe kawałki czekoladą. Następnie składniki mokre wlałam do suchych i wymieszałam na jednolitą, gęstą masę. Mieszać należy delikatnie ze względu na owoce, żeby ich nie porozrywać. Ciasto wyłożyłam na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą. Piekłam w temperaturze 200 stopni przez ok 40 minut. Przez część czasu musiałam podpiec

Kuchnia po mojemu