ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:573/1309)

Garden party w domu – zaczarowany ogród w sercu miasta 140

waniliowym ze świeżymi owocami.   Naked cake to takie ‘uczciwe gotowanie’ – wszyscy widzą co zrobiłeś i co jedzą, nie ma słodkiej cukrowej masy, wymyślnych polew czy miliona ozdób. A najlepsze w nim jest to, że potrzebne blaty ciasta można upiec wcześniej i zamrozić – wyciągnąć z zamrażalnika do lodówki dzień przed podaniem i poskładaniem, oszczędzając sobie czas na inne rzeczy, które

Karo in the Kitchen
Babka wielkanocna ucierana z cytrynową nutą 127

Muszę dziś szybko podać przepis, gdyż go troszkę zmodyfikowałam i wyszło wspaniałe, delikatne i wilgotne ciasto. Inaczej zapomnę co w nim pozmieniałam:D Składniki: 2 szklanki mąki 1/2 kostki masła 1/2 szklanki oleju 6 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 6 jajek(...)ponownie ucieram na gładką masę. Dodaję żółtka, potem sok z cytryny i kandyzowaną skórkę. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i wsypuję do masy. Wszystko dokładnie mieszam. Na końcu ubijam białka na sztywną pianę, daję do ciasta i łączę ze sobą za pomocą drewnianej łyżki. Do ciasta wsypuję rodzynki, delikatnie przemieszam i przekładam do formy z kominkiem. Ciasto

Ciasteczkowy Potwór
Tarta półkrucha ze śliwkami 291

tarty? Jeśli tak, to zapraszam do wspólnego pieczenia ..każdy uczestnik piecze tartę jaką chce ..z ciasta kruchego, biszkoptowego ..a może jeszcze z innego ciasta? oczywiście tarta ma być na słodko ..z owocami lub bez ..z dowolną masą itp. Zasady akcji: - pieczemy od piątku do poniedziałku - publikujemy wpisy do poniedziałku wieczór - link do przepisu zamieszczamy w jednym przypiętym poście - na swoim(...)podaniem linku do ich blogów -osoby nie mające bloga, też mogą brać udział w akcji   Składniki na formę do tarty o średnicy ok. 27cm - wymiar denka :   CIASTO: 350g mąki pszennej - używam tortowej   1/2 kostki masła roślinnego (125g)   1 płaska łyżka smalcu (15g)   1 łyżeczka proszku do pieczenia (8g)   1 mały cukier wanilinowy

Grunt to przepis!
Brioche z miodem - najlepsze bułeczki 132

był męski wieczór kulinarny. W kuchni rządził mąż. Kiedy wieczorem zorientowaliśmy się, że w domu nie ma pieczywa nie było innego wyjścia jak upiec własne. Od ciasta drożdżowego jest mąż. To on upiekł przepyszny, chrupiący chleb z żurawiną. Zaskoczył mnie nowością, wyjątkowo puszystymi, aromatycznymi i bardzo smacznymi bułeczkami brioche z miodem.  Bułeczki nie zdążyły przestygnąć a znikały w bardzo(...)którego wlewamy lekko rozgrzane mleko z rozpuszczonymi drożdżami, roztopione i przestudzone masło, jajka i miód. Stopniowo mieszamy część płyną z mąką tworząc jednolitą masę, którą następnie wyrabiamy przez około 10 - 15 minut. Miskę nakrywamy ściereczką. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia. W tym czasie smarujemy okrągłą blaszkę masłem.  Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie

Pan i Pani Smith w kuchni
Ciasto marchewkowe z kremem i polewą marchewkową 2547

cytryny1 łyżka soku z cytrynyPolewa:1 budyń waniliowy bez cukru1 galaretka pomarańczowa500ml soku marchewkowegoDodatkowo:marcepanbarwnik spożywczy pomarańczowy i zielony  Ciasto:1. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, cynamonem. 2. Jajka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i ciągle miksując, dodawać na przemian raz 1/3 oleju, raz 1/3 mąki

Mała Cukierenka
Murzynek ? 187

duże jajka Opcjonalnie garść orzechów włoskich i migdałów które można dodać do ciasta  Przygotowanie: W dużym garku rozpuścić margarynę dodać cukier, mleko, kakao, ekstrakt waniliowy.  Doprowadzając do delikatnego wrzenia , ściągnąć z ognia, odlać pół szklanki na polewę . Odłożyć do ostygnięcia. Do zimniej masy dodać mąkę , proszek do pieczenia(...)mieszamy drewnianą łyżką . Masa będzie bardzo gęsta, dodajemy po jednym żółtku dalej ucierając. Biała ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą kakaową . Pieczemy w temperaturze 180 stopni w czasie 30-40 min. (do suchego patyczka) Po ostygnięciu ciasta polewamy pozostałą polewą którą odłożyliśmy

Wypieki Uli
Kruche ciasto z truskawkami i waniliową pianką 1020

wystudzić. W tym czasie ubić pianę z białek , dodać cukier  , proszek budyniowy i olej. Masę wylać na wystudzony spód , ułożyć owoce (pojedynczą warstwą ) i na to zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta . Piec ok 45 min w 180'C Oprószyć obficie cukrem pudrem i cieszyć się smakiem  Smacznego :) Polecam

Malinowa Kawiarenka
Rolada z kremem karpatkowym 180

pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dosypujemy cukier. Następnie kolejno po jednym żółtku. Do masy dosypujemy partiami przesiane mąki, mieszamy szpatułką bardzo delikatnie. Masę przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę piekarnikową (wymiar 35x38 cm). Wygładzamy po całości. Ciasto pieczemy w 170*C przez 12 minut.  Po wyjęciu z piekarnika od razu odwracamy na suchą ściereczkę i zwijamy do środka

VioletoweKucharzenie
Zakręcone ciasteczka 185

kostka masła 2 jajka 5 łyżek cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu naturalnego Dodatkowo do ciemnej masy: 4 łyżeczki kakao 1 łyżeczka jogurtu naturalnego Z podstawowych składników zagniatamy ciasto i dzielimy na połowę. Do jednej z połów dodajemy kakao, jogurt i ponownie zagniatamy. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie

Delicious Titbits
Sernik czekoladowo - kokosowy 313

sernikach. Ten kto myśli tak jak ja , wie o czym piszę :) Dzisiejszy przepis pożyczyłam od Małgosi , która prowadzi bloga "Wędrówki po kuchni ". Wielkie dzięki za cudowny przepis. W jednym cieście dwa przecudowne smaki -  czekolada z kokosem i do tego sernik jest bardzo delikatny , rozpływa się w ustach :) Wymiary foremki : średnica 24 cm Czas pieczenia : ok. 1 godziny Temp. pieczenia(...)aluminiową  i zabezpieczyć foremkę , gdyż sernik będzie się piekł w kąpieli wodnej. Do tak przygotowanej tortownicy wylać najpierw sernik czekoladowy a później masę kokosową. Ja nie mieszałam tylko tak zostawiłam i wstawiłam foremkę z ciastem do większej blachy wypełnionej 4 szklankami wody. Piec ok. 1 godziny w temp. 180 C. Po tym czasie piekarnik uchylić i po 20 minutach

Słodkości i nie tylko
Sernik bez pieczenia 98

półtłustego mielonego, 450 g borówek amerykańskich Migdały i batoniki zmiksować, wymieszać z miękkim masłem. Spód tortownicy wyłożyć folią spożywczą. Ciasto rozłożyć na dnie tortownicy, docisnąć. Wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Masło z żółtkami utrzeć na pulchną masę, dalej ucierając dodawać cukier puder a następne skórkę z limonki. Masa ma być pulchna. Następnie dodawać stopniowo ser. Gotową masę

królestwo garów
ciasto czekoladowe z cukinią i mascarpone 152

wszystko idealnie współgra. W tym wypadku potwierdza się teza, że ciasta robione na szybko, na oko i bez pomysłu wychodzą najlepiej. Jak dla mnie to najlepsze ciasto ostatnich czasów, choć ostatnio wspaniałych ciast udało mi się dość sporo.  *foremka 23*28 lub trochę większa  Składniki: na ciasto: 115 g masła 125 ml oleju rzepakowego 200 g cukru(...)cukrem. Nadal ucierając powoli dolewać olej a następnie po jednym jajku. Mąkę wymieszać z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia, przesiać do ucieranej masy. Dodać mleko i jogurt, posiekaną czekoladę i cukinię. Zmiksować na jednolite ciasto. Przełożyć je do foremki wyścielonej papierem i piec w 160*C z termoobiegiem (lub 180*C bez termoobiegu) przez około 45 minut do suchego

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Czekoladowe Babeczki z Jagodami i Jeżynami 139

nich obojętnie.  Spody babeczek są delikatne w smaku, puszyste, wilgotne, aromatyczne i rozpływające się w ustach. Masa na bazie kremówki i serka mascarpone o bardzo kremowej, aksamitnej konsystencji idealnie współgra z ciemnymi owocami. Czekoladowe Babeczki z Jagodami i Jeżynami - Składniki: ciasto: 2 duże jajka 140 g masła 60 g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki kakao 3/4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki(...)masło z czekoladą oraz kakao i dokładnie mieszamy łyżką do otrzymania gładkiej konsystencji. Do masy dodajemy 1/3 przesianej mąki - mieszamy. Następnie wlewamy śmietanę, znów mieszamy i wsypujemy resztę mąki  - krótko mieszamy szpatułką do połączenia składników.  Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy przygotowanym ciastem do ok. 2/3 wysokości.  Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach (nie dłużej

Słodka Strona
Pychotka wg Siostry Anastazji 153

Składniki: ciasto 20 dag margaryny 40 dag mąki 10 dag cukru pudru 4 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka amoniaku powidła (u mnie śliwkowe) masa: 1 kostka margaryny 1/2 l mleka 5 żółtek 20 dag cukru pudru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Z margaryny, mąki, cukru, żółtek, śmietany(...)amoniaku zagnieść ciasto kruche następnie podzielić go na 2 równe części, rozwałkować i wyłożyć na blaszki. Białka ubić na sztywno z odrobiną cukru. Ciasta posmarować powidłami a następnie przykryć je pianą. Piec 30 minut w 200 stopniach. Z mleka, żółtek, cukru i mąki ugotować budyń i odstawić do całkowitego wystudzenia. Na końcu zmiksować powoli margarynę z masą i przełożyć nią

Pychotkaaa
Staropolski piernik dojrzewający 173

ciasto zmiękło. Po tym czasie kroimy na 3 części i otrzymujemy 3 pierniki o wymiarach 13 x 26 cm gotowe do udekorowania polewą czekoladową lub lukrem. Ja postanowiłam podzielić ciasto na dwie części, zrobić piernik i pierniczki. Za miesiąc zobaczymy co z tego wyjdzie ;) Jeśli chcecie sprobować razem ze mną, spieszcie się, bo to ostatni dzwonek! Składniki na 3 blaty(...)wkąadamy do rondelka i podgrzewamy często mieszajac, aż cukier całkowicie się rozpusci i wszystkie składniki dobrze się połączą. Odstawiamy do wystudzenia. Do ostudzonej masy dodajemy mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w mleku, sól i przyprawy. Wyrabiamy ciasto, przekładamy je do kamionkowego lub szklanego naczynia, przykrywamy czystą ściereczką lub folią spożywczą (koniecznie zróbcie w niej dziurki, aby ciasto oddychało!) i odstawiamy

Zawsze głodna!

Proponowane wyszukiwania