ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:571/1309)

Kluski śląskie 166

ubić, wyrównać i podzielić na 4 części. Jedną część przełożyć na wierzch ziemniaków, a do przygotowanego wgłębienia wsypać mąkę ziemniaczaną. Na sam koniec do masy ziemniaczanej dodać sól do smaku. Z przygotowanych składników wyrobić gładkie ciasto. Następnie uformować wałek i wykrawać kawałki ciasta. Wylepić kulki, lekko spłaszczyć i za pomocą małego palca - zrobić delikatnie wgłębienie. Przygotowane kluski gotować we wrzącej

Ugotować
Zrazy gryczane 185

miękkości w dobrze osolonej wodzie - mysi być całkiem rozklejona - Jak już jest taka to ją miksuje lub blęderuje  tak aby była z niej masa . Teraz czas na dodanie mąki i jajek mieszam i wyrabiam ciasto . Następnie rwę po kawalku formuje kulę i robie z niej placek na który nakładam farsz i zwijam Placek z farszem Zawijanie zraza Smażę

Eli Gotowanie
Puszyste placuszki 203

białka ubić wsypując pozostałe 3 łyżki cukru oraz dodawać po żółtku - ubijać, dodać do wyrośniętego rozczynu Masło stopić- wystudzić Pozostałą mąkę przesiać do powstałej masy, wlać letnie masło- mieszać drewnianą łyżką, aż powstaną pęcherzyki powietrza- ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, jeśli jest za gęsta, dodać ciut mleka. Ciasto odstawić na około 30 min. do wyrośnięcia Dużą ilość oleju mocno

Proste Potrawy
Muffinki bananowe z masłem orzechowym 292

dodajemy do nich mieszaninę z rondelka. Jajka dzielimy na białka i żółtka. Z białek ubijamy pianę. Przelewamy żółtka i ubite białka do reszty masy. Delikatnie mieszamy, żeby zachować magiczne zdolności białkowej piany do unoszenia ciasta. Foremki wypełniamy do 3/4 wysokości. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 20-25 minut. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Lane kluski na mleku 188

całkowicie dno) i doprowadzamy ją do wrzenia.  Następnie wlewamy mleko, dosypując cukier zwykły i waniliowy Gdy mleko zawrze wlewamy do niego cienkim strumieniem masę z miski, cały czas mieszając gotujące się mleko. Po dodaniu ciasta gotujemy całość przez jeszcze 2-3 minuty, a następnie rozlewamy do talerzy kładąc na wierzch każdej porcji cząstki pokrojonej gruszki lub innego ulubionego

Miód i pieprz
Racuszki owsiane 135

łyżkami mleka i łyżką zmielonych płatków. Następnie odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Utrzeć żółtka z cukrem , połączyć z mąką i rozczynem. Wyrobić masę, dodać stopione masło, ocet i sól do smaku. Ponownie wyrobić ciasto ręką i odstawić do wyrośnięcia. Podwojone ciasto kłaść łyżką na rozgrzany olej, smażyć na rumiano, osączyć na bibule i posypać cukrem waniliowym

Tradycyjna Kuchnia
Kluski lane na mleku 121

całkowicie dno) i doprowadzamy ją do wrzenia.  Następnie wlewamy mleko, dosypując cukier zwykły i waniliowy Gdy mleko zawrze wlewamy do niego cienkim strumieniem masę z miski, cały czas mieszając gotujące się mleko. Po dodaniu ciasta gotujemy całość przez jeszcze 2-3 minuty, a następnie rozlewamy do talerzy kładąc na wierzch każdej porcji cząstki pokrojonej gruszki lub innego ulubionego

Miód i pieprz
Obłędne lody czekoladowe z soloną praliną orzechową 137

oblepione karmelem. Dodajemy 2 szczypty soli. Jeszcze ciepłe orzechy wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy je jeszcze jedną szczyptą soli. Gdy masa całkowicie wystygnie umieszczamy ją w woreczku i tłuczemy wałkiem do ciasta na drobne kawałki. *jeśli chcemy pralinę wymieszaną z lodami dodajemy je teraz **pralinę wsypujemy, gdy lody są już gotowe

My simple kitchen
Placuszki z jabłkami 143

łyżka cukru kryształu 2 jabłka olej do smażenia Wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy je na kawałki. Następnie w misce mieszamy pozostałe składniki - ma powstać ciasto, dosyć gęste, ale w dalszym ciągu lejące. Potem do przygotowanej masy dodajemy pokrojone jabłka. Smażymy na rozgrzanym oleju niewielkie placuszki. Przed podaniem można posypać jeszcze cukrem pudrem

psgotujemy
Ciasteczka Domino 123

jajko 90 g masła miękkiego 75 g cukru szczypta soli czekoladowe chipsy  M a s ło utrzeć z cukrem na biała masę, dodać jajko zmiksować, następnie dosypywać mąkę wymieszaną z solą. Zagnieść ciasto, utworzyć kulę i włożyć do lodówki na 2 h. Wyjąć ciasto, pozostawić na 5 minut, następnie rozwałkować i wykrawać prostokąty, przyozdobić je czekoladowymi chipsami. Piec

Moja Galeria Smaku
Gofry z sosem truskawkowym 151

cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Gotować na małym ogniu około 15 minut, aż truskawki rozpadną się. W razie potrzeby zmiksować na gładką masę. W czasie studzenia sos jeszcze zgęstnieje. 6. Rozgrzać gofrownicę, wlać ciasto, piec około 3 min ( w zależności od gofrownicy). Studzić na kratce. 7. Gofry oprószyć cukrem pudrem, polać musem truskawkowym, na wierzchu umieścić truskawki i listki

Moja Galeria Smaku
Pavlova z wiśniami 240

mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody, Wykonanie; Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier stopniowo, cały czas ubijając. Następnie dodajemy ocet i mąkę. Przelewamy masę do foremki. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem. Wkładamy ciasto. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy bezę 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezę

Anioły w kuchni
Quiche Lorraine ze szpinakiem i serem feta. 177

śmietankę, doprawiamy pieprzem i solą (ostrożnie solimy pamiętając, że ser feta jest słony).      Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Na schłodzonym cieście równomiernie rozkładamy szpinak, posypujemy pokruszonym serem feta, posiekanym szczypiorkiem, zalewamy masą jajeczną, wkładamy do piekarnika i pieczemy około 45 minut, aż się ładnie zarumieni. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Cookie Monster- czyli czekoladowe cake pops 232

ciasteczka owsiane niebieski barwnik spożywczy patyczki do lizaków/ cake pops lub patyczki do szaszłyków SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto pokruszyć tak by miało konsystencję piasku. Ciasto połączyć z mascarpone i nutellą. Mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 15 min. Wyjąć masę i formować kule wielkości dużego orzecha włoskiego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

DefinicjaSmaku
Marchewkowe kluseczki 130

ziemniaczanej sól Przygotowanie Marchewki obieramy gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane marchewki wystudzamy, następnie miksujemy, przepuszczamy przez praskę albo ubijamy tłuczkiem na gładką masę. Do zmielonej marchewki dodajemy mąki, sól i jajko i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być raczej lepkie i mięciutkie. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Do wrzącej wody wkładamy oderwane kawałki ciasta (odrywamy

e-PrzepisyKulinarne

Proponowane wyszukiwania