sernikach. Ten kto myśli tak jak ja , wie o czym piszę :) Dzisiejszy przepis pożyczyłam od Małgosi , która prowadzi bloga "Wędrówki po kuchni ". Wielkie dzięki za cudowny przepis. W jednym cieście dwa przecudowne smaki - czekolada z kokosem i do tego sernik jest bardzo delikatny , rozpływa się w ustach :) Wymiary foremki : średnica 24 cm Czas pieczenia : ok. 1 godziny Temp. pieczenia(...)aluminiową i zabezpieczyć foremkę , gdyż sernik będzie się piekł w kąpieli wodnej. Do tak przygotowanej tortownicy wylać najpierw sernik czekoladowy a później masę kokosową. Ja nie mieszałam tylko tak zostawiłam i wstawiłam foremkę z ciastem do większej blachy wypełnionej 4 szklankami wody. Piec ok. 1 godziny w temp. 180 C. Po tym czasie piekarnik uchylić i po 20 minutach
Słodkości i nie tylkopółtłustego mielonego, 450 g borówek amerykańskich Migdały i batoniki zmiksować, wymieszać z miękkim masłem. Spód tortownicy wyłożyć folią spożywczą. Ciasto rozłożyć na dnie tortownicy, docisnąć. Wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Masło z żółtkami utrzeć na pulchną masę, dalej ucierając dodawać cukier puder a następne skórkę z limonki. Masa ma być pulchna. Następnie dodawać stopniowo ser. Gotową masę
królestwo garówwszystko idealnie współgra. W tym wypadku potwierdza się teza, że ciasta robione na szybko, na oko i bez pomysłu wychodzą najlepiej. Jak dla mnie to najlepsze ciasto ostatnich czasów, choć ostatnio wspaniałych ciast udało mi się dość sporo. *foremka 23*28 lub trochę większa Składniki: na ciasto: 115 g masła 125 ml oleju rzepakowego 200 g cukru(...)cukrem. Nadal ucierając powoli dolewać olej a następnie po jednym jajku. Mąkę wymieszać z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia, przesiać do ucieranej masy. Dodać mleko i jogurt, posiekaną czekoladę i cukinię. Zmiksować na jednolite ciasto. Przełożyć je do foremki wyścielonej papierem i piec w 160*C z termoobiegiem (lub 180*C bez termoobiegu) przez około 45 minut do suchego
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianich obojętnie. Spody babeczek są delikatne w smaku, puszyste, wilgotne, aromatyczne i rozpływające się w ustach. Masa na bazie kremówki i serka mascarpone o bardzo kremowej, aksamitnej konsystencji idealnie współgra z ciemnymi owocami. Czekoladowe Babeczki z Jagodami i Jeżynami - Składniki: ciasto: 2 duże jajka 140 g masła 60 g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki kakao 3/4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki(...)masło z czekoladą oraz kakao i dokładnie mieszamy łyżką do otrzymania gładkiej konsystencji. Do masy dodajemy 1/3 przesianej mąki - mieszamy. Następnie wlewamy śmietanę, znów mieszamy i wsypujemy resztę mąki - krótko mieszamy szpatułką do połączenia składników. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy przygotowanym ciastem do ok. 2/3 wysokości. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach (nie dłużej
Słodka StronaSkładniki: ciasto 20 dag margaryny 40 dag mąki 10 dag cukru pudru 4 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka amoniaku powidła (u mnie śliwkowe) masa: 1 kostka margaryny 1/2 l mleka 5 żółtek 20 dag cukru pudru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Z margaryny, mąki, cukru, żółtek, śmietany(...)amoniaku zagnieść ciasto kruche następnie podzielić go na 2 równe części, rozwałkować i wyłożyć na blaszki. Białka ubić na sztywno z odrobiną cukru. Ciasta posmarować powidłami a następnie przykryć je pianą. Piec 30 minut w 200 stopniach. Z mleka, żółtek, cukru i mąki ugotować budyń i odstawić do całkowitego wystudzenia. Na końcu zmiksować powoli margarynę z masą i przełożyć nią
Pychotkaaaciasto zmiękło. Po tym czasie kroimy na 3 części i otrzymujemy 3 pierniki o wymiarach 13 x 26 cm gotowe do udekorowania polewą czekoladową lub lukrem. Ja postanowiłam podzielić ciasto na dwie części, zrobić piernik i pierniczki. Za miesiąc zobaczymy co z tego wyjdzie ;) Jeśli chcecie sprobować razem ze mną, spieszcie się, bo to ostatni dzwonek! Składniki na 3 blaty(...)wkąadamy do rondelka i podgrzewamy często mieszajac, aż cukier całkowicie się rozpusci i wszystkie składniki dobrze się połączą. Odstawiamy do wystudzenia. Do ostudzonej masy dodajemy mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w mleku, sól i przyprawy. Wyrabiamy ciasto, przekładamy je do kamionkowego lub szklanego naczynia, przykrywamy czystą ściereczką lub folią spożywczą (koniecznie zróbcie w niej dziurki, aby ciasto oddychało!) i odstawiamy
Zawsze głodna!czasochłonne. To ciasto z rodzaju tych, które koniecznie trzeba spróbować ;) Nam najbardziej smakowało na drugi i trzeci dzień. Blacha 22x33cm Składniki: Ciasto kakaowe: 4 jajka 3/4 szklanki cukru szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Masa: 200g masła 500ml mleka 2 żółtka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki Nutelli Bita śmietana(...)szklanki wody 1,5 łyżeczki cukru Dodatkowo: opakowanie herbatników kakaowych (ok. 25sztuk) opakowanie herbatników maślanych (ok. 25 sztuk) pół słoiczka powideł śliwkowych starta czekolada lub słodkie kakao do posypania Ciasto czekoladowe: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie, ciągle ubijając dodajemy cukier. Kolejno dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia składników. Potem przesiewamy
Czerwona PorzeczkaMoże ktoś pomyśli, jak to marchewka do ciasta? Ale gwarantuję że to świetne połączenie. Ciasto jest puszyste i jednocześnie wilgotne. Składniki: 4 szt jajka 1 szk cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 1 szk oleju z pestek winogron 1 łyżeczka cynamon 1,5 łyżeczki przyprawy(...)dużych oczkach marchewkę i pokrojone orzechy i wymieszać. Wylać do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą tortownicy. Zimne ciasto polać lukrem królewskim i ozdobić marcepanowymi marchewkami. Lukier królewski;przesiać cukier puder, dodać białko i zmiksować na jednolitą i gładką masę. Jeżeli lukier będzie za rzadki dodać cukru pudru. Małe porcje marcepanu zabarwić barwnikiem i uformować marchewki . Tortownica o średnicy
Ala piecze i gotujedowolne bakalie (u mnie 1/3 szklanki, ale można dać więcej) -aromat do ciast, np. cytrynowy lub waniliowy -cukier puder do posypania Wykonanie: W garnku roztapiamy margarynę i zostawiamy do schłodzenia. Białka ubijamy z dodatkiem soli na sztywno, następnie dodajemy stopniowo cukier i ubijamy do uzyskania gęstej masy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Schłodzoną margarynę(...)ostrożnie i stopniowo wlewamy do ubitych białek na przemian z mąką. Całość mieszamy delikatnie drewnianą łyżką lub łopatką do momentu, aż masa będzie jednolita. Na koniec dodajemy kropelkę aromatu oraz oprószone w mące bakalie i delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do keksówki i pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. Po upieczeniu lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
KasiekGotujeciasto, choć na pierwszy rzut oka wygląda jak sernik na zimno jest zwykłym pieczonym sernikiem. Tyle że w szybszej wersji, bo zamiast spodu z kruchego ciasta użyłam biszkoptów. Wykorzystałam zamrożone latem truskawki ale ze świeżymi będzie jeszcze lepszy. Masa serowa z tego przepisu jest idealna, użyłam jej niedawno do zrobienia sernika z ananasem (klik) i na pewno użyję(...)pieczenia ułożyć biszkopty. Masło rozpuścić i wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem i nadal ucierając dodawać ser, budynie i masło. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Wylać na biszkopty. Piec w 180*C około 50 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 160*C i piec jeszcze około kwadransa. Po upieczeniu zostawić na godzinę w uchylonym piekarniku
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaobsypany płatkami migdałów i brązowym cukrem.Robiłam też ciasto z jabłkami (jabłecznik ) dodając kakao i wiórki kokosowe. Ucierane Ciasto z owocami letnimi piekłam w tortownicy o przekroju 20 cm. Ciasto z owocami letnimi: Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej + 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/2 szklanka cukru karmel z wanilią w młynku Kotanyi migdały w płatkach KRESTO 2 jajka 1 łyżeczka(...)czerwone mirabelki brzoskwinie 1 łyżka domowy cukier waniliowy Przygotowanie: Margarynę rozpuszczamy, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem pudrem i karmelem z wanilią, do jajecznej masy wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlewamy rozpuszczoną margarynę, dokładnie wyrabiamy ciasto. Do tortownicy przekładamy ciasto, obkładamy połówkami mirabelek, plastrami brzoskwini,posypujemy płatkami migdałów. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp. 160 stopni z termoobiegiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmleka rozrobić budyń śmietankowy z 2 łyżkami cukru pudru i dodać go do gotującego się mleka. Chwilę gotować, cały czas mieszając. Gdy masa lekko zgęstnieje dodać masło i żółtko. Wszystko ze sobą wymieszać. Na jeden spód ciasta wyłożyć połowę kremu, następnie przykryć kolejną warstwą ciasta. Następnie wyłożyć resztą kremu i przykryć ostatnia warstwą ciasta francuskiego. Poczekać, aż budyń zgęstnieje. Przed
Ugotowaćżółtka 100 g gorzkiej czekolady 4 łyżki posiekanych migdałów 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Dalej ucierając dodajemy śmietanę i żółtka. Następnie dodajemy przesianą i zagniatamy na gładkie ciasto. Odkładamy je na 40 minut do lodówki. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok 3mm i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy do zrumienienia (ok.15 minut) w 180 stopniach
Mienta blogpiernikowego ciasta sprawił, że było ono o wiele delikatniejsze i bardziej wilgotne. Takie ciasto o wiele dłużej zachowuje swoją świeżość ( co prawda ciężko jest dokładnie stwierdzić, jak długo ciasto pozostaje świeże, ponieważ znika prawie natychmiast), jest więc idealne, aby zabrać je na jesienna weekendową wyprawę, w roli słodkiego prowiantu. składniki 1 cukinia ( około 350 g) 3 jajka(...)łyżką. Następnie do suchej masy dodajemy olej, bakalie, mocno odciśniętą z nadmiaru soku cukinię i wbijamy jajka, całość mieszamy, do momentu uzyskania jednolitej masy. Podłużną formę wykładamy pergaminem lub smarujemy olejem i przekładamy do niej ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy w nim ciasto przez 50 minut, sprawdzając na koniec patyczkiem stopień wypieczenia środka ciasta ( patyczek nie może
Miód i pieprzstrukturze delikatnej pianki. Wierzchu ciasta nie dekorujemy, dzięki temu przyjmuje ono formę kanapki, którą możemy zjeść bez użycia talerzyka. Z podanego przepisu można przygotować 10 kanapek wielkości standardowego herbatnika. Ciasto piankowe na herbatnikach Składniki: 230g serka homogenizowanego naturalnego 120g śmietanki 30% 4 białka 90g cukru 1 łyżka kakao 1 łyżka cukru wanilinowego 6 łyżeczek żelatyny 6 łyżek wody 20 herbatników(...)wykonać analogicznie do pierwszej, z tym, że do śmietanki pod koniec ubijania zamiast kakao dodać cukier wanilinowy - gotową masę śmietankową wyłożyć na zastygniętą masę kakaową, wyrównać, przykryć herbatnikami i ponownie schłodzić do zastygnięcia wierzchniej warstwy Ciasto piankowe na herbatnikach to doskonała okazja do wykorzystania nadprogramowych białek. Po przygotowaniu należy je kroić tak, by jeden herbatnik na wierzchu i jeden
Smakołyki Bereniki