ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:567/1309)

MINITARTALERKI Z BOTWINKĄ/ SAŁATKA WŁOSKA Z PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI 155

sałatka ze świeżej papryki, pomidorka, oliwek, w sosie włoskim i do tego chrupiące płatki migdałowe. Pyszności! Zapraszam! SKŁADNIKI: NA CIASTO KRUCHE: - 1,5 szklanki mąki -2/3 kostki masła - 1 jajo - 1/4 łyżeczki soli - tłuszcz do wysmarowania formy NA MASĘ: - pęczek świeżej botwinki - 5 jajek - sól, pieprz - 2 ząbki czosnku - 100 g serka śmietankowego (lub ser kozi) - 2 małe buraczki

SMYKWKUCHNI
Śliwkowo-budyniowa poezja 151

zarazem delikatne ciasto do popołudniowej kawy. Dla mnie poezją jest mus śliwkowy z smakiem pomarańczowej galaretki. Po prostu rozkosz dla podniebienia. Coś pysznego. Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Olejek pomarańczowy Krem budyniowy: 500 ml mleka 2 łyżki cukru 1 budyń śmietankowy (na 3/4 litra) 50 g margaryny Masa śliwkowa(...)Wyłożony biszkopt smarujemy połową kremu budyniowego. Następnie przelewamy masę śliwkową i wstawiamy do lodówki (żeby masa dokładnie stężała). Wierzch smarujemy reszta kremu i przykrywamy odciętą reszta biszkoptu. 5.        Ciasto najlepiej zostawić na noc w lodówce. Odwrócić foremkę na talerz. Polać czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej z mlekiem. Udekorować śliwkami

VioletoweKucharzenie
Brownies z czereśniami 179

jajka 3 łyżki kakao czereśnie ok 0,5 kg W garnuszku roztapiamy masło i czekoladę dodajemy cukier i odstawiamy do wystudzenia. Do letniej masy dodajemy po jednym jajku, kakao oraz mąkę, mieszamy do połączenia się składników. Ciasto wylewamy do formy (u mnie 25x25) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wykładamy wypestkowane czereśnie i wstawiamy do nagrzanego

Słodka Kraina Wypieków
Światowy Dzień Pieczenia - Babeczki Red velvet 178

puszystą masę. Kolejno dodawać jajka. Dodać nasiona wanilii, sól oraz krem czekoladowy. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać do masy na przemian z jogurtem. Na koniec dodać kakao oraz szczyptę czerwonego barwnika.  Ciasto przełożyć do foremek na muffinki do 2/3 wysokości. Piec około 20-25 minut w temp. 180st. Ostudzić. Dekoracja:  200 ml śmietanki(...)cukru pudru,  cukier błyszczący do posypania,  20g startej czekolady.   Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Na koniec dodać mascarpone, chwilę ucierać.  Masę przełożyć do szprycy i udekorować babeczki.  Posypać startą czekoladą oraz cukrem błyszczącym. Razem ze mną babeczki piekli: Basia i Julia http:// basjulowepasje.blogspot.com / Bożena http:// mojekucharzenie-bozena-1968 .blogspot.com/ Danusia

Z miłości do słodkości
Kruche ciasto truskawkowo-jagodowe z kokosem. 117

truskawkowym dżemem, pod kokosową kruszonką, skrywającą soczyste, lekko kwaskowe jagody. Wszystkie smaki są idealnie wyważone, subtelnie się ze sobą łączą, tworząc niesamowicie pyszną całość. Polecam!!! Składniki na kruche ciasto truskawkowo-jagodowe z kokosem na blaszkę o wymiarach 24x28 cm 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru pudru 150 g masła (rozpuszczonego(...)Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy łyżką do uzyskania gładkiej masy. Wykładamy na przygotowaną blaszkę, dociskamy palcami lub np. szklanką i wkładamy na 10 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 10, maksymalnie 15 minut do lekkiego zarumienienia. Złociste ciasto wyjmujemy

Rozpustne gotowanie
Fiński chleb świąteczny w grudniowej piekarni 155

Miskę przykryć folią i pozostawić na 30 min.  Odgazować i pozostawić na kolejne 30 minut. Przygotować masę na piwną skórkę: rozpuścić drożdże w piwie. Dodać sól i mąkę i szybko wymieszać. Pozostawić przykryte folią na 30 minut.  Ciasto chlebowe podzielić na dwie części i uformować okrągłe bochenki. Każdą kulę ciasta przełożyć na papier do pieczenia (łatwiej będzie przenosić

Weekendy w domu i ogrodzie
Jabłkowo - migdałowa tarta z różą 255

miejscach. Piec około 15 minut do zarumienienia się ciasta. Wyjąć, wystudzić. Nadzienie: 140 g mielonych migdałów 100 g masła 90 g drobnego cukru 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki likieru amaretto lub ciemnego rumu  Dekoracja: 5 - 6 niedużych mocno czerwonych jabłek (np. champion, gloster) sok z 1 cytryny 200 g masy marcepanowej oraz: 120 g konfitury morelowej (pół słoiczka(...)wymieszać. Wlać stopione masło, wsypać mąkę. Dokładnie wymieszać. Gotową masę przelać na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć jabłkowe róże. Z reszty masy marcepanowej uformować nieduże kulki, zawijać wokół nich plasterki jabłek - formując kwiatki. Dekorować dowolnie ciasto. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 ° C. Piec tartę przez około 30 -35 minut lub do momentu aż całe ciasto ładnie się zarumieni. Jeśli brzegi

maniapieczenia
Kokosowy kaszowiec na herbatnikach 136

Kokosowy kaszowiec na herbatnikach Składniki: masa: - 1/2 litra mleka - 125g margaryny roślinnej - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki kaszy manny - 1/2 szklanki wiórków kokosowych - 2 łyżki kakao

Kuchnia co dnia
Torcik kakaowy z mascarpone i dżemem śliwkowym 123

Pyszny torcik z masą z serka mascarpone z bitą śmietaną - smak przełamany kwaskowym dżemem śliwkowym, dzięki czemu nie jest mdły, a jednocześnie dżem trochę nawilży biszkopt

Kolorowy Przepisownik
Ciasto z całymi gruszkami o zapachu piernika 175

Oboje z C. się w nim zakochaliśmy i zjedliśmy szybciutko, czując magię nadchodzących Świąt... Wam polecam takie ciacho na styczeń, świetnie się będzie przy nim wspominało wigilijny wieczór.Piernikowe ciasto z całymi gruszkamiSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)syrop:200 g cukru750 ml wody1 cytryna6 ziaren kardamonu8 goździków2 gwiazdki anyżu1 laska cynamonu (o długości 6 cm)1 łyżeczka mielonego(...)miksując po każdym dodaniu. Wlać melasę, zmiksować.Mąkę przesiać z kakao, wymieszać z przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia. Partiami dodawać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu wlać mleko, połączyć.Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem. W ciasto prosto wcisnąć gruszki tak, żeby dotykały dna tortownicy.Piec w 180 st. C. przez 45-50 minut

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto Snikers 508

Ciasto 3 szklanki mąki1 szklanka cukru200 g masła2 jajka2 łyżki miodu2 łyżeczki sody Dodatkowo 1 puszka masy kajmakowej (400 g)puszka orzeszków ziemnychgotowy krem karpatkowy (np. Delecta) lub własny krem budyniowypolewa czekoladowa - przepisPrzygotowanie1. Ciasto. Wszystko składniki na ciasto posiekać i wyrobić gładkie ciasto. Wstawić do lodówki (min. 1h, można na całą noc). Ciasto podzielić na dwie części, wyłożyć

coolinarnastrefa.blogspot.com
Kruche babeczki z kremem krówkowym i bakaliami 160

się podczas każdej domowej imprezy. Babeczki nie dość, że smakują wspaniale, to jeszcze stanowią świetną dekorację stołu.   Ciasto kruche: 200 g zimnego masła 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru pudru 1 jajko szczypta soli Krem krówkowy: 400 g masy krówkowej ( u mnie Helio ) 250 g serka mascarpone Dodatkowo: dżem lub galaretka porzeczkowa bakalie WYKONANIE: Mąkę połączyć z cukrem(...)brzegów i nakłuć widelcem.  Przed upieczeniem wstawić foremki z ciastem na 10-15 minut do lodówki. Piec w temperaturze 180 stopni C do zrumienienia. Upieczone babeczki odstawić do ostygnięcia. Ostygnięte wyjąć delikatnie z foremek. Przygotować krem krówkowy. Serek mascarpone szybko zmiksować na wysokich obrotach miksera. Dodać masę krówkową - połączyć składniki. Do każdej kruchej babeczki włożyć niewielką ilość dżemu porzeczkowego

kolorowotorcikowo
Pomarańczowy chlebek kukurydziany 141

gładką masę. dodać zakwaszone mleko i ponownie wymieszać. W dużej misce wymieszać pozostałe składniki, tj. mąki, sodę, rozmaryn do wymieszanych suchych składników dodać masę mokrą i startą skórkę z pomarańczy. Wszystko wymieszać. i przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 C około 40 minut (sprawdzić patyczkiem czy jest suche). Chlebek po wystudzeniu zawinięty w folię

greenscarf
Leśny mech 194

ciasto mnie naprawdę zaskoczyło. I nie tylko mnie, bo również moją mamę, siostrę, męża i tatę :) Jest niesamowite, zarówno z wyglądu jak i w smaku. Nazwę ma nieprzeciętną i bardzo pasującą do rzeczywistego efektu końcowego, pięknie będzie się prezentować zarówno na stole świątecznym, jak i urodzinowym czy imieninowym. Smak obłędny, szpinak nadaje mu nieco specyficznej goryczki, która bardzo wzbogaca całość(...)delikatnie wymieszać. Resztę śmietany ubić na sztywno, pod koniec dodać słodzidło oraz sok z cytryny. Połączyć obie części masy przy pomocy łyżki (nie miksować!). Masę śmietanowo-serową wyłożyć na spód i obsypać dokładnie pokruszonym ciastem, udekorować czerwonymi owocami. Smacznego! Tosia i jej kuzyni byli zachwyceni ciastem i pożarli tak dużo, że byłam naprawdę w wielkim szoku. I to rozmarzenie

Przepysznik - BLW i nie tylko
Jogurtowe ciasto z rabarbarem 193

pyszne i delikatne. Jogurtowe ciasto z rabarbarem i otrębową kruszonką przemyca w swoim składzie trochę zdrowia. Rabarbar jest zdrowy, jogurt naturalny i dorzuciłam do ciasta otręby, które są w cieście oraz w kruszonce. Polecam Składniki: – 2 szklanki mąki pszennej tortowej; – 0,5 szklanki zmielonych na mąkę otrębów owsianych; – 3/4 szklanki cukru; – 16 g cukru wanilinowego(...)cukru i cukrem wanilinowym. Jaja ubić z cukrem na puszystą masę, dalej miksując wlać olej i jogurt. Mąkę przesiać z proszkiem, wsypywać do masy jajecznej porcjami, cały czas miksując. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, na wierzchu ułożyć rabarbar. Składniki kruszonki połączyć tworząc grudki, posypać ciasto. Włożyć ciasto do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika piec 45-50 minut

dom-agi.pl

Proponowane wyszukiwania