Dzisiaj zapożyczone ciasto jogurtowe od Zosi C. Bardzo lekkie i wychodzi z brzoskwiniami, morelami, czy jabłkami (wszystkie opcje wypróbowane przeze mnie). Osobiście mam ochotę również wypróbować truskawkową opcję :) W przepisie jest tabliczka białej czekolady, która nie jest konieczna ( moja obecna wersja jest bez czekolady), ale z 20ml większą ilością jogurtu. Zachęcam do testowania przepisu i jego "ulepszania" :) Skład(...)cukrem. Pod koniec ubijania idodajemyjogurt, cukier wanilinowy, startą skórę cytrynową, pozostały olej i mieszamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli przesypujemy do przygotowanej masy i chwilę mieszamy. Na końcu dodajemy białą czekoladę i mieszamy. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy ok. 40-45 minut w temperaturze 180 stopni. Posypujemy cukrem pudrem
ChilliJemykilka hiszpańskich truskawek :)). Chodziłam wokół nich i myślałam, jakie by tu ciacho upichcić... i padło na takiego oto przekładańca :) Dwa delikatne biszkopty przełożone masą śmietanowo-truskawkową, zwieńczone warstwą galaretki, z zatopionymi w niej truskawkami.... mniam :) Ciasto idealne, bo nie za słodkie, łatwe w przygotowaniu, choć nie ukrywam, że czasochłonne, ze względu na czas stygnięcia/ tężenia galaretek. Ale warto poczekać
Domowa Cookierenka Agikalafior i blendujemy na gładką masę. Dodajemy przyprawy i ser żółty, mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowanego olejem, wykładamy masę. Pieczemy w 200 stopniach do lekkiego zezłocenia (20-30 min) Góra Blachę z ciastem wykładamy z pieca. Smarujemy ajwarem lub sosem pomidorowym. Posypujemy serem i kładziemy salami i oliwkami. Dodajemy przypraw. Pieczemy ok 15 min do rozpuszczenia
Mieszam w Garnkunazwie. Poza nazwą, smak kremu jest bardzo podobny do tego we wnętrzu pralinek. Ciasto polecam zwłaszcza tym, którzy lubią ciasta bez pieczenia, no i oczywiście wszystkim fanom Rafaello. By ciasto było bardziej autentyczne, udekorowałam je migdałami bez skórki i płatkami migdałowymi :) Składniki: 400g herbatników (np. 8 opakowań po 50g, w każdym 10 herbatników, czyli 80 sztuk herbatników) 200g kokosu 300g(...)przelać go do innego naczynia, by szybciej przestygł. Miękkie masło miksujemy z cukrem waniliowym na puszystą masę, stale miksując dodajemy stopniowo zimny budyń. Gdy masa będzie jednolita i bez grudek, dodajemy kokos i dobrze mieszamy. Ciasto można zrobić w blaszce lub na dużej desce. Plusem dla blaszki jest to, że nie trzeba się bawić w wyrównanie brzegów. Średnią blaszkę (około
Smakowy Rajkroimy na kawałki i rozgniatamy widelcem. Jajko, olej, mleko oraz rozgniecionego banana dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Do każdej(...)gotową polewę czekoladową) i robimy paski pszczółkom. Oczy i skrzydełka robimy z białej masy cukrowej. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” lub poukładać
Ciastkozercyrozleniwiłam w tym roku i ciężko mi wejść w codzienny tok życia. Niestety wszystko co dobre kończy się bardzo szybko i na osłodę pozostała mi tylko zebra. Proste smaczne ciasto i przede wszystkim bardzo efektowne. Polecam Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm 5 jajek szklanka wody mineralnej gazowanej szklanka cukru trzy szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku(...)jednolitą masę przelewamy ją równo do dwóch misek. Do jednej dodajemy kakao a do drugiej dwie łyżki mąki, i mieszamy dokładnie obie masy. Do gotowej tortownicy dajemy na zmianę po łyżce ciemnego i jasnego ciasta. Gotowego przekładańca pieczemy 45 minut w 70 stopniach. Gotowy należy ostudzić i można podawać do stołu, smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziedodawać po jednym całym jajku, wlać esencję waniliową. Następnie dodać zmieszane i przesiane sypkie produkty (prócz kakao). 1/3 ciasta odłożyć, dodać do niej kakao. Do silikonowych foremek w kształcie gwiazdek i choinek nakładać po trosze jasnej i ciemnej masy. Piec około 20min w temp. 190st. Ciasteczka ostudzić, wyjąć z foremek i za pomocą szprycy nadziać kremem
Z miłości do słodkościwanilinowy i proszek do pieczenia. W drugiej mokre: jajko, olej i jogurt. Mokre składniki wlać do suchych i połączyć, mieszając do uzyskania jednolitej masy. W formie do muffinek ułożyć silikonowe foremki lub papierowe papilotki. Ciasto wlewać do 3/4 wysokości każdej z nich. Na wierzchu układać po kilka jagód. Piec 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C
Pasja Smakuolej. Delikatnie mieszamy. Marchewki zcieramy na drobnej tarce, po czym dodajemy do masy jajecznej. Mąkę z proszkiem i sodą przesiewamy prosto do naszej masy, delikatnie mieszamy. Wylewamy do wyłożonej papierem okrągłej lub kwadratowej foremki. do ciasta możemy dorzucić kilka rodzynek, orzechy lub migdały. Pieczemy w temp. 180'C ok. 30 minut. P.S. Ciasto można przełożyć kremem lub dżemem, albo oblać
Luźna Kuchniaprzystawka. Jako, że mieszkam na południu Polski do wyrobu tego sera użyty został owczy bundz. Składniki na 1 tortownicę, o średnicy 26 cm : Ciasto : 30 dag mąki pszennej 15 dag margaryny 1 jajo 1 żółtko Masa serowa: 35 dag sera owczego 1 pęczek szczypiorku 15 dag żółtego sera gołdy 2 łyżeczki ostrej mielonej papryki czerwonej 1/2 łyżeczki soli łyżka masła(...)łyżki octu jabłkowego lub winnego 3 łyżki oliwy z oliwek 2 jaja 4 żółtka Po przyprawy zajrzyjcie do sprawdzonego sprzedawcy na www.Skworcu.com.pl . 1. Z podanych składników szybko zagnieść ciasto i wyłożyć nim spód i boki formy, odstawić do lodówki na 30 minut. 2. Ser rozgnieść w miseczce, zetrzeć gołdę na tarce. 3. W dużym rondlu roztopić mało, dodać
Apetyczna babeczkaJasne skrapiamy herbatą , ciemne kawą.KREM :Z mleka i proszku budyniowego gotujemy gęsty krem , studzimy.Masło miksujemy z cukrem na gładką masę , po czym dodajemy po łyżce budyniu i cały czas mieszamy.CAŁOŚĆ :Na papierze/ foli układamy jasne ciasto , a obok niego ciemne.Szczelinę pomiędzy i górę smakujemy kremem budyniowym , zlepiamy.Przykrywamy pozostałym ciastem tworząc szachownicę i dokładnie zlepiamy.Całe ciasto
Ostra na Słodkoserowego. Smakiem nie różnią się właściwie od naszych rodzimych pączków, są może bardzie zbite, a ich cechą charakterystyczną jest duża warstwa słodkiego lukru na wierzchu. Poza czasem, kiedy wyrasta ciasto, samo smażenie pączków z dziurką to zaledwie chwila. Sprawdzą się jako słodki dodatek do kawy w czasie karnawału! Zobacz również przepisy na inne karnawałowe słodkości -----> gniazdka - pączki hiszpańskie(...)zaczął pracować. Masło rozpuścić i przestudzić. Do misy miksera przesiać mąkę, szczyptę soli. Dodać resztę cukru, jajka, wodę oraz mleko. Wyrabiać hakami na gładką masę. Dodać przestudzone rozpuszczone masło. Wyrabiać, aż do połączenia składników. Wyrobione ciasto na donaty lekko oprószyć mąką, misę nakryć czystą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 2 h). Blat stołu oprószyć delikatnie mąką
Moje Qulinariaponieważ nie chciało mi się specjalnie iść po następne wiaderko dodałam 1 kostkę sera półtłustego, który tylko zblendowałam dlatego ciasto nie jest idealnie gładkie ) 2. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową. Przelać całość do tortownicy o średnicy 28 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia a ścianki smarujemy tłuszczem (średnica
UgotujmyTo.plczasie całe jajka ucieramy na puszystą masę z cukrem. Następnie dodajemy do tej masy rozpuszczoną czekoladę z masłem i dokładnie mieszamy. Do tej masy dosypujemy proszek do pieczenia razem z mąką i znowu dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki (np. tak jak w moim przypadku do foremki silikonowej uprzednio wysmarowanej lekko olejem w kształcie serduszka, ale będzie dobra standardowa forma
Emcia PichciPrzygotowanie: Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z ksylitolem lub cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać mąkę i łyżeczkę cynamonu i wymieszać szpatułką. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w ciasto szpatułką. Spód tortownicy wyłożyć papierem i wylać ciasto. Na wierzch wyłożyć kawałki jabłek i posypać cynamonem. Piec w rozgrzanym
Ze smakiem i z pasją