Jestem uzależniona od pieczenia drożdżowego, więc znowu popełniłam drożdżówki. Tym razem ciasto zrobiłam trochę inaczej, bo dodałam jajka ubite na puch a zawsze dodawałam po prostu całe jajka. Takie ciasto było bardziej elastyczne, puszyste i łatwiej się wyrabiało. Drożdżówki nadziałam marmoladą, dżem się nie nadaje bo podczas pieczenia robi się rzadki i wypływa. Ewentualnie można spróbować z gęstą konfiturą, najlepiej(...)łyżkę cukru i dwie łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na kwadrans. Masło rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać dodać resztę mleka, sól, rozczyn i ubite jajka. Wyrabiać ciasto dolewając po trochę masło. Kiedy ciasto będzie odchodziło od miski nakryć je ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto rozwałkować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasię uda. Póki co zapraszam na pyszny serniczek. Składniki na masę serową: 500 g serka ricotta 250 g serka mascarpone 125 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 opakowanie budyniu waniliowego garść rodzynek 4 duże jajka skórka otarta z połowy cytryny Składniki na ciasto: 200 g mąki, 140 g zimnego masła 70 g cukru pudru 2 żółtka(...)granat Sposób przygotowania: Z podanych składników zagnieść ciasto i odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć. Ciasto rozwałkować i przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Dodawać kolejno po jednym żółtku aż powstanie puszysta masa. Sery przełożyć do dużej miski. dodać utarte masło, budyń w proszku
Gosia gotujeKiedy na zewnątrz szaro, smutno i ponuro warto zjeść "kilka" smakowitych kalorii;-) Pogody to nie zmieni, jednak warto przynajmniej w ten sposób poprawić sobie nastrój. Sernik
Kuchnia Pełna Pasjidokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać ją do masy, energicznie wymieszać, aż pozbędziemy się grudek i uzyskamy w miarę jednolitą masę - formę wysmarować masłem i oprószyć mąką - do formy przełożyć gotowe ciasto - piec w 160-170 stopniach przez 50-60 minut do tzw. suchego patyczka Chlebek można jeść bez niczego, ale podobnie jak klasyczny banana bread, doskonale
Smakołyki Berenikiprzepisie. Tym razem na warsztacie było szwajcarskie ciasto marchewkowe. W oryginalnym przepisie są orzechy laskowe i kirsh, a ja uzyłam moich ulubionych orzechów włoskich i włoskiego likieru cytrynowego limoncello. Ciasto wyszło rewelacyjne! No i zdrowe, bo ma mało mąki, dużo orzechów i marchwi. Można bezkarnie wsuwać:) Składniki 4 jajka 250 g mielonych orzechów włoskich 250 g drobno startej marchwi(...)mąkę aż do wyczerpania składników. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 50 minut. Ciasto można polukrować: pół szklanki cukru pudru podgrzać z sokiem z połowy cytryny i łyżeczką masła. Mieszać, żeby nie było grudek. Najpierw powstanie spieniona masa, ale po wyłączeniu palnika powinna się zmienić w półprzeźroczysty lukier
Kulinarne Inspiracjerozcieramy z 3 łyżeczkami cukru na płynną konsystencję. Odstawiamy na bok. Żółtka i jaja ubijamy z pozostałym cukrem przez ok. 5 min na puszystą masę. Najlepiej od tego momentu przygotowania, używać z robota planetarnego, bo ciasto, które otrzymamy będzie bardzo lepkie i trudne do wyrabiania ręcznie. Do jaj dodajemy rozczyn z drożdży, mąkę, ciepłe mleko (30 stopni), spirytus (dzięki niemu
Kuchnia Łukaszaposypujemy go połową porcji bułki tartej, na niej rozsmarowujemy mus jabłkowy i równomiernie rozkładamy rabarbar. Warto rabarbar lekko wcisnąć w masę jabłkową, tak żeby otrzymać w miarę równą powierzchnię. Nadzienie posypujemy cynamonem i resztą bułki tartej, rozkładamy drugi płat ciasta, nakłuwamy ciasto widelcem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy 40-50 minut, aż ciasto się
Rozpustne gotowanieJuż drugi. Już połowa. Zostały dwa. W sumie, czas leci szybko. I szczerze mówiąc nie mogę już doczekać się 1 sierpnia... ;) Co do dzisiejszego śniadania - pierwszy raz jem ciasto, które nie jest słodkie! Pamiętam, że kiedyś widziałam coś podobnego u Magdy , ale nie mogłam znaleźć przepisu więc improwizowałam i stworzyłam własną wersję. Podczas pieczenia nieco się denerwowałam, że może(...)dodać kilka łyżek mleka/wody Jajko wymieszać z hummusem i olejem, następnie dodać mąkę, marchewkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy, wymieszać wszystko. Jeśli masa będzie bardzo gęsta można dodać kilka łyżek mleka lub wody. Przełożyć ciasto do naczynia żaroodpornego i piec ok. 30-40 minut (do suchego patyczka) w 180-190*C. Podawać posypane natką pietruszki. Smacznego
breakfast of dreamssyropu trzcinowego Dodatkowo: 1/2 szklanki do smażenia gotowych naleśników cukier puder do posypania po wierzchu bądź kilka kostek startej czekolady Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem 20ml mleka. Studzimy tak, by masa czekoladowa była nadal płynna. Resztę mleka wraz z jajkiem i białkiem ubijamy na puch. Dodajemy przesianą mąkę, cukier puder, olej oraz szczyptę soli
Kuchnia w czekoladziedekoracji), 1 tabliczka białej czekolady (100 g) Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrem na jasną masę. Na koniec miksowania dodać mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia się składników (ciasto będzie dość gęste). Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, około 45 minut(...)temperaturze 175°C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie jest jeszcze wilgotne w środku. W razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia o kilka minut. Śmietanę ubić z 2 łyżkami cukru pudru i Śmietan-fixem. Truskawki zmiksować w malakserze z pozostałym cukrem pudrem. Jeśli są zbyt kwaśne dodać więcej cukru. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, lekko przestudzić. Dodać
Bullioczasie przygotowujemy budynie. Budynie rozrabiamy w szklance wody i gdy jabłka będą już miękkie wlewamy do nich budyń. Wszystko cały czas mieszamy aż zgęstnieje. Masę jabłkową wystudzamy. Następnie jeszcze trochę ciepłą wylewamy na wystudzony biszkopt. Ciasto chowamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie ubijamy śmietanę na bitą śmietanę. Gotową śmietankę rozsmarujemy na cieście, a na wierzch układamy żelki
Bon Appetit Małgorzatymnie wystąpiła tylko z tego względu, że mąż ma właśnie fazę na chałwę;) Tort nie jest słodki, jeśli więc lubicie naprawdę słodkie ciasta, dodajcie trochę więcej cukru. Ozdobić tort możecie również dowolnie. U mnie wierzch to masa kajmakowa, boki krem z mascarpone plus na wierzchu orzechy i podprażone płatki migdałów. Równie dobrze możecie tort polać polewą czekoladową. Co prawda tort
Mieszam w Garnkukryształu - 1 łyżka cukru waniliowego Przygotowanie: Jajka roztrzepujemy i mieszamy z mlekiem oraz śmietaną. Mąkę mieszamy z cukrami i łączymy z płynną masą. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry. Plastry jabłek maczamy w cieście, smażymy na oleju a następnie odsączamy na ręczniku papierowym
Zainspirowana w kuchniSernik jagodowy Składniki: Masa sernikowa sernik na zimno w proszku - 1 opak mleko - 0,5 l jagody - 1 szkl Masa z serkiem mascarpone śmietana 36 % - 1 szkl serek mascarpone - 250 g cukier puder - 3 łyżki śmietan - fix - 1 opak Wierzch ciasta galaretki truskawkowe - 2 opak woda gotowana - 800 ml jagody - 0,5 szkl Dodatkowo biszkopty okrągłe - 150 g Sposób przygotowania
Kuchnia Danusipszennej 1/2 szkl szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody MASA BUDYNIOWA: 1l mleka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 op. małego cukru wanilinowego 1 szkl. cukru 250g masła MUS: 2 galaretki truskawskowe 0,5l mrożonych malin szklanka wody CIASTO :Mleko podgrzać, by było gorące i rozpuścić w nim czekoladę - odstawić do ostygnięcia(...)cukier, nie przestając ucierać. Dodać olej, śmietanę i aromat, zmiksować, Przestudzone mleko z czekoladą połączyć z masą i również zmiksować. Przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sodę dodać do masy i zmiksować do połączenia składników. Wylać na blaszkę piec około 25 minut w temp. 160 stopni - do suchego patyczka. MUS : Maliny umieścić w garnku zalać wodą podgrzać by można
Garnkowe fanaberie