ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:564/1309)

Serniczek z borówkami amerykańskimi i konfiturą jagodową. 180

temperaturę pokojową. Twarożek utrzeć ze śmietaną, serkiem mascarpone, jajkami, szczyptą soli, cukrem, sokiem z cytryny. Na końcu dodać budynie śmietankowe w proszku. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26 cm, posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Na masie rozłożyć równomiernie borówki amerykańskie. Sernik piec 50 - 60 minut w temperaturze 175ºC. Pozostawić do ostygnięcia w lekko uchylonym piekarniku jeszcze około

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Bułki orkiszowo-pszenne na pâte fermentée 242

odmówić sobie uczestnictwa w tej akcji, i upiekłem wyśmienite bułki, orkiszowo-pszenne, na zaczynie w stylu pâte fermentée . Wzrowałem się na przepisie z książki o włoskich chlebach, uwadniając trochę ciasto i wymieniając część mąki na orkiszową. Sądzą, że z korzyścią dla efektu końcowego. Bułki są wyśmienite. Chrupiąca skórka, delikatny miękisz, wysmienity smak i aromat. Pięknie  Co istotne, stosunkowo szybko(...)wodzie. Do miski wsyp przesianą mąkę. Dodaj wodę z drożdżami. Wymieszaj wszystkie składniki, po czym wyrabiaj około 3 minuty (do uzyskania zwartej masy o jednolitej strukturze). Odstaw pod przykryciem do przefermentowania w temperaturze pokojowej. Ciasto powinno fermentować 8 - 10 godzin. Bułki (9 sztuk): całe pâte fermentée 300 g maki orkiszowej chlebowej 300 g mąki pszennej typ 650 300 g wody

Grahamka, weka i kajzerka
Malinowe ciasto owocowe z mleczną czekoladą. Bez tłuszczu i cukru (prawie) 101

spalić zbędne kalorie, ale gdy przyjdą szare deszczowe dni, to ochota na słodkie urośnie, a z nią nasze uziemione w domu pupy. Taka motywacja przyświecała mi przy produkcji tego ciasta - żeby zjeść coś słodkiego, a zbytnio się przy tym nie utuczyć. Oto efekt: Składniki (na małą, podłużną blaszkę): 300 gram mąki pszennej 2 jajka 5 łyżek cukru pudru 3 łyżki(...)borówki w całości, brzoskwinia w kostkę) oraz pokruszoną na małe kawałki czekoladą. Następnie składniki mokre wlałam do suchych i wymieszałam na jednolitą, gęstą masę. Mieszać należy delikatnie ze względu na owoce, żeby ich nie porozrywać. Ciasto wyłożyłam na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą. Piekłam w temperaturze 200 stopni przez ok 40 minut. Przez część czasu musiałam podpiec

Kuchnia po mojemu
Chałupka Baby Jagi 285

razem, polałam go polewą kakaową (przyczyna jest prosta - dziecię wyjadło czekolady). Do środka często wkładałyśmy coś "na wypełnienie", kiedy za wiele masy zostało wyjedzone z miski - ptasie mleczko, banany, pasek galaretki, truskawki, brzoskwinie. W każdej wersji ciasto jest nieziemskie. Polecam zrobienie go na święta - zachwyci każdego! Składniki: KREM: 1 litr mleka, najlepiej 3,2% 400ml śmietany 18% 5 jajek(...)zmiksować śmietanę z jajkami i 1 łyżką cukru waniliowego. Wlać do gotującego się mleka, zmniejszyć ogień na minimalny, dosypać szczyptę kwasku cytrynowego i delikatnie mieszać od czasu do czasu. Masa ma się zwarzyć, ma powstać serek. Kiedy widać, że oddziela się serwatka, a serek ma postać skrzepu, zawartość garnka wylać do sitka wyłożonego pieluszką tetrową, gazą lub czystą ściereczką. Porządnie

Cakes By Kejt
Biało-czarny torcik. 133

papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Na spód wykładamy ciemny biszkopt, na nim rozsmarowujemy 1/2 białej masy,przykrywamy pierwszą częścią jasnego biszkopta, smarujemy ciemną masą, posypujemy pozostałą łyżką słodkiego kakao, na to druga część jasnego ciasta. Resztą kremu smarujemy wierzch i boki ciasta. Chłodzimy co najmniej dwie godziny. Przed podaniem posypujemy ciasto prawdziwym, gorzkim kakao. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Tort z niczego 372

białka. Nie miksować zbyt długo, aby masa pozostała puszysta. Oddzielić połowę i dodać do jednej trochę kakao. Nakładać masę łyżką (raz jeden kolor, raz drugi w łaty) do blachy wyłożonej pergaminem. Ja użyłam długiej i dużej blachy, bo chciałam z ciasta wyciąć dwa kwadraty. Jeden większy, drugi mniejszy. Można też użyć tortownicy w dowolnym kształcie w zależności od tego(...)wysokie ciasto chcemy uzyskać. Krok 2 Odlać pół szklanki mleka. Rozrobić w nim mąkę. Resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać mąkę i mieszać masę, aż powstanie budyń. Podzielić na 2 części. Rozpuścić czekoladę do fondue w kąpieli wodnej i wlać do budyniu. Wymieszać. Podzielić 3/4 masła na 2 części i wmiksować do ostudzonej masy. Do dwóch miseczek rzecz jasna

CoolinarniePL
Pizza z bryndza, cebula i kaszanka, Lucznicy i Rycerze 169

ulubionego przepisu, odstawiamy do wyrośnięcia i przygotowujemy nadzienie. Nagrzewamy piekarnik do 240 st.C. Bryndzę ucieramy ze śmietaną na gęsta masę. Cebule obieramy i kroimy w piórka, czosnek w cienkie plasterki. Z kaszanki usuwamy błonę, następnie kroimy ją na plasterki. Kiedy ciasto jest gotowe rozwałkowujemy na placek, układamy go na blasze wysmarowanej oliwą. Na cieście rozsmarowujemy bryndzę, układamy cebulę z czosnkiem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pociąg z piernika 130

cytryny lub przegotowana woda barwniki spożywcze rurki waflowe do wagonika cukierki do wagonika cukierki dekoracyjne landrynki Wykonanie: Przygotować ciasto: Masło, cukier i miód włożyć do garnka o grubym dnie, podgrzewać aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Nie zagotować. Masę trochę ostudzić, ale nadal powinna być ciepła. Mąkę, sodę i przyprawę do piernika wymieszać, dodać miód z masłem i cukrem

Mama Gotuje
Szarlotka japońska 189

mnie odpowiada świadomość, że to kolejna wersja szarlotki (być może trochę daleka jest od tradycyjnego pojęcia szarlotki ale ciasto z jabłkami to ciasto z jabłkami wybrzydzać nie będę) Ciasto jest bardzo wilgotne, pełne bakalii i na prawdę bardzo smaczne. Polecam(...)ucieramy z cukrem. Dodajemy po jednym żółtku w dalszym ciągu ucierając a następnie po łyżce masy makowej. Do masy dodajemy wszystkie bakalie, aromat i resztę składników. Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki.  Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta. Wszystko razem dokładnie mieszamy i wykładamy do przygotowanej wcześniej formy i wkładamy do piekarnika na 40 minut

ciastkarnia na kruchym spodzie
Kruche ciasto ze śliwkami i kaszą perłową 247

drobnych okruchów chleba. Uformuj z niego wzgórek, zrób w środku dołek i wrzuć do niego żółtka. Ugniataj na gładką masę, po czym ulep kulę. Zawiń ją w folię do żywności i odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Rozwałkuj ciasto i wyłóż na nim nasmarowaną masłem i oprószoną mąką blachę, Ugotuj kaszę perłową we wrzącej, osolonej wodzie (około

Gorący kąsek
Tarta lato z truskawkami. 74

tarty(wcześniej wysmarowaną masłem). Nakłuwamy widelcem i obciążamy porcelanowymi kulkami , grochem, ryzem... no własnie jestem ciekawa czym Wy obciązacie swoje wypieki? ja nie mając nic z powyższej listy przykryłam ciasto papierem do pieczenia i poukładałam na nim foremki na mini babeczki ;-) Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200C - po około 15 minutach zdjęłam obciążenie i dopiekłam spód jeszcze kilka minut. Truskawki(...)otartą z jednej cytryny lub limonki. Tarte smarujemy cienką warstwą kremu, układamy na całej powierzchni pokrojone w plasterki truskawki a następnie pozostała masą je przykrywamy. Na wierzchu dekoracyjnie układamy kilka truskawek, dekorujemy czekolada i miętą. Ciasto najlepiej jak zostawimy na około godzine aby nieco zmiękło, ale od razu tez możemy zaczać pałaszować. Podane składniki sa na tarte o wymiarach

Radość kipiąca uśmiechem.
Me(e)at me at the pizza 210

obiadowo prezentowały się wtedy tłuściutkie żeberka. Ale ochota na dobrą, domową pizzę chodzi za mną od dawna. Hm, a może by tak pominąć jeden kluczowy składnik jakim jest ciasto? Co z tego wyjdzie? Kiedy pizza przestaje być pizzą? Mizza czyli mięsna pizza  400g mięsa mielonego 3-4 łyżki bułki tartej (lub płatków owsianych) 2 łyżki startego żółtego sera(...)łyżka masła 1 pomidor zielone oliwki papryczki jalapeno sos taco ostry sos czosnkowy Mięso wymieszałam z płatkami owsianymi, jajkiem, serem na gładką masę. Dodałam sprasowany czosnek, natkę oraz przyprawy. Foremkę posmarowałam masłem i wyłożyłam mięsnym ciastem.  Wierzch mięsa posmarowałam w połowie sosem taco, a na drugiej połówce czosnkowym. Następnie ułożyłam plastry pomidora, oliwki oraz papryczki jalapeno. Posypałam startym serem

bastalena
Tort naleśnikowy 203

skorzystacie z mojego. Z tego przepisu wychodzi 15 dużych naleśników. Proporcje proszę dopasować do potrzeb.    Składniki na ciasto naleśnikowe:        - 600ml mleka- 600ml gazowanej wody mineralnej- 500g mąki tortowej- 3 jajka- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 1 łyżka cukru- szczypta soli        Składniki na masę serową:                                 - 900g twarogu (polecam domowy, ale może  być też półtłusty lub mascarpone)- 2 całej jajka- 1 żółtko(...)kuchni i posmarowałam olejem kokosowym. Wlałam porcję ciasta, rozprowadziłam na patelni i usmażyłam z dwóch stron. Usmażone naleśniki wykładałam na duży talerz, który przykrywałam pokrywką. Dzięki temu naleśniki były sprężyste i miękkie. Dno tortownicy, o średnicy 26cm, wyłożyłam papierem do pieczenia, wysmarowałam olejem kokosowym i posypałam wiórkami kokosowymi. Wszystkie składniki na masę zmiksowałam w blenderze. Po kolei układałam naleśniki

mojewypiekiinietylko
Rustykalna tarta jabłkowa z kremem frangipane podana z lodami orzechowo-piwnymi i koźlakiem 213

masa lekko zgęstnieje.  Masę schłodzić do 5 stopni, przełożyć do maszyny do lodów i ukręcić lody. Jeśli nie macie maszynki masę trzeba mrozić ok 4 godziny w zamrażarce, co 30 minut wyjąć i przemieszać łyżką.  Ciasto Mąkę, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą, dodać zmrożone masło starte na tarce, rozetrzeć palcami, dodać żółtka i maślankę(...)jabłka, ciasto posmarować rozmąconym jajkiem, ciasto i jabłka posypać cukrem demerala, jabłka posypać płatkami migdałów. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut (grzanie góra-dół).  Krem frangipane Migdały zmielić w malakserze. Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem, dodać zmielone migdały i jajka, chwilę ubijać do czasu aż składniki się połączą i masa lekko napowietrzy

SzczyptaSmaQ

Proponowane wyszukiwania