Mazurek z wiśniami i masą kawową Mazurek kokosowo - czekoladowy z nutką pomarańczy Wielkanocny mazurek z masą krówkową Mazurek fistaszkowy z czekoladą Mazurek kokosowy na kruchym cieście Mazurek z białek Mazurek orzechowy na andrucie Mazurek migdałowo - czekoladowy Sernik waniliowo - czekoladowy Sernik czekoladowy
Z miłości do słodkościłyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu lub octu 3 jajka 1 op cukru waniliowego Wykonanie : Wszystkie składniki połaczyć ze sobą na jednolita masę. W rondlu rozgrzać olej. Nakładać na olej łyżką porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego. Smażyć z obu stron do zrumienienia Obsypać obficie cukrem pudrem Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkakruszonkę. Nie dodaję cukru - gotowe płatki mają go sporo. Dodatkowo zawierają mleko w proszku, co spulchnia kruszonkę. Dodajemy mąkę, w zależności od lepkości masy. Musi być wilgotna, ale łatwo odchodząca od dłoni. Rozkruszam ciasto na owocach, delikatnie dociskając, by się nieco zlepiło - tworzę takie małe "czapeczki". Dla ozdoby można posypać grubym cukrem. Wstawiam foremki do pieca rozgrzanego
W kuchni Karmel-itkiPiecz ok. 40 minut. Ciepłe ciasto drobno pokrój lub pokrusz. Mleko wymieszaj z marmoladą, kakao, rumem i dodaj kilka kropel zapachu migdałowego . Zalej kawałeczki ciasta. Dodaj rodzynki , orzechy i pokruszone herbatniki. Wyrób na jednolitą masę. Uformuj z niej równe kuleczki. Ułóż je na deseczce i odstaw na noc do lodówki. Nastepnego dnia kulki oblej polewa czekoladową ( klik ) i posyp wiórkami
Słodkości i nie tylkorozpuścić w rondelku z czekoladą i wystudzić. Jajka, żółtka i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodać aromat rumowy i rozpuszczoną czekoladę z margaryną. Do masy dodać mąkę wymieszaną z migdałami i dokładnie wymieszać. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie włożyć je na ok 1 godzinkę do lodówki, nieco stężeje jednak lepkie będzie. Z ciasta formować kulki o średnicy
Monia miesza i gotujepieczenia): - ciasto zagnieść - dno tortownicy wyłożyć papierem (średnica 26 cm) - wyłożyć (bez wałkowania) ciasto na dno - piec 10 minut w 180 stopniach - po upieczeniu wystudzić a w międzyczasie kostkę sera zmiksować ze śmietaną na gładką masę - przygotować odpowiednio agar w 1/3 szklanki wody i dodać możliwie jak najbardziej ostudzony małymi partiami(...)skondensowane mleko a następnie sok z cytryn - na wystudzony spód wyłożyć masę serową i włożyć do lodówki - gdy ciastko się chłodzi przygotować galaretkę z mniejszą ilością wody niż w przepisie (jeśli na 0,5 l wody to bierzemy 0,4 l) - wyjąc ciasto z lodówki gdy galaretka zacznie leciutko tężeć - ułożyć owoce, zalać galaretką
Pora na pora i pomidoralepiej! Wszyscy o tym wiemy, chociaż wzbraniamy się i zarzekamy, że aż takiego nie damy rady, że to nie zdrowo… Tymczasem duży kawałek wycięty ze środka tego ciasta da Wam bezsprzecznie najwięcej przyjemności. Mocno czekoladowy, miękki, wilgotny z odświeżającą nutą rozmarynu i kawałeczkami gruszki. Pyszny! Składniki: 3 tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 300 g) 1 kostka masła 3 jajka(...)masłem, mieszacie. Na koniec dodajecie przesianą przez sitko mąkę, roztarty rozmaryn i sól, znowu mieszacie. Okrągłą foremkę do pieczenia, wykładacie papierem do pieczenia, wlewacie masę, wrzucacie pokrojoną gruszkę (możecie trochę powpychać palcem jej kawałki w ciasto) i pieczecie w temperaturze 160 stopni przez 20-30 minut, potem w 180 stopniach przez kolejne 10-20 minut. Ten czas zależy trochę
GRUBY WAŁEKoleju jest wilgotna i długo pozostaje świeża. Kolejną jej zaletą jest to, że bardzo szybko się ją robi:)) Możecie również do 1/3 ciasta dodać kakao i wykładać do formy na przemian jasną i ciemną masę. Składniki: 6 jajek, 225 g mąki pszennej, 180ml oleju rzepakowego, 180g cukru, czubata łyżeczka proszku do pieczenia. Wykonanie(...)żółtku. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać do jajek na przemian z olejem. Formę na babkę natłuścić i wysypać bułką tartą (jeszcze lepsza jest forma silikonowa). Przelać ciasto. Piec około 40 minut w temp. 180st. Ostudzić i polukrować. Źródło: Prawo do gotowania z pasją
Z miłości do słodkościskładniki na ciasto: 170 g cukru + 90 g cukru 40 g kakao 125 ml wody 150 ml oleju 5 jajek 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli wykonanie: Kakao, 170 g cukru, wodę oraz olej umieszczamy w rondelku i zagotowujemy (mieszając) do rozpuszczenia się cukru. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia(...)cukier (ubijamy) a następnie dodajemy stopniowo żółtka (ubijamy). Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenie oraz sodą. Do masy jajecznej wlewamy masę kakaową i przy pomocy np. sylikonowej szpatułki mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i również przy pomocy szpatułki mieszamy. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (22x33cm). Pieczemy w 170 st. C. przez ok. 40 min. Po upieczeniu odstawiamy
Domowy Smak JedzeniaTartaletki to kruche ciasto wypełnione nadzieniem. Nie zawsze muszą być podawane na słodko, można również na słono. Dzisiaj zrobiłam je z piersią z gęsi, kasztanów i udekorowałam puree ziemniaczanym ze smalczykiem roślinnym. Smakowita pajda zaskoczyła mnie swoim aromatem i smakiem, który idealnie pasuje do puree i nadzienia. Składniki: Spód: 250 g mąki 100 g masła 1 jajko szczyptę soli(...)Puree: 3 ziemniaki 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżka „Smakowitej pajdy” z ziołami ogrodowymi Przygotowanie: Spód: Wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim tartaletki. Nakłuwamy spód widelcem i pieczemy około 7-10 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do uzyskania lekko zlotego
Oryginalny smakkiedy woda zaczęła wrzeć, jednym szybkim ruchem wsypałam mąkę z solą i od razu dokładnie i energicznie wymieszałam. Kiedy masa zaczęła formować się w zwartą kulę zdjęłam garnek z ognia i jeszcze przez moment ucierałam. Odstawiłam do wystudzenia. 2. Wystudzone ciasto zmiksowałam z jajkami (po każdym dokładnie mieszając). 3. Na końcu dodałam proszek do pieczenia. 4. Rozgrzałam piekarnik(...)bułką tartą blachy. 6. Piekłam przez 30 minut - do zarumienienia się ciasta. 7. Upieczone blaty wystudziłam. Krem: 1. 1,5 szklanki mleka zagotowałam, a pozostałe pół szklanki mleka wymieszałam z mąką, cukrem, cukrem waniliowym i budyniem. 2. Do zagotowanego mleka wlałam powoli przygotowaną mieszankę, ciągle mieszając. 3. Kiedy masa zgęstniała odstawiłam ją do ostygnięcia. 4. Masło utarłam na puszystą, lekką
Kulinarny Pamiętnikbezą na wierzchu. Prezentuje się fantastycznie, smakuje jeszcze lepiej. Całość jest orzeźwiająca, beza uzupełnia słodycz. Nas oczarowała :) Polecam! Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 150 g masła sok i skórka z 1 cytryny Masa cytrynowa: 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki wody sok i skórka z 2 cytryn 3 żółtka(...)cytryny. Zagnieść ciasto. Tortownicę o średnicy 21 cm natłuścić. Wylepić ciastem dno i do połowy formy brzegi. Nakłuć widelcem. Odstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie formę przykryć papierem, piec 20 minut w temperaturze 200 stopni, zdjąć papier i piec kolejne 10 minut. W międzyczasie przygotować masę cytrynową - w rondelku wymieszać wodę z cukrem, mąką, sokiem
Domowa cukiernia EwyDobrze smakuje na ciepło, jak i na zimno Wiśniowy torcik naleśnikowy SKŁADNIKI: CIASTO NALEŚNIKOWE tłuszcz do smażenia mleko 2 szkl woda sól mąka- 3 szkl jajka 2 szt MASA ser biały tłusty - 1,5 kost cukier -2 łyżki sok malinowy -2 łyżki śmietana -1 łyżka wiśnie marmolada różana -4 łyżki listki mięty do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Ciasto naleśnikowe Do miski
Kuchnia Danusi