ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:544/1309)

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką. 160

masła Przygotowanie: Drożdże łyżką rozgniatamy z 3 łyżkami cukru do chwili aż staną się płynne. Jajka ucieramy z pozostałym cukrem na puszystą masę. Wsypujemy mąkę, wlewamy mleko oraz zaczyn i wyrabiamy do osiągnięcia jednolitego ciasta, po czym dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy kolejne 5 minut. Dobrze wyrobione ciasto oprószone mąką wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką, a następnie odstawiamy

Symfonia smakowa
Pączki: pijane poduszeczki 129

puder i cynamon do posypania Przygotowanie: Ciepłe masło mieszamy z cukrem. Kiedy się stopi, dodajemy whisky cukier waniliowy i jajka; mieszamy na gładką masę. Porcjami stale mieszając dodajemy mąkę, sól i mleko. Ucieramy na gładkie ciasto. Zostawiamy na 15 minut. Rozgrzewamy olej w garnku; z ciasta oddzielamy łyżką niewielkie porcje i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na złoty kolor. Odkładamy

KreatywnePiny
Drożdżówki z waniliowym nadzieniem serowym i rodzynkami 243

ciasta można przyspieszyć wkładając je do piekarnika nagrzanego do 40*C i pozostawiając uchylone drzwiczki (inaczej ciasto się upiecze!) Ciasto : 500 g mąki pszennej 30 g drożdży 125 ml mleka 2 jajka 120 g cukru sól 100 g masła Masa serowa:  400 g sera twarogowego 1 jajko 2 łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego 40 g cukru waniliowego   Dodatkowo(...)Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (1 godzina).   Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę lub blat oprószony mąką i rozwałkować na kwadrat o boku 40 - 45 cm. Przeciąć na dwie części. Na każdą z nich wyłożyć równo masę serową i rozsmarować, posypać rodzynkami. Powstałe prostokąty złożyć wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem pociąć na bułeczki

Chocolate Muffin Blog
Wianek drożdżowy z serem 242

pomyślałam ,że może być świetną propozycją na wielkanocny wypiek  Będzie się atrakcyjnie prezentować na świątecznym stole,  a jednocześnie zadowoli podniebienia łasuchów. Proporcje na dwa wianki. Ciasto: * 1 szklanka letniego mleka * 2 jajka * 4 szklanki mąki pszennej * 6 łyżek cukru * 1/2 kostki masła (125 g), roztopionego i ostudzonego * 4 dag świeżych drożdży lub 2 dag drożdży instant * szczypta soli(...)skórka otarta z jednej cytryny i sok z niej wyciśnięty. * 1 jajko Wszystkie te składniki dokładnie utrzeć na gładką masę , najlepiej przy pomocy miksera. Ew. można dodać inne ulubione aromaty. Dodatkowo: * 20 dkg rodzynek * 1 jajko do posmarowania wianka Kiedy ciasto podwoi objętość wyłożyć na stolnicę, podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt

Malinowa Kawiarenka
„Migdałowy Metrowiec ” – proste ciacho 256

margaryny 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliow ego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka gęstej śmietany lub jogurtu greckiego ciasto czarne : dokładnie tak samo jak białe , tylko dodatkowo dodajemy 2 łyżki gorzkiego kakao krem: 2 budynie czekoladowe 3 szklanki mleka 1,5 szklanki cukru 1 kostka masła lub margaryny(...)mleka , zagotowujemy razem z cukrem , w trzeciej rozpuszczamy budynie czekoladowe i wlewamy miesząc do wrzącego mleka . Mieszać trzeba intensywnie , żeby nie powstały kluchy , bo masa jest dość gęsta . Gotowy budyń odstawiamy do wystudzenia . Składniki na ciasto białe,wkładamy do miski , wszystkie oprócz margaryny , ją najpierw roztapiamy ( uważając,żeby nie zagotować,ma być płynna i letnia ) i także wlewamy do miski

Ogrodnik w podróży
Marcinek . 195

swoją droga niezwykle pyszne. A ja postanowiłam z tej okazji upiec ciasto o wdzięcznej nazwie , jakże pasującej do jutrzejszego dnia  - Ciasto bowiem zwie się Marcinek :) A korzystając z okazji przesyłam najlepsze , najgorętsze życzenia dla wszystkich Panów noszących to imię   ... w szczególności dla mojego Kochanego Męża :) Ciasto Marcinek na pierwszy  rzut oka wydaje się dość skomplikowane(...)rąk podsypujemy mąką. Dzielimy ciasto na 12 w miarę równych części. Przygotowujemy sobie najlepiej spody od tortownicy, lub na papierze do pieczenia odrysowujemy koło o potrzebnej średnicy  (u mnie 26 cm) Rozgrzewamy piekarnik do 170'C. Każdą część ciasta kolejno rozwałkowujemy bezpośrednio na spodzie tortownicy lub przygotowanym papierze . Ja pomagałam sobie rozprowadzać ciasto również rękoma. Rozwałkowany placek jest cieniusieńki

Malinowa Kawiarenka
Sernik czekoladowy z kawowym spodem i brzoskwiniami 163

wiem czy nie zjemy go jeszcze dzisiaj, jest taki pyszny! Polecam nie tylko na święta! Składniki : Ciasto : * 125 g masła * szklanka mąki pszennej * łyżka kakao * 2 łyżki kawy rozpuszczalnej Jacobs Crema Gold  * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * jajko * pół tabliczki mlecznej czekolady Masa : * 800 g twarogu - u mnie wiaderkowy  * 100 g masła * szklanka cukru * 5 jajek * 2 łyżki(...)czekolady * 5 połówek brzoskwini z puszki Przygotowanie : Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto, odstawić na pół godziny do lodówki. Twaróg ucierać z masłem do połączenia, dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie oraz posiekaną czekoladę. Żółtka ubić z cukrem na kogel, białka na sztywną pianę. Wszystkie masy połączyć ze sobą, dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Wylać na spód i piec godzinę. Studzić

Magiczne Życie Marty
Tarta cytrynowa 179

Jest bardzo rzeska, najwiecej slodyczy jest w bezie, z ktorej mozna zrezygnowac. To doskonale ciasto do popoludniowej kawy czy herbaty. Tarta cytrynowa skladniki - ciasto: 200g maki 90g masla 1 lyzka cukru 3 lyzki wody szczypta soli masa cytrynowa: 3 jajka 150g cukru 3 cytryny 20g maki ziemniaczanej okolo 3 lyzki wody 30g masla wykonanie: Make mieszamy z cukrem i sola

Przysmaki Karolki
Sernik na zimno - straciatella z truskawkami 333

masa stężała na ok 30 min- 1h. Galaretki rozpuszczamy w połowie zalecanej ilości wody, gdy galaretka zacznie lekko tężeć wylewamy ją na masę sernikową i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem dekorujemy ciasto truskawkami. Smacznego

DefinicjaSmaku
Migdałowe ciasto z czekoladą – bez mąki, bez tłuszczu, bez glutenu 195

godziny przed przygotowaniem ciasta lub najlepiej noc wcześniej). Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół). Formę na babkę o średnicy ok. 23 cm wysmarować cienką warstwą masła i obsypać zmielonymi migdałami. Nadmiar strzepnąć. Białka oddzielić od żółtek. Do misy miksera wrzucić żółtka oraz dodać połowę ilości cukru (85 g). Miksować do momentu uzyskania puszystej, jasnej masy. Czekoladę drobno posiekać(...)dodając resztę cukru w połowie ubijania. Ubite białka bardzo delikatnie wmieszać łyżką do żółtek (w połowie dodawania białek, stopniowo dodawać zmielone orzechy). Gotową masę przełożyć do foremki. Uderzyć spodem foremki kilka razy o blat (aby ciasto się równomiernie rozłożyło i zlikwidowały się przestrzenie z powietrzem. W przeciwnym wypadku ciasto podczas pieczenia może gwałtownie opaść) . Wstawić do nagrzanego pieca. Piec

Moja Delicja
Biszkopt bez proszku do pieczenia 94

cukru* aromat waniliowy 3-4 kropleSposób wykonaniaDo miski wybić jajko, wsypać cukier i ubijać przy pomocy miksera, aż powstanie puszysta masa.Do masy wlać kilka kropli aromatu waniliowego, wsypać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać.Ciasto wylać do tortownicy (20 cm) z wyłożonym dnem papierem deo pieczenia.Piec w temp. 180 stopni przez 10-15 min , aż ciasto będzie miało złotobrązową barwę

Mix smaku
ciasto słonecznikowiec 744

sztywno z solą. Dodajemy stopniowo cukier (cały czas ubijamy), dodajemy stopniowo żółtka (ubijamy). Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy jajecznej (mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki). Dodajemy olej, mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki, pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia i przerawamy

Domowy Smak Jedzenia
ciasto orzechowe 810

Ciasto jest lepsze gdy 2 dni postoi w temperaturze pokojowej. Robi się wtedy miękkie. Ciasto: 1/2 kg mąki 20 dag cukru 20 dag margaryny 2 jajka 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki sody Krem: 0,5 l mleka 2,5 łyżki mąki pszennej 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek cukru 1cukier waniliowy 1 kostka masła Masa orzechowa: 15 dag orzechów(...)włoskich 2 łyżeczki miodu 10 dag masła 10 dag cukru Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę wymieszać z sodą, posiekaną margaryną, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Każdą z mich wyłożyć na blasze.Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 - 25 minut. Krem: Mleko, i cukier zagotować, w 1/4 szklanki mleka rozpuścić mąkę ziemniaczaną i zwykłą, Wlać do gotującego

Darcia w kuchni
Tarta cappuccino 361

minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki na foremkę o średnicy 27 cm: Ciasto: 250 g mąki 100 g masła 100 g cukru pudru 2 łyżki kakao 2 jajka szczypta soli Masa cappuccino: 330 ml śmietanki 30% 250 g mascarpone 5 łyżek cappuccino ½ szklanki gorącej wody 2 łyżki cukru pudru(...)godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować na kształt koła i wyłożyć ciastem formę. Wstawić formę z ciastem ponownie do lodówki na 20 minut.   Po upływie tego czasu nakłuć ciasto widelcem, wyłożyć na wierzch papier i wsypać fasolę lub ryż w celu obciążenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut. Następnie usunąć papier i piec jeszcze przez

Fabryka pomysłów
Sernik szwarcwaldzki 1764

pochodzi z www.mgotuje.pl Sernik szwarcwaldzki to sernik na zimno z czekoladowym spodem, z lekką, kremową masą serową i galaretką z wiśniami. Jest pyszny, nie za słodki z lekką kwasowością wiśni. Takie ciasto możecie zrobić z świeżych lub mrożonych wiśni. Polecam każdemu Post Sernik szwarcwaldzki pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje

Proponowane wyszukiwania