ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:514/881)

Ciasto z masą jabłkową 271

mnie do ich zrobienia. I tak w jednym z zeszytów " Przyślij przepis" natrafiłam na ciasto z jabłkami, a ponieważ miałam robić tradycyjną szarlotkę, jabłka już były. Zmiana planów, jest ciasto z jabłkami , ale nie szarlotka, jednak bardzo smaczne . Trochę zmodyfikowałam przepis, ponieważ zawsze  lubię  dodać własną  inwencję przy pieczeniu. Dzisiaj skrzętnie wszystko dokumentowałam. Czego potrzebujemy: Biszkopt(...)wylane na biszkopt Budyń ugotować , ostudzić. mMargarynę utrzeć z cukrem dodawać budyń, ucierać.  margaryna utarta z cukrem budyń do masy Do masy wlać olejek waniliowy.( Ja do swojej dodałam łyżkę syropu miętowego, dla uzyskania koloru). Gotowa masa Tak przygotowaną  masę wylewamy na jabłka.Na wierzch ciasta polewa czekoladowa . Dowolna. Gotowe  SMACZNEGO Zarabiaj w prosty sposób

W kuchennym oknie Ewy
CZEKOLADOWE BABAECZKI Z MARCEPANEM 101

warunkiem, że minimum godzinę wcześniej wyjmiecie składniki z lodówki.  Pamiętajcie, aby po dodaniu suchych składników do mokrych, mieszać masę krótko i delikatnie. Zbyt długie mieszanie sprawia, że ciasto po upieczeniu traci lekkość i wilgotność. Masa może pozostać lekko grudkowata, ale bez widocznych części surowej mąki. SKŁADNIKI / 12 SZTUK 250 g mąki pszennej 3 łyżki gorzkiego kakao 2 łyżeczki proszku(...)czekoladę i dokładnie mieszamy. W drugiej misce, na jasną i puszystą masę, ucieramy miękkie masło z cukrem (około 7 minut). Cały czas miksując, dodajemy jajko, a po chwili także śmietanę.  Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy szpatułką lub rózgą, krótko, tylko do połączenia składników. 3/4 ciasta wykładamy, w równych porcjach, do papilotek. W każdą wciskamy kulkę marcepanową

cool and minty
Babka marmurkowa z zielonym lukrem 147

śmietanę ubijamy na gładką masę czas 4 min/obr. 3-4. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy czas 30 s/obr.4. Do części ciasta dajemy 2 łyżki kakao. Ciasto wlewamy na przemian białe i kakaowe do formy. Pieczemy babkę ok 45 minut w temp. 180 stopni. Barwienie lukieru: jak zabarwić biały lukier ??? Zielony lukier: zielony kolor lukru powstanie przez(...)kubka, dolej 2 łyżki gorącej wody (najlepiej wrzątku) i ucieraj, aż powstanie gładka, gęsta masa. Jeśli wody jest za mało i masz problem z roztarciem cukru na masę, dodaj odrobinę wody. Jeśli lukier jest zbyt rzadki, dosyp cukru. Lukier musi być dość gęsty, aby nie spływał i nie wsiąkał w ciasto, ale na tyle rzadki, by dało się go rozprowadzić

ClauditteMissCooking
Ciasto "Indianka z truskawkami" - proste, szybkie i smaczne ciasto 165

dlaczego "Indianka"? No cóż kolor ciasta i lecący w tle stary film sprawił, że nazwa ta pasowała idealnie. I tak już zostało ;) Zapraszam Was serdecznie do skosztowania mojego kawowego ciasta z truskawkami. * pomysł i przepis własny ... ach, te truskawki... one pasują właściwie do każdego wypieku. Zgadzacie się? Składniki: 4 całe jajka 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka oleju Kujawski(...)jednej miski wbijamy same żółtka, do drugiej białka. Żółtka ucieramy dokładnie z cukrami, następnie dodajemy szklankę oleju Kujawski, mąkę z proszkiem do pieczenia, kawę inkę i szklankę wody gazowanej. Wszystko miksujemy do połączenia na wolnych obrotach. W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Ubite białka dodajemy do miski z ciastem, łączymy ręcznie lub miksujemy na bardzo wolnych obrotach. Połowę

Słodkie okruszki
Ciasto bez pieczenia na wzór 3 bita 124

piekarnika, ale Wam jeśli nie macie owoców, podrzucam przepis na deser, który nie wymaga pieczenia, owoców i wymyślnych składników. Słodkie, smaczne i znikające z patery w błyskawicznym tempie- ciasto na wzór 3 bita, którego tak uwielbiacie. Sprawdźcie koniecznie i dajcie znać czy przypadł Wam do gustu! Składniki na blaszkę 24x36cm Krem budyniowy: ½ l mleka 2% 150g cukru kryształu 2 żółtka(...)powierzchni budyniu i studzimy do uzyskania temperatury podobnej do temperatury masła. Miękki tłuszcz ucieramy dodając stopniowo po łyżce budyniu. Krem wykładamy na pierwszą warstwę herbatników i natychmiast przykrywamy kolejną- tym razem z ciemnych, kakaowych herbatników. Krem krówkowy miksujemy do uzyskania jednolitej, płynnej konsystencji i przelewamy na ciasto. Wyrównujemy i ponownie układamy herbatniki jasne. Krem śmietanowy: Wszystkie składniki miksujemy na średnich

Kuchnia w czekoladzie
Metrowiec 229

deskę i odstawiamy w takiej pozycji do przestygnięcia. Jeśli mamy dwie identyczne foremki, ciasta możemy piec równocześnie. Jeśli mamy jedną foremkę, musimy najpierw upiec jedno, a potem przygotować drugie ciasto (surowe nie może długo czekać przed pieczeniem). Waniliowy krem budyniowy: Do rondelka wsypujemy 5-6 łyżek cukru (wg preferencji) i ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Rozcieramy je palcami z cukrem(...)temperaturze pokojowej (jeśli będzie z lodówki krem się zważy!) ucieramy na puch. Dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu i miksujemy, aż do wykończenia. Jeśli mimo wszystko krem się zważy – bez paniki – wystarczy ustawić miskę nad garnkiem z gotującą się wodą i mieszać. Gotowy krem chłodzimy w lodówce. Oba ciasta kroimy na równe ok. 1,5-2 cm kawałki. Jeśli

Poezja smaku
Ciasto Bounty 189

żółtek i ubijamy z nich pianę. Cały czas mieszając stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka. Do kogla-mogla dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia.  Całość dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej blachy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut (do suchego patyczka). Krem: Z 0,75 ml mleka(...)gęstego budyniu. Zestawiamy z palnika do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy i dodajemy do niego po łyżeczce budyniu. Polewa czekoladowa: W garnuszku podgrzewamy wodę z cukrem i dodajemy masło. Kiedy masło się rozpuści dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.   Biszkopt nasączamy herbatą, następnie nakładamy krem i dekorujemy polewą czekoladową. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny przed podaniem

paapilotkaa
Tort ananasowo- śmietanowy z galaretką 328

żółtej, PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przelewam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 40 minut w temperaturze 170. Po przestudzeniu biszkopt przekrawam na dwa równe blaty. 2. Masa budyniowa: Z mleka(...)masę. Dodaję zimny budyń oraz advocat. Ucieram. 3. Biszkopty nasączam zalewą spod ananasa. Masą budyniową przekładam biszkopty. 4. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczam we wrzącej wodzie. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno w wysokim naczyniu. Dodaję cukier puder oraz śmietan- fix. Ubijam. Na końcu dodaję żelatynę. Wszystko razem miksuję. Masę wykładam na ciasto. Wyrównuję. 5. Galaretki żółte rozpuszczam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto makowo-serowo-orzechowe na kruchym spodzie 205

Wszystkie składniki na kruchy spód zagniatamy, ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na formę o wymiarach 23x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. 2. Masę makową z puszki przesypujemy do miseczki, dodajemy skórkę pomarańczową i olejek migdałowy, w miarę potrzeby można jeszcze dodać odrobinę cukru. Masę wykładamy na kruchy spód i rozsmarowujemy. 3. Masa serowa: margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy po jednym(...)orzechowa: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, następnie dajemy orzechy zmielone, mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy, wykładamy na ser i rozsmarowujemy. 5. Ciasto pieczemy około godziny w temp. 180 stopni, wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w formie do całkowitego wystudzenia. Następnie wysypujemy z formy, polewamy polewą i dekorujemy dowolnie. SMACZNEGO

Kuchnia u Bietki
Tradycyjne ciasto z rabarbarem i bezą 137

jest raczej tradycyjna, ale właśnie na taką odsłonę miałam ochotę. Ciasto typowo wiosenne, z pyszną bezą i płatkami migdałów. Czego chcieć więcej.… Tradycyjne ciasto z rabarbarem i bezą Składniki: Ciasto: 160 g mąki 50 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru brązowego 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka 100 g masła 1/3 szklanki mleka(...)kroimy na mniejsze kawałki. Masło ucieramy z cukrem i wanilią do białości. Następnie do masy dodajemy żółtka i mieszamy. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodajemy suche składniki oraz mleko. Całość dokładnie miksujemy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownica o średnicy około 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto. Podpiekamy ciasto przez około 10 minut. Następnie

Mania Gotowania
BORÓWKOWE CIASTO Z KRUSZONKĄ 169

pyszny kogel-mogel. Zapraszam po przepis :). SKŁADNIKI Ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka oleju 4 jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250g borówek amerykańskich mąka ziemniaczana do obtoczenia borówek Kruszonka 50g masła 50g cukru 50g mąki pszennej WYKONANIE Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty(...)się składników. W osobnej miseczce przygotowujemy kruszonkę.Wrzucamy wszystkie składniki do miski tj.mąkę,cukier i masło i mieszamy ręką aż powstaną grudki.Wstawiamy na chwilę do lodówki. Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy tam ciasto.Borówki myjemy,obsuszamy żeby nie były mokre i obtaczamy je w mące ziemniaczanej. Ciasto posypujemy borówkami i na wierzch układamy kruszonkę. Piekarnik

Mała w garnku miesza
CZEKOLADOWE CIASTO Z BURAKIEM 137

ciasto: 2 średnie buraki 100g ciemnej czekolady 120g masła 150g ciemnego cukru 150g jasnego cukru 3 jajka 220g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 30g ciemnego kakao szczypta soli lukier: 100g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny odrobina wody sok z buraka do zabarwienia lukru ok 1 łyżki Buraka ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Czekoladę rozpuszczamy(...)ciemnym i jasnym cukrem,  nie przestając ucierać dodajemy pojedynczo jajka. Po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy suche składniki i na końcu startego buraka oraz roztopioną czekoladę. Całość dokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką okrągłej blaszki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Ciasto przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem- musi być suchy. Ciasto studzimy

KuchcikoweLove
delikatne ciasto trociniak – idealne na przyjęcie komunijne 16031

stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek mieszając delikatnie łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 35×20 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. składniki(...)mąką i zagotowujemy, odstawiamy do ostygnięcia. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy mikserem, dodając po łyżce zimnego budyniu. składniki na masę jabłkową: 5 jabłek 3 galaretki agrestowe wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w 0,75 l wody. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, odciskamy sok i wkładamy do tężejącej galaretki. posypka ciasta: 70 g wiórek kokosowych 10 g masła 2 łyżeczki cukru

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto z rabarbarem i z powidłami śliwkowymi. 118

kawałki. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy kolejno po jednym jajku. Do gładkiej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, powidła śliwkowe, miksujemy, na koniec dodajemy pokrojony rabarbar i przekładamy na formę wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 30-40 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem). Upieczone ciasto po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem

Rozpustne gotowanie
Owsiane ciasteczka z kandyzowaną pomarańczą i migdałami 163

ucieramy w misie miksera do otrzymania jasnej, puszystej masy, dodajemy jajko ciągle ucierają. Następnie wsypujemy pozostałe składniki i miksujemy do otrzymania zwartej masy. Blachę do ciastek wyłożyć papierem do pieczenia, ja użyłam firmy Stella . jak dla mnie są najlepsze, grube, sztywne i nie przypalają się.  Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy je widelcem. Układamy na blaszce

Życie zaczyna się w kuchni

Proponowane wyszukiwania