ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:514/881)

PĄCZKI Z KREMEM WANILIOWYM 110

pączki: 1/2 szklanki (125 ml) mleka 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych) 2 łyżki cukru 250 g mąki pszennej tortowej lub mąki do ciast drożdżowych mała szczypta soli 1 małe jajko 2 żółtka 30 g roztopionego masła 20 ml spirytusu na krem:  1/2 laski wanilii 250 ml mleka 1/2 budyniu waniliowego (2 łyżki, około(...)mąkę do dużej miski, dodajemy sól. Jajko i żółtka ucieramy z pozostałą łyżką cukru na białą i puszystą masę jak na kogel mogel, na koniec dodajemy spirytus(około 10 minut ubijania). Do miski z mąką wlewamy wyrośnięte drożdże i mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy ubite jajka i mieszamy. Dokładnie wyrabiamy ciasto (ręką przez około 15 minut lub odpowiednią końcówką miksera przez

KuchcikoweLove
Piernikowe ciasto korzenne z masą orzechową 108

Dzień dobry :)  Święta już nie długo więc czas zbierać przepisy  na wypieki i potrawy. Mam dzisiaj dla Was pyszne ciasto korzenne przekładane masą orzechową Helio .Proste w wykonaniu a bardzo aromatyczne i smakowite. Zapraszam do wypróbowania, może zagości na Waszym świątecznym stole:)   Składniki: 560 g  masy orzechowej z kawałkami orzechów Helio 1 szklanka mąki tortowej(...)cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel. Masę orzechową, śmietanę i masło ucieramy żeby nie było grudek następnie dodajemy do jajek i mieszamy szpatułką. Mąkę przesiewamy z mąką ziemniaczaną, przyprawą do piernika, kakao, proszkiem do pieczenia i sodą, delikatnie mieszamy łyżką. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka.Moje ciasto piekło

Sama słodycz i szczypta chili
Babka 3 smakowa 239

puszystą masę (niewielką ilość margaryny zostawić do posmarowania foremki). Nie przerywając ucierania, dodać do masy olej (po łyżce), a następnie małymi porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i razem z kilkoma kroplami aromatu migdałowego dodać do masy. Delikatnie wymieszać. Gdy ciasto uzyska gładką, gęstą konsystencję, podzielić je na trzy części. Do pierwszej dodać kisiel

Państwo Wojtczuk gotują
Toffinek 129

samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i dodajemy czekoladę, mieszamy mikserem na najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy nagrzanym do 160° (z termoobiegiem) piekarniku do tzw. suchego patyczka. Biszkopt powinien być gotowy po około 20 – 25 minutach. Gotowy(...)ubijamy na sztywno. Później dodajemy do niej kajmak, ucieramy. Następnie dodajemy kawę i żelatynę. Dokładnie mieszamy. Resztę kawy (2 łyżki) rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Będziemy w niej moczyć biszkopciki. Na czekoladowy biszkopt wykładamy połowę tężejącej masy toffi. Następnie układamy namoczone w kawie biszkopciki i przykrywamy pozostałą częścią masy. Ciasto odstawiamy do schłodzenia, żeby stężało. Ubijamy śmietankę z cukrem

PatiGotuje
Ciasto kokosowe z rabarbarem 159

ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Sernik z rabarbarem na zimno Ciasto kokosowe z rabarbarem Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm Czas przygotowania: 45 minut Składniki: 3 jajka 1 szklanka cukru 200 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody(...)przesiewamy z sodą i proszkiem.  Jajka ucieramy w misce razem z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo olej, cały czas miksując. Gdy wszystko się ładnie połączy dodajemy naprzemiennie wiórki kokosowe, mąkę i jogurt. Mieszamy tylko do momentu połączenia się składników.  Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto, posypujemy je wiórkami. Rabarbar kroimy

Kulinarne przygody Gatity
Rafaello na krakersach 389

Czyli ciasto bez pieczenia - oto mój sprawdzony przepis na te pyszne ciasto :)Składniki:2 paczki słonych krakersów200g wiórków kokosowych3 żółtka3 łyżki mąki pszennej3 łyżki mąki ziemniaczanej3 opakowania cukru waniliowego3 szklanki mleka1 szklanka cukru1 kostka masła lub margarynySposób przygotowania:1. Żółtka ucieramy na puszystą masę z cukrem waniliowym, dodajemy, obie mąki, 1 szklankę mleka i dokładnie mieszamy.2. Dwie pozostałe szklanki mleka(...)masa zrobi się jednolita.3. Blaszkę wykładamy folią spożywczą, wykładamy warstwę krakersów, przekładamy masą, czynność powtarzamy tak, aby ostatnią warstwą byłą masa kokosowa.4. Wierzch obficie posypujemy resztą wiórków kokosowych.5. Ciasto najlepiej smakuje na następny dzień, kiedy krakersy zmiękną.6. W wersji dla dorosłych do masy kokosowej można dodać spirytusu lub innego alkoholu.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Ciasto z masą jabłkową 264

mnie do ich zrobienia. I tak w jednym z zeszytów " Przyślij przepis" natrafiłam na ciasto z jabłkami, a ponieważ miałam robić tradycyjną szarlotkę, jabłka już były. Zmiana planów, jest ciasto z jabłkami , ale nie szarlotka, jednak bardzo smaczne . Trochę zmodyfikowałam przepis, ponieważ zawsze  lubię  dodać własną  inwencję przy pieczeniu. Dzisiaj skrzętnie wszystko dokumentowałam. Czego potrzebujemy: Biszkopt(...)wylane na biszkopt Budyń ugotować , ostudzić. mMargarynę utrzeć z cukrem dodawać budyń, ucierać.  margaryna utarta z cukrem budyń do masy Do masy wlać olejek waniliowy.( Ja do swojej dodałam łyżkę syropu miętowego, dla uzyskania koloru). Gotowa masa Tak przygotowaną  masę wylewamy na jabłka.Na wierzch ciasta polewa czekoladowa . Dowolna. Gotowe  SMACZNEGO Zarabiaj w prosty sposób

W kuchennym oknie Ewy
CZEKOLADOWE BABAECZKI Z MARCEPANEM 98

warunkiem, że minimum godzinę wcześniej wyjmiecie składniki z lodówki.  Pamiętajcie, aby po dodaniu suchych składników do mokrych, mieszać masę krótko i delikatnie. Zbyt długie mieszanie sprawia, że ciasto po upieczeniu traci lekkość i wilgotność. Masa może pozostać lekko grudkowata, ale bez widocznych części surowej mąki. SKŁADNIKI / 12 SZTUK 250 g mąki pszennej 3 łyżki gorzkiego kakao 2 łyżeczki proszku(...)czekoladę i dokładnie mieszamy. W drugiej misce, na jasną i puszystą masę, ucieramy miękkie masło z cukrem (około 7 minut). Cały czas miksując, dodajemy jajko, a po chwili także śmietanę.  Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy szpatułką lub rózgą, krótko, tylko do połączenia składników. 3/4 ciasta wykładamy, w równych porcjach, do papilotek. W każdą wciskamy kulkę marcepanową

cool and minty
Babka marmurkowa z zielonym lukrem 141

śmietanę ubijamy na gładką masę czas 4 min/obr. 3-4. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy czas 30 s/obr.4. Do części ciasta dajemy 2 łyżki kakao. Ciasto wlewamy na przemian białe i kakaowe do formy. Pieczemy babkę ok 45 minut w temp. 180 stopni. Barwienie lukieru: jak zabarwić biały lukier ??? Zielony lukier: zielony kolor lukru powstanie przez(...)kubka, dolej 2 łyżki gorącej wody (najlepiej wrzątku) i ucieraj, aż powstanie gładka, gęsta masa. Jeśli wody jest za mało i masz problem z roztarciem cukru na masę, dodaj odrobinę wody. Jeśli lukier jest zbyt rzadki, dosyp cukru. Lukier musi być dość gęsty, aby nie spływał i nie wsiąkał w ciasto, ale na tyle rzadki, by dało się go rozprowadzić

ClauditteMissCooking
Ciasto "Indianka z truskawkami" - proste, szybkie i smaczne ciasto 147

dlaczego "Indianka"? No cóż kolor ciasta i lecący w tle stary film sprawił, że nazwa ta pasowała idealnie. I tak już zostało ;) Zapraszam Was serdecznie do skosztowania mojego kawowego ciasta z truskawkami. * pomysł i przepis własny ... ach, te truskawki... one pasują właściwie do każdego wypieku. Zgadzacie się? Składniki: 4 całe jajka 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka oleju Kujawski(...)jednej miski wbijamy same żółtka, do drugiej białka. Żółtka ucieramy dokładnie z cukrami, następnie dodajemy szklankę oleju Kujawski, mąkę z proszkiem do pieczenia, kawę inkę i szklankę wody gazowanej. Wszystko miksujemy do połączenia na wolnych obrotach. W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Ubite białka dodajemy do miski z ciastem, łączymy ręcznie lub miksujemy na bardzo wolnych obrotach. Połowę

Słodkie okruszki
Ciasto bez pieczenia na wzór 3 bita 121

piekarnika, ale Wam jeśli nie macie owoców, podrzucam przepis na deser, który nie wymaga pieczenia, owoców i wymyślnych składników. Słodkie, smaczne i znikające z patery w błyskawicznym tempie- ciasto na wzór 3 bita, którego tak uwielbiacie. Sprawdźcie koniecznie i dajcie znać czy przypadł Wam do gustu! Składniki na blaszkę 24x36cm Krem budyniowy: ½ l mleka 2% 150g cukru kryształu 2 żółtka(...)powierzchni budyniu i studzimy do uzyskania temperatury podobnej do temperatury masła. Miękki tłuszcz ucieramy dodając stopniowo po łyżce budyniu. Krem wykładamy na pierwszą warstwę herbatników i natychmiast przykrywamy kolejną- tym razem z ciemnych, kakaowych herbatników. Krem krówkowy miksujemy do uzyskania jednolitej, płynnej konsystencji i przelewamy na ciasto. Wyrównujemy i ponownie układamy herbatniki jasne. Krem śmietanowy: Wszystkie składniki miksujemy na średnich

Kuchnia w czekoladzie
Metrowiec 217

deskę i odstawiamy w takiej pozycji do przestygnięcia. Jeśli mamy dwie identyczne foremki, ciasta możemy piec równocześnie. Jeśli mamy jedną foremkę, musimy najpierw upiec jedno, a potem przygotować drugie ciasto (surowe nie może długo czekać przed pieczeniem). Waniliowy krem budyniowy: Do rondelka wsypujemy 5-6 łyżek cukru (wg preferencji) i ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Rozcieramy je palcami z cukrem(...)temperaturze pokojowej (jeśli będzie z lodówki krem się zważy!) ucieramy na puch. Dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu i miksujemy, aż do wykończenia. Jeśli mimo wszystko krem się zważy – bez paniki – wystarczy ustawić miskę nad garnkiem z gotującą się wodą i mieszać. Gotowy krem chłodzimy w lodówce. Oba ciasta kroimy na równe ok. 1,5-2 cm kawałki. Jeśli

Poezja smaku
Ciasto Bounty 182

żółtek i ubijamy z nich pianę. Cały czas mieszając stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka. Do kogla-mogla dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia.  Całość dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej blachy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut (do suchego patyczka). Krem: Z 0,75 ml mleka(...)gęstego budyniu. Zestawiamy z palnika do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy i dodajemy do niego po łyżeczce budyniu. Polewa czekoladowa: W garnuszku podgrzewamy wodę z cukrem i dodajemy masło. Kiedy masło się rozpuści dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.   Biszkopt nasączamy herbatą, następnie nakładamy krem i dekorujemy polewą czekoladową. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny przed podaniem

paapilotkaa
Tort ananasowo- śmietanowy z galaretką 321

żółtej, PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przelewam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 40 minut w temperaturze 170. Po przestudzeniu biszkopt przekrawam na dwa równe blaty. 2. Masa budyniowa: Z mleka(...)masę. Dodaję zimny budyń oraz advocat. Ucieram. 3. Biszkopty nasączam zalewą spod ananasa. Masą budyniową przekładam biszkopty. 4. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczam we wrzącej wodzie. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno w wysokim naczyniu. Dodaję cukier puder oraz śmietan- fix. Ubijam. Na końcu dodaję żelatynę. Wszystko razem miksuję. Masę wykładam na ciasto. Wyrównuję. 5. Galaretki żółte rozpuszczam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto makowo-serowo-orzechowe na kruchym spodzie 191

Wszystkie składniki na kruchy spód zagniatamy, ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na formę o wymiarach 23x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. 2. Masę makową z puszki przesypujemy do miseczki, dodajemy skórkę pomarańczową i olejek migdałowy, w miarę potrzeby można jeszcze dodać odrobinę cukru. Masę wykładamy na kruchy spód i rozsmarowujemy. 3. Masa serowa: margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy po jednym(...)orzechowa: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, następnie dajemy orzechy zmielone, mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy, wykładamy na ser i rozsmarowujemy. 5. Ciasto pieczemy około godziny w temp. 180 stopni, wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w formie do całkowitego wystudzenia. Następnie wysypujemy z formy, polewamy polewą i dekorujemy dowolnie. SMACZNEGO

Kuchnia u Bietki