ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:514/881)

Ucierane ciasteczka z kremem jeżynowym 172

Pyszne ucierane ciasteczka, niezwykle pulchne. Przełożyłam je kremem jeżynowym na bazie serka mascarpone. Idealne na podwieczorek. Słodkie i pyszne :) Kto ma ochotę to polecam :) Słodkich inspiracji życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 1 jajka pół szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 2 szklanki mąki tortowej 20 dag masła lub margaryny Na krem: 25 dag serka mascarpone cukier puder do smaku pół szklanki

Izabelawkuchni
Kawowe w czekoladzie 163

mocnej kawy szczypta gałki muszkatołowej tłuszcz i bułka tarta do formy polewa czekoladowa  Margarynę ucierać, dodając po jednym jajku i po łyżce cukru. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wlać ostudzoną kawę, dokładnie wymieszać. Dodać przesiane kakao i gałkę muszkatołową, wyrobić (ciasto powinno być dość gęste). Formę do babki natłuścić, posypać bułka tartą. Wlać ciasto. Piec godzinę

przepisy- Milki
BABKA KEKSOWA WIELKANOCNA + FILMIK 155

PRZYGOTOWANIE :  Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie ucierając dodajemy po jednym żółtku.  Wlewamy wódkę, miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy mieszankę keksową. Mieszamy.  Białka ubijamy i dodajemy ciasta, mieszamy szpatułką.  Forme na babkę z kominem, 22 cm, naoliwić i wysypać bułką tartą. Przełożyc ciasto.  Pieczemy 1 godzinę, termoobieg w temperaturze

Kulinarne Fantazje Marioli
Pączki z konfiturą 179

letnie mleko. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.   Żółtka i jajka ucieramy z resztą cukru i solą  na puszystą masę.  Do miski przesiewamy 3/4 pozostałej mąki  i dokładnie wyrabiamy.   Wlewamy masło, spirytus i jeszcze wyrabiamy. Stopniowo dodajemy mąkę,  aż ciasto uzyska odpowiednią konsystencję (nie może być ani zbyt ścisłe, ani rozlewające się). Przykrywamy

Pyszności Słodkości
Sernik bez sera + film 187

opakowania budyniu waniliowego bez cukru ( po 40 g każdy ) szczypta soli cukier puder do posypania ciasta przepis W formie wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki, jeden obok drugiego. Do miski przekładamy oddzielone od białek żółtka, wsypujemy cukier kryształ oraz cukier waniliowy i wszystko ucieramy na jasną masę. Do masy jajecznej dodajemy śmietany i całość dokładnie miksujemy aż składniki się połączą

Smakowite Dania
Tort węgierski - czekoladowy tort z wiśniami w alkoholu 154

piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Biszkopt jest upieczony gdy drewniany patyczek wbity w ciasto jest suchy. Przygotowanie masy czekoladowej rozpoczynamy rozpuszczenia czekolady w kąpieli wodnej i wystudzenia masy. Następnie ubijamy miękkie masło na puch. Do utartego masła dodajemy cukier i wszystko ucieramy, a następnie łączymy masę maślaną z żółtkiem. Na końcu dodajemy chłodną, rozpuszczoną czekoladę i dokładnie łączymy składniki.Masę

Gotujemy i jemy
Tort węgierski - czekoladowy tort z wiśniami w alkoholu 421

piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Biszkopt jest upieczony gdy drewniany patyczek wbity w ciasto jest suchy. Przygotowanie masy czekoladowej rozpoczynamy rozpuszczenia czekolady w kąpieli wodnej i wystudzenia masy. Następnie ubijamy miękkie masło na puch. Do utartego masła dodajemy cukier i wszystko ucieramy, a następnie łączymy masę maślaną z żółtkiem. Na końcu dodajemy chłodną, rozpuszczoną czekoladę i dokładnie łączymy składniki.Masę

Korniszonki
ciasteczka owsiane z żurawiną 205

Miękkie masło utrzeć z cukrem i solą. Kiedy masa będzie puszysta dodać jajko i nadal ucierać. Mąkę przesiać z sodą i proszkiem i wsypać do masy maślanej. Zmiksować. Dodać płatki, żurawinę i słonecznik. Wymieszać łyżką. Ręce zwilżyć zimną wodą i formować kulki z ciasta. Układać je na blaszce do pieczenia i lekko spłaszczyć. Piec w 180*C przez około

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ŚWIĄTECZNA DROŻDŻÓWKA SEROWO-MAKOWA 171

lewo. Na końcu zlepiamy je ze sobą. Tak samo postępujemy z pozostałymi 7 parami. Ciasto smarujemy rozbełtanym białkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 min. Studzimy. Lukier: Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek. Wystudzoną drożdżówkę dekorujemy lukrem

Kuchnia MagdaLeny
ŚWIĄTECZNA DROŻDŻÓWKA SEROWO-MAKOWA 182

lewo. Na końcu zlepiamy je ze sobą. Tak samo postępujemy z pozostałymi 7 parami. Ciasto smarujemy rozbełtanym białkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 min. Studzimy. Lukier: Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek. Wystudzoną drożdżówkę dekorujemy lukrem

Kuchnia MagdaLeny
Ciasteczka cappuccino 169

mąki pszennej 1/2 szklanki cappuccino u mnie czekoladowe 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodajemy po całym jajku ciągle miksując.  2. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, oraz proszek cappuccino, miksujemy. Jak by ciasto było bardzo lepiące to możemy dodać jeszcze troszkę mąki, ale nie za dużo, bo ciasto

kruche babeczki
Babeczki dziecinnie proste 473

sodą. 3. Do utartego masła dodawać po jednym jajku, cały czas kontynuując proces ucierania. 4.   Następnie wsypać mąkę i całość dokładnie wymieszać. Dolać mleko i raz jeszcze wymieszać wszystkie składniki. 5. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nakłądać porcję ciasta, do wysokości nie więcej niż 3/4 foremki. Wierzch posypać kolorową posypką. 6. Piec w temperaturze

kolorowotorcikowo
Ciasteczka piernikowe z kaszą jaglaną i orzechami pekan 188

dekoracji Dr. Oetkera Wykonanie : Kaszę w woreczku gotujemy i studzimy, delikatnie rozdrabniamy mikserem. W misce ucieramy masło, miód, olejek,i jajka,następnie dodajemy mąkę z sodą, kakao , przyprawę do piernika i posiekane orzechy, jeśli nie macie pekan mogą być włoskie lub laskowe, wyrabiamy ciasto i odstawiamy na godzinkę do lodówki. Ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę  rozwałkowujemy na około

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto pomarańczowo-czekoladowe 182

przepyszny duet, a ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu. Na wierzchu ułóżcie orzechy, migdały czy inne bakalie, które akurat macie pod ręką. Posypcie paseczkami skórki pomarańczowej i gotowe. Ciasto pomarańczowo-czekoladowe Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na keksówkę o długości 25 cm Składniki: 160 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 40 g kakao 150 oleju 50 g soku(...)pomarańczowa Inspiracja  MadameEdith . Wykonanie: W misce ucieramy jajka z  cukrem na puszystą masę, dodajemy do niej stopniowo sok, olej i startą skórkę pomarańczową. W drugiej misce przesiewamy mąkę wraz z proszkiem i kakao. Następnie miksujemy z jajkami, dodając partami mąkę. Dodajemy suszoną skórkę i dokładnie mieszamy. Keskówkę wykładamy papierem, wlewamy ciasto i pieczemy przez 45 minut w piekarniku

Kulinarne przygody Gatity
NALEŚNIKI Z SEREM 200

ciasto mieszamy ze sobą na gładką masę. Odstawiamy na ok 20-30 minut. Jeśli ciasto jest za gęste dolewamy jeszcze mleka. Po tym czasie smarujemy patelnie smalcem i gdy dobrze się  rozgrzeje smażymy naleśniki na złoto z obu stron. ROBIMY SER: Mikserem ucieramy ser z cukrem na gładką masę, jeśli jest bardzo gęsta dodajemy śmietanę oraz cytrynę. Porządnie wyrabiamy

Pani na deser
Kostka alpejska 1339

patyczka). Od razu wyjąć biszkopt z piekarnika i odstawić na blat. Ostudzić. Po wystudzeniu, skropić ciasto dobrze wystudzoną herbatą (nie trzeba zużyć całości), a następnie posmarować powidłami wymieszanymi z sokiem cytrynowym (fot.1) . 250 g masła ubijać mikserem przez około 8 minut. W trakcie ucierania dodawać ajerkoniak. Gdy masło będzie już ubite, dodawać po łyżce masę kajmakową, cały czas ubijając. Gotową

Świat Ciasta
Babeczki maślane z kremem kawowym które zawsze się udają. 180

Wykonanie :       W jednej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. W drugiej ucieramy żółtka z cukrem, cukrem waniliowym, masłem i śmietaną. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy łyżką. Do papilotek nakładamy porcję ciasta tak na 3/4 wysokości. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy około 25 minut

Sama słodycz i szczypta chili
Sernik z borówkami 188

pominąć bo inaczej nasze boki spłyną na dół. Pieczmy w 180 stopniach przez 20 minut. Ciasto należy pozostawić do wystygnięcia.  Borówki miksujemy w blenderze, przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i gotujemy przez kilka minut aż cukier się rozpuści, pozostawiamy do ostygnięcia. Serek Philadelphia ucieramy na puszystą masę z creme fraiche. Dodajemy cukier, jajka, żółtka i mąkę, delikatnie mieszamy

Delusional Trine
NALEŚNIKI Z SEREM I KARMELIZOWANYMI POMARAŃCZAMI 291

żółtko – 2 szt * cukier – do smaku * soczysta pomarańcza – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ciasto na naleśniki dokładnie ze sobą mieszamy , odstawiamy na ok. 10 minut, smażymy 4 duże naleśniki. Na patelni roztapiamy cukier, dodajemy cząstki pomarańczy ( bez skóry ), karmelizujemy. Ser biały ucieramy z żółtkami. Smarujemy naleśniki po całości, układamy cząstki pomarańczy, zamykamy w koperty. Posypujemy cukrem pudrem, polewamy

Ostra na Słodko
Makowe święta 2016 432

Piekarnik nagrzewamy do 170 ºC. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, wyrównujemy. Pieczemy przez ok. 20 min lub do suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy. Zimne przekrawamy na dwa blaty. Krem kawowy: Kawę rozpuszczamy w mleku i całość podgrzewamy. Od razu po zagotowaniu zestawiamy z ognia. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy skrobię ziemniaczaną i dalej ucieramy, do uzyskania jednolitej masy(...)Przygotowujemy analogicznie do kawowego, oczywiście z pominięciem kawy i migdałów. (Jeśli macie ochotę, możecie zrobić tylko krem śmietankowy z połączonych składników i później zarówno przełożyć, jak i posmarować nim ciasto.) Składanie ciasta: Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni, aż ładnie się zrumienią i zaczną intensywnie pachnieć. Studzimy. Jeden z blatów ciasta układamy na tacy lub paterze (można również składać ciasto

Ratunku obiad
Czekoladowe muffinki "Choinki" 197

tabliczka białej czekolady 30ml słodkiej śmietanki 30% kolorowe perełki cukier puder Sposób przygotowania: 1. Jajka ucieramy z cukrami, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, kakao i kawą zbożową. Dolewamy też powoli mleko i na końcu roztopiony i przestudzony tłuszcz. Utarte ciasto przekładamy do 12 papilotek i pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku przez ok 25 minut

Kuchnia w czekoladzie
Ciasteczka amarantusowo-migdałowe z słonecznikiem i lnem 171

słonecznika   1 łyżeczka lnu brązowego szczypta proszku do pieczenia aromat  Sposób przygotowania: Jajko ucieramy z erytrolem na puszystą masę. Następnie dodajemy oba rodzaje mąk, cynamon, proszek do pieczenia i aromat. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy słonecznik i len. Ponownie zagniatamy ciasto. Struktura ciasta powinna być zbita (jak ciasto kruche), łyżeczką nabieramy kawałki surowego ciasta, lekko spłaszczamy. Pieczemy

Truskawkowa Fiesta
Prosty przepis na pierniczki 208

rozpuszczamy w rondelku, dodajemy miód i mieszamy, żeby się połączyły, odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Jajka ucieramy z cukrem. Wsypujemy przesiane mąki, kakao, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i wlewamy do tego masło z miodem. Wszystko łączymy najpierw łopatką, a potem zaczynamy wyrabiać ciasto ręką. Będzie się trochę kleiło, ale po pewnym czasie zacznie odchodzić od ręki. Jak już wyrobimy

ladykitchen
Rolada czekoladowo-orzechowa 172

dodajemy serek mascarpone, kakao i startom na tarce czekoladę. Delikatnie rozsmarować krem  na nasączonym cieście, zostawiamy trochę masy aby posmarować wierzch rolady. Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym, wsypujemy orzechy, gotujemy kilka minut ciągle mieszając . Ugotowaną masę odstawić do przestygnięcia. Margarynę ucieramy dodając po łyżce przestudzonej masy orzechowej. Z utartej masy zrobić cienki rulon długości rolady wstawić

kgwjanczewo
Ciasteczka stempelki 285

lubimy, można pominąć i dodać aromat waniliowy)     1. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać przez około 2-3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. 2. Następnie dodać obie mąki, cynamon i wymieszać mikserem, aż powstaną okruchy. Mikser odstawić i rękoma zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na około 30 minut. 3. Schłodzone ciasto krótko

Mała Cukierenka
Ciasteczka stempelki 284

lubimy, można pominąć i dodać aromat waniliowy)     1. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać przez około 2-3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. 2. Następnie dodać obie mąki, cynamon i wymieszać mikserem, aż powstaną okruchy. Mikser odstawić i rękoma zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na około 30 minut. 3. Schłodzone ciasto krótko

Mała Cukierenka
Czekoladowe babeczki z zatopioną karmelową czekoladką i kremem śmietankowym 232

proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka, masło, cukier waniliowy, cukier brązowy, kakao i mleko ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą- miksujemy do momentu, aż nie będzie żadnych grudek. Do każdej foremki wkładamy po dwie duże łyżki ciasta, na które układamy czekoladki (po jednej kostcę na foremkę). Rozlewamy równomiernie do foremek pozostałą ilość ciasta ( czekoladki

Domowe Torty
Muffinki czekoladowo-orzechowe z coca-colą 177

masłem. Dodajemy jogurt, coca-colę i mieszamy. Do płynnych składników dodajemy suche i dokładnie miksujemy - ciasto wyjdzie dość gęste. Nakładamy po pełnej łyżce masy do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami i pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach. Upieczone muffinki studzimy. Cukier puder ucieramy na gładko z 1 łyżką coca-coli. Powstałym lukrem polewamy muffinki. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
Babka herbaciana z miodem. 151

masę , dodaj cukier, cukier waniliowy dalej ucieraj jeszcze chwilę. Dalej ucierając dodawaj po 1 jajku, ucieraj, aby składniki połączyły się dokładnie ze sobą na jednolitą masę. Następnie wlej miód, wymieszaj. Dalej ucierając dodawaj po trochę na przemian mąkę i mleko z herbatą. Gotowe ciasto wylej do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką karbowanej foremki. Włóż do nagrzanego piekarnika

Przepisy i porady kulinarne
Dyniowe ciasteczka 219

jednej misce łączymy: mąkę, proszek, sodę, cynamon, kardamon i sól. Mieszamy widelcem. W drugiej misce ucieramy masło z cukrami. Dodajemy mus dyniowy, jajko i olejek. Następnie łączymy masę z suchymi składnikami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i w sporych odstępach wykładamy na nią ciasto łyżką. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestygnięciu można posypać cukrem pudrem

Życie zamknięte w smaku
Kruche ciasteczka korzenne 235

puszysta i jednolita. Mąkę wymieszać z sodą i przyprawą do piernika, przesiać do masy. Ponownie ucierać do połączenia w jednolitą masę, można też wyrabiać je rękoma, ale będzie się kleić. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce min 1-2 godziny (ciasto znacznie stwardnieje, zrobi się plastyczne i nie będzie się kleić). P wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować

Jemy Pijemy
Klopsiki z makaronem 182

posypania Klopsiki: Jeżeli rozmaryn mamy w igiełkach to drobno go siekamy (świeży) lub ucieramy w moździerzu (suszony), jeżeli mamy drobniutki z torebki no to nie ma problemu. Krakersy kruszymy  ( można to zrobić w woreczku używając wałka lub w misce pałką do ciasta). Do miski wrzucamy: pokruszone krakersy, mięso mielone, musztardę, rozmaryn i oregano. Wbijamy jajko i dodajemy sól

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Pączki bez drożdży 200

cukrem mikserem do momentu aż cały cukier będzie wilgotny. Dalej miksując dodawać po 1 żółtku. Ucierać aż masa będzie gęsta i puszysta. Nie przestając miksować dodać połowę mąki, połowę śmietany,  resztę mąki, resztę śmietany, a na koniec spirytus i całość jeszcze raz zmiksować. Ciasto przykryć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki żeby zgęstniało. Ciasto rozwałkować dość grubo

Mama Gotuje
Blok 198

cukrem pudrem na puszystą masę,dodać kakao i ponownie utrzeć. Dodać mleko w proszku i ucierać aby nie było grudek. Herbatniki pokruszyć, wsypać do masy i mieszać, aż ciastka będą dokładnie pokryte masą. W razie konieczności dodać tyle śmietanki by można było uformować ciasto. Całość przełożyć do formy do keksu i schłodzić w lodówce

Ciasteczkowy Potwór
Muffiny śliwkowe 176

jajka 100 g mąki 100 g skrobi ziemniaczanej ¼ łyżeczki proszku do pieczenia cukier wanilinowy Ucieramy margarynę z cukrem na pulchną masę. Dodajemy stopniowo jajka.   Mieszamy mąkę, skrobię, cukier wanilinowy i proszek. Dodajemy stopniowo do masy jajecznej, którą mieszamy łyżką. Papilotki wypełniamy do ¾ ciastem. Na wierzch każdej muffinki wkładamy połówkę śliwki   (skórką w dół).   Wkładamy do nagrzanego

Humanistka w kuchni
Babeczki marchewkowe z pomarańczą 203

łyżeczek syropu pomarańczowego5 łyżki mąkiSposób przygotowania:Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajka i dalej ucieramy. W drugiej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy na przemian ze śmietaną, mlekiem i mąką. Na koniec dodajemy startą marchewkę i czekoladę.Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej połowy wlewamy syrop pomarańczowy i 5 łyżek mąki. Dokładnie

Słodkie Przyjemności
Czekoladowo-krówkowe babeczki! 202

wszystko przez sitko, by uniknąć grudek. Dodajemy pokrojoną czekoladę i krówki i mieszamy składniki. Jajka ucieramy z cukrem, mlekiem i miodem. Na koniec dodajemy olej.Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy. Niezbyt długo, niezbyt dokładnie, na tyle, by stworzyły jednolitą masę.Przelewamy ciasto do foremek. Pieczemy przez ok. 20minut, ale jest to czas umowny. Zależy od waszej maszyny ;) ważne

Kitchens Alphabet
M... Muffiny piernikowe z niespodzianką 238

zawsze przesiewam wszystko przez sitko, by uniknąć grudek. Dodajemy migdały i mieszamy składniki.  Jajka ucieramy z cukrem, mlekiem i miodem. Na koniec dodajemy olej. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy. Niezbyt długo, niezbyt dokładnie, na tyle, by stworzyły jednolitą masę. Przelewamy ciasto do foremek. W każdą muffinkę wciskamy naszą niespodziankę: suszoną śliwkę ;) Pieczemy przez ok. 20minut, ale jest

Kitchens Alphabet
Maślane croissanty 211

wałkowaniem obracać ciasto o 90 stopni. Wstawiamy do lodówki na ok 4 h max 12. Ciasto wałkujemy na kształt prostokąta, koła i wycinamy z niego trójkąty. Croissanty zwijamy zaczynając do podstawy trójkąta do wierzchołka. U mnie część została klasyczna, część potraktowałam jabłkami i ucieranymi płatkami róż, część zrobiłam z szynką i serem. Gotowe croissanty układamy na blachę wyłożoną papierem

Malinowe Pocałunki
Morelowe ciasteczka z lukrem amaretto 209

waniliową, utrzeć chwilę do połączenia się składników. Wbić jajko. Na koniec wsypać przesianą mąkę, chwilę ucierać. Dodać pokrojone w paseczki morele, migdały w słupkach oraz tarte orzechy. Dokładnie wymieszać. Uformować wałek, owinąć w folię spożywczą i włożyć na 2 godziny do lodówki. Następnie ciasto pociąć na cienki okrągłe plasterki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec

Z miłości do słodkości
Migdałowo-kakaowa babka 226

kakao  kilka kropel aromatu migdałowego  masło do wysmarowania formy  Przygotowanie:  Żółtka ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym, ucierając dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko, na końcu olej. Blachę smarujemy masłem, do której wlewamy 3/4 ciasta, 1/4 pozostałą z misce mieszamy z kakao, wlewamy do formy, mieszamy widelcem. Pieczemy przez 45 minut

Moja smaczna kuchnia
Sernik Karmelowo – Orzechowy 211

ucieramy na gładką masę. Stopniowo dodajemy jajka, ucieramy. Pod koniec ucierana dodajemy mąkę ziemniaczaną i krótko ucieramy do połączenia się składników. Gotową masę serową wlewamy na spód biszkoptowo-orzechowy. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 60 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Na ostudzone nakładamy pozostały karmel i posypujemy pozostałymi, posiekanymi

Made By Mom And Son
Strucla z Makiem 257

była rzadka, dodany mak był niewyczuwalny, a dzięki białkom masa pięknie przykleiła się do ciasta. Lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 - 4 łyżki gorącej wody kilka kropel soku z cytryny Wykonanie: Cukier wsypałam do miseczki, dodałam wodę i sok z cytryny i ucierałam do momentu powstania lukru. Co zrobiłam z pozostałymi czterema białkami? Zamroziłam na bezy, które zrobię w przyszłości

Blondynka Gotuje
Muffiny piernikowe 169

odrobiną soli ubijamy pianę na sztywno , następnie w oddzielnej misce z żółtkami ucieramy cukier , kiedy mamy utarte żółtka , dodaję mąkę,proszek do pieczenia , wystudzone masło , przyprawę do piernika , następnie wszystko dokładnie mieszam , na koniec dodaję ubite białka i delikatnie łączę ze sobą masę , kiedy mamy ciasto dobrze wymieszane , do formy sylikonowej wykładam papierowe formy na muffiny i do wysokości papierowej

Mój Smak
Ciasto z dynią 188

ucierać Dodać zmiksowana dynię i nadal ucierać, dodać ewentualnie garść rodzynek, żurawiny Piec w okrągłej foremce o średnicy 26 cm. w temp. 190 *C ok. 45-50 min, sprawdzić patyczkiem. Obraną dynią pokroiłam w kosteczkę i gotowałam z odrobiną wody w garnku pod przykryciem. Po zupełnym rozgotowaniu i odparowania soku- dynię zmiksowałam. Ciasto jest bardzo wilgotne, może trochę ciężkie

Proste Potrawy
Ciasto biszkoptowe z galaretką 415

oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Masa budyniowa : Z mleka odlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko zagotowuję. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą(...)masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Na końcu dodaję spirytus. Dokładnie ucieram. 4. Galaretki rozpuszczam w 1 szklance wrzątku (każdą osobno). Odstawiam do przestudzenia. W ciemnym biszkopcie wykrawam kieliszkiem kółka.  5. Jeden blat biszkoptu jasnego smaruję połową masy budyniowej. Na masie układam biszkopt ciemny z otworami. W otwory wlewam tężejące galaretki. Odstawiam do stężenia. Następnie wykładam drugą część masy budyniowej

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pączki 220

będzie skwierczeć i od razu wypłynie na powierzchnie to znaczy że olej jest już wystarczająco rozgrzany.  7.  Biała obwódka wkoło pączka świadczy o dobrze wyrośniętym i wyrobionym cieście.  8. Pączki smażymy po 3 sztuki na raz, nie więcej gdyż większa ilość zacznie szybciej obniżać temperaturę oleju 9. P ączki wrzucamy na tłuszcz wierzchem do dołu, czyli odwrotnie(...)dodajemy szczyptę soli i cukier waniliowy.  3. Żółtka i jajko ucieramy z pozostały cukrem ( 2 łyżki ), na puszystą masę.  4. Masło rozpuszczamy i studzimy.  4. Kiedy rozczyn jest już gotowy, przelewamy go do mąki, mieszamy lekko drewnianą łyżką, wlewamy masę jajeczną i wyrabiamy lekko ciasto. Kiedy ciasto jest już dość wyrobione dolewamy rozpuszczonego masła i 2 łyżki

Mój pomysł na
Kilka pomysłów na dekorowanie świątecznych wypieków 123

chętnie pomogą jeśli nie w zagniataniu ciasta, to na pewno w wałkowaniu i wycinaniu różnych kształtów, a po upieczeniu również w dekorowaniu ich lukrem, czekoladą i posypkami. Jeśli chcecie sprawić dodatkową radość i dać od siebie coś słodkiego, proponuję Wam przepis na maślane ciasteczka, które można upiec na kilka sposobów. Dodając do ciasta kakao, otrzymujemy ciasteczka czekoladowe. Jeśli sypniemy garść(...)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną puszystą masę. Dodajemy jajko i dalej ucieramy do uzyskania jednorodnej masy. Wsypujemy przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek (opcjonalnie - kakao, cynamon). Miksujemy do uzyskania lepkiej kruszonki. Dodajemy inne składniki, jak np. mak czy orzechy, krótko zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, spłaszczamy, owijamy folią i wkładamy do lodówki

Obiad gotowy
Ciasto kruszonkowe z owocami 162

według mnie to ciasto najlepiej smakuje z owocami leśnymi lub wiśniami. Wtedy jest bardziej wyraziste, a słodycz jest przyjemnie przełamana kwaśnym smakiem. I wcale nie musimy czekać na takie ciasto do lata, bo bez obaw możemy wykorzystać mrożone owoce. To taki powiew wakacji nawet w środku zimy. Składniki 300 g mąki pszennej 100 g masła jedno żółtko 50 g cukru(...)puder, sól i ucieramy na kruszonkę. Dodajemy żółtko, wodę i ponownie ucieramy. Foremkę na tartę lub tortownicę smarujemy cienko masłem. Na dno wysypujemy równą warstwą około pół kruszonki. Na to wykładamy owoce i ponownie posypujemy kruszonką. Wstawiamy na 30-40 minut do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni. Ciasto na spodzie wyjdzie miękkie i wilgotne, jeśli używamy mokrych owoców (np. takich

Analiza Smaku
Orzechowiec z gruszkami 199

drobno posiekanych orzechów włoskich - 3 gruszki Przygotowanie: Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do niej jajka, miksujemy a następnie wsypujemy wszystkie suche składniki na przemian z mlekiem. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekane orzechy. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie, podłużne plastry. Ciasto przekładamy do tortownicy na wierzch ozdabiamy plastrami gruszek. Pieczemy

Zainspirowana w kuchni
Czekoladowe ciasteczka z soczewicy 191

Znacie desery z użyciem marchewki, dyni, czy buraczków? A stosowaliście kiedyś strączki do ciast i ciasteczek? Spróbujecie koniecznie tych ciasteczek z dodatkiem soczewicy - dzięki temu nietypowemu składnikowi są po prostu zdrowsze - soczewica jest bogata m.in. w białko i potas :)  SKŁADNIKI (na około 15 dużych ciasteczek) 100 g czerwonej lub żółtej soczewicy 100 g mąki pszennej 180 g cukru(...)Suchą soczewicę mielimy na mąkę. Masło ucieramy z cukrem (u mnie cukier trzcinowy  zakupiony na frisco.pl) . Dodajemy jajka i razem miksujemy. Rozpuszczamy czekoladę ( w wodnej kąpieli lub w mikrofalówce), dodajemy do masy i znów miksujemy. Mączkę z soczewicy, mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiewamy do masy i miksujemy na gładkie ciasto. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blachę wykładamy

Moje Kuchenne Rewelacje
TORT KAWOWA POKUSA 237

Tort dla wszystkich miłośników kawowych ciast. Jest bardzo delikatny, nie za słodki. Smakuje wyśmienicie i na jednym kawałku na pewno się nie skończy :) SKŁADNIKI NA BISZKOPT 4 jajka szklanka cukru i mąki łyżeczka proszku do pieczenia i octu NA MASĘ KAWOWĄ 2 szklanki mleka po 2 kopiate łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru 2/3 szklanki kawy zbożowej(...)wystudzenia. Kostkę masła ucieramy do białości, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Porządnie ucieramy. MASA ŚMIETANOWA : Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody.Zimne mleko ubijamy ze śnieżkami na sztywno. Dodajemy po łyżce serek homogenizowany, miksujemy. Na końcu wlewamy żelatynę i dobrze ubijamy. Gdy masa nam stężeje smarujemy ciasto. SKŁADANIE CIASTA : Na pierwszy krążek ciasta nakładamy połowę masy kawowej na której układamy biszkopty

Pani na deser
Jabłkowy przekładaniec 220

biały: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 25-30 min. Następnie studzimy. 3. Krem: 2 szklanki mleka(...)się kożuch. Miękkie masło ucieramy na puch dodając po łyżce zimnego budyniu. 4. Masy jabłkowe: w dwóch osobnych miseczkach rozpuszczamy po dwa galaretki agrestowe i brzoskwiniowe w 2 szklankach wrzątku. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kiedy galaretki zaczną tężeć dodajemy do każdej miseczki po połowie startych jabłek i dokładnie mieszamy. 5. Przełożenie ciasta: Dolny blat biszkoptu kakaowego smarujemy

Na Ciasteczkowych Papierach

Proponowane wyszukiwania