ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:513/881)

Miodownik z kokosem i karmelowym słonecznikiem 383

wycinamy kształt formy. Papier z ciastem układamy na blasze do pieczenia. Pieczemy równocześnie dwa blaty przez około 12 minut w 180 stopniach C. Krem budyniowy: Odlewamy Pól szklanki mleka i rozrabiamy w nim budyń, pozostałą cześć mleka zagotowujemy z miąższem wanilii i cukrem. Gdy mleko się zagotuje mieszamy obie części. Wystudzony budyń ucieramy z miękkim masłem. Blat kokosowy: Białka ubijamy(...)Cukier i cukier waniliowy karmelizujemy na małym ogniu (ostrożnie, aby nie przypalić) dodajemy masło. Gdy składniki się połączą dosypujemy prażony słonecznik. Gotujemy razem kilka minut. Wykładamy ciepłe na wierzch ciasta. Składamy ciasto układając po kolei: blat miodowy, krem budyniowy, blat miodowy, blat kokosowy, blat miodowy, krem budyniowy, blat miodowy, masę słonecznikową

Pyry na Gaz
Orzechowiec II 178

wierzch masę orzechową. Piec nieco dłużej, około 20 minut. Masa orzechowa: Cukier masło i miód rozpuścić w garnuszku. Dosypać orzechy. Całość zagotować. Gorącą masę wylać na drugą część ciasta. Krem waniliowy: Mleko wlać do garnka. Odlać 1/2 szklanki. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół, wyskrobać ziarenka i dodać do mleka. Zagotować. W pozostałym mleku rozprowadzić proszek budyniowy z 4 łyżkami(...)puch i dodawać stopniowo zimny budyń. Ucierać aż krem będzie jednolity i bez grudek. Polewa czekoladowa : w rondelku rozpuścić masło. Zdjąć z ognia i dodać cukier puder. Wymieszać. Następnie dodać kakao. Ponownie zamieszać. Na samym końcu dolać 2 łyżki zimnej wody. Na placku z orzechami rozprowadzić krem waniliowy i przykryć go "gołym" plackiem. Ciasto polać polewą czekoladową i posypać orzechami

My simple kitchen
Babeczki czekoladowe 131

wykonaniu, idealne na imprezy urodzinowe. Najlepsze do dekoracji byłyby mini pianki, niestety nie udało mi się takich znaleźć. Babeczki można udekorować wg własnego pomysłu. Zamiast babeczek możemy upiec ciasto w tortownicy lub keksówce. Wówczas wydłużamy czas pieczenia do 45-50 minut (do suchego patyczka). Inspiracja ze strony Kwestia Smaku . Polecam! Babeczki czekoladowe Składniki na 14 sztuk: 80g masła lub margaryny(...)wystudzenia. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Jajka ucieramy z cukrem na jasny puszysty krem (około 5 minut). Dodajemy suche składniki i miksujemy do połączenia. Na końcu wlewamy masę czekoladową i miksujemy (krótko, tylko do połączenia składników).  Formę do muffinek wykładamy papilotkami, wlewamy ciasto do 2/3 wysokości. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu dekorujemy

Smak mojej kuchni
Babka makowo-kawowa 92

mąki wsypujemy do miski, przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i odstawiamy.W drugiej misce ucieramy miękkie masło razem z cukrem - gdy składniki się połączą dodajemy kolejno po jednym jajku. Następnie do masy dodajemy ostudzoną kawę. Na koniec dosypujemy mak i wcześniej przesianą mąkę - łączymy szpatułką.Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i podsypanej mąką pszenną formy na babkę albo wyłożoną papierem

Słodkie Przyjemności
Tort egzotyczny 197

Składniki: ciasto: 5 jajek 1,5 szkl brązowego cukru 8 łyżek wody 2 szkl mąki tortowej 2  łyżeczki proszku do pieczenia krem: 3 op budyniu waniliowego laska wanilii 3,5 szkl soku papaja- mango 2 łyżki masła 0,5 szkl dżemu żurawinowego 0,5 szkl rumu do dekoracji: 2 szkl kremówki cukier puder 4 łyżeczki żelatyny 0,5 szkl(...)wodą, odstawiamy na chwilę, po czym żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem i wodą na puszystą masę przesiewamy stopniowo mąkę z proszkiem, delikatnie mieszamy z białek ubijamy pianę obie masy łączymy wylewamy na wyłożoną papierem tortownicę pieczemy około 20 minut w 120'C- do momentu kiedy ciast będzie miało piękny złoty kolor w międzyczasie przygotowujemy krem- budyń mieszamy

Luźna Kuchnia
Paris Brest 166

mniej więcej 3/4 i 1/4. 1/4 to orzechy, które zostawiamy do dekoracji ciasta. Pozostałą część mielimy w blenderze na drobny proszek. Czas przygotować bazę pod krem, czyli krem patissiere (po naszemu budyniowy ;) ). Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy połowę cukru i podgrzewamy na mały ogniu. Resztę cukru ucieramy z żółtkami. Do mieszanki z żółtkami dodajemy proszek budyniowy i dokładnie mieszamy. Kiedy(...)kolejnego etapu musi być zupełnie zimny. Kiedy krem jest zupełnie ostudzony, miksujemy miękkie masło w mikserze. Dodajemy po łyżce krem miksując za każdym razem. Paris Brest – składamy ciasto Upieczone i ostudzone ciasto przekrawamy wzdłuż nożem z ząbkami. Krem przekładamy do worka cukierniczego z tylką w kształcie dużej otwartej gwiazdki, moja ma średnicę otworu ok 1,2 cm. Na dolny

Ciastkozercy
Sernik z kokosową chmurką 109

bezpośrednio na papierze do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem. Piekarnik rozgrzewamy i podpiekamy spód do sernika w temperaturze 170 st. C przez ok. 15 min. Ser biały mielimy 2 razy lub miksujemy na gładko w malakserze. W przepisie użyłam swojskiego serka, ale można również użyć sera z wiaderka. Jajka rozdzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy pozostałe składniki(...)cukier. Masło rozpuszczamy, studzimy i dodajemy do piany wraz z wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia. Kokosową chmurkę wykładamy na sernik i pieczemy przez 15-20 min. aż wierzch ciasta się zarumieni. Sernik chłodzimy przy lekko otwartych drzwiczkach piekarnika.  Smacznego

kulinarne odsłony pati
Ciasto jabłkowo - orzechowe Siostry Anastazji 405

grubych oczkach. Jeśli są bardzo soczyste, to przed wyłożeniem na ciasto musimy je troszkę odcisnąć. Następnie rozkładamy na wyłożonym cieście, posypujemy cynamonem i bułką tartą. Przykrywamy drugą częścią ciasta, które też rozwałkowałam i delikatnie nałożyłam na jabłka. Pieczemy w 180 stopniach 40-45 minut do zarumienienia się. Studzimy. Masa: 1/2 litra mleka 2 budynie śmietankowe (40 g bez cukru(...)Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 2. W misie miksera ucieramy miękkie masło do momentu, aż będzie puszyste. Stopniowo dodajemy przestudzony budyń.  Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 30 g masła 4 łyżki śmietanki 30% posiekane orzechy do dekoracji 1. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i śmietaną 30%.  Przełożenie ciasta: pierwszy blat ciasta orzechowego - połowa masy budyniowej - wkładka

kruche babeczki
Babka marmurkowa 67

utrzeć do uzyskania białej masy (około 3 minuty). Dodać cukier i ucierać kolejne 3 minuty. Dodać jajka, jedno po drugim. Dodać wanilię i zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać na zmianę mąkę i mleko, miksując tylko do wymieszania składników. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Ciasto podzielić na pół, do jednej części dodać czekoladę. Do formy wlewać

Moja Galeria Smaku
Ciasto czekoladowo-buraczkowe 110

wtedy będzie bardziej wysokie. Na blogu znajdziecie też  ciasto buraczkowe , ale bez czekolady. Ciasto czekoladowo-buraczkowe Czas przygotowania: Proporcje na formę o wymiarach 30 x 42 cm Składniki Ciasto: 400 g upieczonych buraków 200 g roztopionego masła 200 g cukru trzcinowego 4 jajka 400 g mąki pszennej szczypta soli 40 g kakao 12 g proszku do pieczenia 2 łyżeczki(...)grubą kostkę i dokładnie blendujemy. Jajka ucieramy razem z cukrem na gładką puszystą masę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, przyprawami, kakao i solą. Do masy jajecznej dodajemy buraki, delikatnie mieszamy. Dodajemy masło, mieszamy i dodajemy mąkę, delikatnie mieszamy, aż składniki ładnie się połączą. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wygładzamy i pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowy warkocz z ciasta brioche, z serem i żurawiną 249

wyrabiamy jeszcze 4-5 minut. Przykrywamy miskę folią spożywczą i wkładamy gotowe ciasto do lodówki na minimum 6 godzin – a najlepiej na całą noc. NADZIENIE SEROWE Biały ser – dobry, prawdziwy ser, tłusty i twarogowy, drobno mielony, smarowny, w żadnym wypadku ser z pudełka, serek sernikowy czy twarożek, ucieramy z dwoma całymi jajkami, cukrem i ekstraktem waniliowym. Zamiast ekstraktu waniliowego można(...)ogniu. Gotowy dżem studzimy.   Zamiast świeżej żurawiny można wziąć domową żurawinę ze słoika lub inny dżem z lekko kwaśnym posmakiem, np. rabarbarowy czy pomarańczowy. Ważne, żeby w cieście było coś na przełamanie słodyczy.   SKŁADANIE, FORMOWANIE i PIECZENIE Podgrzewamy do 50⁰C piekarnik do wyrastania ciasta. Szykujemy dwie foremki keksówki wykładając je papierem do pieczenia (keksówki ze zdjęć mają

Karo in the Kitchen
Proste ciasto ze śliwkami i kruszonką orzechową z nutą magicznej przyprawy 136

sprawą przyprawy " Nonna Amelia " - jest to mieszanka skórki pomarańczowej, ziela angielskiego, anyżu, kolendry, gałki muszkatołowej, cynamonu, goździków i anyżu gwiazdkowego. Kupiłam tą przyprawę w Akademii Kurta Schellera . Dodała ciastu niepowtarzalnego aromatu... Także... Do dzieła! Składniki: 1 szklanka = 250 ml 200 g masła 1/2 szklanki cukru 2 jaja 1 szklanka mąki szczypta soli 4 łyżki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ucieramy masło razem z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo 2 jajka. Przesiewamy przez sito mąkę pszenną. Wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodajemy na zmianę mąkę z proszkiem z mlekiem. Na koniec dodajemy przyprawę i sól. Formę na tartę (28 cm) smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Wykładamy ciasto z misy. Pokrojone na połówki śliwki

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Szarlotka wspaniała Reypol -Test 180

ciast . składniki na 1 formę ciasta 4 jajka 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 200g kwaśnej  śmietany 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 słoika jabłek prażonych ( 700 g ) Reypol 1 opakowanie  cukru waniliowego 1 łyżka cynamonu szklanka śmietany 30% 2 łyżeczki cukru pudru przepis Białka oddzielamy od żółtek .Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym(...)także śmietanę .Całość dokładnie mieszamy . Gotową masę dzielimy na 2 części . Jedną porcję wykładamy na natłuszczoną blachę i pieczemy w nagrzanym do 180 st.C. piekarniku do zarumienienia wierzchu ciasta .Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika wykładamy na nie prażone jabłka i posypujemy cynamonem a wierzch jabłek przykrywamy drugą połową ciasta. Pieczemy w temp. 180st. C. około 45 minut . Śmietanę

Smakowite Dania