ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:516/881)

Kawa z imbirowymi ciasteczkami 163

mielonych goździków ½ łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do obtoczenia Ciasteczka: Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem, melasą lub syropem, imbirem, cynamonem, goździkami i kawą Inką na puszysto. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem oraz sodą i mieszamy do połączenia. Z ciasta toczymy kulki wielkości małego orzecha włoskiego i obtaczamy w cukrze pudrze. Układamy na blaszce zachowując spore

Poezja smaku
Maślane ciasteczka z czekoladą 170

szkl maki pszennej 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli 150 g czekolady  Przygotowanie: Masło ucieramy na puch dodajemy cukier i mieszamy do połączenia. Dodać jajko i jeszcze chwile miksować. Mąkę wymieszać z solą i sodą, dodać do masy maślanej i zagnieść ciasto. Czekoladę posiekać na małe kawałki, dodać do ciasta i zagnieść.  Blachę wyłożyć papierem do pieczenia

Motylkowa Kuchnia
Ciasto marchewkowe 175

Pyszne, smaczne i szybkie ciasto marchewkowe. Idealne do kawy lub herbaty! Składniki: 2 jaja 1 łyżka ksylitolu 5 łyżek maki gryczanej szczypta proszku do pieczenia cynamon aromat marchew Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i aromat. Dokładnie miksujemy. Na koniec wrzucamy startą na grubych oczkach marchew. Mieszamy. Masę przelewamy

Truskawkowa Fiesta
KRUCHE TARTY Z KREMEM PATISSIERE I BIAŁĄ CZEKOLADĄ / IDEALNY KREM PATISSIERE 122

rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtko, odrobinę śmietany i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywcza i dostawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wylepiamy foremki i wypiekamy na złoto w 180C. CREME PATISSIERE: Żółtka ucieramy z cukrem na gładką, jasną masę, dodajemy obie mąki, miksujemy. Mleko gotujemy z ziarenkami wanilii, odstawiamy

Ostra na Słodko
KRUCHE BABECZKI Z KREMEM PATISSIERE I BIAŁĄ CZEKOLADĄ 219

rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtko, odrobinę śmietany i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywcza i dostawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wylepiamy foremki i wypiekamy na złoto w 180C. CREME PATISSIERE: Żółtka ucieramy z cukrem na gładką, jasną masę, dodajemy obie mąki, miksujemy. Mleko gotujemy z ziarenkami wanilii, odstawiamy

Ostra na Słodko
Sernik królewski 170

Masa kakaowa: Margarynę rozpuszczamy w garnku, pozostałe składniki mieszamy ze sobą i łączymy z margaryną. Zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 części z których formujemy kule (1 większa od drugiej), zawijamy je w folię i mrozimy - najlepiej z 2 godzinki. Masa serowa: Miękkie masło ucieramy z żółtkami i cukrami (waniliowym i zwykłym) na gładką puszystą masę. Cały czas miksując dodajemy porcjami

Mechanik w kuchni
CIASTECZKA Z SUSZONYMI DAKTYLAMI I PŁATKAMI OWSIANYMI 129

opcjonalnie), 12 szt. suszonych daktyli, 2 łyżki płatków owsianych. Przygotowanie: Daktyle kroję na mniejsze kawałki. Masło ucieram z cukrem, następnie dodaję jajko, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Mieszam. Stopniowo wsypuję mąkę, dokładnie łączę. Na koniec wrzucam daktyle i płatki owsiane, mieszam. Z ciasta formuję kulki wielkości orzecha włoskiego. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczam dłonią. Piekę

JejKuchnia
Cynamonowy chlebek świąteczny z orzechami laskowymi i żurawiną oraz gwiazdkowa historia 73

laskowymi oraz żurawiną. Orzechy i żurawinę lekko wciskamy w ciasto. Formę przykrywamy ściereczką i czekamy, aż ciasto lekko sie podniesie i napuszy Chlebek pieczemy na złoty kolor ok. 50 minut w 170-180C. Przygotowujemy lukier: wyciskamy sok z cytryny, dodajemy cukier i ucieramy aż do powstania gęstego lukru. Wystudzony wypiek od razu polewamy lukrem. Smacznego! Artykuł Cynamonowy chlebek świąteczny

Raj dla Podniebienia
Najlepsza Puszysta Babka Drożdżowa 166

rodzynki nie opadną n a dno ). Formę na babkę smarujemy tłusz czem i wykładamy przygotowane ciasto - wyrównujemy. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1,5 h). Babkę pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 minut do zrumienienia.  Lukier: Cukier puder ucieramy wraz z wodą przez dłuższą chwilę do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Gdy masa okazałaby się za rzadka

Słodka Strona
Mini babeczki waniliowe 890

puder do posypania Białka ubić ze szczyptą soli na puch. Pod koniec ubijania dodać cukier i ucierać aż będą lśniące i szkliste. Cały czas miksując na małych obrotach, dodawać olej i mleko. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z białkami. Ciasto przelać do małych silikonowych foremek na babeczki i piec ok 20-25 minut w 180 stopniach

Smakołyki Asi
Pączek 206

Opis: Pączek to wyrób cukierniczy w postaci ciasta drożdżowego uformowanego na kształt lekko spłaszczonej, mieszczącej się w dłoni kuli i usmażonego na głębokim tłuszczu. Tradycyjnie podaje się je w karnawale, a szczególnie w Tłusty Czwartek, kiedy to następuje zbiorowe szaleństwo w jedzeniu pączków. Składniki: 1 jajko 2 żółtka 275 g mąki 35 g masła 1 łyżeczka cukru 1/2 szklanki ciepłego(...)odstawiamy na ok. 20 minut. 1 jajko i 2 żółtka ucieramy z cukrem wanilinowym. Mąkę przesiewamy do dużej mąki i do tego dodajemy sól, mieszamy ze sobą. Do miski dodajemy również wcześniej przygotowane drożdże oraz resztę ciepłego mleka i delikatnie mieszamy całość. Następnie dodajemy ubite jajka. Ciasto wyrabiamy jeszcze przez kilka minut, dodajemy stopione masło i dalej wyrabiamy ciasto. Ciasto

Ciastka i ciasta
Maślane bułeczki 93

rozpuszczamy w odrobinie letniego mleka z dodatkiem łyżki cukru i odstawiamy by wyrosły. 2 jajka ucieramy z cukrem, a mąkę przesiewamy. Aktywny zaczyn łączymy z mąką, utartymi jajkami, resztą letniego mleka i roztopionym, przestudzonym masłem. przyprawiamy solą  i wyrabiamy, po czym odstawiamy ciasto, by wyrosło. gdy to nastąpi, czyli po mniej więcej godzinie, ponownie je wyrabiamy i formujemy

Państwo Wojtczuk gotują
Babeczki - Bożonarodzeniowe Choinki 186

łyżki lub szpa tułki do połączenia składni ków. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy przygotowanym ciastem do ok. 2/3 wysokości. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach (nie dłużej, ponieważ babeczki staną się zbyt wysuszone ) d o suchego patyczka. Lukier: Cukier puder ucieramy razem z wodą do otrzymania gładkiej konsystencji.  Powstałym lukrem polewamy wierzch babeczek i wyrównujemy tworząc

Słodka Strona
Ciasteczka adwentowe-6 sprawdzonych przepisów 484

lukier: 15 dag cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki wody Przygotowanie: Zagniatamy ciasto na ciasteczka z w/w składników,schładzamy w lodówce ok 1 godz. rozwałkowujemy na ok 0,5 cm wykrajamy ciastka ,pieczemy w 180 stopniach ok 20 min ucieramy lukier i polewamy nim wystudzone ciastka Smacznego!! ------------------------------ Mam nadzieję ,że znajdziecie coś dla siebie-polecam

Swojskie jedzonko
Ciastka z płatków owsianych z migdałami 143

cukrem, cukrem waniliowym i olejkiem. Do utartego masła dodać po jednym żółtu i ciągle ucierać. Do utartego masła dodać płatki, migdały i wymieszać. Białka ubić i dodać do masy. Delikatnie wymieszać. Pieczenie – blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki nakładać ciasto, formując ciasteczka o grubości 0,5 mm. Piec w nagrzanym piekarniku 190 C przez 20 minut. Wyjąć

Kuchnia Pokoleń