ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:525/881)

Ciasto pomarańczowo-czekoladowe 120

przepyszny duet, a ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu. Na wierzchu ułóżcie orzechy, migdały czy inne bakalie, które akurat macie pod ręką. Posypcie paseczkami skórki pomarańczowej i gotowe. Ciasto pomarańczowo-czekoladowe Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na keksówkę o długości 25 cm Składniki: 160 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 40 g kakao 150 oleju 50 g soku(...)pomarańczowa Inspiracja  MadameEdith . Wykonanie: W misce ucieramy jajka z  cukrem na puszystą masę, dodajemy do niej stopniowo sok, olej i startą skórkę pomarańczową. W drugiej misce przesiewamy mąkę wraz z proszkiem i kakao. Następnie miksujemy z jajkami, dodając partami mąkę. Dodajemy suszoną skórkę i dokładnie mieszamy. Keskówkę wykładamy papierem, wlewamy ciasto i pieczemy przez 45 minut w piekarniku

Kulinarne przygody Gatity
NALEŚNIKI Z SEREM 133

ciasto mieszamy ze sobą na gładką masę. Odstawiamy na ok 20-30 minut. Jeśli ciasto jest za gęste dolewamy jeszcze mleka. Po tym czasie smarujemy patelnie smalcem i gdy dobrze się  rozgrzeje smażymy naleśniki na złoto z obu stron. ROBIMY SER: Mikserem ucieramy ser z cukrem na gładką masę, jeśli jest bardzo gęsta dodajemy śmietanę oraz cytrynę. Porządnie wyrabiamy

Pani na deser
Kostka alpejska 1278

patyczka). Od razu wyjąć biszkopt z piekarnika i odstawić na blat. Ostudzić. Po wystudzeniu, skropić ciasto dobrze wystudzoną herbatą (nie trzeba zużyć całości), a następnie posmarować powidłami wymieszanymi z sokiem cytrynowym (fot.1) . 250 g masła ubijać mikserem przez około 8 minut. W trakcie ucierania dodawać ajerkoniak. Gdy masło będzie już ubite, dodawać po łyżce masę kajmakową, cały czas ubijając. Gotową

Świat Ciasta
Babeczki maślane z kremem kawowym które zawsze się udają. 126

Wykonanie :       W jednej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. W drugiej ucieramy żółtka z cukrem, cukrem waniliowym, masłem i śmietaną. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy łyżką. Do papilotek nakładamy porcję ciasta tak na 3/4 wysokości. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy około 25 minut

Sama słodycz i szczypta chili
Sernik z borówkami 136

pominąć bo inaczej nasze boki spłyną na dół. Pieczmy w 180 stopniach przez 20 minut. Ciasto należy pozostawić do wystygnięcia.  Borówki miksujemy w blenderze, przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i gotujemy przez kilka minut aż cukier się rozpuści, pozostawiamy do ostygnięcia. Serek Philadelphia ucieramy na puszystą masę z creme fraiche. Dodajemy cukier, jajka, żółtka i mąkę, delikatnie mieszamy

Delusional Trine
NALEŚNIKI Z SEREM I KARMELIZOWANYMI POMARAŃCZAMI 216

żółtko – 2 szt * cukier – do smaku * soczysta pomarańcza – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ciasto na naleśniki dokładnie ze sobą mieszamy , odstawiamy na ok. 10 minut, smażymy 4 duże naleśniki. Na patelni roztapiamy cukier, dodajemy cząstki pomarańczy ( bez skóry ), karmelizujemy. Ser biały ucieramy z żółtkami. Smarujemy naleśniki po całości, układamy cząstki pomarańczy, zamykamy w koperty. Posypujemy cukrem pudrem, polewamy

Ostra na Słodko
Makowe święta 2016 368

Piekarnik nagrzewamy do 170 ºC. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, wyrównujemy. Pieczemy przez ok. 20 min lub do suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy. Zimne przekrawamy na dwa blaty. Krem kawowy: Kawę rozpuszczamy w mleku i całość podgrzewamy. Od razu po zagotowaniu zestawiamy z ognia. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy skrobię ziemniaczaną i dalej ucieramy, do uzyskania jednolitej masy(...)Przygotowujemy analogicznie do kawowego, oczywiście z pominięciem kawy i migdałów. (Jeśli macie ochotę, możecie zrobić tylko krem śmietankowy z połączonych składników i później zarówno przełożyć, jak i posmarować nim ciasto.) Składanie ciasta: Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni, aż ładnie się zrumienią i zaczną intensywnie pachnieć. Studzimy. Jeden z blatów ciasta układamy na tacy lub paterze (można również składać ciasto

Ratunku obiad
Czekoladowe muffinki "Choinki" 156

tabliczka białej czekolady 30ml słodkiej śmietanki 30% kolorowe perełki cukier puder Sposób przygotowania: 1. Jajka ucieramy z cukrami, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, kakao i kawą zbożową. Dolewamy też powoli mleko i na końcu roztopiony i przestudzony tłuszcz. Utarte ciasto przekładamy do 12 papilotek i pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku przez ok 25 minut

Kuchnia w czekoladzie
Ciasteczka amarantusowo-migdałowe z słonecznikiem i lnem 110

słonecznika   1 łyżeczka lnu brązowego szczypta proszku do pieczenia aromat  Sposób przygotowania: Jajko ucieramy z erytrolem na puszystą masę. Następnie dodajemy oba rodzaje mąk, cynamon, proszek do pieczenia i aromat. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy słonecznik i len. Ponownie zagniatamy ciasto. Struktura ciasta powinna być zbita (jak ciasto kruche), łyżeczką nabieramy kawałki surowego ciasta, lekko spłaszczamy. Pieczemy

Truskawkowa Fiesta
Prosty przepis na pierniczki 149

rozpuszczamy w rondelku, dodajemy miód i mieszamy, żeby się połączyły, odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Jajka ucieramy z cukrem. Wsypujemy przesiane mąki, kakao, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i wlewamy do tego masło z miodem. Wszystko łączymy najpierw łopatką, a potem zaczynamy wyrabiać ciasto ręką. Będzie się trochę kleiło, ale po pewnym czasie zacznie odchodzić od ręki. Jak już wyrobimy

ladykitchen
Rolada czekoladowo-orzechowa 111

dodajemy serek mascarpone, kakao i startom na tarce czekoladę. Delikatnie rozsmarować krem  na nasączonym cieście, zostawiamy trochę masy aby posmarować wierzch rolady. Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym, wsypujemy orzechy, gotujemy kilka minut ciągle mieszając . Ugotowaną masę odstawić do przestygnięcia. Margarynę ucieramy dodając po łyżce przestudzonej masy orzechowej. Z utartej masy zrobić cienki rulon długości rolady wstawić

kgwjanczewo
Ciasteczka stempelki 203

lubimy, można pominąć i dodać aromat waniliowy)     1. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać przez około 2-3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. 2. Następnie dodać obie mąki, cynamon i wymieszać mikserem, aż powstaną okruchy. Mikser odstawić i rękoma zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na około 30 minut. 3. Schłodzone ciasto krótko

Mała Cukierenka
Ciasteczka stempelki 197

lubimy, można pominąć i dodać aromat waniliowy)     1. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać przez około 2-3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. 2. Następnie dodać obie mąki, cynamon i wymieszać mikserem, aż powstaną okruchy. Mikser odstawić i rękoma zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na około 30 minut. 3. Schłodzone ciasto krótko

Mała Cukierenka
Czekoladowe babeczki z zatopioną karmelową czekoladką i kremem śmietankowym 177

proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka, masło, cukier waniliowy, cukier brązowy, kakao i mleko ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą- miksujemy do momentu, aż nie będzie żadnych grudek. Do każdej foremki wkładamy po dwie duże łyżki ciasta, na które układamy czekoladki (po jednej kostcę na foremkę). Rozlewamy równomiernie do foremek pozostałą ilość ciasta ( czekoladki

Domowe Torty
Muffinki czekoladowo-orzechowe z coca-colą 119

masłem. Dodajemy jogurt, coca-colę i mieszamy. Do płynnych składników dodajemy suche i dokładnie miksujemy - ciasto wyjdzie dość gęste. Nakładamy po pełnej łyżce masy do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami i pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach. Upieczone muffinki studzimy. Cukier puder ucieramy na gładko z 1 łyżką coca-coli. Powstałym lukrem polewamy muffinki. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach