ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:530/881)

Przekładany biszkopt z twarogiem 172

Ciasto nie należy do super szybkich, ponieważ wymaga chwila cierpliwości i niewielkiego wysiłku kulinarnego. Jak każdy deser idealnie nadaje się na spotkanie z bliską nam osobą. Składniki: Biszkopt: 2 jaja 3 łyżki erytrytolu 6 łyżek mąki 1 łyżka oleju aromat opcjonalnie: barwnik spożywczy Masa: 250g (1 kostka) twarogu 1 łyżka erytrytolu 1 łyżka żelatyny + 100ml gorącej wody Sposób przygotowania: Biszkopt(...)Jaja ucieramy z erytrytem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach. Masa: Do rozgniecionego twarogu dodajemy erytrytol i żelatynę. Całość zalewamy wodą i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 30 minut do ostudzenia. Masę przelewamy na rozcięty biszkopt wyłożony w formie folią aluminiową. Nakładamy drugą część ciasta. Odstawiamy

Truskawkowa Fiesta
Sześć makowców Babci Anielki 230

farszu. Tak więc bożonarodzeniowy makowiec, na bogatości (bo chyba odrobinę przesadziłam z ilością farszu, ale co tam). Właściwie sześć makowców. <3 Przepis na 6 sporych makowców. Ciasto: 1kg mąki pszennej wrocławskiej 250g masła 5 jajek (L) 200g cukru 800ml kwaśnej śmietany 18% 70g świeżych drożdży łyżeczka soli ew. kilka łyżek mleka +1 jajko do smarowania Farsz: 700 - 800g niebieskiego(...)czasie jajka ucieramy z resztą cukru. W trakcie ucierania dodajemy na przemian przesianą mąkę oraz ostudzone masło i sól. Następnie masę tę dobrze łączymy ze śmietanowo-drożdżowym zaczynem. Całość dobrze zagniatamy, aż przestanie kleić się do rąk. Jeśli jest zbyt twarde, posiłkujemy się dodaniem kilku łyżek letniego mleka. Porządnie wyrobione ciasto przekładamy do glinianej miski i przykrywamy ją dość szczelnie

Kuchenna Kontrrewolucya
Ciasto z mąki pełnoziarnistej z ananasem 89

ciasto jakieś? Nie mam pojęcia, może pszenna pełnoziarnista się nada? Akurat miałem taką z naturo.pl . No to szybkie myślenie, opracowanie receptury i ogień! 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 150 g masła 125 g cukru trzcinowego 4 jajka 6 łyżek mleka szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia ananas (lub inne owoce, które lubimy) Masło z solą i cukrem ucieramy

Marder&Marder Manufacture
Kopciuszek 199

Jajka wbić do miski, dodać cukier i całość zmiksować na puszystą masę. Partiami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia nie przerywając miksowania. Wsypać mak i delikatnie połączyć składniki. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Pianka malinowa :  2 galaretki o smaku malinowym 400 ml śmietanki(...)chwilę ucierać, następnie stopniowo dodawać zimny budyń i ucierać aż krem będzie puszysty.  Jasny biszkopt przekroić na połowę. Jedną część włożyć do blachy, na to wlać piankę agrestową.Odstawić do stężenia, następnie wyłożyć biszkopt makowy , a na biszkopt wyłożyć masę budyniową. Przykryć drugą częścią biszkoptu jasnego.Polać polewą. Ciasto schłodzić minimum 3-4 godziny

Moje domowe kucharzenie
Brownie z malinami i nutellą 320

Mocno czekoladowe ciasto brownie wilgotne w środku z malinami, które redukują nadmiar słodyczy oraz orzechowym posmakiem nutelli. Czyli coś co łasuchu kochają najbardziej.  Składniki: 200 g gorzkiej dobrej czekolady min. 65 % kakao 200 g masła 200 g cukru białego (ok. 3/4 szklanki) 3 jajka 130 g mąki pszennej ok. 100 g malin  1/2 słoiczka nutelli   Wykonanie(...)ostygnięcia. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę i nadal miksując na najniższych obrotach wlewamy naszą roztopioną czekoladę z masłem (ważne aby płyn nie był ciepły). Do masy przesiewamy mąkę i łączymy ją mieszając szpatułką tak długo aż składniki się połączą. Blaszkę o wymiarach 24 x 24 wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy nasze płynne ciasto, małą łyżeczką robimy kleksy

W Moim Magicznym Domu
RAFAELLO BEZ PIECZENIA 241

Może, więc ciasto powinno nazywać się "Migdałowiec", a nie "Rafaello"? ;-) Składniki: 0,5 l mle ka 200 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 płaskie łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka u mnie 75 krakersów (na 3 warstwy) 100 g zmielonych migdałów 100 g płatków migdałowych Sposób wykonania: Żółtka ucieramy mikserem(...)mieszając cały czas, aż masa zgęstnieje i otrzymamy budyń. Budyń studzimy (najlepiej przykryć go, aby nie zrobiła nam się na wierzchu zeschnięta skórka). Miękkie masło (wcześniej wyjęte z lodówki) ucieramy na puszystą masę, a następnie dodajemy po łyżce ostudzony budyń. Dokładnie miksujemy, aby nie powstały grudki. Do utartego kremu dodajemy zmielone migdały. Mieszamy je z budyniowym kremem. Na papierze

Walijskie Pichcenie
Sernik z Kulkami Orzechowymi 507

Wszystkie składniki łączymy razem i zagniatamy. Ciasto lekko rozwałkowujemy. Wykładamy na dużą, prostokątna formę 24 x 36 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto rozciągamy dłońmi i lekko dociskamy. Na ciasto układamy kulki orzechowe. Zalewamy serem. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 60 – 70 minut. Chłodzimy w lekko uchylonym piekarniku. Następnie w chłodnym miejscu, najlepiej całą(...)budynie rozrobione w mleku. Delikatnie ucieramy. Na koniec dodajemy pianę z białek. Mieszamy szpatułką do połączenia. Masę serową wylewamy na kulki orzechowe.   Kulki orzechowe: 250 g zmielonych orzechów włoskich 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%   Składniki łączymy razem. Formujemy kulki. Układamy na wyłożonej ciastem formie.   Czekoladowe ganache: 200 g gorzkiej

Made By Mom And Son
Sucharki biszkoptowe 143

mąkiSposób przygotowania:Do dużej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ucieramy do białości. Gdy masa będzie jednolita dosypujemy partiami mąkę i mieszamy. Całość przelewamy do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190`C.Pieczemy około 15 minut, bądź do zarumienienia ciasta.Po upieczeniu ciasto odstawiamy do lekkiego ostudzenia a następnie kroimy na cienkie plasterki które

Słodkie Przyjemności
Rodzynkowiec 214

drugi dzień rodzynki osączyć, a alkohol zachować. Składniki  na ciasto biszkoptowe: ok. 1 szklanki mąki 6 jaj 1 szklanka cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenie Przygotowanie ciasta: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i po jednym żółtku- utrzeć Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wmieszać do masy jajecznej Piec w formie(...)przestudzeniu masy  dodawać ją do masła i ucierać Przygotowanie polewy czekoladowej z rodzynkami: Masło rozgrzać i rozpuścić w nim czekolady ( najlepiej w łaźni wodnej), dodać osączone z alkoholu rodzynki i połowę alkoholu.  Przygotowanie rodzynkowca: Jedną część biszkoptu nasączyć lekko alkoholem, ewentualnie dżemem z czarnej poprzeczki ( bo ze spirytusem ciasto dość pijane :)- posmarować połową masy budyniowej, położyć

Proste Potrawy
Ciasto pomarańczowe 203

moim świątecznym stole co roku, np. śledzie czy ciasto z masą pomarańczową - które od lat w mojej rodzinie są kulinarnym hitem. Zawsze jednak staram się wprowadzić choć troszkę nowości. Ciasto pomarańczowe jest bardzo proste w wykonaniu. W smaku delikatne, mięciutkie z wyczuwalnym smakiem pomarańczy. Polecam szczególnie osobom, które preferują wypieki lekkie, i nie lubią skończyć konsumpcji tylko na jednym kawałku(...)proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej ucierając dodajemy po 1 żółtku.  Dosypujemy mąkę. Miksujemy.  Dokładamy startą skórkę pomarańczową i 5 dag skórki kandyzowanej. Dodajemy 2 garście żurawiny. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej

Pobite gary Barbary
DYNIOWY 3 BIT 148

delikatnie do połączenia się składników. Ciasto wylać do formy i piec 20 min  temp 180 st. Wystudzić.  Przygotowujemy krem z dyni: Połowę mleka podgrzać z cukrem do rozpuszczenia się cukru. W drugiej połowie mleka rozpuścić budyń, mąkę, żółtka oraz puree z dyni. Masę dodać do gorącego mleka z cukrem. Ugotować budyń. Masło ucieramy z cukrem waniliowym. Dodać(...)dyni. Na krem z dyni układamy biszkopty a na nie smarujemy dżem truskawkowy. Dżem przykryć 2 warstwą herbatników. Na sam wierzch wylewamy krem śmietanowy i przykrywamy go pokruszonym ciastem biszkoptowym. Odłożyć ciasto do lodówki na kilka godzin. 'Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl

Kuchnia w oparach
Keks polski 130

mące. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Pod koniec ucierania dodać po jednym żółtku i dalej ubijać.  Do utartej masy dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i zapach waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszać.  Dodać bakalie i ponownie wymieszać. Ubić pianę z białek na sztywno i dodać do gotowego ciasta. Keksówkę natłuścić tłuszczem po podsypać bułką tartą. Wlać do formy keksowej

Na słodko lub wytrawnie
Tort z kremem waniliowym i jagodami 135

minut w zależności od naszego piekarnika (jeśli pieczemy z termoobiegiem temperaturę zmniejszamy do 170 stopni), przed wyjęciem ciasta sprawdzamy czy się upiekło w środku (wbijamy patyczek- suchy oznacza, że ciasto jest gotowe, a lepiący, że jeszcze chwile trzeba je dopiec. Jeśli jest już ładnie zarumienione, a w środku nadal surowe to przykrywamy folią aluminiową i pieczemy dalej). Po wyjęciu(...)się mleka, dobrze mieszamy i zagotowujemy, następnie masę studzimy. Masło ucieramy, gdy jest już puszyste stopniowo dodajemy chłodny budyń (po łyżce). Gotowy krem dzielimy na 5 części.      Upieczony biszkopt kroimy (ja kroiłam na pół, otrzymując 2 warstwy z każdej tortownicy, czyli były 4 warstwy). Pierwszą warstwę ciasta układamy na paterze, smarujemy 1/5 kremu, na krem wykładamy

Rozpustne gotowanie
Czekoladowo-waniliowy sernik z jagodami 130

Deliktanta, puszysta pianka serowa. Sernik jak ptasie mleczko :) Czekoladowo-waniliowy sernik z jagodami Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 12 Składniki 1 kg twaróg mielony 6 szt jajka 125 g masło klarowane 150 g erytrol lub inne słodziwo 1 łyżka mąka ziemniaczana 2 łyżeczka proszek do pieczenia 1/2 szklanka jagody świeże lub wekowane lub mrożone 3 łyżki kakao(...)erytrolem. Twaróg ucieramy z masłem. Do masy serowej dodajemy utarte z erytrolem żółtka. Mieszamy dokładnie. Dokładamy mąkę z proszkiem do pieczenia i również dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na 3 części - jedną mieszamy z esencją, jedną z kakao i jedną z jagodami. Masę wykładamy warstwami do formy o boku ok. 25 cm lub średnicy ok 25-30 cm. Ciasto pieczemy

Kucharzyca
Buraczane ciasto z marchewką i orzechami 183

ciasto do kawy z dużą ilością karotenu i buraków.  Składniki na 1 keksówkę : 1/2 szklanki buraków startych na małe wiórka 1 i 1/2 szklanka marchwi startej na małe wiórka 1/2 szklanki orzechów  włoskich 3/4 szklanki oleju 3 jaja 1 szklanka cukru szczypta świeżej wanilii  2 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1. Cukier ucieramy(...)wszystko razem dokładnie mieszamy. Orzechy kroimy, ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli. Orzechy i pianę delikatnie mieszamy łyżką z pozostałymi składnikami. 3. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 190 C, czas pieczenia ok. 60-70 minut

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania