ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:521/881)

Ciasto makowe z malinami i kremem/Makowa Panienka 178

dodajemy stopniowo cukier i miskujemy chwilę, następnie dodajemy 2 żółtka-miksujemy. Dodajemy mak, olej, wodę, mąkę, proszek do pieczenia i wszystko miksujemy chwilę na najniższych obrotach do połączenia składników. Ciasto przekładamy do blaszki i pieczemy około 25 minut w temp 180 stopni do suchego patyczka.  Studzimy i kroimy na dwa spody.  KREM Z 1 litra mleka odlewamy szklankę(...)mieszamy do zgęstnienia. Studzimy. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy ostudzoną masę budyniową.  I krem gotowy. Kremem przekładamy spody biszkoptowe czyli spód-krem-spód i krem. WARSTWA MALINOWA Do miski dajemy galaretkę, żelatynę i wrzątek, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej galaretki dodajemy maliny, gdy zacznie tężeć wykładamy na ciasto.  Wyrównujemy i wstawiamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Torcik Lucy 132

proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać w ciasto.  Przelać do formy i piec ok. 45 min w temp. 170-180 st. Po upieczeniu chwilę przestudzić w formie. Wyjąć ciasto, zdjąć papier do pieczenia i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Krem: Margarynę z masłem i cukrami utrzeć na puszystą masę. Nadal ucierając dodawać po jednym żółtku. W osobnym naczyniu ubić białka(...)następnie kieliszek spirytusu. Ucierać do powstania bardzo puszystej masy.  Krem podzielić na dwie części (ok. 1/3 i 2/3). Do 2/3 kremu dodać kakao i dokładnie wymieszać. Poncz: Wszystkie składniki wymieszać razem. Przełożenie: Biszkopt podzielić na 3 części. Pierwszy placek nasączyć 1/3 ponczu, nałożyć około połowę kakaowej masy, przykryć drugim plackiem. Drugą część ciasta również nasączyć 1/3 ponczu, nałożyć większą

My sweet a life
jesienne ciasto z jabłkami i ziarnami 137

podprażonym słonecznikiem oraz z rodzynkami. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i ucieramy. Dodajemy stopniowo żółtka i miksujemy do połączenia się z ubitymi białkami. Następnie dodajemy suche składniki na przemian z olejem i mieszamy np. szpatułką. Na końcu dodajemy mieszankę z jabłkami i mieszamy z ciastem. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posypujemy płatkami migdałowymi oraz

Domowy Smak Jedzenia
Sernik z marakują 65

Puszysty sernik z marakują należy do ulubionych deserów w Polsce. Musi być puszysty i rozpływać się w ustach. Sernik z marakują jest doskonałym połączeniem słodyczy sera ucieranego z cukrem oraz kwasowości owocu jakim jest marakują. Owoc ten staje się coraz bardzie popularny w cukiernictwie. Orzeźwia danie i dodaje wspaniałego smaku. Dlaczego sernik z marakują jest tak smaczny? Sernik z białą(...)świąteczny stół, choć jest tak pyszny, że gospodynie domowe chętnie pieką go także bez okazji. Biała czekolada dodaje wspaniałej słodyczy. Puszysty sernik z ulubionymi dodatkami jest uwielbiany przez sympatyków ciast. W Polsce jest niezwykle popularny. W dodatku należy do tych zdrowszych ciast, ponieważ w składzie ma zdrowy biały ser, a ciasto kruche kładzie się tylko na spodzie. Niektóre wersje można

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Słodkie środy - Świąteczny piernik z powidłami śliwkowymi 134

polać czekoladą bądź przekroić w poprzek na dwa blaty i przełożyć jak mój powidłami :) Możliwości jest wiele a aromat i smak bezcenny.  Świąteczny piernik z powidłami śliwkowymi SKŁADNIKI : Ciasto 1 ¾ szklani mąki pszennej 125 g cukru 200 g płynnego miodu 125 g masła 3 jajka 1 szczypta soli 3 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% 1 opakowanie przyprawy(...)oprószenia  PRZYGOTOWANIE :  Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku i porcji miodu i śmietany stale miksując. Mąkę przesiewamy z sodą i mieszamy z kakaem oraz przyprawą do piernika.  Dodajemy do masy miksując na najmniejszych obrotach. Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.  Dodajemy do uzyskanego ciasta i mieszamy. Formę (u mnie 21x26) smarujemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Keks najłatwiejszy 17

Wykonanie: ? Miękkie masło utrzeć z cukrem, następnie dodawać po jednym żółtku i ucierać. ? W 3 łyżkach mąki obtoczyć owoce suszone. ? Pozostałą mąkę, proszek do pieczenia, mleko i wymieszać z utartą masą. ? Białka ubić i dodać do reszty składników delikatnie mieszając. ? Wsypać owoce i również delikatnie wymieszać. ? Ciasto wlać do 2 keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. ? Piec w 180 st.C przez

To co kocham
Owsiane ciasteczka bananowe 68

Uwaga: szklanka 200 ml Masło, jajko, banana i cukier miksuję i chwilę ucieram. Czekoladę siekam. Wszystkie składniki suche (płatki owsiane, mąkę, proszek, sól, migdały, orzechy) wsypuję do miski, dodaję zmiksowaną masę bananową i czekoladę i dokładnie mieszam. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układam po łyżce ciasta formując koła. Wstawiam ciasteczka do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut

Słodki sentyment
Keks najłatwiejszy 87

cukrem, następnie dodawać po jednym żółtku i ucierać. • W 3 łyżkach mąki obtoczyć owoce suszone. • Pozostałą mąkę, proszek do pieczenia, mleko i wymieszać z utartą masą. • Białka ubić i dodać do reszty składników delikatnie mieszając. • Wsypać owoce i również delikatnie wymieszać. • Ciasto wlać do 2 keksówek wyłożonych papierem do pieczenia

To co kocham
Babka marmurkowa 116

samodzielna babka:) I wszyscy zgodnie stwierdzili, że jest (a właściwie była) pyszna. Nieskromnie dodam, że ja też tak twierdzę ;) Przepis  pochodzi z wyszperanej w domowej biblioteczce książki "Domowe ciasta i ciasteczka" Ilony Dąbrowy i Kingi Osmyckiej. Książka wydana została w 1988 roku i bardzo się staram, żeby nie pogubić kartek ;) Do oryginalnego przepisu wprowadziłam drobne modyfikacje.  Babkę można(...)tarta (do wysmarowania i wysypania formy) Przygotowanie: 1. Margarynę ucieramy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną i miksujemy do uzyskania puszystej masy. Stopniowo i ciągle miksując dolewamy mleka. 2. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Przekładamy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką. 3. Do wysmarowanej margaryną i wysypanej

Kraina Tysiąca Smaków
Kora Orzechowa 321

następnie studzimy. Masło ucieramy z ostudzoną masą budyniową. Na pierwszy placek wykładamy 1/2 części masy układamy na to delicje które namaczamy w alkoholu ( delicje układamy czekoladą do góry). Na ciastka wykładamy pozostałą część masy, przykrywamy drugim plackiem. Na wierzch układamy brzoskwinie zalewamy tężejącą  galaretką. Uwagi: Placki pieczemy koniecznie na papierze pergaminowym dzień wcześniej, z blaszki ciasta wyciągamy gdy dobrze

kgwjanczewo
Ciasto lekkie jak łabędzi puch 463

lśniąca, dodajemy po jednym żółtku, cały czas ubijając. Dodajemy po łyżce mąki i mieszamy już ręcznie, delikatnie łyżką, do połączenia się składników. Formę do pieczenia wykładamy papierem i wlewamy ciasto. Biszkopt pieczemy w temp. 170 stopni przez 30-35 min. Upieczony i przestudzony przekrawamy na dwa blaty. Masa: 2 suche bułki- kajzerki ½ szklanki cukru 1 kostka masła 3 szklanki mleka(...)zgęstnienia. Masło ucieramy na puszysto, dodajemy porcjami wystudzoną masę kokosową i ucieramy na gładko. Za połowy cytryny wyciskamy sok, dodajemy wodę i cukier. Połową ponczu nasączmy spód biszkoptu i nakładamy równomiernie dżem. Następną warstwę stanowi 2/3 masy kokosowej. Przykrywamy drugim plackiem który teraz nasączmy (gdybyśmy zrobili to wcześniej,ciasto podczas przenoszenia mogło by się rozpaść) i smarujemy pozostałą częścią kremu

Kasia i jej kobiecy świat
Ciasto na zimno na herbatnikach z masą krówkową i bitą śmietaną. 1856

podziękować wszystkim czytelnikom za wspaniałe komentarze i opinie, za wszystkie polubienia i odwiedziny, sprawia mi to dużą radość i mobilizuje do dalszej pracy. Na tą okazje zapraszam na pyszne ciasto herbatnikowe z fajnie dobranymi masami...  Polecam :) Składniki ( na blaszkę 20x35 cm ) - 4 paczki herbatników - 1 paczka krakersów - 2 budynie waniliowe - 1 kostka masła - 1 puszka masy krówkowej - 1 słoiczek(...)mleku gotuję budynie, gdy przestygną ucieram je stopniowo z masłem. Powstałą masą smaruję herbatniki. Następnie układam drugą warstwę herbatników, która smaruję lekko podgrzaną masą krówkową. Na masę krówkową nakładam krakersy, które następnie smaruję powidłami. Ubijam smietankę z mlekiem w proszku i cukrem pudrem .Przekładam na powidła. Całość posypuję uprażonymi płatkami migdałowymi. Ciasto wkładam na minimum dwie godziny do lodówki. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Babka mocno cytrynowa 125

cukru 5 jajek (żółtka i białka osobno) 1,5 szklanki mąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 cytryny Na lukier: 3/4 szklanki cukru pudru Przygotowanie: Ciasto: Formę o wymiarach 35 x 11 cm dokładnie wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Cytryny dokładnie umyć i sparzyć. Zetrzeć z nich skórki i wycisnąć(...)rozpuszczać, dodawać do masy po jednym żółtku i nadal ucierać, aż powstanie puszysta masa. Następnie wmieszać w 3 partiach, przesianą wcześniej, mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać skórkę z cytryny. Stopniowo wlewać sok z cytryny, mieszać do połączenia składników. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Przełożyć do miski z ciastem i delikatnie wmieszać w masę. Powstanie gładka, jednolita średnio

My sweet a life
Ciasto marchewkowe 120

bakaliami, posypać cukrem pudrem, przełożyć kremem z mascarpone lub posmarować wierzch serkiem waniliowym, uwierzcie, pycha! POLECAM, bo wilgotne i słodkie ciasta znikają pierwsze! Zobacz również mój inny przepis na ciasto marchewkowe Składniki: 2 szklanki tartej marchwi 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 4 jaja 1 i 1/4 szklanki oleju szczypta soli 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)cytryny, opcja cukier puder do posypania Przygotowanie: Całe jaja ucieram mikserem z cukrem. Dodaję mąkę, miksuję a po chwili dolewam olej, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę i szczyptę soli. Miksuję do połączenia składników. Na końcu dodaję marchew, żurawinę i posiekane na nieco mniejsze kawałki orzechy, mieszam łyżką. Ciasto wykładam na natłuszczoną i wysypaną bułką blachę. Piekę w temp

Zasmakuj Kuchni