ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:521/881)

Keks najłatwiejszy 25

Wykonanie: ? Miękkie masło utrzeć z cukrem, następnie dodawać po jednym żółtku i ucierać. ? W 3 łyżkach mąki obtoczyć owoce suszone. ? Pozostałą mąkę, proszek do pieczenia, mleko i wymieszać z utartą masą. ? Białka ubić i dodać do reszty składników delikatnie mieszając. ? Wsypać owoce i również delikatnie wymieszać. ? Ciasto wlać do 2 keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. ? Piec w 180 st.C przez

To co kocham
Owsiane ciasteczka bananowe 75

Uwaga: szklanka 200 ml Masło, jajko, banana i cukier miksuję i chwilę ucieram. Czekoladę siekam. Wszystkie składniki suche (płatki owsiane, mąkę, proszek, sól, migdały, orzechy) wsypuję do miski, dodaję zmiksowaną masę bananową i czekoladę i dokładnie mieszam. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układam po łyżce ciasta formując koła. Wstawiam ciasteczka do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut

Słodki sentyment
Keks najłatwiejszy 95

cukrem, następnie dodawać po jednym żółtku i ucierać. • W 3 łyżkach mąki obtoczyć owoce suszone. • Pozostałą mąkę, proszek do pieczenia, mleko i wymieszać z utartą masą. • Białka ubić i dodać do reszty składników delikatnie mieszając. • Wsypać owoce i również delikatnie wymieszać. • Ciasto wlać do 2 keksówek wyłożonych papierem do pieczenia

To co kocham
Babka marmurkowa 122

samodzielna babka:) I wszyscy zgodnie stwierdzili, że jest (a właściwie była) pyszna. Nieskromnie dodam, że ja też tak twierdzę ;) Przepis  pochodzi z wyszperanej w domowej biblioteczce książki "Domowe ciasta i ciasteczka" Ilony Dąbrowy i Kingi Osmyckiej. Książka wydana została w 1988 roku i bardzo się staram, żeby nie pogubić kartek ;) Do oryginalnego przepisu wprowadziłam drobne modyfikacje.  Babkę można(...)tarta (do wysmarowania i wysypania formy) Przygotowanie: 1. Margarynę ucieramy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną i miksujemy do uzyskania puszystej masy. Stopniowo i ciągle miksując dolewamy mleka. 2. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Przekładamy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką. 3. Do wysmarowanej margaryną i wysypanej

Kraina Tysiąca Smaków
Kora Orzechowa 326

następnie studzimy. Masło ucieramy z ostudzoną masą budyniową. Na pierwszy placek wykładamy 1/2 części masy układamy na to delicje które namaczamy w alkoholu ( delicje układamy czekoladą do góry). Na ciastka wykładamy pozostałą część masy, przykrywamy drugim plackiem. Na wierzch układamy brzoskwinie zalewamy tężejącą  galaretką. Uwagi: Placki pieczemy koniecznie na papierze pergaminowym dzień wcześniej, z blaszki ciasta wyciągamy gdy dobrze

kgwjanczewo
Ciasto lekkie jak łabędzi puch 466

lśniąca, dodajemy po jednym żółtku, cały czas ubijając. Dodajemy po łyżce mąki i mieszamy już ręcznie, delikatnie łyżką, do połączenia się składników. Formę do pieczenia wykładamy papierem i wlewamy ciasto. Biszkopt pieczemy w temp. 170 stopni przez 30-35 min. Upieczony i przestudzony przekrawamy na dwa blaty. Masa: 2 suche bułki- kajzerki ½ szklanki cukru 1 kostka masła 3 szklanki mleka(...)zgęstnienia. Masło ucieramy na puszysto, dodajemy porcjami wystudzoną masę kokosową i ucieramy na gładko. Za połowy cytryny wyciskamy sok, dodajemy wodę i cukier. Połową ponczu nasączmy spód biszkoptu i nakładamy równomiernie dżem. Następną warstwę stanowi 2/3 masy kokosowej. Przykrywamy drugim plackiem który teraz nasączmy (gdybyśmy zrobili to wcześniej,ciasto podczas przenoszenia mogło by się rozpaść) i smarujemy pozostałą częścią kremu

Kasia i jej kobiecy świat
Ciasto na zimno na herbatnikach z masą krówkową i bitą śmietaną. 1861

podziękować wszystkim czytelnikom za wspaniałe komentarze i opinie, za wszystkie polubienia i odwiedziny, sprawia mi to dużą radość i mobilizuje do dalszej pracy. Na tą okazje zapraszam na pyszne ciasto herbatnikowe z fajnie dobranymi masami...  Polecam :) Składniki ( na blaszkę 20x35 cm ) - 4 paczki herbatników - 1 paczka krakersów - 2 budynie waniliowe - 1 kostka masła - 1 puszka masy krówkowej - 1 słoiczek(...)mleku gotuję budynie, gdy przestygną ucieram je stopniowo z masłem. Powstałą masą smaruję herbatniki. Następnie układam drugą warstwę herbatników, która smaruję lekko podgrzaną masą krówkową. Na masę krówkową nakładam krakersy, które następnie smaruję powidłami. Ubijam smietankę z mlekiem w proszku i cukrem pudrem .Przekładam na powidła. Całość posypuję uprażonymi płatkami migdałowymi. Ciasto wkładam na minimum dwie godziny do lodówki. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Babka mocno cytrynowa 129

cukru 5 jajek (żółtka i białka osobno) 1,5 szklanki mąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 cytryny Na lukier: 3/4 szklanki cukru pudru Przygotowanie: Ciasto: Formę o wymiarach 35 x 11 cm dokładnie wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Cytryny dokładnie umyć i sparzyć. Zetrzeć z nich skórki i wycisnąć(...)rozpuszczać, dodawać do masy po jednym żółtku i nadal ucierać, aż powstanie puszysta masa. Następnie wmieszać w 3 partiach, przesianą wcześniej, mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać skórkę z cytryny. Stopniowo wlewać sok z cytryny, mieszać do połączenia składników. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Przełożyć do miski z ciastem i delikatnie wmieszać w masę. Powstanie gładka, jednolita średnio

My sweet a life
Ciasto marchewkowe 124

bakaliami, posypać cukrem pudrem, przełożyć kremem z mascarpone lub posmarować wierzch serkiem waniliowym, uwierzcie, pycha! POLECAM, bo wilgotne i słodkie ciasta znikają pierwsze! Zobacz również mój inny przepis na ciasto marchewkowe Składniki: 2 szklanki tartej marchwi 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 4 jaja 1 i 1/4 szklanki oleju szczypta soli 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)cytryny, opcja cukier puder do posypania Przygotowanie: Całe jaja ucieram mikserem z cukrem. Dodaję mąkę, miksuję a po chwili dolewam olej, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę i szczyptę soli. Miksuję do połączenia składników. Na końcu dodaję marchew, żurawinę i posiekane na nieco mniejsze kawałki orzechy, mieszam łyżką. Ciasto wykładam na natłuszczoną i wysypaną bułką blachę. Piekę w temp

Zasmakuj Kuchni
Pomarańczowa babka z żurawiną 123

babką jest zupełnie inaczej. Dzięki temu, że w jej składzie jest sok pomarańczowy jest ona lekka ale jednocześnie wilgotna. Do tego suszona żurawina, która nadaje słodyczy i pyszne wielkanocne ciasto gotowe Składniki: 420g mąki pszennej, przesianej przez sitko 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 300g miękkiego masła w temperaturze pokojowej 200g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 5 jajek(...)ponownie ucieramy. Dodajemy po kolei jajka i dokładnie ucieramy jeszcze około 3 minut. Do powstałej masy dodajemy aromat, skórkę pomarańczową, połowę mąki i krótko wyrabiamy mikserem. Wlewamy połowę soku i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy resztę mąki, soku pomarańczowego oraz żurawinę oprószoną łyżką mąki. Masę mieszamy łyżką aby składniki się połączyły. Ciasto przekładamy do formy z kominem o średnicy 24cm posmarowanej

Życie ze smakiem
Przekładany placek z jabłkami – kuchnia podkarpacka 235

Smaki Ziemi Brzozowskiej” wydanej przez LGD Ziemia Brzozowska, a jego autorkami są panie z KGW Haczów. Przekładany placek z jabłkami - kuchnia podkarpacka Składniki na foremkę 25 x 35 cm: Ciasto (na 5 cienkich placków): 750 g mąki pszennej 250 g margaryny lub masła 150 g smalcu 7 żółtek 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka amoniaku 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)piąty pokruszymy na wierzchu. W niewielkiej misce żółtka ucieramy z cukrem aż masa stanie się gęsta, a cukier się rozpuści. Do większej miski wsypujemy mąkę, dodajemy startą na tarce margarynę oraz smalec i siekamy. Do mąki dodajemy utarte żółtka, śmietanę, cukry waniliowe, amoniak i proszek do pieczenia. Zagniatamy elastyczne jednolite ciasto i dzielimy je na 5 równych części (warto użyć

Trzeci talerz
Delikatny biszkopt z karobem i warstwą sernikową bez cukru 163

Dzisiaj mała odskocznia od piernikowych smaków i aromatów, czyli to, co powstało z ostatniego biszkoptu - delikatne ciasto z lekką warstwą sernikową. Fajne połączenie smaków, pasujące do rozgrzewającej kawy lub herbaty. Dodatkowo bardzo prosto i szybko można taki torcik przygotować :)  Delikatny biszkopt z karobem i warstwą sernikową bez cukru Biszkopt: z tego przepisu Krem: 550 g kremowego serka twarogowego(...)minut. Dodać stewię i mleko skondensowane, ucierać kolejne kilka minut, aby serek nabrał puszystości. Wcześniej namoczone listki żelatyny rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej, połączyć z kremem twarożkowym.  Upieczony biszkopt przeciąć na dwa blaty. Jedną część umieścić w tortownicy i zapiąć brzeg. Wylać tężejącą masę. Drugą część pokruszyć i przykryć wierzch ciasta (nie zużywamy całego biszkoptu, a jedynie połowę

FitKot
Ciasto prince polo 362

wyłożoną papierem do pieczenia (sam spód), wyrównujemy. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut (do tzw. suchego patyczka). Studzimy, a następnie przekrawamy ciasto wzdłuż na pół. --> Biszkopt orzechowy: --> Cukier, orzechy, kokos, wafelki i proszek do pieczenia wymieszać razem. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy wymieszane wcześniej suche składniki, mieszamy. Pieczemy w 180 stopniach około(...)następnie dodajemy po łyżce budyniu. Ucieramy. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do kremu budyniowego. Miksujemy do połączenia się składników. --> Wykonanie: --> Na dnie blaszki układamy jedną część biszkoptu kakaowego. Na nim rozsmarowujemy połowę masy budyniowej. Przykrywamy biszkoptem orzechowym, dociskamy. Wykładamy resztę masy budyniowej i układamy na niej drugą część biszkoptu kakaowego. Na wierzch ciasta wylewamy rozpuszczoną czekoladę. --> Smacznego Post

Marta Gotuje
Placek na gotowanych żółtkach z makiem i masą orzechową 117

przez sitko i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części . Jedną część rozwałkowujemy na formę wysmarowaną tłuszczem o wymiarach 23x38 cm i pieczemy na złoty kolor. 2. Drugą część ciasta rozwałkowujemy i dajemy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i smarujemy marmoladą jabłkową. 3. Masę makową wykładamy z puszki, próbujemy i w razie potrzeby dodajemy różne(...)przykryło orzechy. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia do wystudzenia. Ucieramy 15 dkg margaryny i łączymy z zimnymi orzechami. Masę wykładamy na wystudzony placek z makiem. 5. Na masę dajemy placek kruchy. 6. Po wierzchu posypujemy cukrem pudrem, polewamy polewą albo lukrem. SMACZNEGO ! Chcecie się dowiedzieć jak sprytnie przekroić ciasto ? klik

Kuchnia u Bietki