Kolejne ciasto mojej mamy. Ciasto który zawsze wychodzi. Zastanawiałam się jak go nazwać: keks wyśmienity, wspaniały a może prosty. Nazwalam go po prostu keksem mojej mamy, bo ta nazwa mówi wszystko. Może nie jest to zdrowa propozycja, ale od święta proszę bardzo:) Składniki: 250g maki pszennej 250g cukry pudru 250g margaryny 5 jaj 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, termoobieg. Margarynę ucierać dodając stopniowo cukier puder i żółtka. Do gotowej masy wlać spirytus lub ocet, wsypać mąkę zmieszana z proszkiem do pieczenia. Ubijamy pianę z białek na sztywno. Białka dodajemy do masy i delikatnie mieszamy, na koniec dodajemy jeszcze bakalie posiekane na drobno. Gotowe ciasto wykładamy do 2 keksówek o wymiarach 12x26cm Piec
Apetyt na ZieloneSernik to ciasto bardzo lubiane, wprawdzie można go upiec z różnymi dodatkami i owocami. Dzisiaj wersja bardziej dietetyczna, ponieważ upiekłam ciasto bez dodatku tłuszczy i z mała ilością cukru(...)Żółtka ucieramy z cukrami aż będą puszyste, następnie porcjami ( ciągle ucierając ) dodajemy twaróg. Wlewamy mleko, wsypujemy budynie i mieszamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy do twarogu i delikatnie mieszamy. Tortownicę o wymiarach 24 cm smarujemy olejem i wysypujemy kaszą manną. Ser wylewamy, równo go rozprowadzając a na wierzch układamy połówki moreli. Ciasto pieczemy
Kulinarne Fantazje Marioliprzepis występuje również w wersji bezglutenowej . Do przepisu dołączony został filmik -> na końcu posta. * * * Składniki (proporcje na blachę o wymiarach 33cm x 22cm mierząc od spodu): Ciasto: 400 g cukru pudru 2 spore łyżki miękkiego masła 2 całe jajka 2 łyżki miodu 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mleka Polewa: 300 g masła(...)całe jajka, 2 łyżki miodu i ucieramy na gładką masę na średnich obrotach. 2. Następnie dosypujemy pół kg mąki pszennej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia, stopniowo, cały czas miksując. 3. Następnie stopniowo dolewamy szklankę mleka, nadal miksując. 4. Blachę o wymiarach 33cm x 22cm smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą, wlewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni
Kawa z mlekiemSkładniki: ciasto 4 jajka 1,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 łyżek oleju 8 łyżek wody cukier waniliowy polewa 3/4 kostki margaryny 1/2 szklanki mleka 20 dkg cukru pudru 2 czubate łyżki kakao dodatkowo: 2 opakowania wiórek kokosowych Sposób wykonania: Żółtka utrzeć z cukrem, dodać olej, wodę i dalej ucierać. Następnie wsypać mąkę wymieszana
Darcia w kuchniJakiś czas temu robiliśmy razem z przyjaciółmi kolację tematyczną egipską gdzie przygotowałam to ciasto. Przepis dostałam od znajomej która przez pewien czas mieszkała w Egipcie. Przystępując do projektu „Palcem po mapie” zdecydowałam się wykorzystać właśnie ten przepis. Składniki: - 2/3 szklanki mąki - 2/3 szklanki kaszy manny - 1 kostka masła - 1/2 szklanki cukru - 6 jajek - cukier waniliowy - 1/2 szklanki soku pomarańczowego(...)się lepiej i szybciej ucierało. Następnie robimy pianę z białek i dodajemy do masy delikatnie mieszając (jeżeli używamy mikser to uzywamy go w tym momencie na najmniejszych obrotach). Następnie dodajemy resztę składników – mąkę, kaszę, migdały i proszek. Na końcu dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy. Jeżeli ktoś lubi można dodać aromat migdałowy lub pomarańczowy. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy
Kuchenne Wariacje1płaska łyżeczka proszku do pieczenia olej do formowania Krok po Kroku 1 Masło ucieramy z cukrem i dodajemy śmietanę. 2 Kawę rozpuszczamy w dwóch łyżkach wody i dodajemy do miski ze składnikami. 3 Mąkę mieszmy z cacao i proszkiem do pieczenia. Łączymy wszystkie produkty i wyrabiamy ciasto (będzie się troszkę lepiło do rąk). 4 Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisykarkówki 50 g suszonych grzybów 1 duża cebula 1/3 szklanki rosołu sól pieprz 1 czerstwa kajzerka lub pół bułki + trochę ciepłej wody do namoczenia tymianek olej CIASTO DROŻDŻOWE: 800 g przesianej mąki tortowej 60 g świeżych drożdży 3 jajka 1/2 łyżeczki soli 3/4 szklanki ciepłego mleka 3/4 kostki margaryny (rozpuszczonej) 1 łyżka cukru 1 żółtko czarnuszka, mak, sezam, kminek(...)gładką masę. Mąkę przesiewamy do miski. Drożdże ucieramy z cukrem w letnim mleku. W mące robimy dołek i wlewamy weń rozczyn, odstawiamy na 10 minut (drożdże mają podwoić objętość). Po tym czasie do miski wbijamy jajka, dodajemy sól i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto (około 10 minut), na końcu dodajemy letnią margarynę i wyrabiamy aż tłuszcz
Rozpustne gotowaniedodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i wszystko razem krótko wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Następnie dodać mleko i delikatnie mikserem na najniższych obrotach wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Masa cytrynowa(...)Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Ucierać do momentu powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać sok wyciśnięty z cytryny i olejek spirytusowy cytrynowy. Dokładnie wymieszać. Wafle tortowe - potrzebujemy 4 sztuki. Wykrajamy je do rozmiaru biszkopta. Najlepiej zrobić do dużym kuchennym nożem. Przełożenie: Brownie najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Na paterze ułożyć
Ciastka - domowe słodkościłyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do formy o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni. Masa kokosowa: 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy(...)się mleko, chwilę gotujemy i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce zimnej masy kokosowej. Masa wiśniowa: 2 galaretki wiśniowe 3 szklanki wody 1 szklanka wiśni drylowanych Galaretki rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy. Jak zaczną tężeć to wsypujemy wiśnie i mieszamy. Dodatkowo: 5 łyżek wiórków kokosowych do posypania ciasta uprażonych na suchej patelni. Przekładamy: ciasto makowe przecinamy
Kuchnia u Bietkibyło jedno z lepszych ciast marchewkowych jakie jedliśmy. Bardzo wilgotne, aromatyczne, świetne do kawy. Ciasto które trzeba upiec chociaż raz, jesienią lub zimą. Już sam jego zapach rozgrzewa i poprawia nastrój :) Przepis pochodzi z brulionu „Czas odnaleziony” Moniki Kantor i Sebastiana Załęckiego. 200 g mąki orkiszowej typ 750 lub pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki(...)Masło roztapiamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem sodą i przyprawami. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy mąkę i masło. Na koniec dodajemy startą marchewkę i bakalie. Mieszamy i przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Smacznego :) Artykuł Ciasto marchewkowe z rodzynkami pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta bloggrubych oczkach tarki, przy czym przed tarciem najlepiej ciasto włożyć na około 15 minut do zamrażalnika. Twaróg dwukrotnie przeciskamy przez praskę do ziemniaków, lub mielimy maszynką. Białka oddzielamy od żółtek. Białka umieszczamy w wysokim naczyniu o pojemności około 1,5 – 2 litrów, a żółtka w kubku. Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy do niego żółtka(...)pomarańczy i cytryny, można dodać obie skórki, jedną z nich lub je pominąć) i rodzynki ( pierw płuczemy je wrzątkiem, przecedzamy przez sito, a następnie przesypujemy mąką i dodajemy do ciasta). Gotową masę serową wylewamy na ciasto i wyrównujemy. Sernik pieczemy w 180 ⁰ C przez około 45 minut. Po tym czasie delikatnie wyjmujemy sernik z piekarnika i na jego wierzch równomiernie
Smakowy RajBiałka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, a żółtka ucieraj mikserem z cukrami. Ryż zmiel na mąkę lub użyj gotowej mąki. Do utartych żółtek dodaj mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie zmiksuj. Kolejno dodaj ubite białka i na najmniejszych obrotach całość zmiksuj. Ciasto przełóż do foremek na muffinki i piecz w nagrzanym
Zdrowie na języku :Ppapierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 18 – 22 minuty w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem z piekarnika, sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić. Składniki na masę serową: 1 kg sera trzykrotnie mielonego ( dałam gotowy ser z wiaderka) 250 g cukru ( w przepisie było(...)utrzeć z margaryną na puszystą masę, nie przerywając ucierać dodać stopniowo po jednym jajku. Gdy składniki dobrze się połączą, dodać ser i śmietankę. Wszystko dokładnie wymieszać i na końcu dodać budynie w proszku. Na upieczony i wystudzony spód piernikowy włożyć równomiernie masę serową, na nią zetrzeć na tarce zmrożone kruche kakaowe ciasto. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec
Na słodko lub wytrawniemakowca czy piernika, ale sam jego zapach i połączenie z orzechami przywołuje na myśl chwile spędzone przy kawie i zapalonej choince <3 Co nie oznacza, że pieczemy to ciasto tylko w grudniu :D. Brownie robi się bardzo szybko i jest naprawdę pyszne :) Jeśli nie jedliście, koniecznie spróbujcie, a rozsmakujecie się w nim :) Składniki:150 g masła(...)kroimy (my dałyśmy włoskie, nerkowca i migdały). Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, natomiast jaja ucieramy z cukrem. Wszystkie powstałe składniki łączymy i dokładnie miksujemy. Przekładamy na blachę (u nas tortownica) i pieczemy ok 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C.Gotowe ciasto możemy posypać kakao czy cynamonem, niektórzy preferują polewę.Smacznego :)Przypominamy o trwającym konkursie TUTAJ! P.S.WeAreCrazy
WeAreCrazynajlepiej, aby była w temperaturze pokojowej, ale niekoniecznie). Dodajemy cukier i jajko, ucieramy na puszystą masę aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy olej, przesianą mąkę, sodę, kakao, kawę zbożową i przyprawę do piernika i mleko. wszystko razem mieszamy i miksujemy na gładką masę (będzie raczej gęsta). Ciasto przelewamy do przygotowanej foremki do babek z kominem (ja użyłam silikonowej, metalową należy
Kolorowy Przepisownik