szklanki mleka 5 żółtek, które zostały z ciasta orzechowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 400 g masła 2 szklanki mleka zagotowujemy, resztę mieszamy mikserem i wlewamy do gotującego się mleka. Ugotowany budyń przelewamy do miseczki i przykrywamy folią aluminiową - studzimy. Masło ucieramy na białych puch i dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu. ŚLIWKI(...)łyżkach wody 1 szklanka cukru pudru 3-4 łyżki kakao Margarynę roztapiamy dodajemy cukier puder, rozpuszczoną żelatynę i kakao. Mieszamy. Polewa nie może się zagotować! Wylewamy lekko ostudzona na ciasto
Moje Słodkie Piekiełkopieczenia. Biszkopt piekę około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzone ciasto przekrawam na dwa równe blaty. 2. Masa: Mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wsypuję kaszę mannę. Cały czas mieszając gotuję przez 4 minuty. Kaszkę odstawiam do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimną kaszkę. Na końcu do masy(...)wlewam likier . Całość ucieram na jednolitą masę. 3. Mus: Miąższ z arbuza kroję na mniejsze kawałki. Usuwam pestki. Owoc przekładam do wysokiego naczynia i miksuję blenderem na jednolity mus. Mus arbuzowy przelewam do garnka i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki i dokładnie mieszam. Odstawiam do przestudzenia. 4. Na jeden blat biszkoptu wykładam połowę masy, wyrównuje. Na masę wykładam gęstniejący mus arbuzowy
Tradycyjna kuchnia KasiMagda To ciasto, chociaż do końca ciastem nie jest, zawsze będzie mi się dobrze kojarzyło, z początkami wspólnego mieszkania z moim mężem, na wynajmowanym mieszkaniu, gdzie piekarnik pozostawiał naprawdę wiele do życzenia. I dopóki nie dorobiliśmy się swojego, nowego, to był jedyny deser który wychodził dobrze z tego piekarnika. A jedliśmy go naprawdę często, zaspokajał głód na słodkie i mocno(...)wkładamy miękkie masło, dodajemy do niego 4 łyżki brązowego cukru i chwilę ucieramy do połączenia. Do tego dodajemy mleko oraz 2 łyżki kakao – wszystko dokładnie mieszamy do jednolitej konsystencji. Do tego dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i mieszamy do połączenia składników i uzyskania gęstego ciasta. Powstałe ciasto dzielimy po połowie i przekładamy do kokilek. Każde ciasto
Smaczna Stronaoddzielnym naczyniu przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną, mieszamy. Następnie mąkę dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką do połączenia składników. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy równomiernie do blaszki i pieczemy w 170 stopniach przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt rzucamy na ścierkę z wysokości ok 40 cm i odstawiamy w blaszce do ostygnięcia(...)wody i odstawiamy aż zacznie tężeć. W tym czasie ucieramy masło na puszystą masę z dodatkiem cukru. Banany rozgniatamy widelcem na tzw papkę. Do masła dodajemy stopniowo na przemian rozgniecione banany oraz tężejącą galaretkę. Masę równo rozsmarowujemy na biszkopcie. Pozostałe galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Na cieście układamy pokrojone w plastry banany. Na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę
kulinarne odsłony patiświecie ciasto cytrynowe. Przygotowanie i wymieszanie wszystkich składników to nie więcej niż 10 minut, do tego ok. godziny pieczenia i pyszne ciacho wjeżdża na stół :) Lekko cytrusowy smak ciasta dodatkowo podkreśliłam cytrynowym lukrem i skórką startą z tegoż owocu. Bardzo smaczne, wprost stworzone do popołudniowej herbaty :) Przepis pochodzi z opakowania margaryny „Kasia”. Składniki: 340 g mąki pszennej 250 g miękkiej(...)tarce, wyciskamy sok i mieszamy ze sobą. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę i pojedynczo dodajemy jajka, cały czas mieszając. Następnie dodajemy połowę mąki oraz proszek do pieczenia i sok z cytryny wraz ze skórką. Gdy składniki się połączą, dosypujemy resztę mąki i również starannie mieszamy. Ciasto przekładamy do podłużnej prostokątnej formy (ok. 30x10 cm lub mniejszej
MyCookBook.plposypać orzechami. Jak przygotować idealne pączki? Wystarczy trzymać się kilu zasad, a tłusty czwartek będzie bardzo słodki :) Moje rady: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto najlepiej wyrabiać rękami. Pamiętaj o drożdżach, muszą być świeże ( bez białego nalotu) Pączki powinny być smażone w temperaturze 170-180 stopni C Do smażenia pączków używam smalcu, ale śmiało(...)ściereczką i odstawiam na 15 minut. Żółtka, jajko oraz cukier puder ucieram na puszystą masę. Masło roztapiam i pozostawiam do ostygnięcia. Mąkę przesiewam do większej miski, dodaję rozczyn mieszam drewnianą łyżką, dodaję masę jajeczną, 1 łyżkę wódki, zimne roztopione masło, jeszcze chwilę mieszam. Ciasto wyrabiam dokładnie rękoma, zawijam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce
KukuleczkiNiedawno przeczytałam, iż najlepszą mąką na pączki jest mąka zawierająca dużo glutenu. Taką mąką jest krupczatka. Dodatkowo ciasto musi zawierać dużo żółtek, a mało cukru. Dzisiejsze pączki są na mące krupczatce, dodatkowo dodajemy do nich twaróg, dzięki temu dłużej zachowują świeżość. Pączki możemy nadziewać dowolnym nadzieniem, możemy je dekorować lukrem lub cukrem pudrem. Dodatek skórki pomarańczowej nadaje im wspaniałego aromatu(...)łyżki mąki, mieszamy i powstały zaczyn odstawiamy na 15 minut. Masło ucieramy z pozostałym cukrem na jasny, puszysty krem. Dodajemy po 1 jajku, następnie po 1 żółtku. Następnie dodajemy stopniowo twaróg. Do masy dodajemy alkohol, wyrośnięty zaczyn, skórkę otartą z pomarańczy, sól oraz mąkę. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Jeśli za bardzo klei się do ręki dodajemy więcej
Smak mojej kuchniwsypujemy cukier, dodajemy masło, miksujemy, a następnie dodajemy serek ii jajka – wszystko razem ucieramy ( nie robimy tego długo i na mocnych obrotach, by nie napowietrzyć masy! . Przelewamy o tortownicy i pieczemy 50 min / 150 C – robimy to w kąpieli wodnej – dzięki czemu ciasto będzie idealnie równe! Chłodzimy, a przed podaniem posypujemy brązowym cukrem i opalamy palnikiem. Smacznego
Ostra na Słodkoprzygotować ciasto o zmniejszonej ilości cukru. Gdy bazą będzie kruchy spód z mąki pełnoziarnistej i mielonych migdałów, z dużą ilością niesamowitego cynamonu i kardamonu, okaże się, że to lekkie ciasto może zaspokoić ochotę na szarlotkę! Na wierzch, w drodze eksperymentu ora uzyskania efektu świeżości i chrupkości, wyłożyłam surowe, tarte jabłka zalane galaretką, ale możecie śmiało tradycyjnie przesmażyć je na patelni(...)pieczenia, cynamon, kardamon, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj. W oddzielnej miseczce ucieraj 3 jajka z 3 łyżkami ksylitolu (lub z 4 łyżkami cukru trzcinowego) przez około 5 minut. Przelej masę jajeczną do miski z sypkimi produktami, dodaj olej kokosowy lub masło. Wyrabiaj dłońmi aż powstanie gładkie ciasto. Gdyby było zbyt rzadkie możesz dodać trochę mąki. Ulep z ciasta kulę, przełóż
Eat me! Fit me!kostkę, przełóż je do miski, a następnie dodaj cukier puder i jajko. Całość ucieraj za pomocą widelca, tak aby składniki się połączyły. Następnie dodaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier puder oraz proszek do pieczenia, kilka kropel olejku waniliowego i śmietanę. Zagniataj gładkie i elastyczne ciasto. Owiń je folią i włóż do lodówki na ok. 30 minut. Potem gotowe podziel
365 dni dookoła kuchniwykorzystać ten czas na usmażenie czegoś słodkiego. Lane chrusty są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy kilka podstawowych składników, które jestem przekonana znajdą się w każdym domu. Przygotowanie ciasta zajęło mi 7 minut, więc nie chcę słyszeć wymówek. Do pochrupania, do kawki, jako mała przekąska chrusty są idealne. Odsyłam Was przy okazji do innych propozycji na Tłusty czwartek- klik(...)łyżką cukru pudru i cukrem waniliowym. Dodać makę, mleko, alkohol i ucierać na jednolitą masę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę i stopniowo dodawać do masy. Delikatnie wymieszać, najlepiej trzepaczką do połączenia się wszystkich skladników. Olej rozgrzać na małej patelni i za pomocą rękawa cukierniczego wyciskać ciasto małym strumieniem. Smażyć na złoty kolor. Wysmażone chrusty przełożyć na ręcznik
Pieguskowa KuchniaUpiekłam już wiele chlebków bananowych jednak ten przepis udał się najbardziej. Ciasto nie jest bardzo wilgotne i o to mi chodziło. Pyszne dodatki fajnie uzupełniają całość. Ciasto nie zawiera dodatku cukru i świetnie nadaje się nawet na śniadanie —>KLIK :) 50 g mąki jaglanej 50 g bezglutenowej mąki owsianej 20 g skrobii z tapioki 30 g mąki kokosowej łyżeczka(...)ozdoby Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jajka ucieramy z masłem i rozgniecionymi bananami. Dodajemy wymieszane i przesiane przez sito mąki z cynamonem i sodą. Gdy masa będzie gładka dodajemy czekoladę i żurawinę. Mieszamy i przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy orzechy lekko wgniatając je w ciasto. Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka
Mienta blogsię, że masa chałwowa i masa truskawkowa przełożone herbatnikami i polane czekoladą to świetne połączenie smaków, nawet w te upalne dni, ponieważ ciasto wyjęte z lodówki było przyjemnie chłodzące Ciasto truskawkowo-chałwowe bez pieczenia Składniki na foremkę 25×25 cm: Dodatkowo : – około 300 g herbatników (miałam zwykłe maślane, ale polecam wam pełnoziarniste lub kakaowe) – 100 g czekolady(...)było żadnych grudek. Gotujemy do momentu zgęstnienia budyniu. Odkładamy budyń do ostudzenia. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy do niego ostudzony budyń. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki i wylewamy na nie masę chałwową. Na masie układamy kolejną warstwę herbatników i wstawiamy ciasto do lodówki. Zabieramy się do szykowania masy truskawkowej. Masa truskawkowa
Relaxtimemaczanie ich w cukrze. Dzisiaj to zadanie przejmuje powoli moja córka :) Ciasteczka są jednocześnie miękkie i kruche, a brzoskwiniowa marmolada sprawia, że mają delikatny lekki smak. Z końcówek ciasta wykrawam czasem kółeczka i piekę je z cukrem bez marmolady. Za taką prostą wersją dzieci też przepadają. Moje ciastka zawsze wychodzą, więc polecam je również tym, którzy nie mają wprawy(...)łyżek cukru Drożdże pokruszyć w niewielkiej misce, wsypać łyżkę cukru i ucierać razem aż drożdże zamienią się w płyn. Do miski wlać śmietanę i dobrze wymieszać z drożdżami. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę, jajko i żółtko. Wszystko razem posiekać siekaczem do ciasta lub nożem, a następnie dodać drożdże ze śmietaną i wyrobić ciasto. Może
Trzeci talerzżółtkach. szklanka = 250 ml Składniki na ciasto (keksówka 24 cm). 9 żółtek 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 ml mleka niepełna szklanka cukru pudru skórka otarta z cytryny Składniki na lukier: pół szklanki cukru pudru łyżka gorącej wody łyżka soku z cytryny Cukier puder najpierw ucieramy przez kilka minut z gorącą wodą(...)następnie dodajemy do niego sok z cytryny i mieszamy. Wykonanie: Żółtka ucieramy mikserem przez dwie minuty. Dolewamy do nich mleko i ubijamy kolejną minutę dokładnie tak samo, jak bitą śmietanę. Masa się znacznie spieni, podniesie do góry i delikatnie zgęstnieje. Następnie wsypujemy cukier i miksujemy pół minuty. Do masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia na trzy razy, czyli
Poezja Smaków - blog kulinarny