ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:510/881)

Czekoladowe ciasto z chili i bananami czyli poWeekendowe Łakocie odc.174 175

się brązowe plamki banany muszę zjeść ja lub przerobić je na cos innego czyli np. dodać je do ciasta! Przepis na ciasto znalazłam na stronie  Wypieki Beaty Czekoladowe ciasto z chili i bananami 175 g miękkiego masła 180 g cukru 200 g mąki 40 g gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 1 spora szczypta(...)pół łyżeczki cukru trzcinowego do posypania Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, chili i kakao. Do masy jajecznej dodaemy po jednym jajku i krótko miksujemy. Dodajemy połowę mąki, miksujemy, dodajemy jogurt, znowu miksujemy i łączymy z resztą mąki. Krótko miksujemy lub mieszamy łyżką. Przekładamy ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wiosenna baba drożdżowa 139

lukier przezroczysty. 300g cukru, woda około 100 -120ml     To jest przykładowa ilość cukru i wody. Część używamy do babki, resztę przechowujemy w słoiku do następnych ciast. Do garnka wsypujemy cukier, wlewamy wodę. Gotujemy na wolnym ogniu do chwili aż zgęstnieje. Sprawdzamy mocząc w nim widelec i dmuchając w powietrze. Jeśli będą się tworzyły w powietrzu nitki(...)zastygnie. Po zastygnięciu odrywamy lukier po kawałku i ucieramy partiami w moździerzu do uzyskania białej jednolitej mokrej masy. W miarę potrzeby odpowiednią ilość rozrabiamy z wodą różaną, sokiem z cytryny, sokiem z pomarańczy, grejpfruta, sokami owocowymi bez dodatku cukru, z czekoladą, itd. Tak przygotowany lukier służy do smarowania różnych ciast takich jak babki, mazurki, ciasta piaskowe, ciasteczka i wiele innych

Leśny Zakątek
kopiec kreta-najlepszy przepis :) 213

sama. Mowa o cieście kopiec kreta. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a smakuje wspaniale. Polecam Wam mój przepis-najlepszy. Ciasto wyjdzie rewelacyjne SKŁADNIKI *przepis na tortownicę 21 cm CIASTO -4 duże jajka -3/4 szkl cukru   (szklanka 250ml) -1 1/2 szkl mąki pszennej tortowej -2 łyżeczki proszku do pieczenia -2 łyżki ciemnego kakao -10 łyżek wody -10 łyżek oleju(...)cytryny Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę (mają zbieleć) Do jajek przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao. Miksujemy. Dodajemy wodę i olej-miksujemy. Wylewamy do tortownicy i pieczemy około 30-40 minut do suchego patyczka  w temp 180 stopni. Studzimy. Gdy ciasto jest zimne ścinamy kopułkę, wycinamy środek zostawiając około

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
kopiec kreta -najlepszy przepis! :) 954

sama. Mowa o cieście kopiec kreta. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a smakuje wspaniale. Polecam Wam mój przepis-najlepszy. Ciasto wyjdzie rewelacyjne SKŁADNIKI *przepis na tortownicę 21 cm CIASTO -4 duże jajka -3/4 szkl cukru   (szklanka 250ml) -1 1/2 szkl mąki pszennej tortowej -2 łyżeczki proszku do pieczenia -2 łyżki ciemnego kakao -10 łyżek wody -10 łyżek oleju(...)cytryny Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę (mają zbieleć) Do jajek przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao. Miksujemy. Dodajemy wodę i olej-miksujemy. Wylewamy do tortownicy i pieczemy około 30-40 minut do suchego patyczka  w temp 180 stopni. Studzimy. Gdy ciasto jest zimne ścinamy kopułkę, wycinamy środek zostawiając około

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Dwukolorowa babka 78

ucieramy z 250 gramami cukru. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy pianę ze szczyptą soli. Żółtka z cukrem waniliowym mieszamy z masą maślaną. Mąkę przesypujemy przez sito i łączymy z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy ją naprzemiennie z mlekiem do masy z żółtkami i masłem. Mieszamy do gładkości. dodajemy piane i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Powstałe ciasto dzielimy

Między kuchnią a pokojem
wielkanocne ciasto cytrynowe 269

proszku do pieczenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodajmy trochę mąki, śmietanę oraz całe masło i miksujemy. Następnie dodajemy pozostałą część mąki, sok z cytryny oraz skórkę z cytryny i miksujemy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki (cm), wyłożonej samo dno papierem

Domowy Smak Jedzenia
Łącki Przekładaniec 1336

szklanki mleka  5 żółtek, które zostały z ciasta orzechowego  3 łyżki mąki ziemniaczanej  3 łyżki mąki pszennej  400 g masła 2 szklanki mleka zagotowujemy, resztę mieszamy mikserem i wlewamy do gotującego się mleka. Ugotowany budyń przelewamy do miseczki i przykrywamy folią aluminiową -  studzimy. Masło ucieramy na białych puch i dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu. ŚLIWKI(...)łyżkach wody 1 szklanka cukru pudru 3-4 łyżki kakao Margarynę roztapiamy dodajemy cukier puder, rozpuszczoną żelatynę i kakao. Mieszamy. Polewa nie może się zagotować! Wylewamy lekko ostudzona na ciasto

Moje Słodkie Piekiełko
Ciasto Arbuzowa Alabama 233

pieczenia. Biszkopt piekę około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzone ciasto przekrawam na dwa równe blaty. 2. Masa: Mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wsypuję kaszę mannę. Cały czas mieszając gotuję przez 4 minuty. Kaszkę odstawiam do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimną kaszkę. Na końcu do masy(...)wlewam likier . Całość ucieram na jednolitą masę. 3. Mus: Miąższ z arbuza kroję na mniejsze kawałki. Usuwam pestki. Owoc przekładam do wysokiego naczynia i miksuję blenderem na jednolity mus. Mus arbuzowy przelewam do garnka i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki i dokładnie mieszam. Odstawiam do przestudzenia. 4. Na jeden blat biszkoptu wykładam połowę masy, wyrównuje. Na masę wykładam gęstniejący mus arbuzowy

Tradycyjna kuchnia Kasi
Wilgotne ciasto czekoladowe w kokilkach 84

Magda To ciasto, chociaż do końca ciastem nie jest, zawsze będzie mi się dobrze kojarzyło, z początkami wspólnego mieszkania z moim mężem, na wynajmowanym mieszkaniu, gdzie piekarnik pozostawiał naprawdę wiele do życzenia. I dopóki nie dorobiliśmy się swojego, nowego, to był jedyny deser który wychodził dobrze z tego piekarnika. A jedliśmy go naprawdę często, zaspokajał głód na słodkie i mocno(...)wkładamy miękkie masło, dodajemy do niego 4 łyżki brązowego cukru i chwilę ucieramy do połączenia. Do tego dodajemy mleko oraz 2 łyżki kakao – wszystko dokładnie mieszamy do jednolitej konsystencji. Do tego dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i mieszamy do połączenia składników i uzyskania gęstego ciasta.   Powstałe ciasto dzielimy po połowie i przekładamy do kokilek. Każde ciasto

Smaczna Strona
Bananowiec na biszkopcie 160

oddzielnym naczyniu przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną, mieszamy. Następnie mąkę dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką do połączenia składników. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy równomiernie do blaszki i pieczemy w 170 stopniach przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt rzucamy na ścierkę z wysokości ok 40 cm i odstawiamy w blaszce do ostygnięcia(...)wody i odstawiamy aż zacznie tężeć. W tym czasie ucieramy masło na puszystą masę z dodatkiem cukru. Banany rozgniatamy widelcem na tzw papkę. Do masła dodajemy stopniowo na przemian rozgniecione banany oraz tężejącą galaretkę. Masę równo rozsmarowujemy na biszkopcie.  Pozostałe galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Na cieście układamy pokrojone w plastry banany. Na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę

kulinarne odsłony pati
Ciasto cytrynowe 122

świecie ciasto cytrynowe. Przygotowanie i wymieszanie wszystkich składników to nie więcej niż 10 minut, do tego ok. godziny pieczenia i pyszne ciacho wjeżdża na stół :) Lekko cytrusowy smak ciasta dodatkowo podkreśliłam cytrynowym lukrem i skórką startą z tegoż owocu. Bardzo smaczne, wprost stworzone do popołudniowej herbaty :) Przepis pochodzi z opakowania margaryny „Kasia”. Składniki: 340 g mąki pszennej 250 g miękkiej(...)tarce, wyciskamy sok i mieszamy ze sobą. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę i pojedynczo dodajemy jajka, cały czas mieszając. Następnie dodajemy połowę mąki oraz proszek do pieczenia i sok z cytryny wraz ze skórką. Gdy składniki się połączą, dosypujemy resztę mąki i również starannie mieszamy. Ciasto przekładamy do podłużnej prostokątnej formy (ok. 30x10 cm lub mniejszej

MyCookBook.pl
PRZEPIS NA PĄCZKI 150

posypać orzechami.  Jak przygotować idealne pączki? Wystarczy trzymać się kilu zasad, a tłusty czwartek będzie bardzo słodki :)  Moje rady:  Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto najlepiej wyrabiać rękami. Pamiętaj o drożdżach, muszą być świeże ( bez białego nalotu) Pączki powinny być smażone w temperaturze 170-180 stopni C  Do smażenia pączków używam  smalcu, ale śmiało(...)ściereczką i odstawiam na 15 minut.  Żółtka, jajko oraz cukier puder ucieram na puszystą masę. Masło roztapiam i pozostawiam do ostygnięcia. Mąkę przesiewam do większej miski, dodaję rozczyn mieszam drewnianą łyżką, dodaję masę jajeczną, 1 łyżkę wódki, zimne roztopione masło, jeszcze chwilę mieszam.  Ciasto wyrabiam dokładnie rękoma, zawijam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce

Kukuleczki
Pączki serowe na drożdżach 123

Niedawno przeczytałam, iż najlepszą mąką na pączki jest mąka zawierająca dużo glutenu. Taką mąką jest krupczatka. Dodatkowo ciasto musi zawierać dużo żółtek, a mało cukru. Dzisiejsze pączki są na mące krupczatce, dodatkowo dodajemy do nich twaróg, dzięki temu dłużej zachowują świeżość. Pączki możemy nadziewać dowolnym nadzieniem, możemy je dekorować lukrem lub cukrem pudrem. Dodatek skórki pomarańczowej nadaje im wspaniałego aromatu(...)łyżki mąki, mieszamy i powstały zaczyn odstawiamy na 15 minut. Masło ucieramy z pozostałym cukrem na jasny, puszysty krem. Dodajemy po 1 jajku, następnie po 1  żółtku. Następnie dodajemy stopniowo twaróg. Do masy dodajemy alkohol,  wyrośnięty zaczyn, skórkę otartą z pomarańczy, sól oraz mąkę. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Jeśli za bardzo klei się do ręki dodajemy więcej

Smak mojej kuchni
SERNIK Z PALONYM MASŁEM – genialny! 222

wsypujemy cukier, dodajemy masło, miksujemy, a następnie dodajemy serek ii jajka – wszystko razem ucieramy ( nie robimy tego długo i na mocnych obrotach, by nie napowietrzyć masy! . Przelewamy o tortownicy i pieczemy 50 min / 150 C – robimy to w kąpieli wodnej – dzięki czemu ciasto będzie idealnie równe! Chłodzimy, a przed podaniem posypujemy brązowym cukrem i opalamy palnikiem. Smacznego

Ostra na Słodko
Szarlotka w wersji odchudzonej z chrupiącymi, surowymi jabłkami 101

przygotować ciasto o zmniejszonej ilości cukru. Gdy bazą będzie kruchy spód z mąki pełnoziarnistej i mielonych migdałów, z dużą ilością niesamowitego cynamonu i kardamonu, okaże się, że to lekkie ciasto może zaspokoić ochotę na szarlotkę! Na wierzch, w drodze eksperymentu ora uzyskania efektu świeżości i chrupkości, wyłożyłam surowe, tarte jabłka zalane galaretką, ale możecie śmiało tradycyjnie przesmażyć je na patelni(...)pieczenia, cynamon, kardamon, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj. W oddzielnej miseczce ucieraj 3 jajka z 3 łyżkami ksylitolu (lub z 4 łyżkami cukru trzcinowego) przez około 5 minut. Przelej masę jajeczną do miski z sypkimi produktami, dodaj olej kokosowy lub masło. Wyrabiaj dłońmi aż powstanie gładkie ciasto. Gdyby było zbyt rzadkie możesz dodać trochę mąki. Ulep z ciasta kulę, przełóż

Eat me! Fit me!