wiem czy upiekę mazurka, ale na pewno na moim stole Wielkanocnym pojawi się to proste i łatwe do zrobienia ciasto czekoladowe. Przygotowanie nie sprawi nikomu żadnego kłopotu :) Składniki : 2 duże jajka 1 niepełna szklanka cukru 1/2 szklanki oleju roślinnego 3/4 szklanki mleka 1/3 szklanki powideł śliwkowych 2 szklanki mąki tortowej 3 łyżki kakao naturalnego 1 łyżeczka proszku(...)wsypać kakao, cały czas ucierać Dodać powidła- ucierać Mąkę zmieszać z sodą i proszkiem do pieczenia- dodawać po łyżce do masy Foremkę o średnicy 23 cm wysmarować tłuszczem, przelać masę i piec w nagrzanym piekarniku (170-180*C) około 50 min. Jeśli podwoimy składniki ewentualnie upieczemy w małej foremce otrzymamy ciasto na tyle wysokie, że spokojnie przekroimy
Proste Potrawyjeszcze te witaminy zawarte w marchewce… Ciasto samo zdrowie:) Składniki: 4 jajka 1,5 szklanki cukru 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki 2 szklanki startej drobno marchewki (okolo 3-4 marchewki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki cynamonu orzechy, rodzynki – wg uznania Przygotowanie: 1. Jajka ucieramy z cukrem na puszysta masę 2. Do masy(...)delikatnie mieszamy łyżką. 5. Masę przekładamy do tortownicy oprószonej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 180 C przez 40-60 min. (czas zależy od wysokości blaszki – im wyższe ciasto tym dłużej). Po 40 min możecie patyczkiem do szaszłyka sprawdzić czy ciasto już jest gotowe. Jeżeli po wbiciu patyczka i wyjęciu go jest czysty to można wyjmować ciasto. Jeżeli coś
Kulinarna Patilogiapączki w wersji pieczonej. Słodkie ciasto i kwaśne wiśnie – to naprawdę wspaniałe połączenie ! Można oczywiście użyć każdego dżemu lub owoców z syropu. Spróbujcie koniecznie ! SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej ½ opakowania budyniu śmietankowego 50 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 żółtka ½ szkl. mleka 50 g cukru 15 g świeżych drożdży. PRZYGOTOWANIE: 1.Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą gładką masę
Marcepanowa kuchniałyżki ciepłej wody Jaja ubijamy z cukrem na puch, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy. Na koniec wlewamy wodę i znów mieszamy. Połowę ciasta przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (23x35 cm) i pieczemy ok. 15 minut w 170 st.C. Jeżeli macie piekarnik z termoobiegiem możecie jednocześnie upiec 2 biszkopty, jeśli(...)gęsta. Studzimy. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, a następnie nie przerywając ucierania dodajemy po łyżce ostudzonej masy. Gotową masę wykładamy na jeden z biszkoptów, zostawiając ok 2 łyżek na wierzch. Przykrywamy drugim biszkoptem, smarujemy resztą masy i posypujemy startą białą czekoladą, lub polewamy polewą czekoladową. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin by stężało
Cynamonowe szczęściecytryn Przygotowanie: Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, startą skórkę i sok z cytryny nadal ucierając. W oddzielnej misie ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Do utartej masy dodajemy ubite białka. Formę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą bądź kaszą manną. Do formy wlewamy ciasto i pieczemy. Czas pieczenia: 30 minut dół, następnie
Niezły Młynekdodając po 1 żółtku ucierając potem dodać mąkę i proszek do pieczenia, a na końcu pianę do pieczenia. Gdy dodajemy mąkę to już mieszamy wszystko łyżką, a potem dzielimy ciasto na 2 części. Do jednej części dajemy kakao i 2 łyżki wody. Pierwsze kładziemy cześć jasną na 2 częsc z kakao i owoce ja dałam maliny i pieczemy 45 minut(...)gęsty, potem studzimy aż będzie zimny. Margarynę lub masło ucieramy i dodajemy zimny budyń powoli ucierając i nie za długo żeby nie zrobiła się masa serowa. Gdy masa gotowa można dać owoce lub nie dawać wcale. Ja dla urozmaicenia dodałam borówki i wymieszałam z masą, masę nałożyłam na upieczone ciasto. Nawet gdy masa wam się zrobi taka serowa
Moje Wyrobyzmiksować a potem zagnieść i już mamy poczęstunek do gorącej herbaty w domowym zaciszu, uwielbiam je! Rozsypują się w ustach. Idealna również na święta dla tych którzy nie lubią ciast z kremami. I jeszcze jedna uwaga do tych ciasteczek ma być masło, nie margaryna! Składniki: Na dużą blachę ciastek 25 dag mąki pszennej 20 dag masła 82% 50 g mąki(...)mieć temperaturę pokojową. Miękkie masło włożyć do miski, ucierać mikserem do uzyskania jasnego puchu, w trakcie wsypywać po trochu cukru pudru, dodać żółtka, szczyptę soli i zmiksować. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, suchym makiem oraz proszkiem do pieczenia, dodać do maślanej masy, zagnieść ręcznie lub mieszadłem do ciasta kruchego- ciasto będzie się troszkę lepić ale takie ma być
Wanilia i Kardamonsuchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. W garnku nastawiamy 300 ml mleka, w pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy, mąkę oraz żółtka. Na gotujące się mleko powoli wlewamy rozpuszczony proszek i energicznie mieszamy, aby w budyniu nie powstały grudki. Gotowy budyń przykrywamy folią i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy po łyżce budyniu
kulinarne odsłony patispód biszkopta i wstawiamy ciasto do lodówki. 1,5 szklanki mleka stawiamy na palnik, w pozostałym mleku rozpuszczamy budyń, gdy mleko zacznie wrzeć to dodajemy cukier kryształ i delikatnie wlewamy rozpuszczony proszek budyniowy i intensywnie mieszamy. Gotujemy na małym ogniu przez 3 min. Gorący budyń przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy
kulinarne odsłony paticiasto zaliczamy do klasyki angielskiej. Znajdziecie je na wyspach, w każdej szanowanej cukierni. Smaczne cytrynowe. Ciasto babkowe, ale soczyste, z chrupiącą skórką. Zaskoczy Was smakiem. Polecam. Przepis na małą foremkę keksową. 200 g mąki pszennej uniwersalnej 170 g miękkiego masła 170 g drobnego cukru 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mleka skórka otarta(...)proszkiem do pieczenia i połączyć z masą maślaną. Nie ucierać- zamieszać do połączenia. Przelać do wysmarowanej i wysypanej mąką keksówki, i piec w temperaturze 160-170 stopni około 50 minut. Do suchego patyczka. Po upieczeniu od razu wyjąć z formy i ponakłuwać patyczkiem. Nasączyć dokładnie ciasto ponczem i na koniec posmarować całość
Piekarz-Kucharz-Garkotłukpomocą końcówki do ucierania ucieramy około 5-6 minut. Miksując dodajemy porcjami startą masę marcepanową. Jajka zmiksować w osobnym naczyniu i powoli wlewać do masy maślano - marcepanowej. Następnie wsypywać porcjami przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i miksować na wolnych obrotach do momentu połączenia się składników. Na końcu wsypać zmiksowane krótko w blenderze płatki migdałów. Ciasto przelać do silikonowej formy
Ala piecze i gotujewsypywać do masy jajecznej i ucierać nadal, dodawać po jednej łyżce oleju - ucierać Masę przelać do foremki (25 x 32 ) wyłożonej papierem do pieczenia, piec przez około 35- 40 min. w temp. 180 stopni C ( tak piecze mój piekarnik, lepiej sprawdzić patyczkiem :) Po lekkim przestudzeniu wyjąć ciasto z foremki i oderwać ostrożnie papier. Przekroić na 2 części. Takie ciasto
Proste PotrawyKeks marchewkowy to jedno z moich ulubionych ciast, jest bardzo smaczny i wilgotny. Zawsze piekę go na święta Wielkanocne z dużą ilością bakalii. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 4 jajka 2 szklanki utartej marchwi 1 szklanka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki śmietany 200 gram mieszanki keksowej Helio Dodatkowo(...)tarta do wysmarowania formy Sposób przygotowania: Jajka wbijamy do miski, ucieramy z cukrem do białości. Ucierając dodajemy stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą, wlewamy olej i miksujemy. Dodajemy stopniowo utartą marchewkę, śmietanę, cynamon i bakalie, całość delikatnie miksujemy. Keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, przelewamy ciasto do formy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około
Bajeczna Kuchniaulubiony typ letniego ciasta u nas w domu. Na początku lata pojawia się w wersji truskawkowej, potem malinowej, a aktualnie króluje wersja ze śliwkami. Nie dość, że łatwe, to jego przygotowanie zajmuje nie więcej niż 10 minut, nie licząc pieczenia. Idealne na weekendowe popołudnia. To powstało w ramach współpracy z Kasią i stroną mojeciasto.pl , gdzie(...)wymiarach 25 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Kasię ucierać w robocie dodając po łyżce cukru (zwykłego i waniliowego). Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do utartej masy i wymieszać. Powstanie dość gęste ciasto. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać. Umyte śliwki wypestkować
Sto kolorów kuchnimasła 2 łyżki kakao Ciasto: mąkę wymieszać z cukrem, sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia. Dodać zimną margarynę pokrojoną w kostkę i posiekać z mąką. Dodać miód, jajka zagnieść ciasto. Podzielić na równe części włożyć do woreczków i schładzać pół godziny w lodówce. Rozwałkować każdą porcję między dwoma papierami do pieczenia na wielkość tortownicy 28 cm. Upiec każdy placek osobno(...)zgęstnieje. Pozostawiamy do ostudzenia. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę. Następnie, po jednej łyżce dodajemy ostudzoną kaszę mannę i miksujemy na gładki krem. Przekładamy ostudzone placki. Polewa: Wodę zagotowujemy z cukrem. Zmniejszamy ogień i dodajemy masło oraz kakao. Cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania - Lekko ostudzoną polewę rozprowadzamy na cieście
NaKońcuJęzyka