ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:496/881)

Babka marmurkowa na białkach 64

wielkanocnym zostaje nam sporo białek po domowych wypiekach. Na naszym blogu prezentujemy kolejny przepis na ciasto na białkach , tym razem jest to dwukolorowa babka czekoladowo-waniliowa. Jest ona prosta do wykonania, szybka i oszczędna, a smakiem i konsystencją nie różni się od tradycyjnych babek ucieranych. Udostępnij Babka marmurkowa na białkach – składniki 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka białek(...)najlepiej zrobić to w 3-4 turach, starając się jak najmniej mieszać, aby nie zniszczyć napowietrzenia piany. Formę na babkę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. 3 / 4 przygotowanego ciasta wylać do formy, resztę połączyć z kakao i wylać na białe ciasto. W cieście zanurzać widelec lub nóż i delikatnie poruszać wzdłuż formy, aby powstały wzory. Babkę na białkach wstawić

niecodziennikpary
Pyszne ciasto jogurtowe ze śliwkami 268

pory pamiętam smak tego ciasta :) pamiętam... bo szybciutko zniknął ;) ma tak niesamowicie pyszny smak i aromat , że każdy jego kęs to przyjemność i do tego rozpływa się w ustach . Użyłam przyprawy do piernika firmy Skworcu i muszę przyznać , że przyprawy tak pięknie pachną , że moja szafka , gdzie je przetrzymuje przy każdym jej otwarciu , zachęca do częstego ich korzystania :) Przepis znalazłam(...)śliwek 100 g dowolnego dżemu  50 g płatków migdałowych Sposób przygotowania: Miękkie masło ucieramy na puszystą masę razem z cukrem. Stopniowo dodajemy po jednym jajku. Mąkę przesiewamy , wsypujemy zmielone orzechy i proszek do pieczenia. Masę jajeczną łączymy ze składnikami suchymi i dodajemy jogurt. Przygotowane ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.  Śliwki myjemy , kroimy na pół

Słodkości i nie tylko
Babka Wielkanocna 157

dojrzałych bananów i polewy zrobionej z krówek okazało się rewelacyjne. Babka dzięki bananom nie była sucha. Była mokra i wilgotna. Krówkowa polewa nadała jej oprócz tego bardzo ciekawego smaku. Ciasto jest przepyszne! Łatwa w wykonaniu obowiązkowa pozycja na wielkanocny stół. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 banany 20 dag cukru (użyłam brązowego) 4 jajka(...)widelcem. Mieszamy z sokiem wyciśniętym z cytryny i śmietaną.10 dag cukru ucieramy z masłem. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Masę bananową dodajemy po łyżce do masy maślanej (cały czas miksując). Łączymy z mąką i proszkiem do pieczenia. Formę natłuszczamy, obsypujemy tartą bułką. Wykładamy do niej ciasto. Pieczemy przez 45 minut w 200 stopniach C. Składniki polewy powoli podgrzewaj mieszając

Pobite gary Barbary
Ciasto "Leśne smaki" 130

przesiane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wylać na blaszkę o wym. 25x36cm. Piec ok. 30 min w temp. 160-170st. Ostudzić.     Krem: 250g masła lub margaryny,  100 g jagód,  200 g truskawek, 3/4 szklanki cukru.     Masło utrzeć na puch, dodać cukier, ucierać około 15 minut, aż masa będzie biała(...)jagód, 200 g malin, 2 truskawkowe galaretki.     Galaretki rozpuścić w 3 szkl. wrzątku, przestudzić. Odstawić do lekkiego stężenia. Owoce umyć, osuszyć, rozłożyć na wierzchu ciasta, zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki, by galaretka całkowicie zastygła

Z miłości do słodkości
Serduszka imbirowe Gingerhearts 62

rozpuszczonej w kąpieli wodnej Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml Masło, cukier i jajko ucieram w misce na gładką masę. Dodaję sól, cukier waniliowy i imbir i mieszam. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszam w osobnej misce i dodaję do masy. Zagniatam ciasto, formuję kulkę i wstawiam na około 2 godziny do lodówki. Ciasto rozwałkowuję na grubość

Słodki sentyment
Serduszka imbirowe Gingerhearts 83

rozpuszczonej w kąpieli wodnej Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml Masło, cukier i jajko ucieram w misce na gładką masę. Dodaję sól, cukier waniliowy i imbir i mieszam. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszam w osobnej misce i dodaję do masy. Zagniatam ciasto, formuję kulkę i wstawiam na około 2 godziny do lodówki. Ciasto rozwałkowuję na grubość

Słodki sentyment
Pączki 119

choć jednego :) Wykonanie pączków w domowym zaciszu wcale nie jest takie trudne jak mogłoby się wydawać. Najbardziej chyba odstrasza czas, jaki należy poświęcić na ich zrobienie: jak to przy cieście drożdżowym – wyrabianie, wyrastanie, potem dochodzi jeszcze smażenie, nadziewanie oraz na koniec (już sama przyjemność) lukrowanie :) Jednak uważam, że raz do roku można się poświęcić i zakasać rękawy, aby przygotować(...)przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut (lub trochę dłużej). Żółtka ucieramy wraz z cukrami do otrzymania puszystej, niemalże białej masy (kilka minut na wysokich obrotach miksera). Do masy żółtkowej dodajemy przesianą mąkę oraz wlewamy wyrośnięte drożdże. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Jeżeli w trakcie wyrabiania okaże się, że jest ono w dalszym ciągu zbyt kleiste i luźne

MyCookBook.pl
Mini pączki serowe. Prawie FIT! 88

łyżki erytrolu/cukru + 1 litr oleju do smażenia 1 ziemniak (wyszorowany i pokrojony na frytki) Przygotowanie : Żółtka ucieramy z ksylitolem/erytrolem, octem/spirytusem oraz sokiem z cytryny. Do miski przekładamy zmielony ser biały i jogurt. Mąkę przesiewamy z sodą i proszkiem do pieczenia. Mieszamy ciasto ręką. Ciasto jest dosyć klejące, podsypujemy je mąką. Olej wlewamy do niskiego garnka i go rozgrzewamy. Sprawdzamy ziemniakiem

Czarnawisienka
Domowe pączki 125

mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki. Odstawiamy na ok. 20 minut. W misce ucieramy żółtka, jajko i cukier. W dużej misce mieszamy pozostały cukier z mąką, dodajemy rozczyn z drożdży, spirytus, rostopione masło i masę jajeczną. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy wyrobione ciasto na ok. 30 min. Ciasto ponownie wyrabiamy, rozwałkowujemy na grubość

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kruche ciasteczka migdałowe 75

jajko 50g mielonych migdałów 180g mąki pszennej 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia dżem malinowy Przygotowanie: W misce ucieramy dokładnie masło z cukrem, do uzyskania jasnej masy maślanej, dodajemy jajko, miksujemy jeszcze chwilę. Do masy dodajemy mąkę, mielone migdały i proszek dopieczenia, wyrabiamy ciasto nadal mikserem, lub ręką, do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto owijamy w folię spożywczą, wkładamy do lodówki

NiePieprz.pl
Babeczki drożdżowe z nadzieniem 124

łyżeczkami cukru. Dodajemy połowę mąki i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce (miskę przykrywamy ściereczką). Żółtka ucieramy z ksylitolem/erytrolem/cukrem na białą, puszystą masę. Dodajemy masę z żółtek, rozpuszczone i lekko ostudzone masło oraz resztę mąki do rozczynu z drożdży. Zagniatamy dokładnie ciasto. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki lub ciepłego mleka. Ciasto ma być bardzo elastyczne. Odkładamy w ciepłe miejsce

Czarnawisienka
TARTALETKI Z CHRZANOWYM TWAROŻKIEM I ŚLEDZIEM – idealna przystawka na Święta! 116

siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtko, odrobinę wody i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wypiekamy ok. 20 minut w 180C. Studzimy. CAŁOŚĆ : Twarożek ucieramy z tartym chrzanem – jego ilość zależy od naszych upodobań smakowych. Uważajmy, by nie przesadzić! Doprawiamy solą

Ostra na Słodko
Orkiszowe oponki mojej babci 182

łyżki ksylitolu/erytrolu + 1 litr oleju do smażenia 1 ziemniak(wyszorowany i pokrojony na frytki) Przygotowanie : Żółtka ucieramy z ksylitolem/erytrolem, octem/spirytusem oraz sokiem z cytryny. Do miski przekładamy zmielony ser biały i jogurt.  Mąkę przesiewamy z sodą i proszkiem do pieczenia.  Mieszamy ciasto ręką. Ciasto jest dosyć klejące, podsypujemy je mąką.  Olej wlewamy do niskiego garnka

Czarnawisienka
Seromakowiec 152

żółtko i masło. Zagniatamy ciasto i wykładamy nim spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy blaszkę z ciastem do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i podpiekamy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni, Sernik:masło ucieramy z cukrem na puch. Następnie dodajemy po jednym jajku oraz po łyżce sera cały czas miksując

słodkie i nie tylko historie kulinarne