ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:499/881)

Karpatka 150

Propozycja niedzielnego ciasta. Pyszna! Polecam :) Karpatka Inspiracja Składniki: na ciasto parzone (2 blaty): ·          1 szklanka wody ·          125 g masła ·          1 szklanka mąki pszennej ·          5 jajek (rozmiar(...)się masła, doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę, zmniejszyć moc palnika i chwilę ucierać do powstania gęstej, szklistej, bezgrudkowej masy odchodzącej od brzegów garnka. Zdjąć z palnika, wystudzić. Po przestudzeniu wbijać jajka, jedno po drugim, miksując dokładnie po każdym dodaniu. W rezultacie powinno powstać gładkie, klejące, bezgrudkowe ciasto. Gotową masę podzielić na 2 części. Blachę o wymiarach

Smaki Natalii
Pyszny daktylowiec (ciasto). Aromatyczne ciasto na każdą okazję. 147

łyżeczki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 125 ml śmietanki uht 18% 6 daktyli marki Deluxe - dostępnej w Lidl 3 czubate łyżki skórki pomarańczowej cukier puder do oprószenia ciasta * Uwaga! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotowanie Odpowiednio wcześniej przed pieczeniem wyciągamy margarynę, aby zmiękła. A następnie resztę składników. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Daktyle przecinamy(...)miękkiej margaryny, dosypujemy cukier i 2 pełne łyżeczki mieszanki przypraw Deluxe, zaczynamy ucierać składniki mikserem na małych obrotach. Kolejno dodajemy całe jajka i szczyptę soli, ciągle miksując. Następnie wsypujemy powoli mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy dokładnie. Na koniec wlewamy śmietankę, miksując do uzyskania jednolitego, gęstego ciasta. Do tak przygotowanej, gęstej masy dodajemy obtoczone w mące daktyle i skórkę pomarańczową

Słodkie okruszki
Świąteczny daktylowiec. Delikatne ciasto o wspaniałym aromacie do kawy lub herbaty. 138

łyżeczki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 125 ml śmietanki uht 18% 6 daktyli marki Deluxe - dostępnej w Lidl 3 czubate łyżki skórki pomarańczowej cukier puder do oprószenia ciasta * Uwaga! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotowanie: Odpowiednio wcześniej przed pieczeniem wyciągamy margarynę, aby zmiękła. A następnie resztę składników. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Daktyle przecinamy(...)miękkiej margaryny, dosypujemy cukier i 2 pełne łyżeczki mieszanki przypraw Deluxe, zaczynamy ucierać składniki mikserem na małych obrotach. Kolejno dodajemy całe jajka i szczyptę soli, ciągle miksując. Następnie wsypujemy powoli mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy dokładnie. Na koniec wlewamy śmietankę, miksując do uzyskania jednolitego, gęstego ciasta. Do tak przygotowanej, gęstej masy dodajemy obtoczone w mące daktyle i skórkę pomarańczową

Słodkie okruszki
Ciasto na zimno z kremem malinowym 112

był rozmoczony, wykładamy dno tortownicy. Masło ucieramy z serkiem mascarpone, dodajemy przesiany przez sito cukier puder i schłodzone maliny. Wykładamy całość na wierzch. Następnie kroimy nektarynki w paski, z brzegu układamy naokoło jeżyny, następnie nektarynki a w sam środek maliny i jeżyny. Przygotowujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu, gdy zacznie tężeć zalewamy ciasto

Delusional Trine
Ciastka serowe z jabłkami 121

działu filozofii na dzisiaj;) Przejdźmy zatem do smaczniejszej części posta;) Przepis na te ciasteczka pochodzi z czasopisma "Tina/Smacznego!" nr 9/2006. W oryginale jest to przepis na "Bułeczki z ciasta serowego" jednak ja z zamiast bułeczek zrobiłam rożki:) (takie małe wizualne oszustwo sprawiające, że jest ich więcej;)) Jest to absolutny "MUST BAKE" obojętnie w jakim sezonie owocowym:) U mnie dzisiaj wersja(...)drobną kostkę. Posypujemy cukrem, cynamonem i skrapiamy cytryną. Mieszamy i odstawiamy na bok. Twaróg ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, olejem oraz mlekiem starając się, aby masa miała jak najmniej grudek. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i wszytsko mieszamy. Wyłączamy mikser i wyrabiamy ciasto ręcznie. Rozwałkowujemy na grubość 5-6 mm i wykrawamy szklanką kółka. Na każde kółko kładziemy

My simple kitchen
CIASTO Z BORÓWKAMI NA JOGURCIE 125

Prostota i klasyka w jednym no i ten smak!!!Ciasto to szybko się robi i nie wymaga jakiś wyszukanych składników.Najlepiej smakuje na drugi dzień. POLECAM!!! SKŁADNIKI  400 g mąki pszennej 170 g miękkiego masła (lub Kasi) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 sparzonej cytryny 220 g cukru 1 cukier waniliowy 4 całe jajka(...)cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy na wolnych obrotach. Następnie dodajemy na przemian mąkę i jogurt oraz skórkę cytrynową. Kiedy masa będzie gładka przekładamy ją na blaszkę wcześniej posmarowaną masłem i obsypaną odrobiną mąki.   Na wierzchu układamy owoce, delikatnie wciskając je w ciasto. Na owocach  rozkładamy kruszonkę. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Mała w garnku miesza
CIASTO Z RABARBAREM NA KEFIRZE 119

Polecam Wam kolejny przepis na pyszne ciasto, które jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Do ciasta można dodać dowolne owoce sezonowe oraz rabarbar. Ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne i nie dość, że szybko się robi to i szybko znika.Jako dodatku użyłam kefiru-wyszło przepyszne :)  SKŁADNIKI   3 jajka 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki pszennej(...)temperaturze pokojowej. Do miski wbijamy jajka. Dodajemy cukier i ucieramy do białości. Następnie dodajemy kefir oraz olej. Miksujemy do połączenia składników. Następnie cały czas miksujemy i porcjami dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ponownie miksujemy do połączenia składników. Blaszkę 35x25 wykładamy papierem do pieczenia.Do blaszki wlewamy ciasto.  Na cieście układamy pokrojony rabarbar oraz truskawki. Na wierzchu posypujemy cukrem

Mała w garnku miesza
Bezglutenowy keks Świąteczny 140

Pyszny, bezglutenowy keks z dużą ilością bakalii to pomysł na smaczne, świąteczne ciasto, którego przygotowanie zajmie nam dosłownie kilka minut. W moim rodzinnym domu keks nigdy nie był popularnym wypiekiem. Nie mniej jednak uważam, że jest bardzo smaczny i od dziś na stałe zagości w moim menu, nie tylko od święta. Składniki (składniki na małą keksówkę): Ważne! Wszystkie składniki powinny(...)suszonych, skórki pomarańczowej, kandyzowanej papai i ananasa) 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masło ucieram z cukrem na puszystą masę, następnie dodaję po jednym jajku i nadal wszystko miksuję. Dodaję przesianą mąkę z sodą oczyszczoną i bakalie. Całość dokładnie i niezbyt długo mieszam jedynie do połączenia składników. Gotowe ciasto wykładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym

Mango Papaja
ciasto bananowe 153

rozgniatamy przy pomocy widelca na puree i mieszamy z maślanką. W osobnym naczyniu ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i miksujemy. Następnie dodajemy wymieszane banany z maślanką i miksujemy na małych obrotach. Następnie stopniowo dodajemy suche składniki i mieszamy np. przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i oprószonej mąką keksówki. Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Knedlik, czyli czeski knedel. 268

kopiowałam podobny obiad w domu, ale dopiero dzisiaj odważyłam się przygotować bułę samodzielnie. Jakie było moje zdziwienie, że jej przygotowanie jest tak proste! Trochę czasochłonne (jak to bywa z ciastem drożdżowym), ale efekt jest rewelacyjny! I tak moje Knedliki podałam z kurczakiem po czesku (w sosie chrzanowym), który był tak znakomity, że zniknął zbyt szybko i nie doczekał się sesji(...)sporej miski. Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy 50 ml ciepłego mleka i ucieramy. Tak przygotowany rozczyn dodajemy do mąki i odstawiamy na około 10 minut, aż drożdże podwoją objętość.      Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, sól, olej, kajzerkę i tyle mleka, aby otrzymać gładkie, elastyczne ciasto, nieco gęstsze niż do tradycyjnej drożdżówki. Po około 10 minutach wyrabiania ciasto

Rozpustne gotowanie
Szybkie ciasto idealne do przełozenia kremem wg Siostry Ewy. 10 minut i ląduje w piecu. 132

sobą po kolei tzn. jajka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy olej i jogurt i mieszamy na wolnych obrotach z mąką i proszkiem do pieczenia. A powstałą masę wylewamy do wyłożonych papierem wąskich blaszek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 45 minut (ale najlepiej patyczkiem kontrolować stan wypieczenia) I to całe przygotowanie. Ciasto jak na pierwszy raz wyszło świetne. Trochę

Kuchnia po mojemu
Baba wielkanocna. 181

łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Żółtka ucieramy na puszystą masę z miękkim masłem/margaryną i cukrem. Dodajemy  skórkę pomarańczową. Do masy dodajemy ubite na sztywno białka, delikatnie mieszamy. Na koniec musimy wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę na babkę smarujemy margaryną i obsypujemy mąką lub bułką tartą. przekładamy ciasto do formy i pieczemy ok 50 minut

Malinowe Pocałunki
Drozdzowe paluchy z twarogiem lub makiem czyli Niedzielne Sniadanie doc.57 142

choć równie pyszne ciut bardziej kłopotliwe. Skręcanie świderków z płynną masą w środku nie należy do najprzyjemniejszych ale naprawdę warto wykazać odrobinę cierpliwości! Drożdżowe paluchy z twarogiem lub makiem ciasto: 300 g mąki pszennej 150 ml mleka, ciepłego 22 g świeżych drożdży 35 g cukru 40 g roztopionego masła 2 żółtka kilka kropli ekstraktu waniliowego szczypta soli nadzienie(...)odpowiednią konsystencję) ew. gotowa lub własnoręcznie przygotowana masa makowa Drożdże ucieramy z cukrem i mieszamy z mlekiem. Do miski przesiewamy mąkę, robimy wgłębienie i wlewamy do niego mleko z drożdżami. Lekko zasypujemy mąką z brzegów. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Do miski dodajemy roztopione masło, żółtka i sól. Ciasto wyrabiamy aż będzie ładnie odchodziło od miski. Nakrywamy ściereczką

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto ananasowe z kremem budyniowym i kokosem 529

łyżka. Blaszkę(23x33 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 °C. do suchego patyczka. Krem: Ananasy odsączamy z soku i kroimy w małą kostkę. Gotujemy 3 budynie na mleku (z 750 ml odlewamy ¾ szklanki i rozrabiamy proszek budyniowy). Budyń studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Do utartej masy dodajemy(...)łyżce budyń i ucieramy mikserem. Pod koniec dodajemy rum. Beza kokosowa: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy kokos i bardzo delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy przygotowaną masę. Pieczemy około 20 – 30 minut w temperaturze 175 -180 °C. Z letniej bezy delikatnie ściągamy papier. Składanie: Ostudzony biszkopt równo przycinamy, wyrównujemy ewentualne niedoskonałości ( ja ścinam brązowy

Mia Cucina Sofieta
Ciasto czekoladowe z serkiem mascarpone i sosem owocowym. 672

łyżki śmietanki 18% na polewę.  Wykonanie:Ucieramy mikserem masło z miodem, dodajemy cukier, miksujemy, następnie jogurt i miksujemy dalej na gładką masę. Przesiewamy mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i powoli dodajemy do masy, na przemian z jajkami.Nas koniec dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy łyżką.Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 21x21 cm lub małej tortownicy. Pieczemy

Z butelką mleczka w tle