Prostota i klasyka w jednym no i ten smak!!!Ciasto to szybko się robi i nie wymaga jakiś wyszukanych składników.Najlepiej smakuje na drugi dzień. POLECAM!!! SKŁADNIKI 400 g mąki pszennej 170 g miękkiego masła (lub Kasi) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 sparzonej cytryny 220 g cukru 1 cukier waniliowy 4 całe jajka(...)cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy na wolnych obrotach. Następnie dodajemy na przemian mąkę i jogurt oraz skórkę cytrynową. Kiedy masa będzie gładka przekładamy ją na blaszkę wcześniej posmarowaną masłem i obsypaną odrobiną mąki. Na wierzchu układamy owoce, delikatnie wciskając je w ciasto. Na owocach rozkładamy kruszonkę. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Mała w garnku mieszaPolecam Wam kolejny przepis na pyszne ciasto, które jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Do ciasta można dodać dowolne owoce sezonowe oraz rabarbar. Ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne i nie dość, że szybko się robi to i szybko znika.Jako dodatku użyłam kefiru-wyszło przepyszne :) SKŁADNIKI 3 jajka 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki pszennej(...)temperaturze pokojowej. Do miski wbijamy jajka. Dodajemy cukier i ucieramy do białości. Następnie dodajemy kefir oraz olej. Miksujemy do połączenia składników. Następnie cały czas miksujemy i porcjami dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ponownie miksujemy do połączenia składników. Blaszkę 35x25 wykładamy papierem do pieczenia.Do blaszki wlewamy ciasto. Na cieście układamy pokrojony rabarbar oraz truskawki. Na wierzchu posypujemy cukrem
Mała w garnku mieszaPyszny, bezglutenowy keks z dużą ilością bakalii to pomysł na smaczne, świąteczne ciasto, którego przygotowanie zajmie nam dosłownie kilka minut. W moim rodzinnym domu keks nigdy nie był popularnym wypiekiem. Nie mniej jednak uważam, że jest bardzo smaczny i od dziś na stałe zagości w moim menu, nie tylko od święta. Składniki (składniki na małą keksówkę): Ważne! Wszystkie składniki powinny(...)suszonych, skórki pomarańczowej, kandyzowanej papai i ananasa) 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masło ucieram z cukrem na puszystą masę, następnie dodaję po jednym jajku i nadal wszystko miksuję. Dodaję przesianą mąkę z sodą oczyszczoną i bakalie. Całość dokładnie i niezbyt długo mieszam jedynie do połączenia składników. Gotowe ciasto wykładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym
Mango Papajarozgniatamy przy pomocy widelca na puree i mieszamy z maślanką. W osobnym naczyniu ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i miksujemy. Następnie dodajemy wymieszane banany z maślanką i miksujemy na małych obrotach. Następnie stopniowo dodajemy suche składniki i mieszamy np. przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i oprószonej mąką keksówki. Pieczemy
Domowy Smak Jedzeniakopiowałam podobny obiad w domu, ale dopiero dzisiaj odważyłam się przygotować bułę samodzielnie. Jakie było moje zdziwienie, że jej przygotowanie jest tak proste! Trochę czasochłonne (jak to bywa z ciastem drożdżowym), ale efekt jest rewelacyjny! I tak moje Knedliki podałam z kurczakiem po czesku (w sosie chrzanowym), który był tak znakomity, że zniknął zbyt szybko i nie doczekał się sesji(...)sporej miski. Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy 50 ml ciepłego mleka i ucieramy. Tak przygotowany rozczyn dodajemy do mąki i odstawiamy na około 10 minut, aż drożdże podwoją objętość. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, sól, olej, kajzerkę i tyle mleka, aby otrzymać gładkie, elastyczne ciasto, nieco gęstsze niż do tradycyjnej drożdżówki. Po około 10 minutach wyrabiania ciasto
Rozpustne gotowaniesobą po kolei tzn. jajka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy olej i jogurt i mieszamy na wolnych obrotach z mąką i proszkiem do pieczenia. A powstałą masę wylewamy do wyłożonych papierem wąskich blaszek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 45 minut (ale najlepiej patyczkiem kontrolować stan wypieczenia) I to całe przygotowanie. Ciasto jak na pierwszy raz wyszło świetne. Trochę
Kuchnia po mojemułyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Żółtka ucieramy na puszystą masę z miękkim masłem/margaryną i cukrem. Dodajemy skórkę pomarańczową. Do masy dodajemy ubite na sztywno białka, delikatnie mieszamy. Na koniec musimy wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę na babkę smarujemy margaryną i obsypujemy mąką lub bułką tartą. przekładamy ciasto do formy i pieczemy ok 50 minut
Malinowe Pocałunkichoć równie pyszne ciut bardziej kłopotliwe. Skręcanie świderków z płynną masą w środku nie należy do najprzyjemniejszych ale naprawdę warto wykazać odrobinę cierpliwości! Drożdżowe paluchy z twarogiem lub makiem ciasto: 300 g mąki pszennej 150 ml mleka, ciepłego 22 g świeżych drożdży 35 g cukru 40 g roztopionego masła 2 żółtka kilka kropli ekstraktu waniliowego szczypta soli nadzienie(...)odpowiednią konsystencję) ew. gotowa lub własnoręcznie przygotowana masa makowa Drożdże ucieramy z cukrem i mieszamy z mlekiem. Do miski przesiewamy mąkę, robimy wgłębienie i wlewamy do niego mleko z drożdżami. Lekko zasypujemy mąką z brzegów. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Do miski dodajemy roztopione masło, żółtka i sól. Ciasto wyrabiamy aż będzie ładnie odchodziło od miski. Nakrywamy ściereczką
Dzieje kuchennej Wiewióryłyżka. Blaszkę(23x33 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 °C. do suchego patyczka. Krem: Ananasy odsączamy z soku i kroimy w małą kostkę. Gotujemy 3 budynie na mleku (z 750 ml odlewamy ¾ szklanki i rozrabiamy proszek budyniowy). Budyń studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Do utartej masy dodajemy(...)łyżce budyń i ucieramy mikserem. Pod koniec dodajemy rum. Beza kokosowa: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy kokos i bardzo delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy przygotowaną masę. Pieczemy około 20 – 30 minut w temperaturze 175 -180 °C. Z letniej bezy delikatnie ściągamy papier. Składanie: Ostudzony biszkopt równo przycinamy, wyrównujemy ewentualne niedoskonałości ( ja ścinam brązowy
Mia Cucina Sofietałyżki śmietanki 18% na polewę. Wykonanie:Ucieramy mikserem masło z miodem, dodajemy cukier, miksujemy, następnie jogurt i miksujemy dalej na gładką masę. Przesiewamy mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i powoli dodajemy do masy, na przemian z jajkami.Nas koniec dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy łyżką.Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 21x21 cm lub małej tortownicy. Pieczemy
Z butelką mleczka w tlenajlepszy przepis na ciasto jaki do tej pory jadłam. Z wielką radością dzielimy się z Wami tym sernikiem. Składniki: - 1 kg twarogu (użyłam z wiaderka) - 10 sztuk jajek - 1 duża pełna szklanka cukru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia (użyłam bezglutenowego) - 2 budynie waniliowe - 1 kostka masła 250g Sposób przygotowania: Miękkie masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy żółtka. Dalej(...)jajecznej dodajemy twaróg. Ucieramy przez kolejne 5-7 min. Następnie wsypujemy budynie, proszek do pieczenia. W oddzielnym naczyniu białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do naszej masy delikatnie mieszając łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 60 min w tem. 180 st. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i nie wyjmujemy ciasta. Pozostaje
Pan i Pani Smith w kuchnikakao. Ciasto przekładam do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp 180'C na 45 min.Wyjmuję, rzucam o podłogę z wysokości ok 50 cm ( robiłam tak po raz pierwszy w życiu:D). Studzę, kroję na trzy części i nasączam mocną kawą z dodatkiem cukru. Masa- Żółtka ucieram z cukrem(...)wystygło. Masło ucieram na puszystą masę i dodaję zimną czekoladę. Na nasączony pierwszy krążek smaruję połowę frużeliny, na to połowę masy, przykrywam drugim nasączonym krążkiem ponownie frużelina i reszta masy, przykrywam trzecim nasączonym krążkiem i wstawiam do lodówki. Kremówkę ubijam na sztywno dodając porcjami cukier i kakao. Ubitą smaruję wierzch ciasta i posypuję startą czekoladą
Ciasteczkowy Potwórperfekcyjną. W końcu wszystkie przepisy przekazywane przez nasze babcie są najlepsze! W tym przepisie nie trzeba długo prażyć jabłek na marmoladę, wystarczy pokroić je w kawałki, wysypać na kruche ciasto, zapiec i gotowe – taka szarlotka „na szybko”. Można upiec ją w głębszej tortownicy i włożyć więcej owoców, lub w formie na tartę, gdzie tych owoców będzie nieco mniej(...)odstawiamy na bok. Na stolnicę wysypujemy mąkę i cukier puder. Dodajemy zimne masło i szybko ucieramy (staramy się zrobić to sprawnie, aby nie ogrzewać zbyt długo masła dłońmi). Kiedy mamy już wszystko razem roztarte, to dodajemy żółtka i znowu szybko zagniatamy już jednolite gładkie ciasto. Formujemy kulkę, zawijamy je w folię i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto
Analiza Smakupamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciastka z KAMYKAMI Składniki na około 18 sztuk: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 220g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody szczypta soli 120g miękkiego masła 100g cukru 1 jajko(...)drugiej miski przełożyć miękkie masło, dodać cukier i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Dodać jajko, ekstrakt waniliowy i wymieszać mikserem do połączenia składników. Jeśli masa troszkę się zwarzy, nie należy się przejmować. 3. Następnie do maślanej masy dodać przygotowaną mąkę i wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy. Do ciasta dodać 3/4 arachidowych kamyków i wymieszać rękoma. Ciasto można
Mała Cukierenkamasy i dobrze ją utrzeć. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Ucierać dalej na gładką masę. Wsypać bakalie: 10 dag rodzynek,10 dag orzechów i 5 dag skórki pomarań czowej. Wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywną pianę (dodać szczyptę soli, wtedy lepiej się ubija). Delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto równomiernie rozłożyć w keksówce dobrze wysmarowaną tłuszczem i bułką tartą . Piec
Aromatyczne Podróże