Święta bez piernika to nie święta. Przepisów na pierniki nie brakuje. W internecie można znaleźć takie, na które ciasto przed pieczeniem trzeba nastawić kilka tygodni wcześniej po takie, które muszą poczekać kilka dni lub tygodni zanim zmiękną i będzie można rozkoszować się ich smakiem. Ja dziś upiekłam piernik, który pojawi się u mnie również na świątecznym stole. Jest pyszny, aromatyczny(...)przyprawę piernikową, kakao, stawiamy na niewielkim ogniu i podgrzewamy do rozpuszczenia. Studzimy. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia a następnie wystudzoną masę maślano – miodową. Na końcu dodajemy dżem oraz posiekane orzechy. Całość delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą keksówki. Wstawiamy do nagrzanego do 180º
Fascynacje Anipieczenia i nakłuwamy widelcem, mniejszą chowamy do lodówki. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 20minut, a następnie studzimy. Masa serowa: Użyłam dobrej jakości sera wiaderkowego, ale jeśli macie dylemat, który będzie odpowiedni, to najlepiej kupić zwykły twarogowy i min. dwukrotnie zmielić. Ser, połowę cukru oraz cukier wanilinowy ucieramy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy śmietanę, proszek budyniowy(...)soli, a gdy ubiją się całkowicie, powoli dodajemy cukier. Pianę przekładamy do masy serowej i delikatnie, kulistymi ruchami łyżki łączymy ze sobą. Przelewamy na podpieczony spód i posypujemy resztą ciasta startego na grubych oczkach tarki. Wstawiamy do nagrzanego do 170⁰C piekarnika i pieczemy 1 godzinę. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika, ale ciasta nie wyciągamy! Pozostawiamy je w środku
Kuchnia w czekoladzieBabeczki piaskowe ze śliwkami Ciasta ze śliwkami to kwintesencja jesieni Dziś zapraszam na maślane, piaskowe babeczki z soczystymi węgierkami. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Coś pysznego…! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 120g miękkiego masła 4 łyżki oleju 3/4 szklanki drobnego cukru 4 jajka 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego(...)puder do posypania babeczek *** Masło ucieramy mikserem razem z olejem, następnie stopniowo dodajemy połowę cukru i całość miksujemy na puch *** *** Dodajemy po jednym żółtku i dalej miksujemy, aż masa będzie jednolita i puszysta. Dodajemy jogurt, miksujemy. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy, mieszamy – ciasto zrobi się bardzo gęste *** *** Białka ubijamy na sztywno
Blog z Apetytempiwo, kiełbasy i golonkę, my nie mogliśmy się oprzeć ciastom z jabłkami. Jabłek teraz dostatek i szkoda by było ich nie wykorzystać. Nasz propozycją na dzisiaj jest bardzo proste ciasto czekoladowe z jabłkami. Przygotowuje się je szybko, a na pewno wszystkim zasmakuje. Przepis Składniki: 600 g jabłek (najlepiej kwaśnych) 200 g masła 200 g cukru 6 jajek 6 łyżek kakao(...)ćwiartki, w przypadku dużych jabłek kroimy na osiem części. Ucieramy masło z cukrem, na gładką masę. Dodajemy pojedynczo jajka ciągle miksując. Mieszamy mąkę, kakao, sól i proszek do pieczenia i dodajemy do masła z jajkami. Na koniec dodajemy śmietanę i całość mieszamy, aż do otrzymania jednolitej masy. Ciasto wylewamy na blaszkę. Ta porcja wystarczyła nam na dwie małe blaszki
KasiaiKrzysiu.plpodanego przepisu wychodzi nam cała duża blacha wspaniałego ciasta. 1 kg sera twarogowego (dałam wiaderkowy) 6 jajek 150 g masła 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kaszy manny 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 3/4 szklanki cukru 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej Ser ucierać z cukrem dodając stopniowo po jednym jajku. Masło roztopić i wystudzone wlać(...)pieczenia i wlać masę serową (jest rzadka). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20 minut, a następnie temperaturę zmniejszyć do 150 piec około 40 minut. Jak ciasto będzie rumiane wyłączyć piekarnik lekko uchylić piekarnik i pozostawić tam ciasto do wystudzenia. Lukier 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki ciepłej wody Wszystko razem wymieszać Polać ciasto po upieczeniu
O kuchni z uczuciemMiękkie masło ucieramy z cukrem przez kilka minut na puszystą masę. Dodajemy kolejno po jednym jajku, za każdym razem miksując przez około 2 minuty. Następnie dodajemy jogurt, oraz mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy, ale tylko do czasu połączenia się składników *** *** Dno tortownicy o średnicy 22 centymetry wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto na blaszkę *** *** Na wierzchu rozkładamy
Blog z Apetytemsodę, sól). Masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy jajka oraz wanilię. Ucieramy do połączenia się składników. Mikser przestawiamy na jak najniższe obroty i do masy maślano-jajecznej dodajemy na przemian suche składniki oraz śmietanę. Czekoladę siekamy na mniejsze kawałeczki. Do ciasta dodajemy borówki oraz czekoladę. Blaszkę na babeczki wykładamy papilotkami, napełniamy je ciastem do 4/5 wysokości
Mania Gotowaniaczas na przygotowywanie rzeczy wyjątkowych! Takich, których nie robimy na co dzień i na które nie zawsze możemy sobie pozwolić. Taka jest właśnie kostka alpejska – jedno z najsmaczniejszych ciast. Owszem, jest kaloryczna i słodka, lecz wyjątkowo pyszna. Delikatność bitej śmietany, słodycz kajmaku i bezy, kwaśność dżemu oraz delikatność biszkoptu – całość niesamowicie ze sobą współgra. Nic dziwnego, że każdy prosi(...)kawą Inką wymieszaną z łyżką soku z cytryny. Rozsmarowujemy na wierzchu kwaśny dżem. Miękkie masło ucieramy na puch. Nadal miksując dodajemy po łyżce kajmaku. Na końcu, po wymiksowaniu, dodajemy łyżki zaparzonej Inki, która złagodzi słodycz kajmaku. Odkładamy beziki do dekoracji każdego z kawałków ciasta. Resztę bezików kruszymy na duże kawałki i dodajemy do masy. Mieszamy szpatułką lub łyżką
Poezja smakuChociaż nie przepadam za tradycyjną owsianką, zawsze mam w domu spory zapas płatków owsianych. Można z nich wyczarować wiele pysznych rzeczy-od placków i omletów, przez ciasta i ciasteczka, do panierek i tym podobnych. Na blogu na pewno ukaże się przynajmniej kilka "owsianych" przepisów. Dziś zapraszam na pyszne chrupiące ciasteczka. W sam raz do pochrupania w szkole/pracy lub po prostu(...)następnie prażymy na gorącej patelni uważając, by ich nie przypalić. Masło ucieramy z cukrem przy pomocy miksera. Dodajemy jajko i mąkę z proszkiem do pieczenia cały czas miksując. Na koniec dodajemy płatki owsiane i prażone migdały i całość mieszamy do powstania lepkiej masy. Z naszego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Zawsze głodna!żółtka 6 łyżek wody 4 łyżeczki sody Na robienie pierników najlepiej przeznaczyć ok. trzech dni. Pierwszego i drugiego idzie dość szybko, ale na pieczenie warto przeznaczyć cały dzień. Przygotowanie ciasta na pierniki Pierwszego dnia przygotowuję bazę do pierniczków. Uwielbiam tę część, choć zawsze kończę z poparzonymi palcami i językiem. Nie wiem czemu, ale zawsze włożę palec albo łyżkę w karmel(...)cukier się nie zbrylił. Drugiego dnia przygotowaną dzień wcześniej masę przekładam do makutry. Ucieram, aż masa będzie gładka, bez grudek. Ewentualne grudki, których nie uda nam się rozetrzeć można zjeść. Utartą masę łączę z mąką, żółtkami, wodą i sodą, pomagając sobie pałką. Gdy otrzymam nierówne ciasto przekładam je na stolnicę i ugniatam, aż będzie gładkie i twarde. Frajda pieczenia świątecznych
Figa S-makiemżółtka 6 łyżek wody 4 łyżeczki sody Na robienie pierników najlepiej przeznaczyć ok. trzech dni. Pierwszego i drugiego idzie dość szybko, ale na pieczenie warto przeznaczyć cały dzień. Przygotowanie ciasta na pierniki Pierwszego dnia przygotowuję bazę do pierniczków. Uwielbiam tę część, choć zawsze kończę z poparzonymi palcami i językiem. Nie wiem czemu, ale zawsze włożę palec albo łyżkę w karmel(...)cukier się nie zbrylił. Drugiego dnia przygotowaną dzień wcześniej masę przekładam do makutry. Ucieram, aż masa będzie gładka, bez grudek. Ewentualne grudki, których nie uda nam się rozetrzeć można zjeść. Utartą masę łączę z mąką, żółtkami, wodą i sodą, pomagając sobie pałką. Gdy otrzymam nierówne ciasto przekładam je na stolnicę i ugniatam, aż będzie gładkie i twarde. Frajda pieczenia świątecznych
Figa S-makiemoraz sól i drożdże umieszczamy w misie Tefal Companion z założonym wcześniej nożem do wyrabiania. Uruchamiamy program Pastry P2, a po wyrobieniu wyciągamy nóż i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gotowe ciasto dzielimy na 12 części, każdą wałkujemy na owalny placek o grubości ok ½cm. Smarujemy cienką warstwą miękkiego masła, na jednym końcu układamy po jednej truskawce lub po połówce dużej. Rolujemy(...)minuty. Sposób przygotowania tradycyjny: Mleko delikatnie podgrzewamy i mieszamy z drożdżami. Jajka ucieramy z cukrem. Wszystkie składniki płynne (z masłem) łączymy z mąką i drobno pokruszonymi płatkami. Dodajemy sól. Miksujemy na średnich obrotach z końcówką haka lub wyrabiamy ręcznie aż do uzyskania spójnego, odrywającego się od dłoni ciasta. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Gotowe ciasto dzielimy
Kuchnia w czekoladzieBłyskawiczne ciasto z owocami nie wymaga wiele nakładu pracy, ponadto przygotowujemy je ze składników, które zazwyczaj zawsze mamy w domu. Owoce, które wykorzystałam do przygotowania to maliny i jeżyny. Można je przygotować równie dobrze z brzoskwiniami, truskawkami, jagodami, jabłkami czy śliwkami. Składniki: 200 g masła 4 jajka 3/4 szklanki cukru (160 g) szklanka mąki pszennej (200 g) 2 opakowania budyniu(...)miski, dodajemy proszek budyniowy i proszek do pieczenia. Mieszamy. Masło ucieramy z cukrem na jasną masę. Następnie dodajemy jajka, cały czas ucierając. Na koniec dodajemy suche składniki i całość dokładnie miksujemy. Blachę (moja ma wym. 24×27 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Na cieście układamy owoce, lekko je dociskając. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego
e-PrzepisyKulinarneWłaściwie powinnam napisać orzechowe ciasto śliwkowe z twarożkiem. Dużo dobrych smaków zebranych w jednym wypieku. Przepis na udany początek jesieni Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 400 g śliwek (mogą być mrożone lub z kompotu) 1 1/2 szklanki Mąki Szymanowskiej uniwersalnej 480 ( tutaj znajdziesz również inne ciekawe produkty Polskich Młynów, które nie są dostępne w marketach ) 120 g masła(...)łyżek mleka Masło ucieram z cukrem na puszystą masę. Dodaję stopniowo jajka i cały czas ucieram. Do masy dodaję mielone orzechy, skórkę i sok z cytryny. Mąkę mieszam z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia i dodaję razem z mlekiem do masy. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam do niej ciasto i wyrównuję powierzchnię. Śliwki kroję
Słodki sentymentłyżki kakao 1/2 szklanki mleka +dżem do przełożenia ciasta lub wiśnie ze słoika, 1 tabliczka czekolady na polewę Murzynek – jak to zrobić? Margarynę rozpuszczamy na małym ogniu z mlekiem i kakao, odstawiamy do przestudzenia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Jajka rozdzielamy na żółtka i białka. Żółtka ucieramy z połową ilości cukru. Kiedy rozpuszczona margaryna z kakao nie jest(...)drucianą trzepaczką lub silikonową szpatułką. Całość przekładamy na blaszkę lub do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli decydujemy się na wersję z wiśniami ze słoika to układamy je na cieście, ja dziś piekłam murzynka przełożonego dżemem – robi się to dopiero po upieczeniu. Pieczemy około 40 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Jeśli przekładamy ciasto dżemem musimy zaczekać
Ciastkozercyposypania (opcjonalnie) Przepis: Porzeczki płuczemy i porządnie odsączamy. Masło ucieramy razem z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku, każde dokładnie miksując. Mąkę razem z proszkiem przesiewamy przez sitko i stopniowo dodajemy do masy. Całość wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie przekładamy porzeczki na ciasto. W osobnej miseczce należy wymieszać składniki na kruszonkę
Emcia Pichci