ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:500/881)

Babeczki waniliowe z borówkami i białą czekoladą 144

sodę, sól). Masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy jajka oraz wanilię. Ucieramy do połączenia się składników.   Mikser przestawiamy na jak najniższe obroty i do masy maślano-jajecznej dodajemy na przemian suche składniki oraz śmietanę. Czekoladę siekamy na mniejsze kawałeczki. Do ciasta dodajemy borówki oraz czekoladę. Blaszkę na babeczki wykładamy papilotkami, napełniamy je ciastem do 4/5 wysokości

Mania Gotowania
Kostka alpejska 590

czas na przygotowywanie rzeczy wyjątkowych! Takich, których nie robimy na co dzień i na które nie zawsze możemy sobie pozwolić. Taka jest właśnie kostka alpejska – jedno z najsmaczniejszych ciast. Owszem, jest kaloryczna i słodka, lecz wyjątkowo pyszna. Delikatność bitej śmietany, słodycz kajmaku i bezy, kwaśność dżemu oraz delikatność biszkoptu – całość niesamowicie ze sobą współgra. Nic dziwnego, że każdy prosi(...)kawą Inką wymieszaną z łyżką soku z cytryny. Rozsmarowujemy na wierzchu kwaśny dżem. Miękkie masło ucieramy na puch. Nadal miksując dodajemy po łyżce kajmaku. Na końcu, po wymiksowaniu, dodajemy łyżki zaparzonej Inki, która złagodzi słodycz kajmaku. Odkładamy beziki do dekoracji każdego z kawałków ciasta. Resztę bezików kruszymy na duże kawałki i dodajemy do masy. Mieszamy szpatułką lub łyżką

Poezja smaku
Ciasteczka owsiane z prażonymi migdałami 161

Chociaż nie przepadam za tradycyjną owsianką, zawsze mam w domu spory zapas płatków owsianych. Można z nich wyczarować wiele pysznych rzeczy-od placków i omletów, przez ciasta i ciasteczka, do panierek i tym podobnych. Na blogu na pewno ukaże się przynajmniej kilka "owsianych" przepisów. Dziś zapraszam na pyszne chrupiące ciasteczka. W sam raz do pochrupania w szkole/pracy lub po prostu(...)następnie  prażymy na gorącej patelni uważając, by ich nie przypalić. Masło ucieramy z cukrem przy pomocy miksera. Dodajemy jajko i mąkę z proszkiem do pieczenia cały czas miksując. Na koniec dodajemy płatki owsiane i prażone migdały i całość mieszamy do powstania lepkiej masy. Z naszego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Zawsze głodna!
Świąteczne pierniki 111

żółtka 6 łyżek wody 4 łyżeczki sody Na robienie pierników najlepiej przeznaczyć ok. trzech dni. Pierwszego i drugiego idzie dość szybko, ale na pieczenie warto przeznaczyć cały dzień. Przygotowanie ciasta na pierniki Pierwszego dnia przygotowuję bazę do pierniczków. Uwielbiam tę część, choć zawsze kończę z poparzonymi palcami i językiem. Nie wiem czemu, ale zawsze włożę palec albo łyżkę w karmel(...)cukier się nie zbrylił. Drugiego dnia przygotowaną dzień wcześniej masę przekładam do makutry. Ucieram, aż masa będzie gładka, bez grudek. Ewentualne grudki, których nie uda nam się rozetrzeć można zjeść. Utartą masę łączę z mąką, żółtkami, wodą i sodą, pomagając sobie pałką. Gdy otrzymam nierówne ciasto przekładam je na stolnicę i ugniatam, aż będzie gładkie i twarde. Frajda pieczenia świątecznych

Figa S-makiem
Świąteczne pierniki 148

żółtka 6 łyżek wody 4 łyżeczki sody Na robienie pierników najlepiej przeznaczyć ok. trzech dni. Pierwszego i drugiego idzie dość szybko, ale na pieczenie warto przeznaczyć cały dzień. Przygotowanie ciasta na pierniki Pierwszego dnia przygotowuję bazę do pierniczków. Uwielbiam tę część, choć zawsze kończę z poparzonymi palcami i językiem. Nie wiem czemu, ale zawsze włożę palec albo łyżkę w karmel(...)cukier się nie zbrylił. Drugiego dnia przygotowaną dzień wcześniej masę przekładam do makutry. Ucieram, aż masa będzie gładka, bez grudek. Ewentualne grudki, których nie uda nam się rozetrzeć można zjeść. Utartą masę łączę z mąką, żółtkami, wodą i sodą, pomagając sobie pałką. Gdy otrzymam nierówne ciasto przekładam je na stolnicę i ugniatam, aż będzie gładkie i twarde. Frajda pieczenia świątecznych

Figa S-makiem
Maślane piegusy z truskawką 149

oraz sól i drożdże umieszczamy w misie Tefal Companion z założonym wcześniej nożem do wyrabiania. Uruchamiamy program Pastry P2, a po wyrobieniu wyciągamy nóż i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gotowe ciasto dzielimy na 12 części, każdą wałkujemy na owalny placek o grubości ok ½cm. Smarujemy cienką warstwą miękkiego masła, na jednym końcu układamy po jednej truskawce lub po połówce dużej. Rolujemy(...)minuty. Sposób przygotowania tradycyjny: Mleko delikatnie podgrzewamy i mieszamy z drożdżami. Jajka ucieramy z cukrem. Wszystkie składniki płynne (z masłem) łączymy z mąką i drobno pokruszonymi płatkami. Dodajemy sól. Miksujemy na średnich obrotach z końcówką haka lub wyrabiamy ręcznie aż do uzyskania spójnego, odrywającego się od dłoni ciasta. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Gotowe ciasto dzielimy

Kuchnia w czekoladzie
Błyskawiczne ciasto z owocami 129

Błyskawiczne ciasto z owocami nie wymaga wiele nakładu pracy, ponadto przygotowujemy je ze składników, które zazwyczaj zawsze mamy w domu. Owoce, które wykorzystałam do przygotowania to maliny i jeżyny. Można je przygotować równie dobrze z brzoskwiniami, truskawkami, jagodami, jabłkami czy śliwkami. Składniki: 200 g masła 4 jajka 3/4 szklanki cukru (160 g) szklanka mąki pszennej (200 g) 2 opakowania budyniu(...)miski, dodajemy proszek budyniowy i proszek do pieczenia. Mieszamy. Masło ucieramy z cukrem na jasną masę. Następnie dodajemy jajka, cały czas ucierając. Na koniec dodajemy suche składniki i całość dokładnie miksujemy. Blachę (moja ma wym. 24×27 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Na cieście układamy owoce, lekko je dociskając. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego

e-PrzepisyKulinarne
Ciasto śliwkowe z twarożkiem 61

Właściwie powinnam napisać orzechowe ciasto śliwkowe z twarożkiem. Dużo dobrych smaków zebranych w jednym wypieku. Przepis na udany początek jesieni Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 400 g śliwek (mogą być mrożone lub z kompotu) 1 1/2 szklanki Mąki Szymanowskiej uniwersalnej 480 ( tutaj znajdziesz również inne ciekawe produkty Polskich Młynów, które nie są dostępne w marketach ) 120 g masła(...)łyżek mleka Masło ucieram z cukrem na puszystą masę. Dodaję stopniowo jajka i cały czas ucieram. Do masy dodaję mielone orzechy, skórkę i sok z cytryny. Mąkę mieszam z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia i dodaję razem z mlekiem do masy. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam do niej ciasto i wyrównuję powierzchnię. Śliwki kroję

Słodki sentyment
Murzynek 188

łyżki kakao 1/2 szklanki mleka +dżem do przełożenia ciasta lub wiśnie ze słoika, 1 tabliczka czekolady na polewę Murzynek – jak to zrobić? Margarynę rozpuszczamy na małym ogniu z mlekiem i kakao, odstawiamy do przestudzenia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Jajka rozdzielamy na żółtka i białka. Żółtka ucieramy z połową ilości cukru. Kiedy rozpuszczona margaryna z kakao nie jest(...)drucianą trzepaczką lub silikonową szpatułką. Całość przekładamy na blaszkę lub do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli decydujemy się na wersję z wiśniami ze słoika to układamy je na cieście, ja dziś piekłam murzynka przełożonego dżemem – robi się to dopiero po upieczeniu. Pieczemy około 40 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Jeśli przekładamy ciasto dżemem musimy zaczekać

Ciastkozercy
Ciasto z porzeczkami i kruszonką migdałową 152

posypania (opcjonalnie) Przepis: Porzeczki płuczemy i porządnie odsączamy. Masło ucieramy razem z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku, każde dokładnie miksując. Mąkę razem z proszkiem przesiewamy przez sitko i stopniowo dodajemy do masy. Całość wykładamy na blachę  wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie przekładamy porzeczki na ciasto.  W osobnej miseczce należy wymieszać składniki na kruszonkę

Emcia Pichci
makowe roladki w masie serowej 185

Mąkę przekładamy na stolnicę, dodajemy cukier, sodę, proszek do pieczenia oraz masło i siekamy nożem. Następnie robimy dołek i dodajemy żółtka, jajko oraz śmietanę. Wszystko siekamy a następnie zagniatamy ciasto. Dzielimy je na pięć równych części. Z dwóch pieczemy blaty a z pozostałych trzech roladki makowe. Blaty piekłam w blaszce (ok. 21x32cm) wyłożonej samo dno papierem do pieczenia(...)wody a następnie mielimy. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Żółtka ucieramy z cukrem oraz masłem. Dodajemy do maku z pozostałymi składnikami i mieszamy. Na końcu dodajemy ubite białka i delikatne łączymy je z makiem. Masę dzielimy na trzy równe części. Każdą rozsmarowujemy na rozwałkowanych ciastach i zwijamy w rolady. Układamy w blaszce (ok. 21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia

Domowy Smak Jedzenia
Sarni grzbiet 425

wiśniami i orzechami nerkowca , czekoladowe ciasto z wiśniami i kremem śmietankowym , czekoladowe ciasto nocnych łez , rolada czekoladowa , muffinki czekoladowe z wiśniami , muffinki czekoladowo-bananowe , mus czekoladowy , Stefania - czekoladowe ciasto z kaszy manny ,  torcik czekoladowy z czarną porzeczką Sarni grzbiet - przepis: Składniki: (na formę ćwibakówkę o długości 30 cm) 100 g margaryny 120 g cukru 4 jajka 100 g gorzkiej(...)kąpieli wodnej* (lub mikrofali), przestudzić. Przestudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę dodać do ucieranej masy, miksować. Dodać również zmielone orzechy oraz bułkę tartą. Na koniec dodać sztywną pianę z białek i wmieszać ją delikatnie do masy za pomocą sylikonowej szpatułki.  Piekarnik rozgrzać do 200 'C. Formę na ciasto tzw. ćwibakówkę (długa półokrągła forma z karbowanym dnem) dobrze natłuścić. Masę przelać

Moje Qulinaria
Tradycyjne pączki. Przepis krok po kroku. 120

wyrośnięcia. Resztę mąki przesiewamy do miski.     Żółtka ucieramy z resztą cukru. Śmietankę lekko podgrzewamy (nie gotujemy!). Łączymy mąkę, rozczyn, śmietankę, cukier waniliowy, roztopione i schłodzone masło, spirytus i sól. Możemy dodać drobno startą skórkę z cytryny.     Ciasto długo i cierpliwie wyrabiamy. Jest gotowe, gdy staje się lśniące

kuron.com.pl
Egzotyczne ciasto z ananasem i jagodami 224

Pogoda wariuje, barometr wariuje, piekarnik czasem daje w kość. Ale nic to - trzeba zakasać rękawy i zrobić coś - dziś padło na egzotyczne ciasto z ananasem i jagodami. Składniki: 150 g miękkiego masła 2/3 szklanki drobnego cukru 3 duże jaja 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 szklanka wiórków kokosowych 3/4 szklanki maślanki 1/4  średniej(...)niego sok - zlewamy do miseczki i odstawiamy. Masło ucieramy na puszystą, białą masę. Cały czas miksując dodajemy po 1 jajku, a następnie suche składniki: szczyptę soli, proszek do pieczenia, mąkę pszenną i wiórki kokosowe. Wolno wlewamy sok z limonki (i dodajemy startą skórkę), sok z ananasa i maślankę. Ciasto wylewamy do formy. Posypujemy drobno pokrojonym ananasem oraz jagodami. Wstawiamy

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Drożdżowy placek z owocami 246

owocami Moja babcia zawsze była dla mnie niedoścignionym wzorem i kulinarnym autorytetem. Drożdżowy placek z owocami i kruszonką to jedno z jej ciast, które mogłabym jeść codziennie. Uwielbiam to ciasto jeszcze z jednego powodu: można je robić zawsze, niezależnie od pory roku, ponieważ tak samo dobrze smakuje ze świeżymi owocami jak i z owocami ze słoika - wiśniami czy truskawkami. Składniki(...)Margarynę topimy i odstawiamy do przestudzenia, jajka i cukier ucieramy w misce i dodajemy do przestudzonej margaryny, wszystko wymieszać. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżeczką cukru. Po wyrośnięciu mieszamy razem z resztą składników, wyrabiamy drewnianą łyżką wtłaczając jak najwięcej powietrza. przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Gotowe ciasto przekładamy na blaszkę i rozgniatamy palcami na całej powierzchni (żeby

Ciastkozercy

Proponowane wyszukiwania