lekko spłaszczyć, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30 minut. 5. Ciasto cieniutko rozwałkować w blaszce o wymiarach 23 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec w piekarniku przez 10 minut. 6. Masło utrzeć mikserem na puszystą kremową masę. Dodawać porcjami ser i dalej ucierać. 7. W oddzielnej misce utrzeć żółtka z cukrem do białości. Dodać do masy(...)podpieczony spód masę serową, wyrównać powierzchnię. 12. Sernik piec w temperaturze 170ºC około 1 godziny. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie włożyć na noc do lodówki. 13. Wierzch ciasta dowolnie ozdobić. Ja wykorzystałam błyszczącą polewę czekoladową. 14. Sernik można przechowywać w lodówce do 7 dni. Najlepiej kroi się schłodzony, cienkim, ostrym nożem. Smacznego
W mojej kuchniNastępnie partiami dodawać cukier i po 1 żółtku. 3. Obie mąki oraz kakao przesiać z proszkiem do pieczenia, partiami dodawać do masy jajecznej i miksować na najmniejszych obrotach. 4. Ciasto przełożyć do wcześniej przygotowanej tortownicy. Piec w 180 st.C przez 35-40 minut. Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika. Po 10 minutach odwrócić do góry nogami i pozostawić(...)utrzeć na puch, dodawać po łyżce wystudzone mleko z cukrem i ucierać. Jeżeli masa będzie wyglądała jak zwarzona, to nie należy się tym przejmować. Na koniec dodać mleko w proszku i zmiksować wszystko na gładko. 8. Każdy blat przed smarowaniem kremem nasączyć zimnym naparem z herbaty. Przekładamy ciasto: biszkopt - masa - biszkopt - masa - biszkopt - na boki zostawić trochę masy. 9. Udekorować
Kuchnia domowa Aniłączymy całość za pomocą szpatułki. Przelewamy ciasto do blaszki o takich samych wymiarach, jak piekliśmy ciasto kawowe. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15-20 minut (do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów formy). Pół szklanki mleka odlewamy, dodajemy do niej po jednej łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej oraz oba cukry wanilinowe. Mieszamy dokładnie by nie było grudek. Resztę(...)się roztopi (ja w tym momencie zwykle używam drewnianej pałki do ucierania, takiej z okrągłą końcówką). Połowę gorącej masy budyniowej wlewamy na blat kawowy, wyrównujemy. Przykrywamy jasnym biszkoptem. Wylewamy resztę masy, równo rozprowadzamy, po czym dajemy na górę drugi kawowy biszkopt. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Wierzch ciasta dekorujemy polewą z roztopionej czekolady. Posypujemy podprażonymi płatkami migdałowymi
Smaki Na TalerzuCiasto czekoladowe z czerwonym winem Przepis na ciasto dla dorosłych tzw. bolo de vinho. Ciasto czekoladowe z czerwonym winem ma intensywny smak z delikatną owocową nutą. Duża ilość kakao sprawia, że ciasto z czerwonym winem jest bardzo miękkie i czekoladowe, a cynamon, chociaż nie jest niewyczuwalny, dodatkowo wzmacnia smak czekolady. Przepis na ciasto czekoladowe na winie tzw. bolo(...)większości marketów. Ciasto na czerwonym winie najlepiej smakuje następnego dnia po upieczeniu i doskonale znosi transport. Jest więc idealnym ciastem na każdą imprezę. Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe dla dorosłych z dużą ilością czerwonego wina. Ten sprawdzony i prosty przepis na ciasto czekoladowe na winie nie sprawi Ci kłopotu, ale jest to raczej ciasto dla dorosłych. Wino
Cztery Fajeryostudzamy. Rabarbar kroimy w niewielkie kawałki. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo tłuszcz i mąkę, a także proszek do pieczenia, aromat. Miksujemy. Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia a na wierzch wykładamy pokrojony rabarbar. Pieczemy w piekarniku ustawionym na 180* przez 35-40 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto na pewno jest upieczone. Po ostygnięciu oprószyć cukrem
Zdrowie na języku :Pkuchni i zaglądać jak ma się ciasto w piekarniku :) Składniki: 50 g szpinaku 250 g obranego rabarbaru (czyli ok 320 g całego) 270 g mąki pszennej 7 łyżek cukru brązowego 130 g masła 2 jajka 1/2 łyżeczki spiruliny (opcjonalnie) 230 g jogurtu greckiego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka i spiruline. Szpinak gotujemy
Czarnawisienkazmielonego twarogu 4 jajka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej pól olejku migdałowego ¾ szklanki cukru pudru ½ margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy margarynę. Do powyższego dodajemy twaróg i pozostałe składniki. Ubijamy pianę i delikatnie łączymy z resztą składników. Wierzch: ½ kostki masła 2 szklanki mąki krupczatki 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia ¾ szklanki cukru 4 łyżki kakao Składniki ugniatamy i chowamy na około 2 h do lodówki. Do wyłożonej papierem do pieczenia formy wlewamy serową masę. Na wierzch tarkujemy ciasto z lodówki. Pieczemy w temperaturze około 200 C przez 1 h. Ps. Ja niestety nie mogłam czekać dwóch godzin, dlatego ciasto nie jest potarkowane
Humanistka w kuchniprzyprawami. Całość wieńczy bita śmietana posypana cynamonem i uprażonymi orzechami, bardzo aromatycznie. Ciasto ciekawie się prezentuje i łączy w sobie smaki typowo jesienne. Lubię taki zestawienia, polecam… (przepis autorki) Ciasto z kremem dyniowym Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka – osobno żółtka i białka 120g cukru 120g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Do nasączenia(...)stanie się gęsta i lśniąca. 4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Dodać aromat, wymieszać. 5. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić
Mała Cukierenkanadmiaru wody i mielimy dwukrotnie. Masło ucieramy na puch, a następnie stopniowo dodajemy miód, cukier waniliowy, żółtka i ekstrakt. Na koniec dodajemy zmielony mak, orzechy, skórkę pomarańczową i rodzynki dokładnie mieszamy Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy z masą makową. Masę wykładamy na podpieczone ciasto, a wierzch posypujemy resztą ciasta wyjętego z lodówki. Pieczemy
Cynamonowe szczęściePyszne sezonowe ciasto, pełne pysznego rabarbaru, Lekko kwaskowata nuta i słodycz kruszonki. Mniam. Co nam trzeba? 400g rabarbaru + 3 łyżki cukru pudru 200g masła 200g cukru pudru (używam Kupiec) 200g mąki pełnoziarnistej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka Kruszonka 150 g mąki pełnoziarnistej 80 g masła 100 g cukru pudru 50 g brązowego(...)cukru Robimy! Masło rozpuszczamy i studzimy W misce ucieramy jajka z cukrem pudrem na jasną puszystą masę. Następnie dajemy masło, mieszamy, dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Rabarbar kroimy w grubsze paseczki i obsypujemy cukrem pudrem. Składniki na kruszonkę zagniatamy razem. Blaszkę prostokątną- około 22/30 wyściełamy papierem. Wylewamy nasze ciasto i na nie wykładamy cały nasz rabarbar. Rozkładamy naszą
LatosiowydomPierwsza część nie chciała za bardzo rosnąć i w konsekwencji wyszła zbyt zbita, zbyt mało słodka i zbyt przypieczona. Natomiast do drugiej części dodałam odrobinę więcej mleka, by uczynić ciasto bardziej elastycznym, a nie twardym. I ta partia wyszła 2x lepiej! Nie ma co się co oszukiwać, prawdziwe pączki to to nie są, ale mogą stanowić całkiem smaczną i zdrowszą(...)oddzielnej misce obie mąki (owsianą i pszenną), proszek budyniowy oraz sól. Jajka i żółtka ucierać wraz z pozostałym cukrem pudrem do powstania puszystej piany. Do miski z mąkami wlać wyrośnięte drożdże, wymieszać drewnianą łyżką, następnie dodać ubite jajka, roztopione masło i wymieszać. Dokładnie wyrobić ciasto. Powinno być elastyczne. Gdyby ciasto ciężko się wyrabiało, należy wtedy dodać kilka łyżek ciepłego
Kuchnia EllieOstatnio na prezent urodzinowy mojej przyjaciółki upiekłam wspaniałe ciasteczka. Przepis zaczerpnęłam ze strony Moje wypieki http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasteczka-z-zurawinami,-platkami-owsianymi-i-czekolada Oczywiście zmieniłam go według własnych upodobań. Ciasta wyszły przepyszne, mięciutkie, aromatyczne i ekspresowe w wykonaniu. Przepis można dowolnie modyfikować, dodając ulubione dodatki (orzechy, żurawinę, migdały, skórkę pomarańczową, suszone wiśnie itd.). Myślę że nawet z samą czekoladą były by obłędne. Ciasteczka polecam(...)Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać jajka, aromat, cukier waniliowy i dalej ucierać. Do masy wsypać suche składniki i zmiksować. Na sam koniec dodać posiekaną czekoladę, skórkę pomarańczową i żurawinę wszystko delikatnie wymieszać. Przygotować 2 blachy. Wyłożyć je papierem do pieczenia. Ciasto nabierać na lekko zmoczoną wodą łyżkę i układać na blaszkach, w sporych odstępach. Piec
Mania GotowaniaWbrew skojarzeniom, ten typ sernika wymyślono w naszym kraju – Polsce. Dlaczego „wiedeński” gdyż deser przypomina przysmak Topfenkuchen. Krakowski – to najbardziej znana z polskich odmian deseru. Wyróżnia go kruche ciasto, bakalie, tłusty twaróg i charakterystyczna kratka, jako element ozdoby. Trudno w naszym kraju znaleźć kogoś, kto go nie jadł. Sernik na zimno – najczęściej spotykany we wschodniej części Polski(...)łatwo temu zapobiec – przed wstawieniem do piekarnika uformuj na środku ciasta lekki pagórek Nawet najlepszym cukiernikom może coś nie wyjść. O to kilka sposobów jak uratować nasz wymarzony sernik: jeśli twaróg, którego użyłeś do sernika, nie był wystarczająco odciśnięty i do masy dostała się serwatka lub zbyt długo ucierałaś masę serową i zrobiła się za rzadka twój sernik nie urośnie
Ciastka - domowe słodkościwystygnięcia. 5. Masło ucieramy, stopniowo małymi partiami dodajemy zimny budyń, powstałą masę budyniową wykładamy na jabłka. Wygładzamy, wstawiamy do lodówki. 6. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, po rozpuszczeniu cukru dodajemy kokos i ciągle na małym gazie prażymy ten kokos do chwili aż zmieni kolor na złoty. Odstawiamy do wystygnięcia. Zimnym posypujemy ciasto
Dziś Ja gotujepowinny być w temperaturze pokojowej. Masło ucieramy z cukrem na białą, puszystą masę. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka pojedynczo dodajemy do masy maślanej, oraz olejek,cały czas nie przestając miksować Następnie mąki wsypujemy z proszkiem do pieczenia i mieszamy na wolnych obrotach miksera. Białka ubić na sztywną pianę - delikatnie wymieszać z ciastem. Formę keksową o wymiarach 20/10
Kulinarne Fantazje Marioli