ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:486/881)

Ciastka owsiano-kukurydziane z siemieniem lnianym i rodzynkami 141

garstka rodzynek 1/2 łyżeczki sody 1 jajko 134 g miękkiego masła  Wykonanie :    W misce ucieramy masło z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem na krem, w drugiej misce mieszamy suche składniki.Dodajemy do nich utarty krem maślany i wyrabiamy ciasto. Dłonie zwilżamy wodą nabieramy porcję ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem

Sama słodycz i szczypta chili
Sernik krakowski 149

podanych składników zagniatamy ciasto. Owijamy w folię spożywczą  i wkładamy na godzinę do lodówki.    Masa serowa: 1 kg trzykrotnie mielonego tłustego twarogu 8 jajek 20 dag margaryny "Kasia" 1 szkl. cukru pudru 1 szkl. drobnego cukru  2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 cukry wanilinowe 3 łyżki śmietany kremówki rodzynki skórka cytrynowa   Masło ucieramy z cukrem pudrem

Pyszności Słodkości
CIASTECZKA LIMONKOWO-MAŚLANE STEMPELKI 141

limonki lub cytryny sok wyciśnięty z ½ limonki lub cytryny 250g mąki pszennej szczypta soli Wykonanie: masło ucieramy z cukrem, dodajemy jako, skórkę startą z limonki oraz sok, miksujemy na koniec dodajemy przesianą mąkę ze szczyptą soli, całość zagniatamy na gładkie ciasto, które następnie schładzamy w lodówce 30 minut schłodzone ciasto wałkujemy na około 3mm i wykrawamy koło , które przenosimy

Słodkie zapomnienie
Chleb pszenny wieloziarnisty 159

przykryciem odstawiamy na 10-15 minut w ciepły kąt do wyrośnięcia. Pozostałe produkty wsypujemy do miski, ziemniaki ucieramy na drobnej tarce i tez dodajemy do suchych produktów. -- Wyrośnięty zaczyn wlewamy do suchej mieszanki i mieszamy mechanicznie mikserem lub łyżką. Po wymieszaniu ciasto wyrabiamy ręcznie, gdy jest za suche dolewamy 3-5 łyżek wody lub oleju,  jak jest za bardzo

chleba naszego
Sernik z brzoskwiniami 169

minut do lodówki do schłodzenia. Okrągłą blaszkę wysmarowujemy masłem. Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy nim brzegi i spód. Spód nakłuwamy widelcem, kładziemy papier  do pieczenia i wysypujemy na to ryż lub groch. Pieczemy 15 minut pod obciążeniem i kolejne 5 bez obciążenia. W międzyczasie robimy masę. Jajka ucieramy s cukrem pudrem na gładką masę, następnie dodajemy(...)ekstrakt waniliowy. Ucieramy kolejne 5 minut, następnie dodajemy śmietanę i ucieramy tak długo aż masa będzie jednolicie gładka. Następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na wcześniej upieczony spód. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach, w międzyczasie przygotowujemy brzoskwinie. Brzoskwinie należy sparzyć wrzątkiem a następnie wrzucić do lodowatej wody. W ten sposób skórkę będzie się lepiej zdejmowało. Wyciągamy pestkę

Delusional Trine
ROSÓŁ WEGETARIAŃSKI Z KŁADZIONYMI KLUSKAMI FRANCUSKIMI 190

następująco...  Potrzebujemy: 1 łyżkę masła, sól, 2 jajka, 4 łyżki mąki (u mnie pełnoziarnista pszenna), koperek. Ucieramy masło z solą, dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masła i żółtek, posypujemy mąką i delikatnie mieszamy. Ciasto nie może być ani za twarde ani za rzadkie. Do wrzątku (może być osobny garnek z wodą

wege i kropka
Tarta z borówką amerykańską i kremem budyniowym 178

papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto, wykładamy nim formę włącznie z bokami (z pozostałości ciasta można upiec ciasteczka), równamy powierzchnię, gęsto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 20 – 25 minut. Upieczony spód odstawiamy do wystudzenia. Rozpuszczamy galaretkę – studzimy. Szykujemy masę budyniową. Masło ucieramy i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Następnie dodajemy serek mascarpone i 2 łyżki(...)borówki. Na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę. Tartę wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia kremu i galaretki, najlepiej na całą noc. Tarta z borówką amerykańską i kremem budyniowym to idealne ciasto na niedzielę , a także jeden z bardzo wielu sposobów podania tych wspaniałych owoców. Można je wykorzystywać w różnego rodzaju sosach, sokach, w deserach lodowych i musach. Świetnie też nadają się

mojewypiekiinietylko
Waniliowe babeczki z porzeczkami i jeżynami czyli Słodki Czwartek odc.130 158

mrożone) Piekarnik nagrzewamy do 190 st.C. Formę do muffinków wykładamy papierowymi papilotkami. Mieszamy suche składniki. W misce ucieramy jajka z cukrem i łączymy z mokrymi składnikami. Dodajemy suche składniki i mieszamy do połączenia składników. Do masy dodajemy porzeczki, mieszamy i nakładamy ciasto do 12 dołków w foremce. Na wierzch wciskamy jeżyny. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szarlotka 1986

ponieważ w ten sposób puszczą nadmiar soku. Przykrywamy i odstawiamy na dwie godziny. Masło, mąkę i cukier ucieramy na jednolitą i puszystą masę za pomocą miksera. Blachę o wymiarach 25 cm x 25 cm wykładamy pergaminem i na dno nakładamy połowę ciasta, na ciasto układamy ciasno plastry jabłek, przykrywamy resztą ciasta. W małej szklance mieszamy łyżeczkę cynamonu z 2 łyżeczkami

Delusional Trine
Omlet biszkoptowy pieczony 184

szczypta soli dodatki: dżem cukier puder masło orzechowe czekośliwka mleko kokosowe Przygotowanie: Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na tzw. kogel mogel. Białka ubijamy z dodatkiem soli sztywną piane. Łączymy białka z żółtkami, dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy.  Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy 7-8 minut w temperaturze 180 stopni C. Możemy

Życie zaczyna się w kuchni
Piernik last minute 1039

Masło ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy do niego po jednym żółtku. Do ucieranej masy dodajemy też powoli miód i łyżką wymieszane składniki sypkie. Na końcu dodajemy śmietanę.  Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Ubite białka łączymy delikatnie z ciastem łyżką lub szpatułką. Całość przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką i pieczemy w 165-170 stopniach

Bon appetit mon amie
Francuska tarta jabłkowa 153

grochem lub kulkami do pieczenia. Piec   15 minut w 180 stopniach C. Po tym czasie wyjąc ciasto i zdjąć obciążenie. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w pół plastry. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i żółtko   nie przerywając ucierania. Na koniec wsypać mielone migdały oraz mąkę – dokładnie całość wymieszać. Masę równo wyłożyć na podpieczony kruchy spód

kolorowotorcikowo
Ciasteczka z wzorkiem 106

łyżeczek cukru waniliowego 2,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki soku pomarańczowego Margarynę ucieramy z cukrem, jajkiem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia.  Na koniec dodajemy sok pomarańczowy i wszystko miksujemy. Ciasto zwykłym wałkiem rozwałkowujemy,  a wałkiem ze wzorkiem odciskamy wzór.  Dowolną foremką wykrawamy ciastka.  Układamy

Pyszności Słodkości
Mini rogaliki z czekoladą 166

mieszam. Na wierzch sypię dwie, trzy łyżki mąki, nakrywam ściereczką i odstawiam, aż zaczyn zacznie pracować. Żółtka ucieram z cukrem  i mieszam z wyrośniętym zaczynem. Masło rozpuszczam , studzę , również dodaję do zaczyny. Na końcu dosypuje porcjami mąkę, aż otrzymam pożądaną konsystencję ciasta. Gotowe wyrabiam do póki nie będzie gładkie i lśniące, ponownie odstawiam nakryte ściereczką do momentu podwojenia objętości

Ciasteczkowy Potwór
PYSZNOTKA Z ORZECHAMI 124

robimy z drugim ciastem. Pieczemy ok. 25-30 min. w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekładamy kremem. Wierzch ciasta można polać polewą. Krem: W 1/3 szkl. mleka rozrabiamy budyń, resztę zagotowujemy z cukrem. Do gotującego mleka dodajemy rozrobiony budyń, studzimy. Miękkie masło ucieramy, dodajemy po łyżce budyniu, a na końcu kakako i alkohol

słodki bratek

Proponowane wyszukiwania