ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:484/881)

Ciasto migdałowe z kremem pistacjowym 167

robocie kuchennym na drobny proszek. Jajka ucieracie z cukrem na puszystą pianę, dodajecie cynamon i otartą skórkę z cytryny. Dodajecie zmielone migdały i mieszacie albo szpatułką, albo mikserem na najniższych obrotach. Przelewacie masę na okrągłą foremkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczecie 30-35 min w 150 stopniach. Pozostawiacie do ostygnięcia, następnie przekładacie ciasto na talerz. Z wierzchu popęka

GRUBY WAŁEK
Ciasto Leśne Runo 197

Najwspanialszego ! <3  Składniki:  Ciasto: 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 3 jajka 1 i 1/3 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 500 ml śmietany 36% 2 opakowania śmietan-fix 250 g serka mascarpone oraz 2 owoce granatu Przygotowanie: Jajka ucieramy w mikserze z cukrem. Następnie dodajemy olej

Taste Therapy
MILKY WAY 452

szkl. mleka w proszku, 200 g masła Dodatkowo: słoik wiśni drylowanych Polewa: ¼ kostki masła, 2 łyżki kakao, 2 łyżki mleka, 2 łyżki cukru, 1 łyżka śmietany 12% WYKONANIE Ciasto: Blaszkę o wymiarach 24x38 cm wykładamy pergaminem. Do szkl. o pojemności 250 ml wsypujemy budyń, kakao, proszek do pieczenia, uzupełniamy do pełna mąką. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno(...)wystudzeniu można lekko nasączyć. Krem: Mleko zagotowujemy z cukrami, studzimy. Miękkie masło ucieramy, dodajemy po trochu mleka, a na końcu mleko w proszku. Polewa: W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem i mleko, dodajemy kakao, mieszamy miotełką, aż składniki się połączą, na końcu dodajemy łyżkę śmietany. Pierwszy blat ciasta smarujemy kremem, wciskamy wiśnie.Przykrywamy drugim blatem, smarujemy polewą

słodki bratek
Zakrapiane ciasto bakaliowe 210

Nazwa ciasta mówi sama za siebie. Zamiennie można by używać jeszcze takiej: „Bakaliowe ciasto tylko dla dorosłych”;) To chyba jedno z najbardziej alkoholowych ciast jakie miałam przyjemność próbować. Z kategorii: u cioci na imieninach;) Z tego też powodu ciasto nada się na wszelkie uroczystości rodzinne, no…  może poza dziecięcymi urodzinami;) Puszysty biszkopt, na nim rumowo-maślana(...)pieczenia, dodajemy do masy jajecznej w kilku turach, delikatnie mieszamy  szpatułką. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut. Masa bakaliowa: Ananasa osączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy żółtka ( można wcześniej sparzyć jajka, lub żółtka

Smaki Na Talerzu
Ciasto kokosowe 66

ciasto kokosowe, jeśli lubicie ciasta z wiórkami kokosowymi to tutaj dodajemy ich sporo. Ciasto jest wilgotne, długo zachowuje świeżość. Spróbujcie koniecznie :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto kokosowe Składniki 250 g mąki 200 g wiórków kokosowych 100 g masła 2 jajka 150 ml mleka 100 g cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Instrukcje Do miękkiego masła dodajemy cukier i ucieramy(...)posypanej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 55-60 minut (do suchego patyczka). Pamiętajcie, że czas pieczenia będzie różny dla każdego piekarnika. Jeśli ciasto zaczyna zbyt mocno przyrumieniać się z wierzchu można przykryć je folia aluminiową.  Artykuł Ciasto kokosowe pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Drożdżowy warkocz makowy 113

postawiłam na drożdżowy warkocz makowy. Jest podobny do strucli i do drożdżowej chałki. Jednym słowem wypiek idealny. Zapraszam Was również do przeglądu innych bożonarodzeniowych wypieków ;* Drożdżowy warkocz makowy Składniki: Ciasto: 350 g mąki 250 ml ciepłego mleka 15 g świeżych drożdży 25 g roztopionego masła 1 całe jajko (małe) 2 żółtka 3 łyżki cukru Kruszonka: 50 g zimnego masła(...)odstawiamy na około 10 minut, żeby zaczęły pracować. W misce ucieramy żółtka z 2 łyżkami cukru na jasną masę, aż cukier się rozpuść. Następnie do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy zaczyn z drożdży, jajko, roztopione masło, roztarte z cukrem żółtka i mleko. Dokładnie zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy je w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia

PatiGotuje
Rabarbarowo-truskawkowe ciasto z bezą i migdałami 194

truskawek  op. kisielu truskawkowego 2 łyżki cukru (można więcej jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta) 2 łyżki drobno pokruszonych herbatników lub bułki tartej Ciasto: wszystkie składniki posiekać i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkować na spód prostokątnej blaszki (20x30cm). Nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku przez ok 15 minut(...)sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier. Ucierać aż piana będzie szklista i lśniąca. Na koniec wmieszać mąkę ziemniaczaną. Bezę wyłożyć na rabarbar, posypać płatkami migdałów i ponownie wstawić do piekarnika na ok 15 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik ale zostawić jeszcze ciasto na 10-15 minut aby beza trochę przeschła. Ciasto ostudzić

Smakołyki Asi
Ciasto ala Kinder Maxi King 21461

dodawać żółtka. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao. Suche składniki dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką, tak aby masa nie straciła na swojej puszystości. Ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o wymiarach 25 x 34 cm. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 180ºC, do suchego patyczka. Mleko zagotować z cukrem. Następnie zmniejszyć ogień(...)Powoli dodawać do niego wystudzone masę. Wsypać mleko w proszku i ucierać, aż powstanie gładka masa. Biszkopt przekroić wzdłuż, posmarować masą krówkową, a następnie przełożyć kremem. Przygotować polewę czekoladową. Orzechy włożyć do worka i potraktować tłuczkiem. Można również posiekać nożem ale pierwszy sposób jest zdecydowanie szybszy. Polać ciasto polewą i posypać orzechami Włożyć do lodówki na kilka godzin aby masa

Mania Gotowania
Ciasteczka z pająkami 111

czekoladowe groszki (u mnie wiśnie w czekoladzie) lukier lub biała czekolada     *** Masło ucieramy mikserem wraz z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajko i nadal miksujemy, aż masa będzie gładka *** *** Dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą i całość zagniatamy na gładkie ciasto. Gdyby ciasto bardzo się kleiło, można podsypać dodatkowo delikatnie mąką *** *** Ciasto wkładamy na około

Blog z Apetytem
Makowa pokusa 205

Ciasto kruche: 2 szklanki mąki 3 łyżki cukru 100 g masła lub margaryny 2 jaja 1 łyżka śmietany (użyłam 18%) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, które następnie chłodzimy w lodówce co najmniej 30 minut. Schłodzone dzielimy na 2 równe części, rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (23x33 cm) i pieczemy na złoty kolor(...)wlewamy mieszankę jajeczną. Gotujemy cały czas mieszając aż masa zgęstnieje. Gotowy budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce chłodnego budyniu. Dodatkowo: słoiczek kwaśnego dżemu (u mnie porzeczkowy) tabliczka czekolady mlecznej  3-4 łyżki mleka Złożenie ciasta: Jeden z kruchych placków smarujemy połową kremu i przykrywamy bezą kokosową. Na bezie rozprowadzamy równomiernie dżem

Cynamonowe szczęście
Ciasto ajerkoniakowe 92

ubijając. Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy mikserem na najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w 160° z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka. Biszkopt powinien być gotowy po około 30 – 35 minutach, ale wszystko zależy od mocy piekarnika. Gotowy zostawiamy(...)mleko w proszku. Kiedy składniki się dobrze połączą dodajemy stopniowo wódkę i cały czas ucieramy masę. Na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę i dobrze wzszsytko mieszamy. Kremówkę ubijamy pod koniec dodając utrwalacz do śmietany i cukier puder. Kiedy już wszystko mamy przygotowane rozpoczynamy składanie ciasta. Jasny biszkopt pokrywamy połową tężejącej masy, następnie układamy biszkopt czekoladowy z dziurami, który przykrywamy resztą masy

PatiGotuje
Makowiec z jabłkami 59

bakalie Mak zaparzam i mielę dwa razy. Żółtka ucieram z cukrem i masłem. Do utartej masy dodaję stopniowo mak, a następnie kaszę mannę, miód i proszek do pieczenia. Jabłka trę na tarce o dużych oczkach, dodaję do masy i mieszam. Dorzucam też ulubione bakalie. Następnie ubijam pianę i dodaję do ciasta, delikatnie mieszam. Całość odstawiam i biorę się za przygotowanie

Słodki sentyment
Szybkie ciasto ucierane z mrożonymi truskawkami 172

bułka tarta, cukier puder, Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z cukrem, następnie stopniowo dodajemy olej i olejek waniliowy. W oddzielnej misce łączymy przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz startą skórkę z pomarańczy. Suche składniki dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę, delikatnie posypujemy bułką tartą, następnie układamy

kulinarne odsłony pati
Ciasto marchewkowe 107

olej ucieramy z cukrem, dodajemy kolejno jajka, mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, aromat pomarańczowy i startą marchew. piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, keksówki smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą, wylewamy ciasto, wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 50-60 minut.  gdy ciasto ostygnie posypujemy je cukrem pudrem i dekorujemy listkami mięty (opcjonalnie). jest naprawdę przepyszne :))) inspired by  kuchennewzlotyiupadki.blox.pl

Gocha gotuje!
Oryginalne kluski na parze, z marmoladą, dżemem, czekoladą, cynamonem i czym tylko chcecie :) 128

białkiem i posypać makiem :) Jak widać przepis jest dość elastyczny :) Ciasto drożdżowe: 3dag drożdży 1 łyżeczka cukru 2 ½ szklanki mąki (+ ok. 1 szklanka maki do podsypania) ¾ szklanki mleka 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 żółtka 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oliwy Drożdże i łyżeczkę cukru ucieramy w kubeczku, aż staną się płynne. 2 ½ szklanki mąki, cukier, cukier(...)mieszamy i pozostawiamy by wyrosły. Resztę mleka wlewamy do dołka w misce, dodajemy do żółtka i oliwę. Gdy drożdże podniosą się do góry wlewamy je do miski i wyrabiamy ciasto widelcem. Górę ciasta prószymy delikatnie mąką i pozostawiamy je na około pół godziny by wyrosło. Po wyrośnięciu kolejny raz mieszamy ciasto, dosypując do niego trochę mąki i wyrabiamy je ręcznie

Smakowy Raj