ciasto, masa kajmakowa i całe mnóstwo bakalii, ale pod warstwą kajmaku z bakaliami skrywa się mój ulubiony krem grysikowy, który, by przełamać słodycz wzbogaciłam o sporą ilość soku cytrynowego. Ciasto (blaszka 23x33 cm): 2 szklanki mąki pszennej 100 g. zimnego masła 2 łyżki cukru pudru 2 żółtka 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany (18%) Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto(...)wrzące wsypujemy kaszę i gotujemy, cały czas mieszając do momentu aż kasza zrobi się gęsta. Odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puch (ok 10 minut na najwyższych obrotach miksera) następnie partiami dodajemy cukier puder. Nie przestając ucierać dodajemy po łyżce kaszy i sok z cytryny, ale tutaj już radzę próbować masy by nie okazała się zbyt kwaśna. Dodatkowo: puszka
Cynamonowe szczęściepory pamiętam smak tego ciasta :) pamiętam... bo szybciutko zniknął ;) ma tak niesamowicie pyszny smak i aromat , że każdy jego kęs to przyjemność i do tego rozpływa się w ustach . Użyłam przyprawy do piernika i w całym domu podczas pieczenia roznosi się piękny zapach :) Przepis znalazłam w książeczce kucharskiej dołączonej do "Świata kobiety " Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Temp. pieczenia(...)śliwek 100 g dowolnego dżemu 50 g płatków migdałowych Sposób przygotowania: Miękkie masło ucieramy na puszystą masę razem z cukrem. Stopniowo dodajemy po jednym jajku. Mąkę przesiewamy , wsypujemy zmielone orzechy i proszek do pieczenia. Masę jajeczną łączymy ze składnikami suchymi i dodajemy jogurt. Przygotowane ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki myjemy , kroimy na pół
Różne smaki w kuchniokoło 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 8. Ostygnięte ciasto przeciąć w poziomie na dwie części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki. 9. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu skropić biszkopt w blaszce. 10. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty prze około 2-3 minuty. Następnie(...)pokroić na kawałeczki. 12. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Ciągle mieszając mikserem, wlewać powoli delikatnie tężejącą galaretkę. Dodać pokrojone brzoskwinie, wymieszać i piankę wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać. Na wierzchu poukładać herbatniki. Polewa: 13. Wszystkie składniki na polewę przełożyć do rondelka i mieszając, zagotować. Zdjąć z ognia, odstawić do przestygnięcia na około 5-10 minut. Jeśli
Mała CukierenkaRewelacyjny, mocno czekoladowy sernik, którego konsystencja jest delikatna, puszysta i rozpływająca się w ustach. Do tego spód ciasta stanowi uwielbiane przed wielu brownies. Zwieńczeniem tego eleganckiego, wytwornego deseru jest czekoladowa polewa - rewelacja. Rewelacyjny Czekoladowy Sernik ze spodem Brownies - Składniki:Spód Brownies:50 g masła50 g czekolady mlecznej50 czekolady gorzkiej1 jajko1/3 szklanki cukrucukier(...)pokojową.Spod Brownies:Czekoladę mleczną, gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej - studzimy.Jajko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy ostudzoną czekoladę - ubijamy. Na końcu dodajemy mąkę i szczyptę soli - dokładnie mieszamy.Tortownicę (ok. 20 cm średnicy) wykładamy pergaminem i wylewamy na nią ciasto. Dokładnie rozprowadzamy po dnie.Podpiekamy w temperaturze 170 stopni ok. 10 minut (aż utworzy
Słodka Stronacwibakówki wyłożonej papierem do pieczenia i dociskamy do brzegów. W razie gdyby ciasto wystawało poza formę, odkrawamy nożykiem jego nadmiar. Odstawiamy do wystudzenia. Najlepiej na całą noc. Mleko podgrzewamy na niewielkim ogniu razem z dodatkiem cukru. Gdy cukier się rozpuści zdejmujemy z palnika i studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo wlewamy przestudzone mleko oraz wsypujemy mleko w proszku. Mieszamy(...)połączenia. Gdyby masa okazała się zbyt lejąca, dosypujemy jeszcze 1-2 łyżki mleka w proszku. Masą wykładamy boki i dno biszkoptu. Miękkie masło razem z cukrem ucieramy na puch. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Żelatynę zalewamy 1-2 łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Do utartego masła dodajemy serek homogenizowany. Następnie dodajemy roztopioną czekoladę. Do szklanki z żelatyną wlewamy
Smaki Na Talerzuwiosnę. Która już niestety minęła. I na którą znowu czekamy :) Składniki na ciasto: 220 g mąki pszennej 200 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 duże jajka 120 ml mleka 150 g cukru sok i skórka otarta z dwóch cytryn zielony barwnik spożywczy W misie miksera ucieramy masło z cukrem, na jasny i puszysty krem. Następnie jedno po drugim(...)połączenia się składników, nie dłużej. Na koniec dodajemy do całości barwnik spożywczy i mieszamy do uzyskania koloru. Blachę (22x25 cm) smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto i wyrównujemy. Pieczemy 30-35 minut w 170 stopniach (do suchego patyczka). Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Masa kremowa: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki
Marder&Marder Manufacturerodzynek 2 łyżki skórki pomarańczowej Wykonanie: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiewamy z przyprawami, dodajemy stopniowo na przemian z olejem i maślanką do jajiek, delikatnie mieszając szpatułką. Gdy uzyskamy jednolitą masę dodajemy bakalie. Delikatnie mieszamy. Formę do pieczenia bardzo dokładnie natłuszczamy i obsypujemy mąką kukurydzianą. Wlewamy ciasto i pieczemy je w piekarniku nagrzanym
Kulinarne przygody Gatityformowania) ok. 100 g masła do posmarowania ciasta (roztopiłam w garnczku, bardzo krótko trzymając na płycie) Nadzienie serowe o smaku lemon- lub clementinen curd opakowanie serka typu Philadelphia lub Mój Ulubiony szczypta soli 1 łyżka masła 1 żółtko 2-3 łyżki cukru 3 łyżki clementinen curd W szklanej misce ucieramy masło z cukrem, dodajemy żółtko, miksujemy dokładnie, następnie dodajemy(...)mleku i dodajemy mąkę. Całość mieszamy, zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę pod przykryciem, aby zaczął fermentować. Po tym czasie rozczyn mieszamy z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto, dosypując ewentualnie mąkę gdyby ciasto było zbyt luźne i klejące. Zagniecione ciasto zostawiamy na ok. 10 min,do wypoczęcia. 2. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30x40 cm, układamy dłuższym bokiem
Kuchnia PrezydentowejRafaello przygotowane według mojego przepisu jest bardzo smaczne, masa nie jest za rzadka ani za gęsta. Herbatniki na drugi dzień ładnie miękną i ciasto jest mięciutkie i pyszniutkie, polecam. SKŁADNIKI : 2 duże paczki herbatników 1 litr mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 2 łyżki z czubkiem, mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 200 g masła(...)dnie blaszki ( 25/30 ) wyłożonej papierem do pieczenia. Masło o pokojowej temperaturze ucieramy, następnie dodajemy po łyżce zimnego budynu i cały czas miksujemy aż składniki się wyrobią. Do masy wsypujemy wiórki kokosowe i wlewamy alkohil, mieksujemy. Masą przekładamy herbatniki ( warstw wyjdzie 4 ) a wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną czakoladą. Ciasto chłodzimy najlepiej cała noc. Smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliKolejne korzenne ciasto, które trafiło w moje ręce przed Świętami. Nic nie napiszę więcej, bo po prostu trzeba go spróbować! ;-) Placek korzenno - jabłkowy PLACEK KORZENNO - JABŁKOWY Blaszka 25x25 175 g margaryny o temp. pokojowej 150 g brązowego cukru 16 g cukru wanilinowego (1 opakowanie) 3 jaja 80 g mąki z cieciorki 95 g mąki pszennej 1 kopiasta łyżeczka proszku(...)Jabłka myjemy, obieramy, i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W dużym naczyniu ucieramy na puszystą masę margarynę razem z cukrami. Cały czas miksując dodajemy kolejno po jednym jajku. Po otrzymaniu jednolitej konsystencji dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, przyprawami i solą - mieszamy. Do ciasta dodajemy lekko odciśnięte starte jabłka i dwie łyżki soku - delikatnie mieszamy. Ciasto wyjdzie półpłynne
peggiwkuchninich ciasto. Trzymajcie się dokładnie ilości (zwłaszcza mąki) to ciasto się bardzo szybko ugniecie. Następnie włóżcie je w folię i schowajcie do lodówki na czas robienia masy serowej.Składniki na masę serową:1 kg sera białego (z wiaderka)20 dag masła30 dag cukru6 jajek2 budynie waniliowearomat waniliowySposób przyrządzenia masy serowej:Ucieramy wszystkie składniki w mikserze, najpierw masło, cukier i żółtka
upichcicNowe, wiosenne ciasto w Małej Cukierence. Jest bardzo smaczne, wilgotne, owocowe. Proste i szybkie w przygotowaniu. Ładnie, apetycznie wygląda. Można z wierzchu ozdobić je owocami. W przepisie wykorzystałam wysokiej jakości Majonez Kielecki, z naszej współpracy powstał ten wspaniały przepis. Polecam! Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka Ciasto leśny mech z brzoskwiniami Składniki: Ciasto: 6 dużych jajek(...)Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 4. Masę szpinakową dodać do piany z jajek i wymieszać szpatułką do połączenia składników. 5. Następnie na jajeczną masę przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i dodać cukier z wanilią, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto, patrz FILM . 6.Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać
Mała CukierenkaCIASTO Z CUKINIĄ Składniki: 200 gram mąki pszennej 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1/3 szklanki oleju 1/3 szklanki mleka 1,5 szklanki startej na drobnej tarce cukinii 50 g marcepanu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Żółtka ucieramy
Bon appetit mon amiejedno z bardziej popularnych ciast na wilgotnym, delikatnym, dwukolorowym cieście biszkoptowym z aromatycznymi wiśniami i aksamitnym kremem budyniowym - ciasto idealne niemal na każdą okazję. Fale Dunaju z Wiśniami - Składniki: Ciasto: 4 jajka (osobno białka i żółtka) 200 g cukru pudru 200 g mąki pszennej 1/3 szklanki oleju 40 ml ciepłej wody dość czubata łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy(...)Dunaju z Wiśniami - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie powoli ciągle miksując wlewamy wodę i olej. Następnie partiami wrzucamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu ubijamy białka i dodajemy do ciasta - delikatnie mieszamy (najlepiej za pomocą szpatułki) do połączenia składników. Ciasto dzielimy
Słodka Stronawyjmuję je z lodówki około 2-3 godzin przed planowanym robieniem ciasta. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Przepis na babkę jest na większą keksówkę o wymiarach 30 x 11 cm. Babkę możecie udekorować dowolną polewą lub lukrem smakowym, np. cytrynowym. PRZYGOTOWANIE: Żółtka oddzielam od białek i ucieram je z cukrem na jasną i puszystą masę. Robię to mikserem(...)przesiewam do masy żółtkowej i mieszam. Delikatnie dodaję sztywną pianę z białek, mieszam delikatnie szpatułką, do połączenia. Wrzucam suszone czereśnie, mieszam delikatnie. Keksówkę smaruję masłem i posypuję mąką, wlewam ciasto, wyrównuję. Piekę w temp. 175 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika przez 40- 45 minut. Gotową babkę studzę i dekoruję jasną polewą od HELIO
Zasmakuj Kuchni