ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:482/881)

Brownie 112

gładką masę (nie zagotowujemy). Odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie całe jajka ucieramy na puszystą masę z cukrem. Następnie dodajemy do tej masy rozpuszczoną czekoladę z masłem i dokładnie mieszamy. Do tej masy dosypujemy proszek do pieczenia razem z mąką i znowu dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki (np. tak jak w moim przypadku do foremki silikonowej uprzednio wysmarowanej lekko

Emcia Pichci
Chlebek bananowy z czekoladą 113

podwieczorku. Spróbujcie koniecznie zrobić go u siebie! 😉 Składniki: 3 przejrzałe banany + ew. jeden na wierzch ciasta 110 g masła 150 g cukru 2 jajka 240 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego 100 g czekolady lub orzechów opcjonalnie Sposób wykonania: Masło ucieramy z cukrem, aż masa będzie puszysta i blada. Następnie dodajemy po jednym jajku na zmianę(...)dodatkowym bananem przeciętym wzdłuż na pół. Chlebek pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 50 minut lub do momentu, w którym wykałaczka włożona w środek ciasta wyjdzie sucha. Jeżeli wierzch ciasta będzie się za bardzo spiekał przykryjcie foremkę folią aluminiową. Gotowe! Drukuj przepis Artykuł Chlebek bananowy z czekoladą pochodzi z serwisu Mostek w kuchni

Mostek w kuchni
Ciasteczka czekoladowe z pestkami dyni Nigelli 68

ucieramy na jasną, puszystą masę. Dodajemy jajo, wanilię i ucieramy, aż składniki się połączą.  W drugiej misce mieszamy widelcem lub rózgą mąkę, kakao, sodę i sól. Dodajemy stopniowo sypkie składniki do utartej masy, miksując na niskich obrotach. Czekoladę drobno siekamy. Mieszamy, już łyżką posiekaną czekoladę i pestki dyni z ciastem. Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy łyżką

Tajemnice Smaku
Tort pralinowy "Owoce Morza" 153

Wystudzić, przykryć folią i wstawić na noc do lodówki. Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej na małym ogniu i pozostawić, aby przestygła. Do miski przesiać mąkę pszenną i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, cukier waniliowy, jajka i masło. Ucierać mikserem na najwyższych obrotach przez około 2 minuty. Następnie dodać

MyCookBook.pl
Sernik z brzoskwiniami 162

woreczki umieszczamy w zamrażarce lub lodówce dla stwardnienia ciasta. Musi być na tyle twarde, by dało się je później zetrzeć na tarce. Składniki na masę serową: - 1 kilogram mielonego twarogu - 125 gram masła - 200 gram cukru - 3 jajka - 50 gram mąki ziemniaczanej Przygotowanie masy serowej: Jajka oraz masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy, porcjami, twaróg. Na samym końcu łączymy masę

Życie zamknięte w smaku
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Keks z bakaliami 206

skórką pomarańczy. Kolejno wbijajmy jajka. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami dodajemy do ucieranej masy na przemian z mlekiem. Całość dobrze mieszamy. Figi oraz morele kroimy na kawałeczki, dodajemy posiekane orzechy włoskie, migdały i siemię lniane. Następnie dodajemy do ciasta rodzynki – można lekko oprószyć je mąką pełnoziarnistą, aby nie opadły na dno ciasta. Foremkę keksową wykładamy papierem

Przepysznik - BLW i nie tylko
Makowiec z kaszą manną – kuchnia podkarpacka 133

zgęstnienia kaszy, a następnie studzimy. W misce ucieramy żółtka i dodajemy do nich stopniowo kaszę mannę, a potem mak, olejek migdałowy, skórkę z cytryny i bakalie. Osobno ubijamy pianę z białek i mieszamy ją delikatnie z masą makową. Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia i na spodzie rozwałkowujemy 2/3 przygotowanego kruchego ciasta. Smarujemy je ciepłym dżemem i wykładamy masę makową. Pozostałe

Trzeci talerz
Kruche ciasteczka kokosowe 183

Bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu kruche ciasteczka kokosowe. Słodkie, chrupiące kuleczki, pięknie pachną i apatycznie wyglądają. Dla aromatu możemy do ciasta dodać troszkę suszonej lawendy. Ciasteczka możemy podać w małych papilotkach i będą wyglądały elegancko, bardzo polecam… (inspiracyjna ze strony epicureanmom.com )   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose .     Składniki na około 27 ciasteczek(...)funkcji góra-dół (na funkcji termoobieg 170oC). 2. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać przez około 3-4 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodać mąkę, sól i zmniejszyć obroty miksera, wymieszać. Wsypać wiórki kokosowe, lawendę (niekoniecznie) i znów wymieszać (można rękoma). 3. Z ciasta formować w rękach kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem

Mała Cukierenka
Kruche ciasteczka kokosowe 136

Bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu kruche ciasteczka kokosowe. Słodkie, chrupiące kuleczki, pięknie pachną i apatycznie wyglądają. Dla aromatu możemy do ciasta dodać troszkę suszonej lawendy. Ciasteczka możemy podać w małych papilotkach i będą wyglądały elegancko, bardzo polecam… (inspiracyjna ze strony epicureanmom.com )   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose .     Składniki na około 27 ciasteczek(...)funkcji góra-dół (na funkcji termoobieg 170oC). 2. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać przez około 3-4 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodać mąkę, sól i zmniejszyć obroty miksera, wymieszać. Wsypać wiórki kokosowe, lawendę (niekoniecznie) i znów wymieszać (można rękoma). 3. Z ciasta formować w rękach kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem

Mała Cukierenka
Pijany keks 100

Oczywiście jeśli nie przyrządzaliście tego trunku, to wystarczy, że odpowiednią ilość bakalii nasączycie dzień wcześniej w wódce. Ciasto wyszło super delikatne i puszyste, a dodatki były ciekawym urozmaiceniem. Polecam :) ciasto: 2 jajka 70 g mąki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 2 łyżki soku z cytryny (ja wycisnęłam sok z owoców, z nalewki) łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody(...)cukru pudru trzcinowego opcjonalnie 1 łyżka mleka w proszku (nie granulowanego) Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy sok z cytryny i masło. Ciągle ucierając dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dokładnie mieszamy po czym dodajemy ubite białka oraz bakalie i orzechy. Delikatnie łączymy składniki. Ciasto nakładamy formy wyłożonej papierem do pieczenia (o średnicy 18 cm). Pieczemy około

Mienta blog
Ciasto czekoladowe z truskawkami 252

okrągłych form o średnicach od 26 cm do 32 cm. 3. Ciasto przelewany do tortownicy i pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. 4. Po wystudzeniu przekrawamy na dwie części. 5. Około 500-600 g truskawek miksujemy z cukrem i wanilią. Powinny być dość słodkie. Masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy mus z owoców. Krem powinien mieć mocno truskawkowy smak(...)górze. 8. Wodę poziomkową podgrzewamy do momentu aż rozpuści się w niej cukier. Wsypujemy żelatynę i mieszamy. Płyn odstawiamy aż dobrze przestygnie. Tak powstałą, tężejąca galaretkę wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego życzy   Kategoria: Ciasta , Przepisy Tagged: akcesoria kuchenne , biszkopt , budyń , galaretka , Gellwe , Jan Niezbędny , krem , owoce , truskawki , żelatyna

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Brioszka 107

upiekłam śniadaniową brioszkę. A brioszka od klasycznego drożdżowego różni się tym, że zawiera dość sporo masła, a jajka i żółtka utarte są z cukrem na puszystą masę. Dzięki temu ciasto jest delikatne i ma delikatniejszą strukturę.  Brioszki mają różne kształty, ale ich wspólnym mianownikiem, oprócz wyżej wymienionych cech, jest jeszcze delikatna brązowa skórka. To efekt posmarowania brioszki roztrzepanym białkiem(...)cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy zaczyn na na ok. 15 min. wyrośnięcia. Jajko i żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, do tzw. białości.  Do dużej miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy utartą masę jajeczną, rozczyn, roztopione masło i sól.  Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Nie powinno kleić się do rąk (w razie potrzeby podsypujemy mąką

bistro mama
Sernik orzechowy na spodzie z herbatników 204

jest taki trudny, że opada, że nigdy nie wychodzi. Ej! Przecież sernik zawsze wychodzi! Są po prostu dwa rodzaje - pierwszy to lekki i puszysty, drugi cięższy i bardziej przypominający ciasto. Lubię oba, choć bardziej skłaniam się ku temu drugiemu. A jak jest z Wami, lubicie serniki? Mam nadzieję, że tak, ponieważ dzisiejszy przepis jest propozycją dla każdego.  Zapraszam(...)cukier waniliowy – ucieramy. Następnie dodajemy jajko – gdy masa się połączy dodajemy kolejne (to samo z resztą jajek). Orzechy mielimy i dosypujemy do mąki ziemniaczanej – mieszamy i stopniowo wsypujemy do miski z serem.Ciasto wylewamy na gotowy blat i wstawiamy ponownie do piekarnika Pieczemy w 170`C przez około 70 minut. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.Wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej biała

Słodkie Przyjemności
Seromakowiec 632

przepisem idealnym łączącym te dwa ciasta – seromakowiec. Jeżeli nie mogliście się zdecydować, które ciasto upiec, warto połączyć te dwa tradycyjne przepisy. Za chwilę zacznie się świąteczna gorączka przygotowań i już teraz warto przetestować wypieki, jakie będziecie chcieli zaserwować na świątecznym stole. Lepiej spróbować zawczasu, by mieć czas na ewentualne doskonalenie przepisu. Poza tym, to ciasto nie potrzebuje specjalnej okazji(...)żółtka, do drugiej 4 białka. Do miski z żółtkami dodajemy 4 łyżki zwykłego cukru i ucieramy. Do drugiej miski dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Następnie do masy makowej dodajemy delikatnie zawartość obydwu misek i mieszamy. W pierwszej kolejności przygotowujemy spód naszego ciasta. Do miski dodajemy 70g cukru pudru, 230g mąki pszennej, 150g zimnego masła i jedno żółtko

codojedzenia