ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:482/881)

Ciasto czekoladowe z truskawkami 282

okrągłych form o średnicach od 26 cm do 32 cm. 3. Ciasto przelewany do tortownicy i pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. 4. Po wystudzeniu przekrawamy na dwie części. 5. Około 500-600 g truskawek miksujemy z cukrem i wanilią. Powinny być dość słodkie. Masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy mus z owoców. Krem powinien mieć mocno truskawkowy smak(...)górze. 8. Wodę poziomkową podgrzewamy do momentu aż rozpuści się w niej cukier. Wsypujemy żelatynę i mieszamy. Płyn odstawiamy aż dobrze przestygnie. Tak powstałą, tężejąca galaretkę wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego życzy   Kategoria: Ciasta , Przepisy Tagged: akcesoria kuchenne , biszkopt , budyń , galaretka , Gellwe , Jan Niezbędny , krem , owoce , truskawki , żelatyna

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Brioszka 119

upiekłam śniadaniową brioszkę. A brioszka od klasycznego drożdżowego różni się tym, że zawiera dość sporo masła, a jajka i żółtka utarte są z cukrem na puszystą masę. Dzięki temu ciasto jest delikatne i ma delikatniejszą strukturę.  Brioszki mają różne kształty, ale ich wspólnym mianownikiem, oprócz wyżej wymienionych cech, jest jeszcze delikatna brązowa skórka. To efekt posmarowania brioszki roztrzepanym białkiem(...)cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy zaczyn na na ok. 15 min. wyrośnięcia. Jajko i żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, do tzw. białości.  Do dużej miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy utartą masę jajeczną, rozczyn, roztopione masło i sól.  Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Nie powinno kleić się do rąk (w razie potrzeby podsypujemy mąką

bistro mama
Sernik orzechowy na spodzie z herbatników 214

jest taki trudny, że opada, że nigdy nie wychodzi. Ej! Przecież sernik zawsze wychodzi! Są po prostu dwa rodzaje - pierwszy to lekki i puszysty, drugi cięższy i bardziej przypominający ciasto. Lubię oba, choć bardziej skłaniam się ku temu drugiemu. A jak jest z Wami, lubicie serniki? Mam nadzieję, że tak, ponieważ dzisiejszy przepis jest propozycją dla każdego.  Zapraszam(...)cukier waniliowy – ucieramy. Następnie dodajemy jajko – gdy masa się połączy dodajemy kolejne (to samo z resztą jajek). Orzechy mielimy i dosypujemy do mąki ziemniaczanej – mieszamy i stopniowo wsypujemy do miski z serem.Ciasto wylewamy na gotowy blat i wstawiamy ponownie do piekarnika Pieczemy w 170`C przez około 70 minut. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.Wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej biała

Słodkie Przyjemności
Seromakowiec 649

przepisem idealnym łączącym te dwa ciasta – seromakowiec. Jeżeli nie mogliście się zdecydować, które ciasto upiec, warto połączyć te dwa tradycyjne przepisy. Za chwilę zacznie się świąteczna gorączka przygotowań i już teraz warto przetestować wypieki, jakie będziecie chcieli zaserwować na świątecznym stole. Lepiej spróbować zawczasu, by mieć czas na ewentualne doskonalenie przepisu. Poza tym, to ciasto nie potrzebuje specjalnej okazji(...)żółtka, do drugiej 4 białka. Do miski z żółtkami dodajemy 4 łyżki zwykłego cukru i ucieramy. Do drugiej miski dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Następnie do masy makowej dodajemy delikatnie zawartość obydwu misek i mieszamy. W pierwszej kolejności przygotowujemy spód naszego ciasta. Do miski dodajemy 70g cukru pudru, 230g mąki pszennej, 150g zimnego masła i jedno żółtko

codojedzenia
Ule 192

pomocą trzonka drewnianej łyżki lub palcem robimy w środku ciastka wgłębienie. Następnie delikatnie wyjmujemy ciasto z foremki i odkładamy, lub jeśli mamy foremkę otwieraną, możemy wówczas od razu nafaszerować ciasteczko. Nadzienie I: 50 g masła 60 g cukru pudru 1 żółtko Wszystkie składniki ucieramy ze sobą. Nadzienie II: mielone orzechy (mniej więcej 3/4 szklanki) garść rodzynek (najlepiej drobnych) Advocat Orzechy(...)bardzo dobre. Moja Teściowa wykorzystuje opłatki. Można też wykorzystać suche andruty (choć one u mnie się nie sprawdziły, bo zbyt mocno się kruszyły), albo samodzielnie upiec spody z ciasta kruchego

Smaki Na Talerzu
Babka "Coco Jambo" 160

szklanka mleka kokosowego polewa czekoladowa Masło ucieramy na miękki puch. Dosypujemy cukier z cukrem waniliowym i ucieramy aż się rozpuści. Następnie dodajemy po jednym jajku. Wsypujemy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i dolewamy mleko kokosowe. Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąkę formy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy

My simple kitchen
Sernik bez tłuszczu 178

powstał przez przypadek. Pomyślałam, że ser sam w sobie zawiera tłuszcz, więc po co jeszcze dodawać masło?. Postanowiłam upiec sernik bez dodatku masła i byłam nieźle zaskoczona, gdy wyjęłam ciasto, następnie wystudziłam i posmakowałam, a smak miał nieziemski. Coś pomiędzy sernikiem, a ptasim mleczkiem, albo ptasie mleczko z sera :)  Muszę upiec go ponownie, taki był pyszny :D Składniki(...)Białka ubijam na sztywno i odstawiam do lodówki.  Żółtka ucieram z cukrem do białości. Twaróg mielę trzykrotnie. Do utartych żółtek dodaję zmielony twaróg, mąkę ziemniaczana i mleko cały czas miksując. Na końcu dodaję ubite białka i mieszam łopatką. Formę o wym. 24x25 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego

Ciasteczkowy Potwór
Szybkie ciasto z brzoskiwiniami 146

profilu na facebooku - dostałam ostatnio od Babci pełną torbę brzoskwiń z przydomowego sadu. Część z nich zostanie przerobiona na mus i dżem, ale parę od razu wylądowało w cieście :) Ciasto jest bardzo proste do zrobienia i nie wyobrażam sobie, że mogłoby nie wyjść ;)   Składniki: 150 g miękkiego masła 50 g cukru pudru - może być brązowy, ja użyłam zwykłego, białego(...)szklanka) mąki ok. 300-400 gram brzoskwini Masło ucieramy z cukrem pudrem na białą masę. Dodajemy jajka, cukier i aromat waniliowy, proszek do pieczenia i kwaśną śmietanę i wszystko dokładnie miksujemy. Powoli dosypujemy mąkę i łączymy wszystkie składniki. Całość przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy brzoskwinie pokrojone w ćwiartki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Kostka milky way z kajmakiem i wiśniami 323

porobiły się grudki i gotujemy gęsty budyń. Po ugotowaniu ostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy mikserem na puszysto dodajemy po łyżce zimnego budyniu i odrobinę aromatu migdałowego i miksujemy na puszysty krem. Krem milky way przygotowujemy dzień wcześniej przed złożeniem ciasta: Śmietankę podgrzewamy w rondelku(nie gotujemy)dodajemy połamane batoniki milky way, po upływie 2 minut masę mieszamy

Wanilia i Kardamon
Keks 108

jeziorem – to najlepsze, co można zjeść! Fakt, że keks (lub też cwibak, jak to woli) jest świeży i tak samo smaczny przez kilka dni, sprawia, że to super ciasto na święta: można przygotować sobie go wcześniej, a kiedy wybije godzina zero już tylko cieszyć się czasem spędzonym z bliskimi :) Dodatkowo bardzo duża ilość bakalii i kandyzowanych owoców sprawia(...)żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Odstawiamy na później. W mikserze ucieramy ze sobą miękkie masło z cukrem do uzyskania puszystej masy, dodajemy po jednym żółtku i miksujemy za każdym razem. Do masy dodajemy mąkę i jeszcze raz miksujemy. Na tym etapie ciasto jest dość gęste. Dlatego do dalszego mieszania lepiej nada się sylikonowa szpatułka. Do masy

Ciastkozercy
Murzynek 126

mojego dzieciństwa. Szybkie, smaczne i na dodatek dziecinnie proste ciasto kakaowe. Serdecznie zapraszam na Murzynka;)  Składniki: 2 szklanki maki pszennej 1,5 szklanki cukru drobnego do wypieków 0,5 szklanki mleka 3 łyżki kakao 2 jajka kostka masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Masło rozpuścić, ostudzić.W misce ucieramy rozpuszczone masło z cukrem. Następnie dodajemy 3 łyżki kakao

Krakowskie smaki Ani
Makowiec 134

wiele osób powie, że lepiej zrobić masę samemu, ale ja uważam, że ta z puszki jest odpowiednia pod warunkiem, że w jej składzie wiodącym składnikiem jest mak. Składniki na ciasto 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 kostka masła 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 jaja Krok po Kroku 1 Wszystkie składniki połączyć w całość (będzie dość rzadkie(...)pominąć) 2 garści orzechów włoskich (można pominąć) 1 Cukier, masło i żółtka ucieramy na gładką masę. Dodajemy masę makową, starte na grubych oczkach jabłka, kaszę mannę oraz opcjonalnie bakalie i żurawinę. 2 Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą makową. 3 Ciasto wykładamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia a na nie delikatnie wykładamy masę

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Pączki z ciasta parzonego smażone 270

Mięciutkie i puszyste pączki z ciasta parzonego, najlepsze jeszcze cieplutkie, ale są smaczne też na drugi dzień. Możemy je wypełnić dowolną konfiturą lub owocami z kompotu, a oprószyć cukrem pudrem lub oblać lukrem. 25 g drożdży 1 1/2 szklanki mleka 4 żółtka 1 jajko 1/2 szklanki cukru 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 łyżki spirytusu(...)gorącego mleka i odstawić na około 10 min. Żółtka i jajko ucierać z cukrem, tak długo, aż masa zwiększy swoją objętość i stanie się prawie biała. Resztę mleka zagotować i wlać do 2 szklanek przesianej mąki. Zmiksować mikserem, aż wszystko się połączy i do ciepłego ciasta wlać ubite jajka, a następnie zaczyn, ekstrakt waniliowy oraz spirytus. Wsypać resztę mąki

https:KKuchniaMniam

Proponowane wyszukiwania