ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:478/881)

Babka kawowa z serem 155

upiec.Do ciasta użyłam Polewy od  Helio, do świątecznych wypieków będzie w sam raz. Po rozpuszczeniu pastylek polewy HELIO zyskują gładką i kremową konsystencję, która ułatwia równomierne pokrycie całego ciasta.  Polewy HELIO posiadają eleganckie stojące opakowanie, ozdobione wizerunkami smakowitych tortów, które zostało wykonane ze specjalnej folii, odpornej na działanie wysokiej temperatury niezbędnej do sprawnego wykorzystania Polewy HELIO w kuchni(...)następnie dodajemy olej, śmietanę, przesiewamy mąkę z proszkiem, kawą i budyniem, delikatnie mieszamy.  Ser ucieramy z cukrem ,cukrem waniliowym, żółtkami i masłem, następnie dodajemy kaszę i ubite na sztywno białka, delikatnie mieszamy.  Formę lekko natłuszczamy olejem ( moja jest sylikonowa) wlewamy połowę ciasta, następnie ser i drugą połowę ciasta . Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego

Sama słodycz i szczypta chili
Biszkopty w kształcie grzybków 146

białkami i solą na wolne obroty do uzyskania sztywnej piany. W tym czasie blenderem ucieram żółtka z cukrem, dodaję sok z cytrusów a następnie przez sitko dodaję po trochu mąki wciaż mieszając. Łączę obydwie masy dość szybko uważając żeby nie zniszczyć piany. Ciasto przekładam do silikonowej formy do mufinek delikatnie nasmarowanej tluszczem. Mniej wiecej jedna duza łyżka na ciastko. Ciastka

prawdziwe jedzenie
Szybkie ciasto czekoladowe 208

żółtka i dodaj do przestudzonej masy czekoladowej. Mieszaj dalej lub ucieraj. Dodawaj stopniowo sok i skórkę z pomarańczy i wymieszaj. Ubij pianę z białek ze szczyptą soli. Wymieszaj ją delikatnie z z gotową już masą. Przelej do przygotowanej formy o średnicy 28 cm. Nagrzej piekarnik 250 stopni i piec ciasto tylko i wyłącznie 10 minut :) Sprawdź patyczkiem. Podczas pieczenia ciasta

Anioły w kuchni
Jak robić idealne pączki? Najlepszy przepis na domowe pączki 72

szybki przepis na domowe pączki, tłusty czwartek Prep Time 45 min. Czas smażenia: 20 min. Total Time 1 godz. 5 min. Servings 22 sztuki Calories 300 kcal Ingredients Wykonanie ciasta: 1 szklanka mleka 60 gramów świeżych drożdży 3 łyżki cukru 500 gramów mąki tortowej 1 łyżka domowego cukru waniliowego lub torebka sklepowego 1 sztuka jajka 4 sztuki żółtek 50 gramów(...)zaczyn urośnie. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i cukier waniliowy. W osobnej misce ucieramy jajko i żółtka z pozostałym cukrem na puszystą, jasną pianę. Do miski z mąką wlewamy zaczyn drożdżowy i mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy ubitą masę z jajek. Wyrabiamy ciasto bardzo dokładnie — ręcznie lub hakiem, jeżeli posiadamy robota kuchennego. Osobiście ciasto mieszałam na niskich obrotach mikserem

Zufi.pl
Cynamonowe drożdżówki zawijane 39

korzennym akcentem. Ciasto drożdżowe, które jeszcze ciepłe jest puchem,  ale przez kilka dni pozostaje przyjemnie zjadliwe. Drożdżówki cynamonowe.  Do kawki w chłodny poranek, niestety wciąż ciemny. Dwa tygodnie temu, o zbliżonej godzinie,  czyniąc niewykorzystane plany urlopowe, nie świeciłam światła. Składniki: Zaczyn:  20 gram świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/3 szklanki ciepłego mleka  Ciasto: 300 gram(...)wyrośnięcia pod przykryciem, na około 10 minut. Składniki nadzienia ucieramy łyżką lub widelcem na jednolity krem. Mąkę przesiewamy do większej miski, dodajemy sól, cukier, mieszamy.  Wlewamy wyrośnięty zaczyn, letnie mleko, rozbełtane jajko,  rozpuszczone i przestudzone masło.  Mieszamy całość łyżką, po chwili zaczynamy zagniatać ręką. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, dosypujemy jeszcze troszkę mąki, po chwili wyrabiania powinno

Kronika Piekarnika
Wilgotne ciasto korzenno-czekoladowe z makiem 104

łyżki kakao 3 łyżki cukru 5 łyżek mleka Jak zrobić wilgotne ciasto korzenno-czekoladowe z makiem i polewą czekoladową? Najlepiej, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.  Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, a dno tortownicy (u mnie o średnicy 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem na jasny krem. Po tym, dodajemy po jednym jajku(...)dużej misie łączymy mąkę pszenną, kakao, mak, przyprawę korzenną i proszek do pieczenia. Do składników mokrych dodajemy składniki suche. Dokładnie miksujemy do połączenia się składników.  Tak powstałe ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok. 40-45 min. do tzw. suchego patyczka.  W międzyczasie przygotowujemy polewę. W rondelku umieszczamy wszystkie składniki polewy

Kuchnia Łukasza
Ślimaczki drożdżowe z budyniem 100

Ciasto drożdżowe jest dobre o każdej porze, na śniadanie, deser czy podwieczorek. Kubek ciepłego mleka czy szklanka kawy i nic więcej do szczęścia nie trzeba.  SKŁADNIKI Ciasto: 25 g drożdży, 80 ml ciepłego mleka, 3 łyżki cukru, szczypta soli, ok. 200 g mąki, 2 żółtka, ¼ szkl. oleju Masa budyniowa: 1 budyń waniliowy, 350 ml mleka, 1 łyżka cukru Kruszonka(...)mleku z dodatkiem cukru, lekko studzimy. Kruszonka: Masło, cukier i mąki ucieramy w palcach, dodajemy płatki migdałowe. Drożdże kruszymy w dużej misce, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy cukier i 1 łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy mąkę, żółtka i olej. Zagniatamy ciasto. Wałkujemy cienko w prostokąt, smarujemy budyniem, zawijamy w roladę i tniemy

słodki bratek
Truskawkowa kostka 106

uwielbiamy, dlatego co rusz wymyślam nowe przepisy na smakołyki z ich użyciem. Tym razem lekka kostka truskawkowa. Delikatny biszkopt, bita śmietana i owoce. Sami się przekonajcie, że ciasto jest zarówno proste, szybkie jak smaczne ;) Składniki na biszkopt: 6 dużych jaj, 1 szklanka cukru, 1,5 szklanki mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu, Składniki na poncz(...)żelatyny, 1/4 szklanki zimnej wody, Ponadto: 500g truskawek. Biszkopt:  Białka ucieramy na puszysta masę, dodajemy małymi porcjami cukier. Następnie, cały czas miksując, dodajemy po trochu przesianą mąkę. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok 1 minutę. Dodajemy do masy ciasta, delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy na blaszkę (20x20cm) wyłożoną papierem do pieczenia

Słodki Zakątek
Keks + film 136

przygotowania tego ciasta jest banalnie prosty nie może się nie udać . składniki na formę na keks                           ciasto 250g masła 1 szklanka cukru kryształu 1 opakowanie cukru waniliowego 1,5 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka do obtoczenia bakalii 3 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g bakalii ( rodzynek, skórki(...)łyżki soku z cytryny przepis Do miski przekładamy miękkie masło i ucieramy je na puszystą masę stopniowo dodając cukier kryształ a następnie cukier waniliowy. Cały czas ucierając dodajemy również żółtka oddzielone od białek, makę oraz proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę.Ubite białka delikatnie łączymy z ciastem . Do miski przekładamy bakalie: rodzynki muszą być sparzone, orzechy oraz skórkę

Smakowite Dania
Piernik siostry Leonilli 70

Ostatnio znalazłam małą, starą książeczkę z przepisami siostry Leonilli. Znalazłam tam dużo szybkich i łatwych przepisów na ciasta, które są naprawdę warte wypróbowania. Jako pierwsze, wypróbowałam Piernika. Siostra Leonilla zrobiła go z rodzynkami i orzechami, ja jednak wolę przełożony marmoladą i polany polewą, ale myślę że w tej pierwszej wersji wyszedł by również smaczny. Składniki(blaszka 23/33): mąka pszenna(...)szklanki, mleko 3 łyżki, dodatkowo: marmolada 1 słoik, Sposób przygotowania: Masło ucieramy, dodajemy na przemian po jednym żółtku i cukier. Następnie dodajemy miód i śmietanę. W oddzielnym naczyniu przesiewamy mąkę pszenną, sodę oraz przyprawę do piernika i mieszamy. Suche składniki dodajemy do ciasta i miksujemy do połączenia. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę dodajemy do ciasta

kulinarne odsłony pati
Piegusek z galaretką herbacianą Teekanne 119

Zastanawiałam się jak może smakować galaretka z owocowej herbaty... jest przepyszna i przekonałam się o tym piekąc to właśnie ciasto. Ma delikatny smak wiśni i czarnej porzeczki a w połączeniu z puszystym biszkoptem i delikatną kremówką tworzą połączenie idealne.  Naprawdę warto spróbować takiego rozwiązania! Biszkopt makowy: 350 ml białek 1 szkl cukru 1 szkl maku 2 łyżeczki proszku(...)Biszkopt makowy: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i ucierać aż piana będzie szklista i lśniąca. Cały czas miksując dodawać na przemian mąkę wymieszaną z makiem i proszkiem do pieczenia i rozpuszczoną margarynę. Blaszkę (24x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Biszkopt piec ok 40 minut do tzw. suchego patyczka. Ostudzić. Galaretka: W gorącej wodzie zaparzyć

Smakołyki Asi
Czekoladowe ciasto korzenne z orzechami pekan i nutellą 136

dzisiaj dla Was propozycję pysznego, szybkiego i tylko z jednym jajkiem ciasta, łatwe w przygotowaniu i szybko znika z talerzyków. Można je przełożyć kremem lub powidłami, z orzechami pekan smakuje wyśmienicie. Zapraszam do wypróbowania :)  a może upieczecie je na święta zamiast piernika :)   Składniki : 2 i 1/4 szklanki mąki typ 550 1 szklanka cukru 1 jajko 130 g miękkiego(...)pekan foremka keksówka Wykonanie: Do miski przekładamy miękkie masło z cukrem, olejkiem i jajkiem, ucieramy na gładki krem, następnie dodajemy nutellę, mleko i mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem, sodą i przyprawą do piernika, delikatnie mieszamy łyżką. Orzechy siekamy nożem tak żeby były wyczuwalne, dodajemy do ciasta i jeszcze raz mieszamy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i wyrównujemy. Piekarnik

Sama słodycz i szczypta chili
Marchewkowe ciasto z pekanami i czekoladą czyli poWeekendowe Łakocie odc.172 163

jest wyjątkowo pyszna! pachnąca, wilgotna i z podanej porcji wychodzi ciasta nie mało :) Przepis pochodzi z książki Elizy Mórawskiej "Słodkie". Od siebie dodałam gorzka czekoladę i orzechy pekan. Marchewkowe ciasto z pekanami i czekolada 4 jajka 220 g cukru 180 g masła (roztopionego i ostudzonego) 250 g mąki pszennej zwykłej + 50 g pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki(...)czekolady i orzechów pekan lub włoskich Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Strumyczkiem wlewamy masło i mieszamy. Mąkę, proszek, sodę oraz przyprawy mieszamy w drugiej misce i stopniowo dosypujemy do masy jajecznej. Następn ie dodajemy marchew oraz czekoladę i orzechy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem (ja piekłam w wielkiej keksówce po mamie

Dzieje kuchennej Wiewióry
PANI WALEWSKA / PYCHOTKA 365

dokładnie wymieszać. Sztywną pianę z białek wyłożyć na ciasto i posypać płatkami migdałowymi. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 175 C. gotowe ciasto dokładnie wystudzi a następnie przeciąć na dwie równe części.     Krem Zagotować szklankę mleka, pozostałą części mleka dokładnie wymieszać żółtkami, obiema mąkami, oraz cukrem i cukrem waniliowym. Masę jajeczną(...)puch i cały czas miksując stopniowo dodawać przestygnięty budyń. Na końcu ucierania gdy krem jest już gotowy można dodać; kawę , kakao, lub alkohol. Na początku krem może wydawać się że jest „luźny” ale gdy się schłodzi w lodówce, robi się sztywny i puszysty. Pierwszą części ciasto posmarować kremem i nakryć drugą. Wstawić do lodówki na około 3 godziny. Schłodzone ciasto

RAROSSA
PANI WALEWSKA 635

dokładnie wymieszać. Sztywną pianę z białek wyłożyć na ciasto i posypać płatkami migdałowymi. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 175 C. gotowe ciasto dokładnie wystudzi a następnie przeciąć na dwie równe części.     Krem Zagotować szklankę mleka, pozostałą części mleka dokładnie wymieszać żółtkami, obiema mąkami, oraz cukrem i cukrem waniliowym. Masę jajeczną(...)puch i cały czas miksując stopniowo dodawać przestygnięty budyń. Na końcu ucierania gdy krem jest już gotowy można dodać; kawę , kakao, lub alkohol. Na początku krem może wydawać się że jest „luźny” ale gdy się schłodzi w lodówce, robi się sztywny i puszysty. Pierwszą części ciasto posmarować kremem i nakryć drugą. Wstawić do lodówki na około 3 godziny. Schłodzone ciasto

RAROSSA