ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:469/881)

WILGOTNE, CYTRYNOWE BABECZKI, SŁODZONE MIODEM Z ORZEŹWIAJĄCYM CYTRYNOWYM KREMEM. 139

Cytrynowe babeczki, których nie może zabraknąć wśród Wielkanocnych wypieków. Przepis bardzo klasyczny, babeczki z dodatkiem masła, pszennej mąki i dużej ilości soku z cytryny, jedynym moim zamiennikiem jest cukier, ciasto posłodziłam cukrem kokosowym i to on nadał mu lekko karmelowego smaku i koloru. Tradycyjny lukier zastąpiłam polewą cytrynową na bazie jajek, soku z cytryny i oleju kokosowego (który można zastąpić(...)cytryna ( sok i otarta z niej skórka) PRZYGOTOWANIE: nagrzewam piekarnik do 180 stopni ucieram mikserem miękkie masło dodaję po jednym jajku, ciągle mieszając partiami, po łyżce dodaję miód dosypuję mąkę wymieszaną z soda oczyszczoną, miksuję dolewam sok i skórkę z cytryny, chwilę mieszam przekładam ciasto do foremek piekę 25 minut  180 stopni. SKŁADNIKI NA POLEWĘ CYTRYNOWĄ: 1 jajko

Upiecz sobie babeczkę
Pyszny sernik na bezglutenowym, kruchym spodzie – przepis krok po kroku 140

minut po czym wyjmujemy, by nieco przestygło. 9. W międzyczasie, gdy ciasto będzie w lodówce i potem podczas podpiekania, zajmujemy się przygotowywaniem masy serowej. 10. Do miski, w której będziemy przygotowywać masę serową, wkładamy margarynę i wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy. 11. Ucieramy mikserem na najwyższych obrotach do momentu, aż całość zrobi się jaśniejsza i spulchniona. 12. Nie przerywając ucierania(...)jednym żółtku, w niewielkich odstępach czasu (kolejne żółtka dodajemy w chwili, gdy widzimy, że poprzednie połączyły się z ucieraną wcześniej margaryną i cukrem). 13. Po dodaniu wszystkich żółtek, ucieramy jeszcze chwilę, by masa zrobiła się bardziej puszysta. Gdy tak się stanie, dodajemy zmielony biały ser – po ok. pół łyżki, wciąż ucierając mikserem na najwyższych obrotach. 14. Dosypujemy po trochę skrobię

Okiem Blondynki by McBlondi
Najlepsze domowe pączki na Tłusty Czwartek 862

przedstawiam najlepszy przepis na domowe pączki z marmoladą z owoców leśnych. Niezwykle pyszne, delikatne, puszyste i znikają w mgnieniu oka. Przepis na pączki z marmoladą z owoców leśnych: Składniki Ciasto ( około 8 pączków ): 400 g mąki pszennej 100 ml mleka 20 g masła 50 g świeżych drożdży 50 ml wódki 3 łyżki cukru 1 jajko 3 żółtka Cukier puder Olej(...)Całość mieszamy do momentu rozpuszczenia się drożdży i odstawiamy na 10 minut. W misce ucieramy jajko i żółtka z 2 łyżkami cukru na jednolitą masę. Do masy dodajemy szczyptę soli, wódkę, rozczyn z drożdżami i mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę pszenną i wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. W trakcie wyrabiania dodajemy roztopione masło. Gotowe ciasto wkładamy do dużej miski oprószonej mąką

ale Pysznie
Ananasowiec 141

mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na blaszkę 20x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut. Studzimy. 2. Ciasto kokosowe: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na blaszkę o takich samych wymiarach wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25 minut(...)gotującego się soku. Całość zagotowujemy dokładnie mieszając i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce budyniu cały czas ucierając. Na koniec dodajemy ananasy pokrojone z małą kostkę i mieszamy. Na biszkopt wykładamy połowę kremu ananasowego. Na krem ostrożnie kładziemy ciasto kokosowe i wykładamy pozostały krem. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
Ciasto tortowe z masą jajeczną 164

dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przestając ubijać dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przelewam na blaszkę (wymiary 24cm x 24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 35 minut w temperaturze 170 stopni. 2. Upieczony biszkopt przekrawam na trzy równe blaty. Herbatę mieszam(...)puszystą masę. Dodaję masę jajeczną. Ucieram. Na końcu do masy wlewam spirytus. Ucieram. 4. Masę dzielę na trzy równe części. Na jeden blat biszkoptu wykładam porcję masy. Wyrównuję. Na masie układam biszkopt. Wykładam drugą porcję masy i układam biszkopt. Pozostałą masą smaruję i dekoruję wierzch oraz boki ciasta. 5. Orzechy włoskie siekam i obsypuję nimi boki ciasta. Wierzch ciasta dekoruję

Tradycyjna kuchnia Kasi
JOGURTOWY SERNIK CYTRYNOWY 164

obrotach. Następnie dodajemy budynie i dalej bardzo delikatnie ucieramy, tak, aby nie napowietrzyć masy. Gdy wszystkie składniki będą wymieszane dodajemy po 1 jaju. Dno blaszki (25x25cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować 2/3 kruszonki. Zapiec w 180 o C na złoty kolor. Na to wyłożyć masę serową i zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec

Słodki Zakątek
wuzetka :-) 170

przepis na dużą blaszkę  SKŁADNIKI  CIASTO:  6 jajek 1 szklanka cukru 1,5  szklanki mąki 4 łyżki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki wrzątku Białka oddzielamy od żółtek. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. W osobnej misce żółtka ucieramy z cukrem, następnie mąkę wraz z kakao mieszamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pyszne Świąteczne Ciastka Owsiane 97

około 170-200g białej czekolady kolorowa posypka cukrowa Ciasto: 1. Płatki owsiane przełożyć do blendera i krótko zmiksować, żeby tylko troszkę je rozdrobnić. Przesypać je do miski, dodać mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę, sól i wymieszać łyżką. 2. Do drugiej miski przełożyć miękkie masło, dodać cukier i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie dodawać po jednym

Mała Cukierenka
Makowiec na cieście cytrynowym 195

żółtka od białek. Do miski wrzucamy masło, cukier, żółta i ucieramy mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy sok z cytryny (można również dodać odrobinę olejku zapachowego - cytrynowego), mąkę i proszek do pieczenia dalej miksując. Na sam koniec ubijamy białka   i dodajemy do masy.2.Na przygotowaną blachę wylewamy połowę ciasta. Następnie układamy warstwę masy makowej, a na nią druga część

Gotuj Z Muzyką
CIASTO MARCHWIOWO ORZECHOWE 94

mogłam się przekonać do niego, przekonać się by wreszcie wypróbować przepis z mojego zeszytu :) w końcu nadszedł ten dzień !  I szczerze - żałuję, że wcześniej nie wypróbowałam przepisu.  Ciasto jest bardzo wilgotne, dzięki marchwi, aromatyczne, dzięki cynamonowi i ma w sobie chrupiące orzeszki !  Idealne :D Składniki: olej 1 szkl. cukier 1 szkl. mąka 1 i 1/2 szkl. jaja(...)szkl. biała czekolada 100 gram orzeszki do posypania masło 1 łyżka Metoda: Cukier ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i kakao. Miksujemy do połączenia się składników. Orzeszki posiekać i wraz z marchewką dodać do ciasta. Wymieszać.  Tortownicę o średnicy 25 cm. wyłożyć pergaminem. Wylać ciasto i wstawić

Kuchnia Paulettes
SZARLOTKA Z KISIELOWĄ PIANĄ I KRUSZONKĄ 439

już Szarlotką MamySzarlotką z czekoladąKrólewską szarlotką z bitą śmietanąi taką Ucieraną na maślance.Dziś mam dla Was kolejną , przepyszną wersję – z kisielową „pianą” i mnóstwem chrupiącej kruszonki , którą wręcz uwielbiam!Łatwe … szybkie … i jak zawsze niesamowicie smaczne!SKŁADNIKI:( blacha 28×24 cm )CIASTO:* mąka – 3 szklanki* margaryna – 250 g* cukier

Ostra na Słodko
Delikatne bułeczki z serem 135

śmietankowego skórka otarta z cytryny 3 żółtka rodzynki Ser ucieramy   z żółtkami i cukrem- dodajemy proszek budyniowy, bakalie i   skórkę- dokładnie mieszamy.    składniki na kruszonkę: 3 łyżki twardego masła 3 łyżki mąki pszennej 2-3 łyżki cukru odrobina ( na czubek noża) proszku do pieczenia WYKONANIE: Z ciasta formujemy kulki i spłaszczamy- na każdą nakładamy masę serową

Domowe ciasta
Babka piaskowa 124

łyżeczką proszku do pieczenia. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę i cały czas mieszając dodajemy cukier i cukier waniliowy. Nie przestając miksować, dodajemy żółtka , przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i skórką startą z cytryny. Do tak przygotowanej masy dodajemy delikatnie  ubitą pianę z białek , najlepiej łyżką nie mikserem. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i bułką tartą, foremki

Różne smaki w kuchni
Makownik drożdżowy 154

śmietanie. Siekamy z pozostałymi składnikami, ugniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Wałkujemy na kwadrat o wymiarach ok 30x 30cm. Smarujemy delikatnie białkiem, żeby mak się lepiej trzymał. Nakłuwamy widelcem. Masa: Mak gotujemy dzień wcześniej na małym ogniu ok 90 minut, pozostawiamy na noc, odcedzamy. Mielimy 2 razy. 2 jajka i 2 żółtka ucieramy z cukrem i olejkiem(...)waniliowym dodajemy po łyżce maku i dalej ucieramy. Na końcu dodajemy olejek migdałowy cały, mąkę ziemniaczaną , mąkę zwykłą i bułkę tartą. Wsypujemy orzechy i rodzynki. Na każdy rozwałkowany placek dajemy po połowie maku, rozsmarowujemy nożem na całej powierzchni. Zwijamy. Owijamy w papier do pieczenia, pozostawiając troszkę luzu (ok.2 cm), żeby wyrastające ciasto miało miejsce. Zapobiega to pękaniu makownika. Pieczemy

Kuchnia w czekoladzie
babeczki cytrynowe 104

łyżki gorąca woda - 1 łyżka Margarynę ucieramy mikserem na puszystą masę, wsypujemy stopniowo cukier i cukier waniliowy. Miksujemy dalej, następnie dodajemy po 1 jajku, następnie wlewamy stopniowo olej, dodajemy skórkę startą z cytryny oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kisiel w proszku. Dokładnie miksujemy, by składniki dobrze sie połączyły. Ciasto przekładamy do foremek na babeczki i wstawiamy

ciasta i desery czyli na słodko