Pyszna mleczna kanapka bez pieczenia, ciasto rewelacyjne, znika szybko. Dzieci się nią zajadają :) SKŁADNIKI : 300 g herbatników kakaowych 3 szklanki mleka w proszku 200 g masła 3/4 szklanki mleka 3/2 % 3/4 szklanki cukru 100 g czekolady mlecznej + 3 łyżka śmietany 30 % lub mleka PRZYGOTOWANIE : Mleko 3/2 % podgrzewamy z cukrem aż się rozpuści, studzimy(...)wlewamy ostudzone mleko i chwilkę miksujemy. Wsypujemy mleko w proszku i ucieramy aż masa będzie gładka. Masę mleczną wylewamy na herbatniki, rozsmarowujemy. Układamy następną warstwę herbatników i odkładamy na godzinę do lodówki. Czekoladę podgrzewamy w mikrofalówce z odrobiną śmietany, dokładnie mieszamy aż powstanie polewa. Studzimy. Na zimne ciasto wylewamy tężejąca polewę. Odkładamy do zastygnięcia. Ciasto kroimy na kawałki
Kulinarne Fantazje Mariolipieczenia. Do masy jajecznej dodawać po trochu wymieszane, suche składniki, cały czas ucierając ciasto. Formę na babkę wysmarować masłem bądź margaryną i wysypać odrobiną bułki tartej. Do formy wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez 40 do 50 minut. Lukier: do miski wsypać cukier puder oraz skórkę cytrynową. Do cukru małymi strużkami dodawać sok z cytryny(...)będzie zbyt płynny. Ja użyłam około 5 łyżek soku. Lukier dobrze jest ucierać przez 15 a nawet i 20 minut. Będzie wtedy delikatny i aksamitny. Babka piaskowa O czym warto pamiętać przygotowując lukrową babkę. Od tego jakiej formy do pieczenia użyjecie zależy jak długo będziecie trzymać ciasto w piekarniku. Jeśli pieczecie w formie na babkę zejdzie dłużej aniżeli pieklibyście
mecooksmasła 1 kg sera do sernika o smaku waniliowym 2 łyżki mąki ziemniaczanej konfitura wiśniowa'; document.write(" "); Rozbijamy jajka i oddzielamy żółtka od białek. Odpowiednio – 4 żółtka i białka dla ciasta oraz 5 żółtek i białek dla masy. Do garnuszka wlewamy wodę i ją zagotowujemy. Następnie, mieszając, dodajemy margarynę, a gdy się rozpuści – cukier i kakao. Mieszamy, a gdy składniki się(...)Czas zająć się masą serową. Do miski wrzucamy masło, jajka i cukier. Ucieramy je ze sobą na gładką masę. Następnie dodajemy ser i mąkę ziemniaczaną. Całość krótko mieszamy ze sobą. Do całości dodajemy pianę z białek i znów krótko mieszamy. Masa serowa jest gotowa, pora na ciasto. Gdy masa kakaowa przestygła, dodajemy do niej mąkę, proszek do pieczenia oraz żółtka
Proste-przepisy.plucieramy aż masa będzie jednolita i gładka. Pod koniec ucierania dodajemy rozpuszczoną kawę i kakao. Krótko miksujemy do połączenia. Poncz: We wrzątku rozpuszczam cukier, studzimy. Dodajemy do smaku aromat rumowy lub rum. Pierwszy blat biszkoptu nasączamy ponczem. Smarujemy dżemem porzeczkowym. Wykładamy połowę masy maślanej i przykrywamy drugim blatem ciasta. Ponownie nasączamy ponczem i rozprowadzamy resztę masy. Wierzch ozdabiamy wg uznania
Fascynacje Aniszybko zagnieść, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić ciasto 30 minut w lodówce. Thermomix – wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego, czas 1, 30 , naczynie zamknięte, interwał W tym czasie przygotować nadzienie – masło utrzeć na puch dodać cukier puder i dokładnie utrzeć. Dodać po jednym jajku nie przerywając ucierania. Wsypać zmielone migdały, mąkę, proszek do pieczenia,wlać ajerkoniak(...)dalej ucierać, aż powstanie jednolita puszysta masa. Thermomix masa – do naczynia miksującego dodać masło i cukier puder, obroty 5 czas 30 sekund dodać jajka, ajerkoniak , obroty 5 czas 1 minuta dodać zmielone migdały, mąkę, proszek do pieczenie, obroty 5, czas 1 minuta Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Ostudzone ciasto, rozwałkować używając dwóch płatów foli spożywczej
Kuchnia Pokoleńczekolada z pomarańczą ( w sumie żadne odkrycie, czekolada idealnie łączy się ze wszystkim), do tego krem z białej i ciemnej czekolady. Do pieczenia nie potrzebujemy żadnych foremek, wystarczy włożyć ciasto łyżką do wafelka i do piekarnika. Podając te babeczki osiągniemy zaskakujący efekt, przy małym nakładzie pracy a przecież o to właśnie chodzi. Zapraszam! SKŁADNIKI NA BABECZKI: 1,5 szklanki(...)lodów ok. 20 sztuk PRZEPIS: nagrzewam piekarnik do 180 stopni C. miękkie masło ucieram z cukrem na gładką masę pojedynczo dodaję jajka dodaję jogurt, skórkę z pomarańczy, następnie powoli wlewam sok mąkę mieszam z proszkiem stopniowo dodaję mąkę do masy mieszając wszystko łyżką nakładam ciasto w wafelki do około połowy wysokości Piekę 20-25 minut do suchego
Upiecz sobie babeczkęmiksera tak długo, aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia wysypujemy 3/4 porcji ciasta .Lekko uklepujmy i schładzamy ok 20 min w lodówce . Pozostałe ciasto również chowamy do lodówki. Schłodzony spód podpiekamy ok 10 min w 180'C , do lekkiego zrumienienia. Masa makowa: Mleko , cukier , miód , rum i bakalie zagotowujemy. Wsypujemy(...)masa będzie już gęsta i lśniąca dodajemy po jednym żółtku i nadal ucieramy do dokładnego połączenia się składników. Tak ubita masę jajeczną łączymy z makiem. Nie używamy już miksera , tylko mieszamy delikatnie łyżką. Masę makową wylewamy na podpieczony i lekko przestudzony spód z ciasta kruchego , wyrównujemy powierzchnie i posypujemy pozostałym ciastem. Pieczemy
Malinowa Kawiarenkaokresie letnim będą szybkie i proste ciasta bo gdy jest tak pięknie na dworze szkoda marnować czas na siedzenie w domu :) Dzisiaj propozycja pysznego lekko wilgotnego mocno kawowego ciasta z polewą czekoladową i prażonym sezamem. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 200 g miękkiego masła 1 szklanka cukru 4 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 szklanka zaparzonej kawy sypanej z 3 łyżeczek(...)czekolady Milka mlecznej blaszka o wymiarach 30/21cm Wykonanie : Masło ucieramy z cukrem,śmietaną, cukrem waniliowym i żółtkami na gładki krem, następnie dodajemy szklankę kawy bez fusów, mieszamy, mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto, piekarnik rozgrzewamy do temperatury
Sama słodycz i szczypta chiliWitajcie :) Święta zapasem, większość z Was ma swoje sprawdzone przepisy z tradycją. Mam dzisiaj dla Was propozycję keksa takiego mojego z mnóstwem bakalii. Ciasto jest pyszne i delikatne na maśle i śmietanie, wprost rozpływa się w ustach. Może ten przepis przypadnie komuś do gustu, polecam spróbować. Zapraszam :) Składniki : 3 szklanki mąki tortowej 1 szklanka kwaśnej śmietany(...)keksówka o wymiarach 30/16 i wys. 11 Wykonanie : Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym na krem, następnie ciągle mieszając dodajemy po jednym jajku i śmietanę.Gdy składniki dobrze się połączą przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy.Na końcu dodajemy 200 g bakali do ciasta i jeszcze raz delikatnie mieszamy łyżką. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto
Sama słodycz i szczypta chiliznowu zmiksować. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Formę o wymiarach 25 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Masa mleczna: 1/2 szklanki mleka 2 szklanki pełnego mleka w proszku 2/3 szklanki cukru(...)dodawać do niego wystudzone mleko. Wsypać mleko w proszku i nadal ucierać, do gładkości. Wystudzony biszkopt przekroić na dwie części, przełożyć kremem. Polewa czekoladowa: 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady 70 g masła Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Gotową polewą polać wierzch ciasta. Przechowywać w lodówce, wyjąć około 2 godziny przed planowanym podaniem. Smacznego
Domowa cukiernia Ewyblaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 5. Ostygnięte ciasto przeciąć w poziomie na dwie części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki. 6. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu skropić biszkopt w blaszce. Środek: 7. Galaretkę rozpuścić(...)sztywno z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i fixem. Ser przez chwilę ucierać mikserem, dodać ubitą śmietankę, wymieszać. Następnie powoli wlać galaretkę, cały czas mieszając mikserem. Odłożyć około 1/3 masy. Do pozostałych 2/3 dodać winogrona, wymieszać łyżką i masę przełożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać. 10. Na ciasto w blaszce położyć drugą część biszkoptu. Nasączyć go pozostałym ponczem. Na wierzch wyłożyć
Mała CukierenkaZostawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodajemy stopniowo zimny budyń. Teraz już wykańczamy tort :) Schłodzony tort smarujemy większą częścią masy budyniowej. Uszy Po trzy kółka przekładamy i smarujemy w koło masą budyniową. Uszy przyklejamy do tortu. Nosek Trochę pokruszonych resztek ciasta z miski zagniatamy z częścią masy
Na moim talerzuktóre kojarzy mi się z jesienią :) Lubię takie ciasta do kubka gorącej herbaty na rozgrzanie ;) Składniki: 2 szklanki startej marchewki, 3 jajka, 1 i 1/4 szklanki mąki, 1/2 szklanki oleju, 3/4 szklanki cukru brzozowego (ksylitol) Naturalnie Zdrowe , 1/2 szklanki startych orzechów włoskich, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Przygotowanie: Jajka ucieramy z cukrem. Wlewamy wolnym strumieniem olej, cały czas ucierając
Aga w kuchniminut w temperaturze 180 stopni. Z przestudzonego ciasta zdejmuję folię. 3. Masa: Z mleka odlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam mąki i żółtka. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń, ucieram. Ananasa odsączam
Tradycyjna kuchnia Kasizgęstnieje. Zostawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodajemy stopniowo zimny budyń. Teraz już wykańczamy tort :)Schłodzony tort smarujemy większą częścią masy budyniowej. UszyPo trzy kółka przekładamy i smarujemy w koło masą budyniową. Uszy przyklejamy do tortu. NosekTrochę pokruszonych resztek ciasta z miski zagniatamy z częścią masy budyniowej
NA MOIM TALERZU