jeszcze ciepłe, nasze na 2 i 3 dzień są równie pyszne (może nawet pyszniejsze wg niektórych) jak świeże. Tak więc polecam bardzo gorąco ;-) Składniki na ok. 10-12 sztuk Ciasto: - 340g mąki pszennej luksusowej , u mnie orkiszowa typ700 lub typ450 - 25g świeżych drożdży - 35g masła - 2 żółtka - 125ml ciepłego mleka - 1 łyżeczka jogurtu naturalnego - 3 łyżki cukru waniliowego(...)mleka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kilka minut, aż zaczyn wyraźnie ruszy. W misie miksera ucieramy żółtka z cukrami (i/lub ksylitolem) na puszystą masę. Do misy dodajemy resztę mąki, sól, ekstrakt waniliowy, ciepłe mleko oraz stopione masło i wyrośnięty zaczyn. Wszystkie składniki ciasta mieszamy do połączenia składników. U mnie trwa to ok. 1 minuty. Orkisz nie wymaga długiego wyrabiania
Smaczne Zdroweminut. Blachę 21 x 30 cm wysmarowuję masłem i wysypuję mąką. Ciasto dzielę na dwie mniej więcej równe części, jedną z powrotem chowam do lodówki, a drugą wylepiam przygotowaną formę. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni i podpiekam spód przez ok. 20 minut. masa serowo-dyniowa: Twaróg ucieram z jajkami i cukrem. Dodaję cukier i przyprawę do piernika. Następnie - puree
W kuchni Karmel-itkilepszego niż domowa słodycz. Składniki: ciasto: 1 kg sera - trzykrotnie mielony lub twaróg sernikowy z wiaderka 250 g sera mascarpone 3 jajka 110 g cukru puszka brzoskwiń w syropie 1/2 szkl syropu z brzoskwiń 2 opakowania budyniu śmietankowego łyżka mąki ziemniaczanej Wierzch: czekoladowe rureczki dodatkowo: herbatniki do wyłożenia tortownicy Wykonanie: *Żółtka ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy
Z Majeczką w kuchniminut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa równe blaty. Biszkopty nasączam mocną kawą parzoną. 2. Masa : Dwie szklanki mleka gotuję z cukrem i kawą rozpuszczalną. W pozostałym mleku mieszam budynie. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Nadal ucierając dodaję stopniowo zimny budyń(...)spirytus oraz zimną kawę parzoną. Ucieram. 3. Na jeden blat biszkoptu wykładam 2/3 masy kawowo- budyniowej. Wyrównuję i przykrywam drugim biszkoptem. Na wierzch wykładam pozostałą masę i wyrównuję. Na masie układam herbatniki. 4. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko i dokładnie mieszam (polewa powinna być gładka i jednolita). Na wierzchu ciasta robię z polewy esy floresy. Gotowe
Tradycyjna kuchnia Kasidodajemy płaską łyżeczkę cukru (z tych 50 g) i dokładnie ucieramy. W mące robimy wgłębienie i wlewamy w nie rozczyn, zostawiamy na około 10 minut do wyrośnięcia. W reszcie mleka roztrzepujemy żółtko. Do wyrośniętego rozczynu wlewamy mleko z żółtkiem, dodajemy resztę cukru, roztopione masło i zagniatamy gładkie elastyczne ciasto (nie mniej niż 8 minut). Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy
Rozpustne gotowanieoknem szaro, deszczowo i smutno idealnym rozwiązaniem na poprawę nastroju może być ciasto czekoladowe z kawałkami czekolady, które najlepiej smakuje podane z kawą .Nie jest trudne do wykonania za to smakuje pysznie. składniki na okrągłą tortownicę 23 cm 200 g margaryny szklanka mąki pszennej 4 jajka 3/4 szklanki cukru kryształu opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki kakao 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady(...)studzimy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Żółtka wlewamy do miski i ucieramy stopniowo dosypując cukier, cały czas ucierając dodajemy cukier waniliowy oraz wlewamy rozpuszczona letnią margarynę , wsypujemy mąkę i miksujemy jeszcze około 3 minut , pod koniec miksowania dodajemy proszek do pieczenia. Ciasto łączymy z pianą ubitą z białek i delikatnie mieszamy. Następnie wsypujemy kakao i kawałki czekolady
Smakowite Danianaturalnego, kremowego twarożku świeże truskawki Przygotowujemy skorupkę na ptysie. Masło ucieramy z cukrem, dodajmy mąkę i puder truskawkowy i buraczany. Gotową masę rozkładamy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkowujemy bardzo cienko (ok 1 mm). Wkładamy do zamrażarki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Przygotowujemy ciasto na ptysie. Masło z sokiem i szczyptą soli doprowadzamy do wrzenia w średnim garnku
Mienta blogSkarby Przygotowanie: Miękkie masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku i znów ucieramy. Do utartej masy dodajemy oliwę i ocet, mieszamy. Następnie powoli dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy do połączenia się składników. Na koniec do ciasta dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do przygotowanej foremki na babkę
Życie zaczyna się w kuchniKolejna porcja słodkości. A w roli głównej?- brownie czekoladowe z kajmakiem i orzechami. Ciasto proste i szybkie w przygotowaniu. Przyrządzałem je na wielkanocne łasuchowanie. Ale możecie je również przygotować na inne rodzinne okazje lub po prostu do filiżanki kawy. Czas przygotowania: 75 min.Składniki na formę 32x22 cmKoszt przygotowania 23,00 złSKŁADNIKI:200 g czekolady250 g margaryny4 jajka250(...)odstawiamy do przestudzenia. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Margarynę ucieramy z cukrem i aromatem waniliowym. Do masy dodajemy pojedynczo jajka, cały czas ucierając. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Wszystko miksujemy na gładką masę. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na 40 min.Upieczone
kulinarnyJaoraz pół szklanki mąki. Całość mieszamy do rozpuszczenia drożdży i zostawiamy na około 15 minut. 2 jajka ucieramy z resztą cukru, dodajemy do wyrośniętego rozczynu, dodajemy też resztę mąki-przesianej oraz cukier waniliowy-mieszamy składniki, i dodajemy ostudzone i rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto. Jak się klei podsypujemy mąką. Dobrze wyrabiamy i zostawiamy w przykrytej misce na około 30 minut
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuenergicznie, aż masa stanie się gładka, jednolita. Masę odkładamy, aby przestygła. Do masy dodajemy po jednym jajku i ucieramy rózgą lub mikserem. Masa powinna być szklista, jednolita. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wyciskamy porcje ciasta. Zachowujemy większy odstęp, ponieważ ptysie rosną podczas pieczenia. Ptysie pieczemy w 200 st. C przez 15 minut
Kucharzycaksylitol umieścić w misie miksera i utrzeć do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodać cukier trzcinowy i dalej ucierać. Dodać jajko i zmiksować. Wsypać pozostałe składniki i zmiksować do otrzymania jednolitej masy. Blachę do ciastek wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce z sporych odstępach, spłaszczyć je łyżką. Na wierzch powciskać kawałki gorzkiej czekolady
Healthy food explorerugotowanej kaszy dodajemy 2 łyżki masła, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy spód ciasta. Do miski wrzucamy ciasteczka (5-6 szt. odkładamy do dekoracji) i drobno je kruszymy. Masło topimy, dodajemy do pokruszonych ciastek i ucieramy. Powstałą masą wylepiamy spód tortownicy (średnica 24 cm), mocno dociskając. Wkładamy do lodówki. Przestudzoną kaszę jaglaną przekładamy do dużej miski
Kuchnia MagdaLeny