ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:454/881)

Rogaliki drożdżowe 131

drożdże, łyżeczkę cukru i mąki. Mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Po czym odstawiamy w ciepłe miejsce, aż drożdże urosną. Ucieramy jajka z cukrem i miękkim masłem. Dodajemy mąkę i zaczyn wyrośnięte drożdże. Całość zagniatamy ręcznie lub mikserem z końcówką haka. Ciasto odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Następnie odrywamy kawałki ciasta, rozwałkowujemy na kształt kółka. Dzielimy ciasto na 8 trójkątów, nakładamy powidła

Aga w kuchni
Ekspresowy keks herbaciany 210

herbatą. Miękkie masło pokroić w kawałki, ucierać dodając po jednym jajku. Dodać cukier i napar herbaciany - ucierać. Mąkę pszenną połączyć z proszkiem do pieczenia - dodać do utartego masła. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Na koniec wsypać bakalie - wymieszać. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto keksowe. Piec 35 minut w 180 stopniach C. Upieczony i ostudzony keks wyjąć z formy. Posypać

kolorowotorcikowo
Cranberry Noel 92

pszennej 30 g pistacji posiekanych 40 g suszonej żurawiny posiekanej Wykonanie: Masło powinno być w temperaturze pokojowej. Masło ucieramy  w misce, dodajemy cukier puder i miksujemy do białości, dodajemy sól i mleko, potem wsypujemy żurawinę, pistacje, mąkę i miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie części, z każdej części formujemy wałeczek, który owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki

Blondynka Gotuje
Ciasto piernikowo serowe 178

szklanka cukru pudru 200 g masła 1 budyń śmietankowy 3 jaja Ser ucieramy z cukrem pudrem i całymi jajami.  W garnku roztapiamy masło i dodajemy małymi porcjami ser, na koniec wsypujemy budyń i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gorącą masę serową wykładamy na spody. Ciasto piernikowe --1/3 masy serowej--ciasto piernikowe--masa serowa-- ciasto piernikowe--masa serowa

Słodka Kraina Wypieków
Murzynek – najlepszy, wilgotny, puszysty, rozpływający się w ustach 32896

zależy sukces. Sekretem bowiem jest długie ucieranie składników (temp. pokojowej) i dodawanie ich w małych ilościach, na przemian (wszystkie szczegóły znajdziecie w przepisie poniżej). Absolutnie nie możecie niczego przyspieszać, bo wtedy zafundujecie sobie pysznego zakalca. Dzisiejszy Murzynek, to najlepszy Murzynek na świecie! Delikatny, puszysty, wilgotny. Murzynek wykonany tą metodą, to jedne z tych ciast, o które trwają bójki kiedy zostają(...)ostatnie kawałki. Obowiązkowo z czekoladową polewą! Taki Murzynek to ciasto, które z każdym dniem staje się lepsze, więc świetny jest na wszystkie imprezy, do których wcześniejsze przygotowania są bardzo pożądane. Spróbujcie Murzynka drugiego, a nawet trzeciego dnia, to zobaczycie o czym mówię :) (pamiętajcie tylko, żeby go szczelnie przechować, bo inaczej wyschnie). Składniki: 350 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody

Moja Delicja
Drożdżowa baba czekoladowa 153

ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Czekoladę rozdrabniamy w malakserze lub ścieramy na drobnej tarce. Żółtka z cukrem pudrem ucieramy na puszysty kogel – mogel, dodajemy czekoladę i utartą wanilię. Składniki łączymy, dodajemy wyrośnięte drożdże i cały czas ubijając sypiemy przez sito wygrzaną mąkę, aż ciasto stanie się jednolite. Dodajemy rodzynki, skórkę pomarańczową dokładnie mieszamy i nakładamy do wysmarowanej tłuszczem foremki. Gdy ciasto

Apetyczna babeczka
Pyszne, leciutkie pączki na jogurcie-idealne na tłusty czwartek 1436

składnik-jest nim jogurt naturalny. Pączki z tego przepisu wychodzą baardzo leciutkie, mają obrączkę, szybko się smażą. Bardzo polecam i zapraszam SKŁADNIKI *z podanych proporcji wychodzi około 25 pączków CIASTO NA PĄCZKI -4,5-5  szkl mąki pszennej tortowej+do podsypania -6 żółtek -65g drożdży świeżych -55g masła -250ml mleka -125g jogurtu naturalnego -cukier waniliowy(...)mąki oraz ciepłe mleko. Wszystko mieszamy i odstawiamy do podrośnięcia na około 15 minut. Żółtka ucieramy z 4 łyżkami cukru na puch. Po 15 minutach do zaczynu dodajemy jogurt, cukier waniliowy, sól,ubite żółtka, spirytus i wszystko mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę i zagniatamy ciasto, dodając stopniowo rozpuszczone i przestudzone masło. Ciasto trzeba wyrabiać dość długo, jeśli się bardzo klei podsypujemy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto bananowe 93

Puszyste ciasto bananowe – bananowiec. Przepis na pyszne ciasto bananowe które zawsze wychodzi i zasmakuje każdemu. Całość pokryta słodką polewą czekoladową. Czas przygotowania:   1.5 godziny Ilość porcji:  >6 osób Trudność przygotowania:  łatwe Cena:  tanie SKŁADNIKI: 260 g mąki ( 2 szklanki) 140 g margaryny 170 g cukru ( ok 3/4 szklanki ) 2 jajka 4 banany(...)boki natłuszczamy margaryną. 2. W misce ucieramy margarynę z cukrem. Dodajemy jajka, cukier waniliowy i ucieramy na jednolitą gładką masę. 3. Banany rozgniatamy widelcem i dodajemy do utartej wcześniej masy. 4. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z resztą składników. 5. Wyrobione ciasto przelewamy do formy. Pieczemy w piekarniku ustawionym na funkcje góra/dół w temperaturze

karolgotuje
Murzynek królweski 274

pieczenia Zaczynamy od rozpuszczenia czekolady w kąpieli wodnej. Następnie miękkie masło ucieramy na puch dodając stopniowo cukier, a później kolejno żółtka. Wsypujemy orzechy, bułkę tartą i proszek do pieczenia oraz rozpuszczoną czekoladę, dokładnie mieszamy. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, a następnie ostrożnie mieszamy z ciastem. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (23x33 cm) i pieczemy

Cynamonowe szczęście
Pyszne ciasto ambasador-z masą orzechowo-czekoladową i cytrynową. 997

mieszamy do uzyskania gładkiego budyniu. Studzimy. Masło lub margarynę w temp pokojowej ucieramy na puch. Dodajemy stopniowo budyń. Powstały krem dzielimy w proporcji 2:1 KREM Z ORZECHAMI Do większej części dodajemy posiekane migdały, posiekane orzechy oraz posiekaną czekoladę (z czekolady odkładamy 2 kostki do starcia na ciasto) i kakao. Całość miksujemy. Dodajemy olejek rumowy-tak by był wyczuwalny

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Miodownik z orzechami włoskimi 119

minut (placek powinien być rumiany). Powtarzamy zabieg przy każdym placku. Masło dokładnie ucieramy mikserem, dodając łyżką masę kajmakową. Kiedy oba składniki będą stanowiły gładką jedność, dodajemy do nich pokruszone orzechy. Mieszamy Łyżką. Miód podgrzewamy i łączymy z rumem. Nasączamy każdy placek i po kolei przekładamy masą. Boki ciasta, również smarujemy i posypujemy drobno zmielonymi orzechami. Ciasto odstawiamy do chłodnego miejsca

ChilliJemy
,,Kolorowe ciasteczka na choinkę’’ 99

Barwniki Dowolne ozdoby cukiernicze Dodatkowo: foremki różnego kształtu Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem pudrem a następnie dodajemy miodu oraz syropu klonowego i miksujemy do połączenia. W dużym naczyniu łączymy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i jajko. Następnie wlewamy przygotowaną wcześniej masę. Z wszystkich składników wyrabiamy ciasto, owijamy go folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 1 godzinę

Podróż w kulinaria
Słodkie bułeczki z jabłkami i rodzynkami 127

ochotę albo to co od dawna zalega nam w kuchennych szafkach :) Ciasto: 5 dag drożdży 7 łyżek cukru 50 dag mąki 250 ml letniego mleka skórka otarta z jednej cytryny 1 jajko 10 dag masła 1 opakowanie cukru wanilinowego szczypta soli Dodatkowo: rodzynki cynamon 1 kwaskowate jabłko Drożdże ucieramy z 1 łyżką cukru, łyżką mąki i 50 ml mleka - zaczyn

Słodka Kraina Wypieków
Tort czekoladowy i maliny 233

Czekolade rozpuszczamy w kapieli wodnej. Miekkie maslo, cukier i cukier waniliowy ucieramy na gladki krem. Zoltka oddzielamy od bialek. Z bialek ze szczypta soli ubijamy sztywna piane. Do kremu z masla dodajemy roztopiona czekolade i zoltka, dokladnie laczymy. Nastepnie na przemiam z bialkami dodajemy make. Wszystko delikatnie mieszamy. Ciasto wykladamy na wysmarowana maslem tortowniece (26cm, moze byc mniejszaa, ciasto bedzie

Przysmaki Karolki
Babka piernikowa z orzechami. 163

oraz uczucie ucisku i pełności w jamie brzusznej, dzięki tamu będziecie mogli w pełni cieszyć się chwilami z bliskimi i czuć się komfortowo, nawet po sycącym posiłku. Potrzebujemy: Na ciasto: 20 dag masła lub margaryny 4 jajka 1 niepełna szklanka cukru 2 łyżki miodu prawdziwego półtorej szklanki mąki tortowej 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)cynamon i dokładnie ucieramy. Następnie wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy orzechy i dokładnie mieszamy. 2. Foremkę na babkę smarujemy dokładnie masłem lub margaryną i oprószamy bułką tartą, ja użyłam foremki z kominem. Do tak przygotowanej foremki przekładamy ciasto. 3. Babkę pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 50 minut, sprawdzamy suchym

Izabelawkuchni