ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Czekoladę rozdrabniamy w malakserze lub ścieramy na drobnej tarce. Żółtka z cukrem pudrem ucieramy na puszysty kogel – mogel, dodajemy czekoladę i utartą wanilię. Składniki łączymy, dodajemy wyrośnięte drożdże i cały czas ubijając sypiemy przez sito wygrzaną mąkę, aż ciasto stanie się jednolite. Dodajemy rodzynki, skórkę pomarańczową dokładnie mieszamy i nakładamy do wysmarowanej tłuszczem foremki. Gdy ciasto
Apetyczna babeczkaskładnik-jest nim jogurt naturalny. Pączki z tego przepisu wychodzą baardzo leciutkie, mają obrączkę, szybko się smażą. Bardzo polecam i zapraszam SKŁADNIKI *z podanych proporcji wychodzi około 25 pączków CIASTO NA PĄCZKI -4,5-5 szkl mąki pszennej tortowej+do podsypania -6 żółtek -65g drożdży świeżych -55g masła -250ml mleka -125g jogurtu naturalnego -cukier waniliowy(...)mąki oraz ciepłe mleko. Wszystko mieszamy i odstawiamy do podrośnięcia na około 15 minut. Żółtka ucieramy z 4 łyżkami cukru na puch. Po 15 minutach do zaczynu dodajemy jogurt, cukier waniliowy, sól,ubite żółtka, spirytus i wszystko mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę i zagniatamy ciasto, dodając stopniowo rozpuszczone i przestudzone masło. Ciasto trzeba wyrabiać dość długo, jeśli się bardzo klei podsypujemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPuszyste ciasto bananowe – bananowiec. Przepis na pyszne ciasto bananowe które zawsze wychodzi i zasmakuje każdemu. Całość pokryta słodką polewą czekoladową. Czas przygotowania: 1.5 godziny Ilość porcji: >6 osób Trudność przygotowania: łatwe Cena: tanie SKŁADNIKI: 260 g mąki ( 2 szklanki) 140 g margaryny 170 g cukru ( ok 3/4 szklanki ) 2 jajka 4 banany(...)boki natłuszczamy margaryną. 2. W misce ucieramy margarynę z cukrem. Dodajemy jajka, cukier waniliowy i ucieramy na jednolitą gładką masę. 3. Banany rozgniatamy widelcem i dodajemy do utartej wcześniej masy. 4. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z resztą składników. 5. Wyrobione ciasto przelewamy do formy. Pieczemy w piekarniku ustawionym na funkcje góra/dół w temperaturze
karolgotujepieczenia Zaczynamy od rozpuszczenia czekolady w kąpieli wodnej. Następnie miękkie masło ucieramy na puch dodając stopniowo cukier, a później kolejno żółtka. Wsypujemy orzechy, bułkę tartą i proszek do pieczenia oraz rozpuszczoną czekoladę, dokładnie mieszamy. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, a następnie ostrożnie mieszamy z ciastem. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (23x33 cm) i pieczemy
Cynamonowe szczęściemieszamy do uzyskania gładkiego budyniu. Studzimy. Masło lub margarynę w temp pokojowej ucieramy na puch. Dodajemy stopniowo budyń. Powstały krem dzielimy w proporcji 2:1 KREM Z ORZECHAMI Do większej części dodajemy posiekane migdały, posiekane orzechy oraz posiekaną czekoladę (z czekolady odkładamy 2 kostki do starcia na ciasto) i kakao. Całość miksujemy. Dodajemy olejek rumowy-tak by był wyczuwalny
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuminut (placek powinien być rumiany). Powtarzamy zabieg przy każdym placku. Masło dokładnie ucieramy mikserem, dodając łyżką masę kajmakową. Kiedy oba składniki będą stanowiły gładką jedność, dodajemy do nich pokruszone orzechy. Mieszamy Łyżką. Miód podgrzewamy i łączymy z rumem. Nasączamy każdy placek i po kolei przekładamy masą. Boki ciasta, również smarujemy i posypujemy drobno zmielonymi orzechami. Ciasto odstawiamy do chłodnego miejsca
ChilliJemyBarwniki Dowolne ozdoby cukiernicze Dodatkowo: foremki różnego kształtu Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem pudrem a następnie dodajemy miodu oraz syropu klonowego i miksujemy do połączenia. W dużym naczyniu łączymy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i jajko. Następnie wlewamy przygotowaną wcześniej masę. Z wszystkich składników wyrabiamy ciasto, owijamy go folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 1 godzinę
Podróż w kulinariaochotę albo to co od dawna zalega nam w kuchennych szafkach :) Ciasto: 5 dag drożdży 7 łyżek cukru 50 dag mąki 250 ml letniego mleka skórka otarta z jednej cytryny 1 jajko 10 dag masła 1 opakowanie cukru wanilinowego szczypta soli Dodatkowo: rodzynki cynamon 1 kwaskowate jabłko Drożdże ucieramy z 1 łyżką cukru, łyżką mąki i 50 ml mleka - zaczyn
Słodka Kraina WypiekówCzekolade rozpuszczamy w kapieli wodnej. Miekkie maslo, cukier i cukier waniliowy ucieramy na gladki krem. Zoltka oddzielamy od bialek. Z bialek ze szczypta soli ubijamy sztywna piane. Do kremu z masla dodajemy roztopiona czekolade i zoltka, dokladnie laczymy. Nastepnie na przemiam z bialkami dodajemy make. Wszystko delikatnie mieszamy. Ciasto wykladamy na wysmarowana maslem tortowniece (26cm, moze byc mniejszaa, ciasto bedzie
Przysmaki Karolkioraz uczucie ucisku i pełności w jamie brzusznej, dzięki tamu będziecie mogli w pełni cieszyć się chwilami z bliskimi i czuć się komfortowo, nawet po sycącym posiłku. Potrzebujemy: Na ciasto: 20 dag masła lub margaryny 4 jajka 1 niepełna szklanka cukru 2 łyżki miodu prawdziwego półtorej szklanki mąki tortowej 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)cynamon i dokładnie ucieramy. Następnie wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy orzechy i dokładnie mieszamy. 2. Foremkę na babkę smarujemy dokładnie masłem lub margaryną i oprószamy bułką tartą, ja użyłam foremki z kominem. Do tak przygotowanej foremki przekładamy ciasto. 3. Babkę pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 50 minut, sprawdzamy suchym
IzabelawkuchniPropozycja na weekend to oliwne ciasto czekoladowe Nigelli Lawson. Ciasto jest czymś pomiędzy brownie a murzynkiem, jest wilgotne jednak nie za ciężkie, można je upiec z samych migdałów lub zamienić je na mąkę ja jednak połączyłam składniki w równej proporcji i wyszło idealne. Składniki : 150 ml oliwy 50 g kakao w proszku 125 ml wrzątku 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego(...)wrzątkiem oraz ekstraktem waniliowym, odstawić do wystudzenia. Do miski miksera wsypać cukier, oliwę oraz jajka i ucierać na jednolitą masę przez około 3 minuty. Zmniejszyć obroty i dodać kakaową, wystudzoną pastę, na koniec wsypać wymieszane migdały z mąką, sodą oczyszczoną oraz solą. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy. Pieczemy 40-45 minut (piekłam 50 minut) Po upieczeniu odstawić ciasto
Zabawa smakiemnastępnie studzimy. Masa serowa: Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodajemy partiami zmielony ser, wanilię, mleko w proszku, słodką śmietankę, proszki budyniowe oraz mąkę ziemniaczaną. Nie miksujemy zbyt długo, by nie napowietrzać niepotrzebnie masy. Białka, pamiętając o tym, które pozostało z ciasta kruchego ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Przekładamy do masy
Kuchnia w czekoladziedodać do masy jajecznej i delikatnie mieszać do połączenia. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st. C przez 30 min do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawić do ostygnięcia a następnie przekroić wzdłuż na pół. 750 ml mleka przelac do rondelka i postawić na palnik wraz z cukrem. W pozostałym rozpuścić proszek budyniowy oraz mąkę pszenną(...)folią, aby na wierzchu nie powstał kożuch i odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy ostygnięty budyń, krem dzielimy na dwie części i do jednej z nich dodajemy kakao i mieszamy. W rancie układamy pierwszy blat biszkoptowy, nasączamy go połową ponczu. Ciasto smarujemy ciemnym kremem, kładziemy drugi blat biszkoptowy, który nasączamy pozostałym ponczem i nakładamy
kulinarne odsłony patichcecie trochę zaszaleć) to przepis na muffiny z kajmakiem na pewno Wam się przyda. Babeczki są przygotowane według mojego ulubionego przepisu, który najczęściej wykorzystuje do przygotowania tego wypieku. Do ciasta można dodać owoce lub czekoladę, ja dziś zaproponuję jednak kajmak. Aż ślinka cieknie na samą myśl, prawda?Składniki:210 g maki125 g cukru3 jajkałyżeczka ekstraktu waniliowego100 g masła1,5 łyżeczki(...)wbijamy jajka, zalewamy je mlekiem i mieszamy. Dodajemy ekstrakt waniliowy i wszystko mieszamy.W drugiej misce ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy masę jajeczną i mieszamy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, które dosypujemy do wcześniej wymieszanej masy.Na blaszkę do muffin wyłożonej papilotkami wylewamy ciasto do połowy wysokości. Przygotowujemy kruszonkę:Do niewielkiej miseczki wrzucamy pokrojone na małe kawałki masło, dodajemy
Słodkie Przyjemnościokazji zbliżających się Walentynek mam dla Was przepis na pączki z Nutellą – nie wiem jak Wy, ale ja bym taki prezent chętnie przygarnęła :) Ciasto to przepis na pączki mojej babci . Możecie zrobić je tak jak pokazałam na zdjęciach lub nadziać czekoladą dopiero po usmażeniu. Wypróbowałam obydwa warianty, wydaje mi się, że nadziewając je jeszcze przed usmażeniem mieści się(...)białek. Drożdże wkruszamy do ciepłego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Do wyrośniętych drożdży dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy rękami. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce i przykrywamy czystą ściereczką. Ciasto powinna rosnąć około 40 minut do 1 godziny i podwoić swoją objętość. Ciasto rozwałkowujemy na stole na grubość
Ciastkozercy