ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:462/881)

Tort urodzinowy Bonduelle (bez glutenu, bez laktozy) 208

możecie cieszyć się zdrowymi i smacznymi warzywami. Muszę nieskromnie przyznać, że to najlepszy tort urodzinowy, jaki kiedykolwiek zrobiłam, a wiecie dobrze, że to nie jest moja mocna strona. Ciasto czekoladowe jest pyszne, odpowiednio puszyste i wilgotne, podejrzewam, że to zasługa czerwonej fasoli Bonduelle, a mus do przełożenia go wyczarowałam komponując wiosenne marchewki Bonduelle z morelami i konfiturą z płatków róż(...)białek. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy sodę oczyszczoną. Żółtka ucieramy z cukrem, aż cukier całkiem się rozpuści, stopniowo dodajemy puree z fasoli, mąkę quinoa i kakao, cały czas miksujemy, na koniec wlewamy partiami olej. Następnie mieszamy ciasto kakaowe z pianą z białek.  Wylewamy ciasto do tortownicy (18-20 cm średnicy) jej spód

Quinoa Raz!
Ciasto Cherry 4510

Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję zimny budyń i razem ucieram. Masę wykładam na biszkopt ciemny, wyrównuję. Masę przykrywam biszkoptem makowym. 4. Wiśnie razem z syropem przelewam do garnka. Wlewam wodę i zagotowuję. Do wrzących owoców wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęstniejące owoce wykładam na wierzch ciasta. Odstawiam do stężenia. Wierzch ciasta posypuję kuleczkami zbożowymi

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto z rabarbarem i czekoladą ( obracane ) 125

Lekkie ciasto biszkoptowe z rabarbarem i gorzką czekoladą. Ciasto beztłuszczowe jest tylko gorzka czekolada.    rabarbar 250 g mąka pszenna 113 g 3 jajka drobny cukier 125 g 2 łyżki posiekanej gorzkiej czekolady szczypta proszku do pieczenia ( proszek ze względu na czekoladę )    Tortownica 20 cm, spód można wyłożyć papierem do pieczenia. Rabarbar kroimy w drobną kostkę(...)układamy na spód tortownicy. Całe jajka ucieramy z cukrem do białości. Mąkę mieszamy z proszkiem. Do ubitych jaj przesiewamy w 3 partiach mąkę i delikatnie mieszamy. ( Powiem że ta dziura po środku misy nie ułatwiała sprawy w przesiewaniu :) )   Na koniec dodajemy czekoladę, lekko mieszamy i przekładamy ciasto do tortownicy z rabarbarem. Pieczemy w 170 C około 50 minut. Ciasto

Smaczne moje
KOPIEC KRETA 330

szklanki wiórek czekoladowych  CUKIETERIA 3 banany Wykonanie: *Jajka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą , oraz kakao. Wlewamy mleko i olej, dalej miksujemy. Wlewamy do tortownicy . U mnie o wymiarze 24 cm, ale może być i 28 cm. Ciasto pieczemy ok 30 minut w 180 st, do suchego patyczka

Z Majeczką w kuchni
WIENIEC PTYSIOWY Z KREMEM WANILIOWYM, INKĄ I OWOCAMI 285

będzie odchodzić od ścianek garnka, studzimy. Do wystudzonego ciasta dodajemy po jednym jajku i miksujemy. Kolejne jajko wbijamy dopiero w momencie, kiedy poprzednie będzie całkowicie wymieszane z masą. Przekładamy do rękawa cukierniczego, a następnie wyciskamy okrągły „wieniec”. Pieczemy na złoto – ok. 20-25 minut / 190C, studzimy. KREM: Żółtka ucieramy z cukrem na gładką, jasną masę, dodajemy obie mąki

Ostra na Słodko
Ekspresowe Ciasto Bez Miksera Z Jeżynami 200

Musiałam uruchomić piekarnik, ale nie u siebie, a u mamy i na ekspresa powstało to ciacho. Wilgotne, w smaku przypominające ucierane, z jeżynami z nalewki oraz z małą gałązką rabarbaru ;) Składniki na blaszkę 27 x 17 cm lub 24 x 24 cm 2 jajka klasy L 1/2 szkl oleju 100 gr cukru 170 gr mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku(...)miski, dodajemy cukier i roztrzepujemy trzepaczką na delikatną piankę. 2. Dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i część oleju,  mieszamy. W trakcie mieszania dolewamy resztę oleju. Wykładamy ciasto (będzie dość gęste ) na wysmarowaną blaszkę lub na taka jednorazówkę, wtedy nie musimy niczym smarować i wykładamy owoce na wierzch. Pieczemy w 190-200 stop. przez około

Gotowanie...to proste !
Rogaliki z ciasta francuskiego z jagodami i kremem cytrynowym 101

Lubię ciasto francuskie, ale niekoniecznie przepadam za tymi wszystkimi długimi przygotowaniami domowej wersji. Jakiś czas temu odkryłam w sklepie maślanego gotowca z super składem, więc bardzo ułatwiło to sprawę. Natomiast nie polecam “ciast francuskich” w rolce, które znajdziecie w sklepowych lodówkach. Nie mają w składzie masła i ich okropny smak popsuje Wam wszystkie wrażenia. opakowanie ciasta francuskiego(...)garnku wbijamy jajko, żółtko i dokładnie ucieramy z cukrem. W garnku zagotowujemy wodę, ustawiamy na niej miskę tak aby ogrzewała się parą. Dodajemy sok, skórkę z cytryny oraz pokrojone w kosteczkę masło i cały czas mieszamy trzepaczką. Trwa to kilka minut, a gdy krem zgęstnieje przecieramy go przez sitko. Lekko rozmrożone ciasto francuskie kroimy na trójkąty (u mnie było

Mienta blog
Jak upiec puszyste ciasto drożdżowe? 563

wszystkim zapominalskim, którzy zapomnieli wyjąć jajka wcześniej, żeby przed dodaniem ich do ciasta wbić je najpierw do ciepłego (nie gorącego!) mleka, pozostawić na chwilkę, aż temperatura się wyrówna i wtedy wlać jajko razem z mlekiem. Gorzej, jeśli jajka trzeba najpierw utrzeć z cukrem, ale wtedy podczas ucierania jajka nam się trochę ocieplą. Drożdże.  Ja najczęściej używam drożdży świeżych, choć(...)Staram się drożdży nie mrozić, bo jednak nie chcą później tak chętnie rosnąc jak przed mrożeniem, za to zapach alkoholu jest bardziej wyczuwalny i przez to obniża walory smakowe ciasta. A teraz wyciąg z notatek mojej babci. Na ciasto podstawowe składające się jedynie z mąki, płynu, drożdży i soli stosuje się 20 g świeżych drożdży na każdy kilogram mąki. Jeżeli

Rozpustne gotowanie
Babka genewska 115

gorzkiej  30 ml śmietanki 30 %  orzechy Składniki w temperaturze pokojowej. Do masła dodaję cukier i ucieram. Stopniowo dokładam żółtka. Jak masa będzie puszysta dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Z cytryny sparzonej ścieram skórkę i dodaję do   ciasta, razem z sokiem z cytryny. Na końcu dodaję spirytus, ocet, i pianę z białek ubitą na sztywno. Ciasto

wesoła kuchnia
NIESPODZIANKA 134

spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Ucierać do momentu powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać kakao i olejek spirytusowy arakowy. Dokładnie wymieszać. Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty. Na dolny spód ciasta wyłożyć cały krem z masłem orzechowym, wyrównać wierch. Następnie przykryć

Ciastka - domowe słodkości
PYSZNE PĄCZKI MOJEJ BABCI + FILMIK 520

wlać odrobinę mleka oraz 1 łyżę cukru i mąki. Dobrze wymieszać i odstawić aż lekko wyrosną.  Masło ucieramy z żółtkami i cukrem zwykłym, oraz waniliowym. Następnie wlewamy mleko, tłuszcz i chwilkę miksujemy. Do masy dodajemy drożdże i mąkę oraz ocet. Ciasto wyrabiamy około 5 minut.  Odkładamy do wyrośnięcia.  Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, zagniatamy i rozwałkowujemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasteczka z pistacjami 176

Masło ucieramy z cukrem pudrem, do momentu powstania jasnej, puszystej masy maślanej. Dodajemy ekstrakt z wanilii i ucieramy dalej. 2. Teraz dodajemy mąkę i miksujemy do połączenia się składników.  3. Pistacje siekamy nożem, dosypujemy do masy i mieszamy łyżką. Jeśli ciasto będzie tutaj zbyt sypkie musimy dodać mleka. Ja dodałam jakieś 2-3 łyżki. Ciasto powinno nam się ładnie

kruche babeczki
JABŁKOWY SERNIK NA ZIMNO Z ORZECHAMI 206

garstka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Podprażone orzechy mielimy z kruchymi ciastkami i cukrem pudrem, dodajemy roztopione masło, zagniatamy ciasto i wylepiamy tortownicę wyłożoną papierem. Wstawiamy do lodówki. MASA SEROWA: Żelatynę zalewamy sokiem jabłkowym, zostawiamy do napęcznienia, podgrzewamy ( ale nie gotujemy! ). Mascarpone ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy śmietanę i cały czas miksując wlewamy ciepłą żelatynę ( wcześniej ją „hartujemy” ). Masę wylewamy

Ostra na Słodko
Wielkanocna baba truskawkowa. 206

bułka tarta  Sposób przygotowania: Truskawki kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy 3 łyżkami rumu. Odstawiamy. Żółtka ucieramy z cukrem i masłem. Dodajemy przesianą mąkę, drożdże i mleko.Wyrabiamy na gładką masę. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Do ciasta stopniowo dodajemy pianę i delikatnie wyrabiamy. Pod koniec zagniatania dorzucamy truskawki z rumem. Ciasto przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy

DominikaDolci
Ciastka na Baby Shower dla dziewczynki 182

Masło utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę. – Dodać jajko i ucierać na wolnych obrotach, aż składniki się połączą. – Stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem i solą. – Połączyć wszystkie składniki ręką aż powstanie kula ciasta. – Ciasto przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny

To co kocham