ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:462/881)

SZARLOTKA Z KREMEM I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ 443

Kolejny przepis z zeszyciku cioci Basi!I kolejna szarlotka przed nami!Wyglądem odrobinę przypomina moją Szarlotkę królewską , ale smak i wykonanie całkiem inne ( co nie znaczy

Ostra na Słodko
Ciasto krówka na krakersach 179

Krówka na krakersach to szybkie i łatwe ciasto bez pieczenia. Słodka masa krówkowa rewelacyjnie komponuje się ze słonymi krakersami.   Składniki: około 200 g krakersów litr mleka 3 budynie śmietankowe 2 łyżki cukru puszka (400 g) masy krówkowej 100 g masła Przygotowanie W szklance mleka rozpuszczamy budynie. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy powoli rozpuszczony(...)ostygnięcia. Masło dokładnie ucieramy. Dodajemy 2/3 masy krówkowej, a następnie po łyżce budyniu. Ucieramy wszystko na puszystą masę. Spód formy (moja ma wymiary ok 24x24cm) wykładamy krakersami. Na nich rozsmarowujemy połowę masy, którą następnie przykrywamy krakersami. Czynność powtarzamy. Wierz krakersów smarujemy wcześniej odłożoną masą krówkową. Ciasto odkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin. [caption id="attachment_7120" align="aligncenter

e-PrzepisyKulinarne
Mazurek orzechowy 149

kucharstwa” z 1930 roku. Z tej książki przygotowałam mazurek orzechowy. Ciasto: 250 g cukru pudru, 3 żółtka, 120 g miękkiego masła, 250 g orzechów włoskich, 120 g mąki pszennej, pianka: 3 białka, 90 g cukru pudru, 14 połówek orzechów*, Orzechy zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać masło i ucierać aż otrzymamy jednolitą, pulchną masę. Wymieszać z mąką i orzechami. Masę

królestwo garów
,,Choinka z pierników’’ 123

Dodatkowo: foremki w kształcie gwiazdek różnej wielkości Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem pudrem a następnie dodajemy miodu oraz syropu klonowego i miksujemy do połączenia. W dużym naczyniu łączymy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika i jajko. Następnie wlewamy przygotowaną wcześniej masę. Z wszystkich składników wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy i wycinamy ciasteczka z foremek

Podróż w kulinaria
Ciasto czekoladowe z serowymi łatkami 113

powiem. :) Z ciężkim czekoladowym ciastem komponowała się idealnie. Wyczuwalny smak waty cukrowej, lekko truskawkowy doskonale oczyszcza kubki smakowe. Ja jestem niezwykle nią zaskoczona! Przejdźmy jednak do przepisu na ciasto, bo jeżeli już tutaj trafiliście, to zapewne macie na nie ochotę! :)               Potrzebujemy: 220 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki ciemnego kakao(...)wiaderka 100 g cukru pudru 1 opakowanie budyniu śmietankowego Ser ucieramy z cukrem i proszkiem budyniowym. Przekładamy do woreczka. Żółtka oddzielamy od białek.  Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy do nich wodę i olej, a następnie wymieszane suche składniki. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią czekoladowe

MamaOskarka
Ciasto marcepanowo – pomarańczowe 143

chciało – powolutku wdrażam się w nową codzienność. Przygotowuję taki plan przepisowy, który pomoże mi się ogarnąć. Na początek 2016 roku proponujemy Wam szybkie i aromatyczne ciasto. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – 100 g masła (temperatura pokojowa) – 2 jajka – 1 łyżeczka przyprawy do piernika – 4 łyżki cukru – 3 łyżki marcepanu – 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego(...)żurawiny/wiśniowa/marcepan W dużej misce umieszczamy masło i ucieramy mikserem na puszystą masę. Dodajemy przyprawę do piernika, ekstrakt waniliowy, marcepan oraz cukier i miksujemy aż składniki się połączą. Dodajemy likier, śmietanę i stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia składników. Surowe ciasto przekładamy do formy. Jabłka myjemy i odcinamy górę (mają powstać „czapeczki

Szybko Tanio Smacznie
Murzynek 129

zdejmujemy z ognia, dodajemy do reszty składników kakao i ucieramy (najlepiej rózgą kuchenną) do powstania gładkiej, lśniącej polewy. Polewę odstawiamy na ok. 5-10 minut do przestudzenia (można też wstawić rondelek do zimnej wody, by przyspieszyć proces) i lekkiego zgęstnienia. Jeszcze ciepłą polewamy murzynka. Gdy polewa zastygnie, możemy kroić ciasto na kawałki i podawać :) Smacznego

MyCookBook.pl
Ciasto dyniowo-bananowe 115

łyżeczka karobu szczypta proszku do pieczenia aromat waniliowy Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, karob, proszek do pieczenia i aromat. Całość dokładnie miksujemy. Kolejno dodajemy ugotowaną i obraną dynię oraz rozgniecionego banana. Całość dokładnie blendujemy na gęstą, jednolitą masę. Surowe ciasto przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Ciasto z ricottą i śliwkami 124

Serek nadaje im fajnego smaku, ale i aksamitności. Mają w sobie delikatność i wilgotność, charakterystyczną dla serników. Są mięciutkie, ale też dobrze wyrastają. Dzisiaj mam dla Was propozycję na ciasto z ricottą i śliwkami.  Składniki: 2 jajka 160 g cukru 80 ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka olejku pomarańczowego 250 g serka ricotta 250 g mąki pszennej 1/2 płaskiej łyżeczki(...)Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Jajka z cukrem ucieramy mikserem na puszystą, jasną masę. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy olej, olejek pomarańczowy i ricottę. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Dodajemy mąkę, wanilię mieloną oraz proszek do pieczenia i całość mieszamy łyżką. Ciasto mieszamy tylko do połączenia się składników. Może mieć małe grudki. Ciasto przekładamy na blaszkę. Na wierzchu rozkładamy

Smak mojego domu
Babka kakaowa w polewie czekoladowej 175

zawsze, moja ulubiona książka H.Lipińskiej i A Woźniakowskiego „Ciasta słodkie i wytrawne” Tym razem wybór padł na babkę kakaową w polewie czekoladowej.   Wspaniałe puszyste, lekko wilgotna ciasto, dokładnie takie jak lubię. Składniki: 210 g mąki pszennej 110 g mąki ziemniaczanej 170 g cukru 4 jajka 210 g masła lub margaryny 3 łyżki kakao 4 łyżki mleka 1 płaska(...)gorzkiej 30 g margaryny Sposób wykonania: Margarynę utrzeć z cukrem. Pod koniec ucierania dodać stopniowo po jednym jajku, mąkę pszenną i ziemniaczaną, mleko, kakao, proszek do pieczenia, olejek cytrynowy, cukier waniliowy i wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Tortownicę z kominem wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.   Przełożyć ciasto do przygotowanej formy. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut

Na słodko lub wytrawnie
BABKA PIEGUSKA 201

mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szklanka suchego maku Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem, ciągle miksując dodajemy jajka. Miksujemy.Pomały wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie mąkę ziemniaczaną. Miksujemy. Dolewamy mleko, wsypujemy mak, mieszamy łyżką,do dokładnego wymieszania składników. Formę smarujemy masę, oprószamy bułką tartą, wykładamy ciasto, pieczemy do suchego patyczka ok 40 minut

Z Majeczką w kuchni
sernik z brzoskwiniami 98

Sernik z brzoskwiniami to jeden z moich ulubionych serników. Idealne ciasto na kruchym spodzie i z kruszonką, a w środku kremowa masa serowa, brzoskwinie i delikatna pianka. Tradycyjny przepis na pyszny sernik .     składniki: 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru 200 g masła 5 żółtek 3-4 łyżki gęstej śmietany(...)proszek do pieczenia, cukier, masło oraz i żółtka. Zagniatam i wyrabiam na gładkie ciasto. Ciasto dzielę na dwie części, jedną z nich wkładam do zamrażarki, a drugą wylepiam dno blaszki o wymiarach 26 x 21 cm. Wstawiam do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Masło ucieram na puszystą masę razem z cukrem, jajkiem i żółtkami. Stopniowo dodaję zmielony twaróg

babka w formie
Torcik z suszonymi śliwkami 126

drugi. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier oraz wodę. Gdy piana jest szklista a cukier rozpuszczamy porcjami dodajemy żółtka oraz przesiane mąki i proszek do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 25 cm x 35 cm i pieczemy około 50 minut w 180 C. Wystudzony biszkopt kakaowy kroimy na pół. Dzień wcześniej zalewamy śliwki rumem i odstawiamy(...)wlewamy powoli mieszankę budyniową i mieszamy aż masa zgęstnieje. Studzimy. Miękkie masło ucieramy i porcjami dodajemy przestudzony budyń i pokrojone śliwki. Krem dzielimy na dwie części. Rum, który pozostał z namoczonych śliwek rozcieńczamy z wodą i pączujemy nim blaty. Możemy teraz zacząć składać ciasto. Na początek biszkopt ciemny, masa, biszkopt jasny, masa, biszkopt ciemny a na wierzch ulubiona

Zainspirowana w kuchni
Ciasto jogurtowe z truskawkami 184

Sezon na truskawki na blogu uważam za rozpoczęty. Mam nadzieje, że uda mi się wam pokazać  jeszcze nie jeden słodki pomysł na wykorzystanie truskawek. Niby

ciastkarnia na kruchym spodzie