ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:470/881)

SZARLOTKA Z KISIELOWĄ PIANĄ I KRUSZONKĄ 430

już Szarlotką MamySzarlotką z czekoladąKrólewską szarlotką z bitą śmietanąi taką Ucieraną na maślance.Dziś mam dla Was kolejną , przepyszną wersję – z kisielową „pianą” i mnóstwem chrupiącej kruszonki , którą wręcz uwielbiam!Łatwe … szybkie … i jak zawsze niesamowicie smaczne!SKŁADNIKI:( blacha 28×24 cm )CIASTO:* mąka – 3 szklanki* margaryna – 250 g* cukier

Ostra na Słodko
Delikatne bułeczki z serem 131

śmietankowego skórka otarta z cytryny 3 żółtka rodzynki Ser ucieramy   z żółtkami i cukrem- dodajemy proszek budyniowy, bakalie i   skórkę- dokładnie mieszamy.    składniki na kruszonkę: 3 łyżki twardego masła 3 łyżki mąki pszennej 2-3 łyżki cukru odrobina ( na czubek noża) proszku do pieczenia WYKONANIE: Z ciasta formujemy kulki i spłaszczamy- na każdą nakładamy masę serową

Domowe ciasta
Babka piaskowa 122

łyżeczką proszku do pieczenia. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę i cały czas mieszając dodajemy cukier i cukier waniliowy. Nie przestając miksować, dodajemy żółtka , przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i skórką startą z cytryny. Do tak przygotowanej masy dodajemy delikatnie  ubitą pianę z białek , najlepiej łyżką nie mikserem. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i bułką tartą, foremki

Różne smaki w kuchni
Makownik drożdżowy 150

śmietanie. Siekamy z pozostałymi składnikami, ugniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Wałkujemy na kwadrat o wymiarach ok 30x 30cm. Smarujemy delikatnie białkiem, żeby mak się lepiej trzymał. Nakłuwamy widelcem. Masa: Mak gotujemy dzień wcześniej na małym ogniu ok 90 minut, pozostawiamy na noc, odcedzamy. Mielimy 2 razy. 2 jajka i 2 żółtka ucieramy z cukrem i olejkiem(...)waniliowym dodajemy po łyżce maku i dalej ucieramy. Na końcu dodajemy olejek migdałowy cały, mąkę ziemniaczaną , mąkę zwykłą i bułkę tartą. Wsypujemy orzechy i rodzynki. Na każdy rozwałkowany placek dajemy po połowie maku, rozsmarowujemy nożem na całej powierzchni. Zwijamy. Owijamy w papier do pieczenia, pozostawiając troszkę luzu (ok.2 cm), żeby wyrastające ciasto miało miejsce. Zapobiega to pękaniu makownika. Pieczemy

Kuchnia w czekoladzie
babeczki cytrynowe 101

łyżki gorąca woda - 1 łyżka Margarynę ucieramy mikserem na puszystą masę, wsypujemy stopniowo cukier i cukier waniliowy. Miksujemy dalej, następnie dodajemy po 1 jajku, następnie wlewamy stopniowo olej, dodajemy skórkę startą z cytryny oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kisiel w proszku. Dokładnie miksujemy, by składniki dobrze sie połączyły. Ciasto przekładamy do foremek na babeczki i wstawiamy

ciasta i desery czyli na słodko
Keks mocno bakaliowy 269

waniliowego Sposób przygotowania : Orzechy włoskie siekamy , łączymy z pozostałymi bakaliami, oprószamy 2 łyżkami  mąki. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodając kolejno 4 żółtka. Następnie łączymy z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy z bakaliami i ubitymi na sztywno białkami. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 1 godz. w piekarniku rozgrzanym do temp

Słodkości i nie tylko
Babka piaskowa na oleju 126

świecie, będzie ona bardzo specyficzna i przez wielu z nas obchodzona skromniej i w mniejszym kręgu, lub nawet w samotności. Dla mnie dobre jedzenia, a zwłaszcza dobre ciasto to zawsze sposób na poprawę humoru, dlatego mam dla was dziś fajny i szybki przepis na pyszną babkę, która będzie idealna na co dzień i od święta. Jest to dwukolorowa babka piaskowa(...)mleka Sposób przygotowania: Jajka wybiłam do miski miksera. Dodałam cukier kryształ i cukier waniliowy i ucierałam do uzyskania puszystej masy. Mąkę tortową przesiałam razem z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia i partiami wmieszałam do masy jajecznej. Następnie, nie przerywając miksowania,  wlałam do ciasta cienkim strumieniem olej. Gdy składniki się połączyły, odlałam ok. 1/3 ciasta do innej miseczki

Waniliowe Improwizacje
PIERNIK SUŁTAŃSKI 222

czasu aż kasza zgęstnieje, odstawić do wystygnięcia. Masło ucieramy na jasną i puszystą masę z cukrem pudrem, do masła dodajemy po łyżce zimnej kaszy i dokładnie miksujemy na puszysty krem.Do kremu dodać bakalie,  podzielić go na dwie równe częściPierwszy blat piernika posmarować połową kremu, przykryć kolejnym piernikowym ciastem, posmarować go dżemem porzeczkowym, na nim ułożyć ciasto, posmarować pozostałą częściąkremu

RAROSSA
Śliwkowy piernik (piernik ze śliwkami, ciasto ze śliwkami) 150

Ciasto cudownie aromatyczne, przyjemnie wilgotne i niezwykle słodkie. Zapraszam na przepyszny, śliwkowy piernik! :-) Ciasto szybko się robi i szybko znika z talerza. Ze względu na mocną słodycz idealne do gorzkiej kawy czy też herbaty. SKŁADNIKI: - 4 jaja - 3 szklanki mąki - 3/4 szklanki oleju - 1 łyżeczka sody  - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 szklanki cukru - 3/4 szklanki miodu(...)śliwek węgierek - 2 łyżeczki cynamonu Śliwki kroję na kawałeczki, posypuję cynamonem. Żółtka ucieram z cukrem, dodaję stopniowo miód, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, olej i dżem śliwkowy. Pianę ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Kiedy piana jest już gotowa, łączę ją z ciastem. Dodaję pokrojone śliwki. Delikatnie mieszam i wylewam całość na blachę. Piekę ok. 50 minut

Wielopokoleniowo
Ciasto drożdżowe z wiśniami + film 140

razem zapraszam na przepyszne ciasto drożdżowe z wiśniami , które nie wymaga specjalnych umiejętności cukierniczych wystarczy dobrze zmiksować wszystkie składniki , poczekać aż ciasto wyrośnie , upiec a następnie zajadać do woli. składniki na formę o wymiarach  29 na 29 cm 10 g świeżych drożdży szklanka cukru 2 jajka 100 ml mleka 80 g margaryny 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli(...)się rozpuszczą . Na małym ogniu rozpuszczamy margarynę i odstawiamy do wystudzenia. Jajka ucieramy z resztą cukru na prawie białą masę . Do miski wsypujemy przesianą mąkę , dodajemy szczyptę soli i rozpuszczone drożdże . Całość miksujemy, dodajemy lekko ciepłe mleko i wlewamy wystudzoną margarynę . Miksujemy jeszcze 5 minut . Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę  na wierzchu układamy umyte

Smakowite Dania
Drożdżówki z serowo - mannym nadzieniem 137

manny. Mi osobiście bardzo smakowały, ja manną mogła by jeść codziennie. Uwielbiam ją. A oto przepis. Po ostatniej notce nie będę się tak rozpisywać :).Składniki: (ok. 20 bułeczek)Ciasto:3 szklanki mąkiszklanka mleka25 g drożdżyjajko (rozmącone)4 łyżki masła (rozpuszczonego i lekko schłodzonego)5 łyżek cukruszczypta soli3 łyżki letniej wodyżółtko do wysmarowania bułeczekMasa:300 g serka waniliowego z laską(...)Wszystko wymieszać, i dokładnie zagnieść, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawić, aż porządnie wyrośnie.Masa:Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy porcjami na przemian serek, z kaszą manną. Oraz wystudzone masło. Mieszamy wszystko dokładnie. Jeżeli masa będzie za rzadka dodać jeszcze łyżkę kaszy.Nasze wyrośnięte ciasto, dzielimy na mniejsze porcję (odrywając po kawałku i tworząc kółka). Każde kółko, rozpłaszczamy, w środku robimy

Moje pyszne gotowanie
Miodownik z orzechami i masą kawową 172

spirytusu Masa orzechowa: 250g orzechów włoskich grubo posiekanych 100g cukru kryształu 120g masła 2 łyżki miodu prawdziwego (np. wielokwiatowy) Dodatkowo: Mały słoiczek powideł śliwkowych 1 puszka kajmaku Sposób przygotowania Ciasto oraz masa orzechowa: Orzechy włoskie smażyć wraz z masłem, cukrem oraz miodem przez ok 5 minut. Przesianą mąkę siekamy z masłem oraz pozostałymi składnikami. Zagniatamy i dzielimy na 3 równe(...)parze jajka oraz przestudzoną kawę. Na końcu dodajemy spirytus i całość raz jeszcze dobrze ucieramy. Przełożenie: Puszkę kajmaku przed nakładaniem wstawiamy do wrzątku na 20 minut, po czym otwieramy i delikatnie mieszamy lub miksujemy. Dzięki temu będzie nam dużo prościej go rozsmarować na cieście. Blat ciasta- cienka warstwa powideł- masa kawowa- blat ciasta- kajmak- blat ciasta z orzechami na wierzchu

Kuchnia w czekoladzie
Biszkopotowe gwiazdki 113

proszku do pieczenia 4 jajka cukier puder do dekoracji Białka oddzielamy od żółtek. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym żółtku. Do ubitej masy dodajemy przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno. Łączymy białka z ciastem. Ciasto umieszczamy w kwadratowej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach

Ciasta z tradycjami
TO JUŻ 6 SZALONYCH LAT! 112

OWOCAMI KREM CZEKOLADOWY: * żelatyna – 8 g * woda – 40 g * żółtko – 65 g * cukier drobny – 50 g * mleko – 450 g * czekolada 70% – 350 g CIASTO CZEKOLADOWE: * czekolada min 70% – 150 g * masło – 120 g * żółtka – 100 g * cukier drobny – 170 g * mąka pszenna – 70 g * mąka migdałowa(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KREM CZEKOLADOWY: Żelatynę, zalewamy wodą, odstawiamy. Żółtka ucieramy z cukrem. Mleko gotujemy, dodajemy powoli do utartych żółtek ( cały czas mieszając ). Podgrzewamy, aż lekko zgęstnieje, odstawiamy, dodajemy czekoladę i żelatynę, blendujemy, odstawmy na ok. 2 godziny do chłodzenia. Przed wyciąganiem na tort możemy ponownie blendować ( jeśli to konieczne ). CIASTO CZEKOLADOWE: Masło rozpuszczamy z czekoladą, w tym samy czasie ubijamy

Ostra na Słodko
Piernik na miodzie 146

łyżeczki sody oczyszczonej tłuszcz i bułka tarta do formy Wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem na pulchną masę i wciąż ucierając dodajemy rozpuszczony miód, gorącą kawę i olej. Wsypujemy przesianą mąkę, przyprawę korzenną. Ubijamy białka na pianę, dodajemy wraz z sodą do masy piernikowej delikatnie mieszając. Ciasto przekładamy do wcześniej wysmarowanej formy tłuszczem i posypanej bułką tartą, piec w piekarniku nagrzanym

Gorący kąsek