ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:471/881)

Szybkie ciasto z malinami. 291

proponuję takie proste, smaczne ciasto.  Na weekend będzie super :) Składniki : 1 i 1/3 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej- tortowej 4 jajka 250 g masła lub margaryny Kasi 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szklanka malin, może być ciut więcej Przygotowanie : Masło rozpuścić w garnuszku, ostudzić Po wystudzeniu dodawać po jednym żółtku i ucierać Wsypywać mąkę zmieszaną z proszkiem(...)Piec w temp. 170-180 *C przez około 40 min.                                    Moje ciasto było pieczone w prodiżu, średnica 24 cm.                                     Robi się je bardzo, bardzo

Proste Potrawy
Krajanka piernikowa, czyli pyszny piernik z marmoladą owocową, w czekoladowej otoczce :) 255

600g marmolady 5-8 tabliczek czekolady* (można dać różne czekolady, ja mieszam gorzkie i deserowe) Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, a następnie miód, śmietanę, sodę, przyprawę do piernika, kakao i mąkę. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie mieszamy z resztą ciasta. Masę ciastową przekładamy do średniej wielkości blaszki, wyłożonej pergaminem. Pieczemy w temperaturze 180°C około 40 minut

Smakowy Raj
Najlepsze ciasto cytrynowe 138

każde święta i zawsze znika ze stołu jako pierwsze. Teraz niestety nie zawsze mogę na święta pojechać do Polski, dlatego zaczęłam je piec sama. Nie jest to niestety ciasto niskokaloryczne, ale naprawdę warto zgrzeszyć :) Ja zazwyczaj robię je z 1,5 porcji żeby było wyższe. Gorąco polecam :) Składniki: 4 jajka cukier (tyle ile ważą 4 jajka) mąka (tyle ile ważą(...)żółtko sok i otarta skórka z połowy cytryny Utrzeć masło z cukrem (ucierać do momentu aż cukier sie rozpuści). Dodawać stopniowo żółtka i cytrynę, a następnie również stopniowo przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy (20cm x 20cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Wierzch

kuchnia doski
Jogurtowe ciasto pomarańczowe 205

pomarańcze pozostałym cukrowym syropem i odkładamy tortownicę na bok.   Wszystkie składniki do ciasta wymagają jednakowej temperatury – inaczej skończycie z zakalcem. Wyjmujemy wszystko na blat, odmierzamy i odważamy składniki około 2 godzin wcześniej. Rozgrzewamy piekarnik do 190⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. W misce ucieramy mikserem a puszysto miękkie masło z oboma cukrami – białym i brązowym. Do utartego(...)sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy partiami do mokrych składników, stale miksując. Na koniec dodajemy do masy jogurt, imbir i cynamon, a całość miksujemy do dokładnego połączenia.   Gotowe ciasto wylewamy dokładnie pośrodku tortownicy – jest dosyć gęste, a pod spodem mamy cukrowy syrop. Lekko, bez użycia siły, poziomujemy ciasto łopatką silikonową po tortownicy – kiedy włożycie je do piekarnika rozpłynie się

Karo in the Kitchen
Sugar Cookies – najlepsze kruche ciasteczka do dekorowania 110

koniecznie TEN WPIS . To vademecum pieczenia ciasteczek tak, by były naprawdę pierwsza klasa – żeby zachowały kształt, chrupkość i formę. Po lekturze jesteście gotowi, więc zabieramy się do pracy. To ciasto to sama przyjemność, poczujecie to zaraz w dłoniach :) Odważamy wszystkie składniki. Mąkę przesiewamy z solą. Masło do tych ciastek musi być miękkie – miękkie, a to w wypadku masła znaczy plastyczne(...)wychodzi też w dłoniach, najpierw w głębokiej misce, potem na stolnicy. Masło ucieramy z cukrem, tylko do połączenia żeby go nie napowietrzać. Do masła z cukrem wbijamy jajko, dodajemy oba aromaty (uwielbiam te dwa z Wiltona, które pokazałam na zdjęciu – nie zmieniają lepkości i koloru ciasta) i miksujemy do dokładnego połączenia – tylko tyle, nie potrzebujemy puszystej masy. Puszyste znaczy

Karo in the Kitchen
Zebra przekładana śmietaną 92

polewą czekoladową , schłodzone jest przepyszne , doskonale sprawdza się dla łasuchów , a i dla tych co od czasu do czasu lubią zjeść coś słodkiego na ząb , mam nadzieje że to ciasto także znajdzie swoich fanów . Składniki  2 szklanki mąki ( typ 405 ) 4 jajka  szklanka cukru  1 budyń  cukier waniliowy  2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)piane , do żółtek dodaję cukier , oraz cukier waniliowy i ucieram na białą puszystą masę , następnie do ubitych żółtek dodaje mleko , mąkę , proszek do pieczenia , budyń i dokładnie mikserem mieszam , kiedy masa jest dobrze wymieszana , to dodaję ubite białka i delikatnie łyżką mieszam tak aby nie stracić puszystości .  Kiedy ciasto mamy gotowe , dzielę na dwie części , do jednej dodaję kakao

Mój Smak
Pękające ciasteczka czekoladowe 316

mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. W dużej misce mikserem na średnich obrotach ucieramy masło z cukrem, aż powstanie jasna kremowa masa do której dodamy jajko - ciągle ucierając. Do kremowej masy dodajemy stopniowo mieszankę mączną, aż połączymy wszystkie produkty w maślane ciasto. Ciasto formujemy w małe kulki (najlepiej proporcje ustalimy biorąc czubatą

Niezły Młynek
Buraczane brownie z musem malinowo - buraczanym 163

śmietanki 30% 200 g białej czekolady sok z 1/2 limonki Sposób wykonania: Wszystkie buraki (do ciasta i do musu) gotujemy do miękkości w mundurkach. Po wystudzeniu obieramy je i miksujemy blenderem na gładko. Brownie: Czekolady z masłem topimy w kąpieli wodnej. Jajka ucieramy z cukrem za pomocą rózgi. Mąkę łączymy z sodą, proszkiem do pieczenia oraz z łyżką kakao. Przesiewamy(...)śmietankowej i odstawiamy do wystudzenia. Mocno schłodzoną resztę śmietanki ubijamy, a następnie łączymy z masą malinowo - buraczaną. Dodajemy sok z limonki. Gotowy mus wykładamy na upieczone i wystudzone brownie. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.  * przepis z książki "Jeść zdrowiej - warzywa i owoce" - LIDL

Qchnia po prostu
Ciasto czekoladowe z suszonymi śliwkami 383

Bardzo wilgotne ciasto czekoladowe, któremu charakteru i wyrazu nadaje suszona, podwędzana śliwka- suska sechlońska. Ma ona mięsisty miąższ i pomarszczoną, lepką skórę w kolorze od ciemnigranatowego do czarnego. W smaku jest lekko słodka z dymnym posmakiem i aromatem wędzenia. Została zarejestrowana przez Komisję Europejską jako produkt ze znakiem Chronione Oznaczenie Geograficzne. Wytwarzana jest na obszarze 4 gmin województwa małopolskiego (Laskowa(...)odstawiamy do ostudzenia. Mikserem ucieramy masło z cukrem na puszysty krem. Stopniowo dodajemy jajko, cały czas ucieramy. Dodajemy mąkę z sodą i proszkiem, mieszamy łyżką, następnie dodajemy śliwki wraz z zalewą, a na koniec roztopioną i ostudzoną czekoladę. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Ciasto wlewamy do przygotowanej formy i pieczemy 40-45 minut. W międzyczasie przygotowujemy polewę- roztapiamy czekoladę z łyżką

Smakowity Blog Kulinarny
Ciasto piernikowe z mąki razowej 174

Pyszne i szybkie ciasto piernikowe z mąki razowej i jabłek Ten przepis polecam każdemu kto uwielbia smak piernika i szuka przepisu na szybkie ciasto które długo zachowuje swoją wilgotność i i świeżość . Składniki: – 4 średnie jabłka – 3 szklanki mąki pszennej razowej – 1 szklanka oliwy z oliwek – 2 łyżki kakao – 3/4 opakowania przyprawy piernikowej – 2 łyżeczki cynamonu(...)końcu dodajemy pokrojoną czekoladę.Wszystko mieszamy. Żółtka oddzielamy od białek. Ubijamy pianę. Żółtka ucieramy na pulchną masę dodajemy miód a na końcu oliwę. Wszystko chwilę miksujemy i dodajemy do mąki. Następnie dodajemy ubita pianę z białek i na końcu jabłka . Wszystko mieszamy. Uwaga – ciasto będzie bardzo gęste. Wszystko wykładamy do formy ( u mnie ” keksówka” czyli wąska foremka

I LOVE LIFE
Babka piaskowa – poznańska 179

miski przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, jajka oraz sok z cytryny i ucieramy mikserem na gładką masę. Następnie powoli wlewamy roztopione i ostudzone masło cały czas miksując na małych obrotach *** *** Foremkę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do formy *** *** Babkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C z termoobiegiem

Blog z Apetytem
ciasto z rabarbarem 128

puder do posypania wykonanie: Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Mąkę orkiszową łączymy z mąką ziemniaczaną. Przesiewamy, dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy na jednolitą masę. Tortownicę (22 cm średnicy) wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Przekładamy do niej ciasto i wykładamy rabarbar. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach masło

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto snickers - przepis 109

pianę. Dodajemy cukier, ciągle mieszając mikserem. Do żółtek dodajemy ocet oraz proszek do pieczenia i ubijamy. Białka łączymy z żółtkami mieszając mikserem. Następnie dodajemy mąkę oraz kakao. Całość mieszamy. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 25 minut, do tak zwanego suchego patyczka. Beza orzechowa. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier - ubijamy. Następnie dodajemy mąkę, miód oraz orzechy(...)gotującego się mleka. Całość gotujemy do momentu zawrzenia.  Budyń studzimy. Następnie ucieramy masło dodając do niego po łyżce budyniu. Masę dzielimy na dwie części. Pierwszą mieszamy z kakao oraz rodzynkami. Drugą mieszamy z wcześniej pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami.  Biszkopt przekrawamy w połowie. Ciasto układamy następująco: biszkopt - masa budyniowa z rodzynkami - beza orzechowa - masa budyniowa z brzoskwiniami. Ciasto polałam

Pani domowa
ciasto ucierane z borówkami i kruszonką 126

dodatkowo: 200-300 g borówek wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy skórkę z cytryny oraz ekstrakt waniliowy i miksujemy. Następnie dodajemy stopniowo jajka, po każdym dokładnie miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą i dodajemy wraz solą oraz mlekiem do masy maślanej. Miksujemy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy tortownicy (22 cm średnicy) wyłożonej papierem

Domowy Smak Jedzenia
Perfekcyjna karpatka-zawsze wychodzi +FILM 172

gładkiego budyniu. Budyń studzimy. Masło w temp pokojowej ucieramy na gładką masę, dodajemy stopniowo ostudzony budyń. ****jeśli chcecie możecie uszlachetnić krem dodając do niego alkohol. Na dno blaszki dajemy spód, wykładamy na niego krem. Kremu jest dużo, karpatka wychodzi porządna, wysoka. Krem wyrównujemy i przykrywamy drugim spodem. Dociskamy delikatnie. Ciasto posypujemy cukrem pudrem i wstawiamy do lodówki na co najmniej

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku