Moje drugie podejście do ciasta z dodatkiem cukinii znowu mile zaskoczyło. Lubię tą delikatność i wilgoć, którą gwarantuje nam dodatek cukinii. Składniki: - 500 g mąki pszennej - 2 i 1/2 szklanki cukini startej na grubych oczkach - 3 łyżki kakao - 8 jajek - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)żurawiny Przygotowanie: Cukinię obieramy, wydrążamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajka ucieramy z cukrami do białości. Dodajemy wszystkie suche składniki i miksujemy. Do masy wlewamy wolnym strumieniem olej i miksujemy. Na sam koniec dodajemy stratą cukinię oraz drobno pokrojoną połowę czekolady. Całość mieszamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej formy o wymiarach 25 cm x 35 cm i pieczemy
Zainspirowana w kuchniśrednicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Serek ricotta utrzeć z ksylitolem i stewią na gładką masę (tak, by nie było kryształków). Dodać kremowy serek i ucierać jeszcze kilka minut. Galaretkę rozpuścić w 100 ml wrzątku i odstawić. Przestudzoną(...)wyłożyć konfiturę i rozsmarować równą warstwę. Przykryć drugim blatem, nasączyć i rozsmarować około 2/3 masy cytrynowej. Przykryć ostatnim blatem, lekko nasączyć i rozsmarować resztę kremu na wierzchu i bokach ciasta. Posypać wierzch wiórkami kokosowymi i schłodzić ciasto w lodówce (najlepiej przez całą noc). Przed podaniem oprószyć sproszkowanym młodym jęczmieniem (przesiać przez małe sitko), udekorować kwiatkami
FitKotjednej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. W drugiej ucieramy masło (temperatura pokojowa) z cukrem. Następnie, stale mieszając (mikserem), dodajemy kolejno jajka i olejek waniliowy. Łączymy zawartość obu misek, dodając po 1 łyżce zawartość z miski nr 1 do płynnych składników. Masa jest bardzo puszysta. Wykładamy silikonowe foremki ciastem do wysokości 3/4. Do każdej z foremek wkładamy całą łyżeczkę
Ania i Marcin gotująPrzepis na ciasteczka z rodzinnego zeszytu mojego ząbkowickiego sąsiada Daniela. Zapisane, jako ciasto wyciskane. W wykonaniu przepisu zagubiło się masło a ciasteczka wyciska się szprycą do tortów. Z niedokładnością przepisu poradziłam sobie, zamieniłam mąkę pszenną zwykłą na orkiszową a orzechów nie mieliłam tylko pokroiłam nożem. Tak powstały przepyszne ciasteczka. Po upieczeniu trzeba poczekać aż wystygną na blasze, zanim je zdejmiemy(...)pokrojonych orzechów laskowych, 2 torebki cukru z prawdziwą wanilią, 2 żółtka, szczyptę soli. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Stopniowo dodajemy wymieszane mąki z cukrem waniliowym i odrobiną soli. Łączymy składniki dokładnie, na koniec dodając pokrojone orzechy przyprażone wcześniej na suchej patelni. Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą zawijamy w folię spożywczą i formujemy, tworząc okrągłe batony
Leśny Zakątekmiksujemy ciasto dalej przez minimum 10 minut pamiętając aby kręcić tylko w jedną stronę . Przetestowałam - jak kręciłam na opak to w czasie pieczenia nie robiły się ładne purchle. Ciasto dzielimy na połowę wykładamy do dwóch blaszek posmarowanych masłem roślinnym, wyrównujemy i pieczemy ok. 45 minut. Każdy placek pieczemy oddzielnie. Studzimy. Karpatka Karpatka Krem: 3 jaja(...)łyżki masła roślinnego W średnim garnku ucieramy jaja z cukrem i mąkami. Odstawiamy. Zagotowujemy mleko z cukrem wanilinowym i masłem roślinnym. Mieszając dodajemy do utartych żółtek i cały czas mieszając zagotowujemy. Gotujemy aż krem zgęstnieje i uzyska konsystencję budyniu. Przestudzonym kremem przekładamy upieczone placki, lekko dociskamy. Ciasto podajemy oprószone cukrem pudrem. Karpatka SMACZNEGO :-) PS. Aktualnie dręczy mnie przeziębienie
peggiwkuchniodstawiamy na około 10 minut. W tym czasie drożdże powinny ruszyć i powiększyć swoją objętość *** *** Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej rozczyn z drożdży, żółtka utarte z cukrem, pozostałe mleko i mieszamy. Dodajemy wystudzone masło oraz alkohol i wyrabiamy ciasto *** *** Ciasto należy wyrabiać dość długo (ja wyrabiam za pomocą robota), aż będzie odklejało się od miski
Blog z ApetytemOrzechowiec znad Sekwany Ciasto składa się z kilku warstw, ciasto kruche, orzechowe, kokosowe oraz masa. Proszę się nie zrażać, piecze się szybko a w tym czasie robimy następne warstwy ciasta. Forma 33 cm x 24 cm Czas przygotowania 80 minut 30 porcji Składniki na ciasto: · 2 ½ szk. maki pszennej(...)orzechów laskowych Sposób przygotowania ciasta: 1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy, ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy, układamy na dnie blaszki i każdą z osobną pieczemy 20 minut w 180 ° C. Sposób przygotowania ciasta kokosowego: 1. Białka ubijamy razem z cukrem dodajemy wiórki kokosowe mieszając delikatnie łyżką. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem
Kulinarna Chwilajabłka. Takie ciasto to doskonała propozycja dla miłośników prostych deserów. składniki na tortownicę 26 cm kruszonka 100 g masła 6 łyżek cukru kryształu 150 g mąki pszennej ciasto 4 jajka 3/4 szklanki cukru kryształu 2,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju 1 szklanka jogurtu naturalnego dodatkowo(...)cmentymetrowe kawałki. Do miski przekładamy jajka, wsypujemy cukier kryształ i całość ucieramy na puszystą, jasną masę. Do masy jajecznej wlewamy olej oraz jogurt i wszystko dokładnie miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia i całość miksujemy do połączenia się składników. Gotowe ciasto wlewamy do tortownicy posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką i dokładnie je rozprowadzamy a na wierzchu
Smakowite DaniaKojarzyłam , że kiedyś gdzieś wpadł mi w oko przepis, pomyślałam , podumałam i odnalazłam. Babka troszkę inna od tych tradycyjnych, które do tej pory piekłam. Po pierwsze dlatego iż jest ucierana, a po drugie- brak białek czyni ją bardziej zbitą. Ale babeczka wychodzi całkiem niezła. I powiem Wam , że po 4 dniach nadal jest fajna , wilgotna, a więc ciągle zjadliwa. Mnie(...)wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Cały czas ucierać ( ja wykorzystałam do tego jak zwykle malakser). Dodać także śmietanę. Ja dodałam wpierw 5 łyżek , ale stwierdziłam, że skoro wychodzi bardzo gęsta, to troszkę ją rozrzedzę i dodałam jeszcze jedną łyżkę kremówki. I to było idealne rozwiązanie, bo dzięki temu i dzięki mące orkiszowej ciasto było luźniejsze. Masę wylać do przesmarowanej formy
Smaczne Zdroweproszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem i skórką cytrynową na jasny, puszysty krem. Następnie dodajemy po 1 żółtku ucierając po każdym dodaniu do połączenia składników. Do utartej masy dodajemy na przemian mąkę z proszkiem (w 3 partiach) i po łyżce śmietany. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę przekładamy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką(...)babkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, przekładamy ciasto. Babkę pieczemy około 45-50 minut w 180 stopniach, przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczona w środku. Po upieczeniu babkę zostawiamy do lekkiego przestudzenia, następnie wyjmujemy z formy. Lukier: białko umieszczamy w misce, dodajemy sok z cytryny i cukier puder. Ucieramy do powstania gęstego, kremowego lukru. Lukrem dekorujemy babkę. Odstawiamy
Smak mojej kuchnikokosową warstwą i kremową, delikatną masą z lekką nutą cappuccino. Ciasto zdecydowanie uwiodło moje podniebienie. Kombinacja tych smaków jest niemalże idealna i z pewnością urzeknie nie jednego domownika. Ciasto Cappuccino z Kokosem Siostry Anastazji - Składniki:Biszkopt:6 jajek225 g cukru110 g mąki pszennej tortowej35 g kakao3/4 łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowy Warstwa Kokosowa:200 g wiórek kokosowych5 białekszklanka(...)otrzymania gładkiej konsystencji. Podgrzewamy niemal ciągle mieszając do zagotowania i zgęstnienia masy. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.Masło ucieramy na jasną, puszystą masę, a następnie partiami dodajemy budyń. Na końcu wsypujemy cappuccino.Na dno formy w której piekliśmy biszkopt kładziemy dolną jego część. Na ciasto wykładamy połowę masy cappuccino, na nią kładziemy warstwę kokosową i znów smarujemy kremem. Całość przykrywamy górnym biszkoptem.Po
Słodka Stronamijający rok, to widzę, że żadnego skomplikowanego ciasta nie upiekłam. Ani nawet pół! Piekłam ciasta proste, najwięcej marchewkowego albo z odpadów z owoców z wyciskarki. Żadnego tortu, żadnych ciast przekładanych, biszkoptów rzucanych... Co się stało??? A to się stało, że dziecko mam w czwartej klasie i zamiast kremem smarować kolejne warstwy placków, smarujemy zdania wielokrotnie złożone o stanie pogody, epokach(...)Żółtka ucieramy z cukrem i masłem, stopniowo dodajemy mak i starte jabłka, nie przerywając ucierania. Następnie dodajemy kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatne łączymy ją z masą makową. Na samym końcu dodajemy bakalie. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary ok. 30 x 20 cm) lub tortownicę
bistro mamaDopiero początek czerwca, a ja już chciałabym aby to była końcówka miesiąca - nie mogę doczekać się sezonu jagodowego! Póki co opróżniam zamrażakę i podrzucam Wam mięciutkie i wilgotne ciasto z tymi owocami, któremu winno nadaje nieco intrygującego posmaku. Zapraszam :) Składniki: 250 g mąki tortowej, 200 ml czerwonego wina (użyłam półsłodkiego), 300 g cukru, 150 g miękkiego masła, 4 jajka(...)cukrem na puszystą masę. Następnie do masy dodawać po jednym jajku i dalej ucierać. Do tak przygotowanej masy wsypać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia oraz wlać wino - miksować do chwili aż składniki dokładnie się połączą. Na koniec wsypać jagody i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej kakao formy (ja użyłam dwóch średnich keksówek
Nie tylko w kuchniporzeczki. Kwaskowatość porzeczek idealnie komponuje się ze słodyczą ciasta i cukru pudru. Ciasto wychodzi orzeźwiające. Składniki: 4 jajka 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 3/4 szklanki oleju 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia czerwone porzeczki cukier puder 1. Jajka ucieramy na gładką masę wraz z cukrami. 2. Stopniowo dodajemy jogurt naturalny(...)sitko). 4. Gładką masę przelewamy do blaszki ( wcześniej posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą). 5. Na wierzch dodajemy porzeczki 6. Pieczemy w temp 180 stopni ok.50 minut. 7. Gdy ciasto wystygnie posypujemy cukrem pudrem. Gotowe:) Zamiast porzeczek możecie użyć innych owoców:) Hasta Luego
la cuchara