ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:472/881)

Ciasto z jabłkami 105

domu do tego kilka jabłek i mamy smaczne ciasto do kawki. 1 szklanka mąki (szklanka 250 ml.) 4 jajka M 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 gram masła lub margaryny 1 mały budyń waniliowy 40 gram 3 średnie jabłka Sok z cytryny Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na kogel- mogel tak długo

Andzia Pichci
Marchewkowy serniczek z czekoladowym jogurtem 81

Ciasto 1 kg sernika twarogowego 500 g marchewki 150 g ksylitolu lub innego słodziwa 5 jajek 2-3 krople aromatu pomarańczowego Polewa 300 g jogurtu 2 łyżki ksulitolu 100 g gorzkiej czekolady Marchewkę obieramy, trzemy na tarce o małych oczkach. Twaróg ucieramy z jajkami i cukrem na puszystą masę. Dodajemy marchewkę i mieszamy. Masę wykładamy do tortownicy o średnicy

Kucharzyca
Winogronowy Madagaskar 17178

wsypuję mak. Delikatnie mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni. 3. Z mleka odlewam 150ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam na gotujące się mleko. Cały czas mieszając gotuję przez 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram razem z cukrem pudrem(...)oraz dodaję startą na tarce o małych oczkach czekoladę. Ucieram. 4. Na biszkopt ciemny wykładam połowę masy. Wyrównuję. Masę przykrywam biszkoptem makowym. Na biszkopt makowy wykładam drugą część masy. Wyrównuję. 5. Galaretki rozpuszczam w 500 ml wrzącej wody. Studzę. Winogrona obieram z kiści i przekrawam na pół. Owoce układam na cieście. Zalewam tężejącą galaretką. Ciasto wstawiam na 3 godziny

Tradycyjna kuchnia Kasi
Truskawkowe ciasto wg przepisu mojej mamy 231

Moja mama zawsze piekła to ciasto na Dzień Mamy, dlatego nie mogło go zabraknąć i u mnie;) Jest bardzo proste a niesamowicie smaczne i kojarzy mi się z dzieciństwem... Lekki biszkopt, pyszny krem i galaretka z truskawkami, czego chcieć więcej:) Biszkopt: 5 jajek, szkl. mąki ziemniaczanej, 2 czubate łyżki mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, szkl. drobnego cukru do wypieków(...)margaryny, 500g truskawek, 1i1/4 szkl. cukru. Masło utrzeć ze szkl. cukru na biały puch (ucierać ok. 15 min). Truskawki rozgnieść widelcem i dobrze odsączyć na sicie. Zasypać cukrem, wymieszać i bardzo powoli dodawać do kremu, by masa się nie zważyła. Kremem przełożyć ciasto. Wierzch: 500g truskawek, 2 galaretki truskawkowe. Owoce umyć, przepołowić i rozłożyć na wierzchu ciasta. Galaretkę

Z miłości do słodkości
TARTA POMARAŃCZOWA Z PIANKAMI. 171

ciasto. Pozostałym masłem smaruję formę na tartę o średnicy 28 cm, wylepiam ją rozwałkowanym ciastem, delikatnie dociskając brzegi. Przykrywam kawałkiem papieru do pieczenia  i przyciskamy grochem lub fasolą (suche).  Piekę 10 min w temp. 200°C. Odstawiam na bok. Jajka na krem ucieram z cukrem na dość jasną, lekko płynną masę. Mieszam kremówkę i szklankę soku pomarańczowego(...)wkładam do piekarnika i podpiekam tak długo, aż pianki zyskają piękną, lekko brązową barwę. Najlepiej smakuje na ciepło. Aby ułatwić sobie życie i nie męczyć się z krojeniem całego ciasta (pianki się strasznie ciągną i kleją do noża), lepiej pokroić tartę przed ułożeniem pianek i zapiekać w pojedynczych kawałkach. * Jeśli chcemy sztywniejsza masę pomarańczową, dodajemy 3 paczki budyniu, dla mnie

W kuchni Karmel-itki
"Sen o tropikach" - bezglutenowa tarta urodzinowa z gorącym sosem z mango 120

minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, aby ciasto podpiekło się delikatnie  (dobrze jest użyć łańcuszka do tarty).  Wyjmujemy do przestygnięcia i w tym czasie przygotowujemy nadzienie sernikowe. Z pozostałych trzech jajek oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na gęsta pianę. Żółtka ucieramy za pomocą miksera z 20 gramami cukru kokosowego, gdy cukier się rozpuści(...)dobrze się połączą, mieszamy je z ubitą pianą z białek. Masę wylewamy na spód tarty, układamy na niej kawałki ananasa, plasterki figi, wszystko posypujemy płatkami kokosa.  Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 45 minut, następnie kolejne 20 minut przy uchylonym piekarniku. W czasie gdy ciasto się piecze, przygotowujemy sos. Mango obieramy, miąższ

Quinoa Raz!
Odchudzone ciasto ze śliwkami + film 112

Odchudzone ciasto ze śliwkami z dodatkiem zdrowych otrębów pszennych, niewielkiej ilości cukru, bez dodatku tłuszczu to ciekawa propozycja dla osób dbających o linie. Ciasto przygotowuje się bardzo szybko i łatwo,  jest bardzo smaczną propozycją na podwieczorek.  składniki na tortownicę 23 cm  4 jajka szklanka mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka otrębów pszennych 1/2 szklanki(...)połówki i drylujemy z pestek. Do miski wbijamy jajka i ucieramy je razem z cukrem. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia wsypujemy do masy jajecznej i ponownie miksujemy na końcu dodajemy otręby pszenne i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy. Do tortownicy posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką wlewamy ciasto i dokładnie je rozprowadzamy, na wierzchu ciasta układamy połówki śliwek skórkami

Smakowite Dania
Ciasto jogurtowe z truskawkami 213

zasobności naszego ogródka ;)Ciasto jogurtowe z truskawkami  Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 szklanki cukru2 jajka25 g roztopionego masła1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego lub jogurtu typu greckiegotruskawki ( w posiadanej ilości, minimum garść ;)Przygotowanie:Wszystkie składniki przygotowujemy w temperaturze pokojowej.Piekarnik włączamy wcześniej, żeby się nam nagrzał do 180 stopni.Jajka wbijamy do miski i ucieramy z cukrem(...)posypujemy bułką tartą i wlewamy ciasto.Na wierzchu układamy truskawki ;)Całość pieczemy około 25-30 minut - sprawdzamy patyczkiem, czy już jest gotowe - oczywiście patyczek musi być suchy ;) Ciepłe ciasto posypujemy cukrem pudrem.Gotowe znika w mgnieniu oka z talerzyków

Lawendowe Niebo
Sernik gotowany z truskawkami i galaretką 151

wsypać mąki, proszek do pieczenia. Tortownicę od spodu wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 30-35 minut. Skropić ponczem (np. z kawy z likierem lub herbata z cytryną- około 80 ml) Wykonanie masy serowej: Ser mielimy, ucieramy z cukrem, dodajemy roztopioną i wystudzoną margarynę, wbijamy jajka. Doprowadzamy do wrzenia na bardzo małym(...)cukrem wanilinowym. Żelatynę z mlekiem przelać do większej miski i dodać do niej kilka łyżek ubitej śmietanki, wymieszać i dodać ponownie do pozostałej części śmietany. Delikatnie wymieszać. Składanie ciasta: Na skropiony biszkopt nakładamy wystudzoną masę serową, następnie smakujemy powidłem (ja użyłam powidło śliwkowe STOVIT ). Na wierzch wylewamy ubity krem i układamy truskawki. Zalewamy lekko tężejącą galaretką. Odstawiamy do lodówki minimum

Tradycyjna Kuchnia
Tort biszkoptowo - czekoladowy. 155

ciast. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 C przez około 25 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto już jest upieczone. Upieczone krążki odstawiamy do wystygnięcia, oczywiście każdy krążek powinien być osobno nie jeden na drugim ! Najlepiej krążki upiec dzień wcześniej.    M iękkie masło ucieramy na puszystą masę. Cukier wsypujemy do rondelka, wbijamy całe jajka. Całość ubijamy trzepaczką lub mikserem(...)konsystencję gęstej śmietany. Przed dodaniem go do kremu kakao studzimy, powinno mieć temperaturę pokojową. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę.    Z każdego krążka zdejmujemy wierzchnią cienką warstwę ciasta oraz papier ze spodu. Na spód dajemy krążek biszkoptowy jasny, przekładamy kremem czekoladowym. Na krem kładziemy krążek czekoladowy, przekładamy kremem. Na górę dajemy drugi krążek biszkoptowy jasny, lekko przygniatamy dłońmi

Przepisy i porady kulinarne
Puszysty cukiniowiec 120

Moje drugie podejście do ciasta z dodatkiem cukinii znowu mile zaskoczyło. Lubię tą delikatność i wilgoć, którą gwarantuje nam dodatek cukinii. Składniki: - 500 g mąki pszennej - 2 i 1/2 szklanki cukini startej na grubych oczkach - 3 łyżki kakao - 8 jajek - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)żurawiny Przygotowanie: Cukinię obieramy, wydrążamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajka ucieramy z cukrami do białości. Dodajemy wszystkie suche składniki i miksujemy. Do masy wlewamy wolnym strumieniem olej i miksujemy. Na sam koniec dodajemy stratą cukinię oraz drobno pokrojoną połowę czekolady. Całość mieszamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej formy o wymiarach 25 cm x 35 cm i pieczemy

Zainspirowana w kuchni
Lekki tort orkiszowy z karobem i kremem cytrynowym (bez cukru) 161

średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Serek ricotta utrzeć z ksylitolem i stewią na gładką masę (tak, by nie było kryształków). Dodać kremowy serek i ucierać jeszcze kilka minut. Galaretkę rozpuścić w 100 ml wrzątku i odstawić. Przestudzoną(...)wyłożyć konfiturę i rozsmarować równą warstwę. Przykryć drugim blatem, nasączyć i rozsmarować około 2/3 masy cytrynowej. Przykryć ostatnim blatem, lekko nasączyć i rozsmarować resztę kremu na wierzchu i bokach ciasta. Posypać wierzch wiórkami kokosowymi i schłodzić ciasto w lodówce (najlepiej przez całą noc). Przed podaniem oprószyć sproszkowanym młodym jęczmieniem (przesiać przez małe sitko), udekorować kwiatkami

FitKot
Muffinki z nutellą 266

jednej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. W drugiej ucieramy masło (temperatura pokojowa) z cukrem. Następnie, stale mieszając (mikserem), dodajemy kolejno jajka i olejek waniliowy. Łączymy zawartość obu misek, dodając po 1 łyżce zawartość z miski nr 1 do płynnych składników. Masa jest bardzo puszysta. Wykładamy silikonowe foremki ciastem do wysokości 3/4. Do każdej z foremek wkładamy całą łyżeczkę

Ania i Marcin gotują
Maślane ciasteczka z orzechami 134

Przepis na ciasteczka z rodzinnego zeszytu mojego ząbkowickiego sąsiada Daniela. Zapisane, jako ciasto wyciskane. W wykonaniu przepisu zagubiło się masło a ciasteczka wyciska się szprycą do tortów. Z niedokładnością przepisu poradziłam sobie, zamieniłam mąkę pszenną zwykłą na orkiszową a orzechów nie mieliłam tylko pokroiłam nożem. Tak powstały przepyszne ciasteczka. Po upieczeniu trzeba poczekać aż wystygną na blasze, zanim je zdejmiemy(...)pokrojonych orzechów laskowych, 2 torebki cukru z prawdziwą wanilią, 2 żółtka, szczyptę soli. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Stopniowo dodajemy wymieszane mąki z cukrem waniliowym i odrobiną soli. Łączymy składniki dokładnie, na koniec dodając pokrojone orzechy przyprażone wcześniej na suchej patelni. Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą zawijamy w folię spożywczą i formujemy, tworząc okrągłe batony

Leśny Zakątek
Karpatka 171

miksujemy ciasto dalej przez minimum 10 minut pamiętając aby kręcić tylko w jedną stronę . Przetestowałam - jak kręciłam na opak to w czasie pieczenia nie robiły się ładne purchle. Ciasto dzielimy na połowę wykładamy do dwóch blaszek posmarowanych masłem roślinnym, wyrównujemy i pieczemy ok. 45 minut. Każdy placek pieczemy oddzielnie. Studzimy. Karpatka Karpatka Krem:     3 jaja(...)łyżki masła roślinnego W średnim garnku ucieramy jaja z cukrem i mąkami. Odstawiamy. Zagotowujemy mleko z cukrem wanilinowym i masłem roślinnym. Mieszając dodajemy do utartych żółtek i cały czas mieszając zagotowujemy. Gotujemy aż krem zgęstnieje i uzyska konsystencję budyniu. Przestudzonym kremem przekładamy upieczone placki, lekko dociskamy. Ciasto podajemy oprószone cukrem pudrem. Karpatka SMACZNEGO :-)  PS. Aktualnie dręczy mnie przeziębienie

peggiwkuchni