ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:468/881)

Baba cytrynowa 137

Teraz czas, żeby dodać wystudzone masło... Nie przerywając ucierania do masy wlewałam małym strumieniem masło. Trzeba uważać, żeby kolejna porcja masła była dodana, kiedy poprzednia dobrze wmiesza się w masę. Na koniec wsypałam startą skórkę z cytryny. Pięknie się wszystko utarło. A masa stała się gładka. Piekarnik włączyłam na 180 ° C. Ciasto przelałam do foremki i wstawiłam do nagrzanego piekarnika

Kuchnia u Krysi
Murzynek Na Kwaśnym Mleku Z Czarną Porzeczką 138

kakao 1 i 1/2 łyżeczki sody 2 łyżki nalewki (dowolnej) garść owoców czarnej porzeczki 1. Masło ucieram z cukrem na puch, a następnie dodaje po jednym jajku. 2. Następnie partiami dodaję mąkę razem z sodą oraz kakao, całość miksuje mikserem ( z widełkami do ciasta ) na najwolniejszych obrotach. Na koniec dodaje zsiadłe mleko, mieszam oraz nalewkę i owoce. Całość dokładnie mieszam

Gotowanie...to proste !
Tarteletki z kremem budyniowym i owocami 102

gramów mąki krupczatki - 200 gramów masła (+ do wysmarowania foremek) - 100 gramów cukru pudru - 1 żółtko - 1-2 łyżki zimnej wody - bułka tarta (do wysypania foremek) Przygotowanie ciasta: Zagniatamy ciasto z podanych wyżej składników. Wyklejamy foremki wysmarowane masłem i oprószone bułką tartą i wstawiamy do lodówki na około 15 minut. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni(...)taki sposób, by dotykała jego powierzchni i by nie zrobił się na nim tzw. kożuch). Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Partiami dodajemy do niego chłodny budyń, cały czas miksując. Składniki do wykończenia: - dowolne owoce - syrop cukrowy Przygotowanie wykończenia: Na wypełnione kremem kruche ciasto wykładamy wybrane owoce. Całość smarujemy syropem cukrowym (można zrobić w domu z wody i cukru

Życie zamknięte w smaku
wielkanocna babka pomarańczowo – serowa 281

pomarańczy 4 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na puch, dodajemy stopniowo jajka. Mąkę mieszamy z kisielem oraz proszkiem do pieczenia i dodajemy do utartej masy. Następnie dodajemy sok z pomarańczy, mieszamy a na koniec dodajemy serek, mieszamy, aż połączy się z masą. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy z kominem. Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Pączki z glazurą i skórką pomarańczową babci Basi 219

żółtka z całym jajkiem i resztą cukru ucieram na puszystą jasną masę . 3. Podgrzewamy pozostałą szklankę mleka , a w drugim naczyniu rozpuszczamy masło. 4. Do miski przesiewamy obie mąki z szczyptą soli , dodajemy utarte jajka i rozczyn., mieszamy. 5. Następnie wlewamy po trochę letniego mleka i zarabiamy. 6. Wyrabiamy dość luźne ciasto. Na koniec dodajemy letnie masło i spirytus

Pysznosci Babci Basi
Ciasto Maxi King 430

prawdziwą wanilią Dr.Oetker 3 szklanki mleka w proszku 20 dag masła 82% Przygotowanie ciasta: Ciasto rozpoczynamy od przygotowania mlecznej masy: Mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem z wanilią, mieszamy do rozpuszczenia cukru, studzimy (można chłodne włożyć do lodówki) Miękkie masło o temperaturze pokojowej ucieramy na jasny puch, stopniowo wlewamy zimną masę mleczną z cukrami i wsypujemy partiami mleko w proszku(...)osobno w 50 ml słodkiej śmietanki   kremówki w   goracej kąpieli wodnej ,   płynną polewamy orzeszki   na przemian, jasną polewą i ciemną   tak aby się zatopiły, ciasto wkładamy na całą noc do lodówki aby stężało.  Na 15 minut przed krojeniem ciasto wyjąć z lodówki, wtedy lepiej się kroi. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Ciasto piernikowe z ricottą i orzechami włoskimi 124

Zima to czas ciast pachnących przyprawami korzennymi. Dzisiaj mam propozycję na miękkie, wilgotne ciasto piernikowe, z ricottą i orzechami włoskimi. Składniki: 220 g mąki pszennej 1 czubata łyżeczka cynamonu 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika   (u mnie Skworcu ) 1 czubata łyżeczka kakao 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 100 g siekanych orzechów włoskich   2 jajka 160 g cukru(...)piernika, kakao, proszek do pieczenia, orzechy włoskie. W innej, dużej misce, jajka z cukrem ucieramy mikserem na puszystą, jasną masę. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy kolejno olej i ricottę. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Dodajemy wymieszane produkty suche i całość mieszamy łyżką. Ciasto mieszamy tylko do połączenia się składników. Może mieć małe grudki. Ciasto przekładamy na blaszkę

Smak mojego domu
Babka jogurtowa cytrynowo – pomarańczowa 198

deserów Dodatkowo: kandyzowana skórka pomarańczowa suszone, jadalne kwiaty do posypania Ciasto: 1. Blaszkę z kominem do babki o średnicy 23cm posmarować masłem i posypać mąką lub można też użyć, przy bardziej skomplikowanych kształtach, tłuszczu w spray’u do wypieków. 2. Masło przełożyć do miski dodać cukier i ucierać mikserem przez około 4-5 minut. 3. Następnie dodawać po jednym

Mała Cukierenka
Magiczne ciasto czekoladowe 115

Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni (termoobieg 140). Żółtka porządnie ucieramy z cukrem i wodą, po czym dodajemy esencję waniliową oraz masło i ponownie miksujemy. Do powstałej masy dodajemy stopniowo przesianą mąkę, sól i kakao aż powstanie jednolita całość. Następnie do masy wlewamy powoli mleko - cały czas ucierając ciasto. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek - bardzo delikatnie, stopniowo, małymi

Kulinarne życie
Pieczony jogurt z truskawkami i kruszonką 1386

Białko ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Żółtko ucieramy z cukrem. Do żółtka z cukrem dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, jogurt naturalny i aromat śmietankowy. Miksujemy do połączenia składników. Do masy dodajmy białka i dokładnie mieszamy szpatułką. W oddzielnym naczyniu wsypujemy cukier, mąkę i olej. Dokładnie mieszamy łyżką, aż ciasto będzie kruche. Do natłuszczonego naczynia lub blaszki przelewamy masę

Truskawkowa Fiesta
WILGOTNE, CYTRYNOWE BABECZKI, SŁODZONE MIODEM Z ORZEŹWIAJĄCYM CYTRYNOWYM KREMEM. 145

Cytrynowe babeczki, których nie może zabraknąć wśród Wielkanocnych wypieków. Przepis bardzo klasyczny, babeczki z dodatkiem masła, pszennej mąki i dużej ilości soku z cytryny, jedynym moim zamiennikiem jest cukier, ciasto posłodziłam cukrem kokosowym i to on nadał mu lekko karmelowego smaku i koloru. Tradycyjny lukier zastąpiłam polewą cytrynową na bazie jajek, soku z cytryny i oleju kokosowego (który można zastąpić(...)cytryna ( sok i otarta z niej skórka) PRZYGOTOWANIE: nagrzewam piekarnik do 180 stopni ucieram mikserem miękkie masło dodaję po jednym jajku, ciągle mieszając partiami, po łyżce dodaję miód dosypuję mąkę wymieszaną z soda oczyszczoną, miksuję dolewam sok i skórkę z cytryny, chwilę mieszam przekładam ciasto do foremek piekę 25 minut  180 stopni. SKŁADNIKI NA POLEWĘ CYTRYNOWĄ: 1 jajko

Upiecz sobie babeczkę
Pyszny sernik na bezglutenowym, kruchym spodzie – przepis krok po kroku 148

minut po czym wyjmujemy, by nieco przestygło. 9. W międzyczasie, gdy ciasto będzie w lodówce i potem podczas podpiekania, zajmujemy się przygotowywaniem masy serowej. 10. Do miski, w której będziemy przygotowywać masę serową, wkładamy margarynę i wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy. 11. Ucieramy mikserem na najwyższych obrotach do momentu, aż całość zrobi się jaśniejsza i spulchniona. 12. Nie przerywając ucierania(...)jednym żółtku, w niewielkich odstępach czasu (kolejne żółtka dodajemy w chwili, gdy widzimy, że poprzednie połączyły się z ucieraną wcześniej margaryną i cukrem). 13. Po dodaniu wszystkich żółtek, ucieramy jeszcze chwilę, by masa zrobiła się bardziej puszysta. Gdy tak się stanie, dodajemy zmielony biały ser – po ok. pół łyżki, wciąż ucierając mikserem na najwyższych obrotach. 14. Dosypujemy po trochę skrobię

Okiem Blondynki by McBlondi
Najlepsze domowe pączki na Tłusty Czwartek 869

przedstawiam najlepszy przepis na domowe pączki z marmoladą z owoców leśnych. Niezwykle pyszne, delikatne, puszyste i znikają w mgnieniu oka. Przepis na pączki z marmoladą z owoców leśnych: Składniki Ciasto ( około 8 pączków ): 400 g mąki pszennej 100 ml mleka 20 g masła 50 g świeżych drożdży 50 ml wódki 3 łyżki cukru 1 jajko 3 żółtka Cukier puder Olej(...)Całość mieszamy do momentu rozpuszczenia się drożdży i odstawiamy na 10 minut. W misce ucieramy jajko i żółtka z 2 łyżkami cukru na jednolitą masę. Do masy dodajemy szczyptę soli, wódkę, rozczyn z drożdżami i mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę pszenną i wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. W trakcie wyrabiania dodajemy roztopione masło. Gotowe ciasto wkładamy do dużej miski oprószonej mąką

ale Pysznie
Ananasowiec 144

mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na blaszkę 20x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut. Studzimy. 2. Ciasto kokosowe: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na blaszkę o takich samych wymiarach wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25 minut(...)gotującego się soku. Całość zagotowujemy dokładnie mieszając i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce budyniu cały czas ucierając. Na koniec dodajemy ananasy pokrojone z małą kostkę i mieszamy. Na biszkopt wykładamy połowę kremu ananasowego. Na krem ostrożnie kładziemy ciasto kokosowe i wykładamy pozostały krem. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
Ciasto tortowe z masą jajeczną 170

dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przestając ubijać dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przelewam na blaszkę (wymiary 24cm x 24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 35 minut w temperaturze 170 stopni. 2. Upieczony biszkopt przekrawam na trzy równe blaty. Herbatę mieszam(...)puszystą masę. Dodaję masę jajeczną. Ucieram. Na końcu do masy wlewam spirytus. Ucieram. 4. Masę dzielę na trzy równe części. Na jeden blat biszkoptu wykładam porcję masy. Wyrównuję. Na masie układam biszkopt. Wykładam drugą porcję masy i układam biszkopt. Pozostałą masą smaruję i dekoruję wierzch oraz boki ciasta. 5. Orzechy włoskie siekam i obsypuję nimi boki ciasta. Wierzch ciasta dekoruję

Tradycyjna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania