ciasta, przełożonego śmietaną, u mnie jest 14 warstw ciasta kruchego. Ciasto udekorowałam polewą czekoladową oraz orzechami. Przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki . Składniki na formę 23 cm: Składniki na ciasto (14 lub 15 cienkich blatów): 125 g miękkiego masła 90 g drobnego cukru do wypieków 16 g cukier waniliowy (ja nie dodawałam) 1 duże jajko 1 żółtko 125 ml kwaśniej(...)sodę, wymieszać, zostawić do podwojenia objętości. W misie miksera umieścić masło i cukry, ucierać do momentu powstania puszystego, jasnego kremu, aż masa roztarta między palcami nie będzie miała wyczuwalnych kryształków cukru. Cały czas miksując dodać jajko, następnie żółtko, śmietanę, sól, mąkę. Mikser wyłączyć. Ciasto będzie lekko klejące. Ciasto podzielić na 14 lub 15 równych części, u mnie wyszło 14, każda
moj przepis naciasta, przełożonego śmietaną, u mnie jest 14 warstw ciasta kruchego. Ciasto udekorowałam polewą czekoladową oraz orzechami. Przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki . Składniki na formę 23 cm: Składniki na ciasto (14 lub 15 cienkich blatów): 125 g miękkiego masła 90 g drobnego cukru do wypieków 16 g cukier waniliowy (ja nie dodawałam) 1 duże jajko 1 żółtko 125 ml kwaśniej(...)sodę, wymieszać, zostawić do podwojenia objętości. W misie miksera umieścić masło i cukry, ucierać do momentu powstania puszystego, jasnego kremu, aż masa roztarta między palcami nie będzie miała wyczuwalnych kryształków cukru. Cały czas miksując dodać jajko, następnie żółtko, śmietanę, sól, mąkę. Mikser wyłączyć. Ciasto będzie lekko klejące. Ciasto podzielić na 14 lub 15 równych części, u mnie wyszło 14, każda
moj przepis nawiórki czekoladowe do posypania 1. Jajko ucieramy z cukrem. Dodajemy olej, kakao, powidła/dżem i sodę oczyszczoną. Na końcu dodajemy mleko i mąkę. Miksujemy tylko do połączenia składników. 2. Masę wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. 3. Wystudzone ciasto polewamy rozpuszczoną mleczną czekoladą. Posypujemy wiórkami czekoladowymi
Szefowa kuchnizeszytu nie wyszedł mi za wysoki to z biedą go przekroiłam ,więc tutaj nie podaje przepisu na biszkopt ,Musicie upiec wedle własnego przepisu na dużą blachę 33 x 28. Ciasto kokosowe Wybornie mi się udało muszę przyznać 5 białek ubić na sztywno ,dodać 1 szklankę cukru pudru .Wsypać potem kokos biały 20 dag i wymieszać i z tego upiec placek(...)dodać cukier waniliowy .Potem gdy budyń jest zimny dodajemy go do masy jajecznej i ucieramy ,dodajemy małymi porcjami budyń żeby się masa nie zważyła .A na końcu ananasy i wymieszać łyżka .Masę dzielimy na polowe. składanie 1 część biszkopt na to połowa masy ciasto kokosowe i znowu biszkopt 2 cześć ,a na to polewa i mamy gotowe. Tym że masa
Moje Wyrobymasło. Zagniatamy ciasto, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dno formy wyłożone papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 min. Studzimy. Masa serowa: Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy mikserem razem z cukrem. Następnie dodajemy zmielony biały ser, desery czekoladowe oraz proszek budyniowy(...)Studzimy w wyłączonym piekarniku. Polewa: Czekoladę gorzką topimy z masłem w kąpieli wodnej. Gotową polewę rozprowadzamy na wierzchu wystudzonego sernika. Orzechy włoskie grubo siekamy. Posypujemy nimi wierzch ciasta. Przechowujemy w chłodnym miejscu. P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga Ale Ciachoo
Kuchnia MagdaLenyKolejny przepis z zeszyciku cioci Basi!I kolejna szarlotka przed nami!Wyglądem odrobinę przypomina moją Szarlotkę królewską , ale smak i wykonanie całkiem inne ( co nie znaczy
Ostra na SłodkoKrówka na krakersach to szybkie i łatwe ciasto bez pieczenia. Słodka masa krówkowa rewelacyjnie komponuje się ze słonymi krakersami. Składniki: około 200 g krakersów litr mleka 3 budynie śmietankowe 2 łyżki cukru puszka (400 g) masy krówkowej 100 g masła Przygotowanie W szklance mleka rozpuszczamy budynie. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy powoli rozpuszczony(...)ostygnięcia. Masło dokładnie ucieramy. Dodajemy 2/3 masy krówkowej, a następnie po łyżce budyniu. Ucieramy wszystko na puszystą masę. Spód formy (moja ma wymiary ok 24x24cm) wykładamy krakersami. Na nich rozsmarowujemy połowę masy, którą następnie przykrywamy krakersami. Czynność powtarzamy. Wierz krakersów smarujemy wcześniej odłożoną masą krówkową. Ciasto odkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin. [caption id="attachment_7120" align="aligncenter
e-PrzepisyKulinarnekucharstwa” z 1930 roku. Z tej książki przygotowałam mazurek orzechowy. Ciasto: 250 g cukru pudru, 3 żółtka, 120 g miękkiego masła, 250 g orzechów włoskich, 120 g mąki pszennej, pianka: 3 białka, 90 g cukru pudru, 14 połówek orzechów*, Orzechy zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać masło i ucierać aż otrzymamy jednolitą, pulchną masę. Wymieszać z mąką i orzechami. Masę
królestwo garówDodatkowo: foremki w kształcie gwiazdek różnej wielkości Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem pudrem a następnie dodajemy miodu oraz syropu klonowego i miksujemy do połączenia. W dużym naczyniu łączymy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika i jajko. Następnie wlewamy przygotowaną wcześniej masę. Z wszystkich składników wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy i wycinamy ciasteczka z foremek
Podróż w kulinariapowiem. :) Z ciężkim czekoladowym ciastem komponowała się idealnie. Wyczuwalny smak waty cukrowej, lekko truskawkowy doskonale oczyszcza kubki smakowe. Ja jestem niezwykle nią zaskoczona! Przejdźmy jednak do przepisu na ciasto, bo jeżeli już tutaj trafiliście, to zapewne macie na nie ochotę! :) Potrzebujemy: 220 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki ciemnego kakao(...)wiaderka 100 g cukru pudru 1 opakowanie budyniu śmietankowego Ser ucieramy z cukrem i proszkiem budyniowym. Przekładamy do woreczka. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy do nich wodę i olej, a następnie wymieszane suche składniki. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią czekoladowe
MamaOskarkachciało – powolutku wdrażam się w nową codzienność. Przygotowuję taki plan przepisowy, który pomoże mi się ogarnąć. Na początek 2016 roku proponujemy Wam szybkie i aromatyczne ciasto. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – 100 g masła (temperatura pokojowa) – 2 jajka – 1 łyżeczka przyprawy do piernika – 4 łyżki cukru – 3 łyżki marcepanu – 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego(...)żurawiny/wiśniowa/marcepan W dużej misce umieszczamy masło i ucieramy mikserem na puszystą masę. Dodajemy przyprawę do piernika, ekstrakt waniliowy, marcepan oraz cukier i miksujemy aż składniki się połączą. Dodajemy likier, śmietanę i stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia składników. Surowe ciasto przekładamy do formy. Jabłka myjemy i odcinamy górę (mają powstać „czapeczki
Szybko Tanio Smaczniezdejmujemy z ognia, dodajemy do reszty składników kakao i ucieramy (najlepiej rózgą kuchenną) do powstania gładkiej, lśniącej polewy. Polewę odstawiamy na ok. 5-10 minut do przestudzenia (można też wstawić rondelek do zimnej wody, by przyspieszyć proces) i lekkiego zgęstnienia. Jeszcze ciepłą polewamy murzynka. Gdy polewa zastygnie, możemy kroić ciasto na kawałki i podawać :) Smacznego
MyCookBook.plłyżeczka karobu szczypta proszku do pieczenia aromat waniliowy Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, karob, proszek do pieczenia i aromat. Całość dokładnie miksujemy. Kolejno dodajemy ugotowaną i obraną dynię oraz rozgniecionego banana. Całość dokładnie blendujemy na gęstą, jednolitą masę. Surowe ciasto przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa FiestaSerek nadaje im fajnego smaku, ale i aksamitności. Mają w sobie delikatność i wilgotność, charakterystyczną dla serników. Są mięciutkie, ale też dobrze wyrastają. Dzisiaj mam dla Was propozycję na ciasto z ricottą i śliwkami. Składniki: 2 jajka 160 g cukru 80 ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka olejku pomarańczowego 250 g serka ricotta 250 g mąki pszennej 1/2 płaskiej łyżeczki(...)Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Jajka z cukrem ucieramy mikserem na puszystą, jasną masę. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy olej, olejek pomarańczowy i ricottę. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Dodajemy mąkę, wanilię mieloną oraz proszek do pieczenia i całość mieszamy łyżką. Ciasto mieszamy tylko do połączenia się składników. Może mieć małe grudki. Ciasto przekładamy na blaszkę. Na wierzchu rozkładamy
Smak mojego domu