ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:461/881)

Świąteczne gwiazdki pierniczki 394

masło podgrzewamy w rondelku na malutkim ogniu do chwili kiedy składniki się połączą. Masę odstawiamy do wystudzenia. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do miski przesiewamy mąkę razem z pozostałymi suchymi składnikami, dodajemy masę żółtkową i maślaną. Wyrabiamy jednolite ciasto, które następnie formujemy w kule, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie

Kulinarne przygody Gatity
Bułeczki drożdżowe z jagodami 139

minut pod przykryciem, w ciemnym i ciepłym miejscu. W tym czasie roztapiamy masło i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, pozostałe mleko oraz zaczyn i stopniowo dodajemy rozpuszczone masło, całość ręcznie zagniatamy na ciasto (lekko klejące, ale odchodzące od ręki - w razie konieczności dosypujemy mąki). Ciasto odstawiamy zakryte ściereczką na ok. 1 godzinę

Emcia Pichci
Placki ziemniaczane 199

ziemniaczaną) sól, pieprz majeranek (ewentualnie) smalec lub olej do smażenia  Przygotowanie: Obrane i opłukane ziemniaki oraz cebule ucieramy na tarce z małymi otworami. Dodajemy jajka, drobno posiekany czosnek, mąkę, sól, pieprz, ewentualnie majeranek i dokładnie mieszamy.  Nabieramy łyżką porcje ciasta i ostrożnie układamy na rozgrzanym na patelni tłuszczu. smażymy placki z obu stron, aż się zarumienią

cookpl
wielkanocna babka kakaowa 149

formy kasza manna cukier puder do oprószenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie: Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy stopniowo jajka a następnie mąkę wymieszaną z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy mleko. Całość miksujemy do połączenia się składników. Foremkę natłuszczamy i obsypujemy kaszą manną. Ciasto wlewamy do foremki. Pieczemy w 170 st. C przez

Domowy Smak Jedzenia
Chatka Puchatka 637

Herbatników Petit Beurre- brzoskwinie z syropu – 5 połówek- wiórki kokosowe do posypania ciasta        Składniki na polewę:                        - 1/2 kostki masła- 1/2 szklanki cukru- 1,5 łyżki kakao- 1,5 łyżki wody- 2 łyżki kawy cappuccino rumowego- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego      Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Stopniowo dodajemy twaróg, serek mascarpone i wanilię. Masę dzielimy na pół(...)kakaowego wykładamy na środku jasnej masy (najwygodniej jest zrobić to dekoratorem). Brzoskwinie osuszamy, z syropu,  ręcznikiem papierowym. Układamy, przecięciem do dołu, na masę kakaową (wyłożoną na środku jasnej). Boki ciasta podnosimy (korzystając z folii) formując trójkąt. Zawijamy folię i wkładamy ciasto do lodówki. Szykujemy polewę. Masło rozpuszczamy w garnku z dodatkiem cukru, wody, kakao. Gdy cukier się rozpuści dodajemy

mojewypiekiinietylko
RAINBOW CAKE 113

mascarpone, całość delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Masło ucieramy na puszysty krem. Dodajemy 1 żółtko i miksujemy do połączenia się składników. Dosypujemy połowę cukru pudru i miksujemy na gładką masę. To samo robimy z drugim żółtkiem i resztą cukru. Teraz stopniowo dolwewamy sok z cytryny i mieszamy. Blaty ciasta przekładamy kremem z bitej śmietany. Boki i wierzch ciasta pokrywamy

KuchcikoweLove
Ciasto "Słodka Teściowa" wg Siostry Anastazji 1254

masę do formy do pieczenia. Pieczemy w temp. 160-180 stopni przez ok. 30 - 40 minut. Po upieczeniu musimy wystudzić biszkopt, po czym przekroić do na dwie części. Składniki [CIASTO MAKOWO - KOKOSOWE]: 5 białek 1/2 szkl. cukru 100 g wiórek kokosowych 1/2 szkl. suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę. Potem dodajemy pozostałe składniki(...)czym odcedzamy przez gęste sito i studzimy całkowicie powstały serek. Potem ucieramy masło z cukrem, stopniowo dodajemy zimny serek i mieszamy ze sobą całość. DODATKOWO POTRZEBUJEMY: 1 dużą paczkę okrągłych biszkoptów 2 galaretki rodzynki PRZEŁOŻENIE PLACKA: Ciemny biszkopt - masa - ciasto makowo-kokosowe - masa - ciemny biszkopt - masa - okrągłe biszkopty - na każdy biszkopt nakładamy rodzynkę - galaretka

psgotujemy
EXPRESOWA MLECZNA KANAPKA BEZ PIECZENIA + FILMIK 219

Pyszna mleczna kanapka bez pieczenia, ciasto rewelacyjne, znika szybko. Dzieci się nią zajadają  :)  SKŁADNIKI :  300 g herbatników kakaowych 3 szklanki mleka w proszku 200 g masła 3/4 szklanki mleka 3/2 % 3/4 szklanki cukru 100 g czekolady mlecznej + 3 łyżka śmietany 30 % lub mleka  PRZYGOTOWANIE :  Mleko 3/2 % podgrzewamy z cukrem aż się rozpuści, studzimy(...)wlewamy ostudzone mleko i chwilkę miksujemy. Wsypujemy mleko w proszku i ucieramy aż masa będzie gładka. Masę mleczną wylewamy na herbatniki, rozsmarowujemy. Układamy następną warstwę herbatników i odkładamy na godzinę do lodówki. Czekoladę podgrzewamy w mikrofalówce z odrobiną śmietany, dokładnie mieszamy aż powstanie polewa. Studzimy.  Na zimne ciasto wylewamy tężejąca polewę. Odkładamy do zastygnięcia.  Ciasto kroimy na kawałki

Kulinarne Fantazje Marioli
Babka piaskowa 152

pieczenia. Do masy jajecznej dodawać po trochu wymieszane, suche składniki, cały czas ucierając ciasto. Formę na babkę wysmarować masłem bądź margaryną i wysypać odrobiną bułki tartej. Do formy wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez 40 do 50 minut. Lukier: do miski wsypać cukier puder oraz skórkę cytrynową. Do cukru małymi strużkami dodawać sok z cytryny(...)będzie zbyt płynny. Ja użyłam około 5 łyżek soku. Lukier dobrze jest ucierać przez 15 a nawet i 20 minut. Będzie wtedy delikatny i aksamitny. Babka piaskowa O czym warto pamiętać przygotowując lukrową babkę. Od tego jakiej formy do pieczenia użyjecie zależy jak długo będziecie trzymać ciasto w piekarniku. Jeśli pieczecie w formie na babkę zejdzie dłużej aniżeli pieklibyście

mecooks
Sernik czekoladowo-waniliowy 126

masła 1 kg sera do sernika o smaku waniliowym 2 łyżki mąki ziemniaczanej konfitura wiśniowa'; document.write(" "); Rozbijamy jajka i oddzielamy żółtka od białek. Odpowiednio – 4 żółtka i białka dla ciasta oraz 5 żółtek i białek dla masy. Do garnuszka wlewamy wodę i ją zagotowujemy. Następnie, mieszając, dodajemy margarynę, a gdy się rozpuści – cukier i kakao. Mieszamy, a gdy składniki się(...)Czas zająć się masą serową. Do miski wrzucamy masło, jajka i cukier. Ucieramy je ze sobą na gładką masę. Następnie dodajemy ser i mąkę ziemniaczaną. Całość krótko mieszamy ze sobą. Do całości dodajemy pianę z białek i znów krótko mieszamy. Masa serowa jest gotowa, pora na ciasto. Gdy masa kakaowa przestygła, dodajemy do niej mąkę, proszek do pieczenia oraz żółtka

Proste-przepisy.pl
Ciasto tortowe 132

ucieramy aż masa będzie jednolita i gładka. Pod koniec ucierania dodajemy rozpuszczoną kawę i kakao. Krótko miksujemy do połączenia. Poncz: We wrzątku rozpuszczam cukier, studzimy. Dodajemy do smaku aromat rumowy lub rum. Pierwszy blat biszkoptu nasączamy ponczem. Smarujemy dżemem porzeczkowym. Wykładamy połowę masy maślanej i przykrywamy drugim blatem ciasta. Ponownie nasączamy ponczem i rozprowadzamy resztę masy. Wierzch ozdabiamy wg uznania

Fascynacje Ani
Tarta migdałowa z gruszkami 188

szybko zagnieść, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić ciasto 30 minut w lodówce. Thermomix – wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego, czas 1, 30 , naczynie zamknięte, interwał W tym czasie przygotować nadzienie – masło utrzeć na puch dodać cukier puder i dokładnie utrzeć. Dodać po jednym jajku nie przerywając ucierania. Wsypać zmielone migdały, mąkę, proszek do pieczenia,wlać ajerkoniak(...)dalej ucierać, aż powstanie jednolita puszysta masa. Thermomix masa – do naczynia miksującego dodać masło i cukier puder, obroty 5 czas 30 sekund dodać jajka, ajerkoniak , obroty 5 czas 1 minuta dodać zmielone migdały, mąkę, proszek do pieczenie, obroty 5, czas 1 minuta Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Ostudzone ciasto, rozwałkować używając dwóch płatów foli spożywczej

Kuchnia Pokoleń
POMARAŃCZOWO - CZEKOLADOWE BABECZKI W WAFELKU 142

czekolada z pomarańczą ( w sumie żadne odkrycie, czekolada idealnie łączy się ze wszystkim), do tego krem z białej i ciemnej czekolady. Do pieczenia nie potrzebujemy żadnych foremek, wystarczy włożyć ciasto łyżką do wafelka i do piekarnika. Podając te babeczki osiągniemy zaskakujący efekt, przy małym nakładzie pracy  a przecież o to właśnie chodzi. Zapraszam! SKŁADNIKI NA BABECZKI: 1,5 szklanki(...)lodów ok. 20 sztuk PRZEPIS: nagrzewam piekarnik do 180 stopni C. miękkie masło ucieram z cukrem na gładką masę pojedynczo dodaję jajka  dodaję jogurt, skórkę z pomarańczy, następnie powoli wlewam sok mąkę mieszam z proszkiem stopniowo dodaję mąkę do masy mieszając wszystko łyżką nakładam ciasto w wafelki do około  połowy wysokości Piekę  20-25 minut do suchego

Upiecz sobie babeczkę
Makowiec na kruchym cieście 429

miksera tak długo, aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia  wysypujemy 3/4  porcji ciasta .Lekko uklepujmy i schładzamy ok 20 min w lodówce . Pozostałe ciasto również chowamy do lodówki. Schłodzony spód podpiekamy ok 10 min w 180'C , do lekkiego zrumienienia. Masa makowa: Mleko  , cukier , miód , rum i bakalie zagotowujemy. Wsypujemy(...)masa będzie już gęsta i lśniąca dodajemy po jednym żółtku i nadal ucieramy do dokładnego połączenia się składników. Tak ubita masę jajeczną łączymy z makiem.  Nie używamy już miksera , tylko mieszamy delikatnie łyżką. Masę makową wylewamy na podpieczony i lekko przestudzony  spód  z ciasta kruchego , wyrównujemy powierzchnie i posypujemy pozostałym ciastem. Pieczemy

Malinowa Kawiarenka
Ciasto kawowe z polewą czekoladową i prażonym sezamem 166

okresie letnim będą szybkie i proste ciasta bo gdy jest tak pięknie na dworze szkoda marnować czas na siedzenie w domu :) Dzisiaj propozycja pysznego lekko wilgotnego mocno kawowego ciasta z polewą czekoladową i prażonym sezamem. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 200 g miękkiego masła 1 szklanka cukru 4 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 szklanka zaparzonej kawy sypanej z 3 łyżeczek(...)czekolady Milka mlecznej    blaszka o wymiarach 30/21cm Wykonanie : Masło ucieramy z cukrem,śmietaną, cukrem waniliowym i żółtkami na gładki krem, następnie dodajemy szklankę kawy bez fusów, mieszamy, mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem.   Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto, piekarnik rozgrzewamy do temperatury

Sama słodycz i szczypta chili

Proponowane wyszukiwania