ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:461/881)

Świąteczny piernik 154

Przygotowanie:   Mieszamy w jednej misce mąkę z sodą i przyprawą do piernika. Margarynę ucieramy w drugiej misce z żółtkami i cukrem. Miód podgrzewamy w rondelku i wlewamy do utarte margaryny. Następnie dodajemy stopniowo mąkę i miksujemy. Ubijamy na sztywno białka. Dodajemy je do naszego ciasta. Dodajemy orzechy włoskie i mieszamy. Przelewamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy

Aga w kuchni
Ciasto Orzechowe z Karmelem i Bezami 471

nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto odkładamy do ostygnięcia a następnie przekrawamy wzdłuż, uzyskując dwa blaty. Krem: 300 g masła 200 g cukru pudru 4 łyżki śmietany sok z 1 cytryny ewentualnie 1 łyżeczka spirytusu Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem. Ciągle ucierając dodajemy delikatnie śmietanę i sok z cytryny. Dodatkowo(...)bezy. Bezy przykrywamy karmelem. Na karmel kładziemy pozostały krem i przykrywamy drugim blatem. Czekoladę rozpuszczamy na małej mocy palinka, dodając odrobinę mleka, żeby nie była za gęsta. Czekoladą polewamy ciasto. Wkładamy do schłodzenia do lodówki i tam też przechowujemy. The post Ciasto Orzechowe z Karmelem i Bezami appeared first on Made

Made By Mom And Son
Kolorowa karpatka 424

wystygnięcia. Gdy masa będzie zimna wbijamy po jednym jajku cały czas mieszając, aż do skończenia jajek, pod koniec wsypujemy proszek do pieczenia jeszcze raz dokładnie mieszamy mikserem. Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy do wyłożonych pergaminem dwóch jednakowych blaszek o wym 25/30 cm wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy około 25 -30 minut(...)miksujemy na gładko, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Studzimy.  Miękkie masło ucieramy na puch dodając po łyżce zimnego budyniu, wlewamy likier adwokatowy, miksujemy. Dodajemy pokrojone galaretki, mieszamy delikatnie łyżką. Kremem przekładamy placki. Czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej polewamy ciasto. Schładzamy w lodówce. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Ciasto kokosowe z jagodami 116

łyżki masła - 2 łyżki kokosu 1. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy na puszystą masę z cukrem i wanilią. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej, mleko oraz wiórki kokosowe, miksujemy do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, łączymy z ciastem i delikatnie mieszamy łyżką, aż powstanie gładka masa. Formę wykładamy papierem do pieczenia

Apetyczna babeczka
Kruche ciasteczka z Nutellą 193

masła 1 i 3/4 szklanki mąki jajko pół łyżeczki proszku do pieczenia      Masło ucieramy do momentu, gdy będzie puszyste i zjaśnieje. Dodajemy jajko, Nutellę i przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy dokładnie. Wilgotnymi dłońmi odrywamy małe kawałki ciasta, turlamy i formujemy płaskie ciasteczka. Układamy na dużej blaszce i pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym

sama złodycz
Rustykalne bagietki pszenne 139

Bagietki mają być rustykalne, czyli nie wymagające zbytniej staranności w wykonaniu, mają wyglądać jakbyśmy je zrobili od niechcenia, Ciasto wyrasta ekspresowo, a bagietki formuje się z łatwością, rozciągając kawałki ciasta przez skręcanie. Bagietki są bardzo smaczne, do tego znikają w ekspresowym tempie. Im bagietki będą mieć bardziej nieregularny kształt, tym bagietki będą piękniejsze. Piotrek stwierdził, że do tych pszennych bagietek(...)być ciepłe, a nie gorące) dodajemy pokruszone świeże drożdże, 2 łyżki masła, wsypujemy cukier, sól i ucieramy do rozpuszczenia, wlewamy wodę i mieszamy. Zaczyn wlewamy do misy robota. Cały czas mieszając stopniowo dosypujemy do misy z zaczynem mąkę, mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Miskę natłuszczamy olejem i przekładamy do niej ciasto, przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy aż ciasto podwoi swoją

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sękacz z Borsuk – Wiesi i Marka 51

ucieramy do białości. Oddzielamy żółtka od białek, żółtka ucieramy z cukrem, białka ubijamy na sztywną pianę. Do utartego masła dodajemy utarte żółtka, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, zapachy i sok z cytryn. Na koniec delikatnie, ale dokładnie mieszamy całość z ubitymi białkami. Na wałek nakładamy porcje ciasta. Do pieczenia sękacza potrzebne jest specjalne palenisko, drzewo

Tajemnice Smaku
Ciasto "Stefanka" 156

cukrem na mleku. Studzimy. Masło lub margarynę ucieramy mikserem na puch, dodajemy stopniowo kaszę mannę i zapach cytrynowy. Ostudzone placki przekładamy masą. Polać polewą. Można posypać wiórkami lub posypką cukrową. Polewa: Wszystkie składniki przekładamy do rondelka, doprowadzamy do wrzenia i cały czas mieszając gotujemy około 5-10 minut. Polewamy ciasto od razu (można posypać wiórkami lub kolorową posypką) i odstawiamy

Kolorowy Przepisownik
Babcine ciasto czekoladowe vs słodki murzynek 160

Murzyna...;) Obejrzyjcie koniecznie film, a dowiecie się, o czym mówię!SŁODKI MURZYNEK- CIASTO CZEKOLADOWESkładniki:200 g masła3/4 szklanki cukru125 g mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia6 jaj150 g czekolady gorzkiej(opcjonalnie)200g orzechów włoskich, posiekanychPrzygotowanie:Utrzyj masło z cukrem. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i jeszcze chwilę ucieraj. Oddziel żółtka od białek. Dodaj do masy 6 żółtek i zmiksuj wszystko

Gotowanie to kochanie
Marcinek – tradycyjne ciasto z Podlasia 105

ciasta, przełożonego śmietaną, u mnie jest 14 warstw ciasta kruchego. Ciasto udekorowałam polewą czekoladową oraz orzechami. Przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki . Składniki na formę 23 cm: Składniki na ciasto (14 lub 15 cienkich blatów): 125 g miękkiego masła 90 g drobnego cukru do wypieków 16 g cukier waniliowy (ja nie dodawałam) 1 duże jajko 1 żółtko 125 ml kwaśniej(...)sodę, wymieszać, zostawić do podwojenia objętości. W misie miksera umieścić masło i cukry, ucierać do momentu powstania puszystego, jasnego kremu, aż masa roztarta między palcami nie będzie miała wyczuwalnych kryształków cukru. Cały czas miksując dodać jajko, następnie żółtko, śmietanę, sól, mąkę. Mikser wyłączyć. Ciasto będzie lekko klejące. Ciasto podzielić na 14 lub 15 równych części, u mnie wyszło 14, każda

moj przepis na
Marcinek – tradycyjne ciasto z Podlasia 245

ciasta, przełożonego śmietaną, u mnie jest 14 warstw ciasta kruchego. Ciasto udekorowałam polewą czekoladową oraz orzechami. Przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki . Składniki na formę 23 cm: Składniki na ciasto (14 lub 15 cienkich blatów): 125 g miękkiego masła 90 g drobnego cukru do wypieków 16 g cukier waniliowy (ja nie dodawałam) 1 duże jajko 1 żółtko 125 ml kwaśniej(...)sodę, wymieszać, zostawić do podwojenia objętości. W misie miksera umieścić masło i cukry, ucierać do momentu powstania puszystego, jasnego kremu, aż masa roztarta między palcami nie będzie miała wyczuwalnych kryształków cukru. Cały czas miksując dodać jajko, następnie żółtko, śmietanę, sól, mąkę. Mikser wyłączyć. Ciasto będzie lekko klejące. Ciasto podzielić na 14 lub 15 równych części, u mnie wyszło 14, każda

moj przepis na
Ekspresowe ciasto czekoladowe - w 10 minut (szybkie i łatwe) 146

wiórki czekoladowe do posypania 1. Jajko ucieramy z cukrem. Dodajemy olej, kakao, powidła/dżem i sodę oczyszczoną. Na końcu dodajemy mleko i mąkę. Miksujemy tylko do połączenia składników. 2. Masę wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut.  3. Wystudzone ciasto polewamy rozpuszczoną mleczną czekoladą. Posypujemy wiórkami czekoladowymi

Szefowa kuchni
Odwrócone ciasto ananasowe 95

łyżki brązowego cukru puszka ananasa na ciasto 150 g miękkiego masła 3 jajka 100 g brązowego cukru 1 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki syropu z ananasa otarta skórka z połowy cytryny sok z połowy cytryny Wykonanie Krążki ananasa odsączamy i wycieramy papierowym ręcznikiem. Masło ucieramy z cukrem na gładką masę, przy pomocy miksera(...)krążki ananasa. Miękkie masło wrzucamy do miksera i ucieramy z jajkami i cukrem na puszystą masę. Wsypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, wlewamy syrop z ananasa, skórkę i sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy Masę wylewamy na ananasy, równamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C na 30 minut Upiecze ciasto studzimy i odwracamy do góry dnem

Kasia i jej kobiecy świat
Dziś kolejny przepis z maminego zeszytu-Ananasowiec 120

zeszytu nie wyszedł mi za wysoki to z biedą go przekroiłam ,więc tutaj nie podaje przepisu na biszkopt ,Musicie upiec wedle własnego przepisu na dużą blachę 33 x 28. Ciasto kokosowe Wybornie mi się udało muszę przyznać 5 białek ubić na sztywno ,dodać 1 szklankę cukru pudru .Wsypać potem kokos biały 20 dag i wymieszać i z tego upiec placek(...)dodać cukier waniliowy .Potem gdy budyń jest zimny dodajemy go do masy jajecznej i ucieramy ,dodajemy małymi porcjami budyń żeby się masa nie zważyła .A na końcu ananasy i wymieszać łyżka .Masę dzielimy na polowe. składanie 1 część biszkopt na to połowa masy ciasto kokosowe i znowu biszkopt 2 cześć ,a na to polewa i mamy gotowe. Tym że masa

Moje Wyroby
SERNIK A'LA MONTE 119

masło. Zagniatamy ciasto, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dno formy wyłożone papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 min. Studzimy. Masa serowa: Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy mikserem razem z cukrem. Następnie dodajemy zmielony biały ser, desery czekoladowe oraz proszek budyniowy(...)Studzimy w wyłączonym piekarniku. Polewa: Czekoladę gorzką topimy z masłem w kąpieli wodnej. Gotową polewę rozprowadzamy na wierzchu wystudzonego sernika. Orzechy włoskie grubo siekamy. Posypujemy nimi wierzch ciasta. Przechowujemy w chłodnym miejscu. P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga Ale Ciachoo

Kuchnia MagdaLeny