Odstawiamy do wystudzenia. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne z wrzącą wodą. Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy twaróg i wsypujemy proszek budyniowy. Wlewamy śmietanę z czekoladą i starannie mieszamy. Do przygotowanych papilotek nakładamy porcję ciasta. Wstawiamy do piekarnika na 25 minut. Zostawiamy przez 15 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie wyjmujemy
Smakowity Blog KulinarnyJakoś nigdy nie złożyło się bym wcześniej zrobiła to ciasto na święta, a w tym roku postanowiłam wypróbować wersję na piernik dojrzewający. Przepis mam już
Ciasteczkowy PotwórNaleśniki dajemy wszystkie składniki do naczynia i przy pomocy miksera, mieszamy całość do uzyskania jednolitej masy. Jeśli ciast jest zbyt wolne dodać mąki. Szykujemy farsz ser, cukier waniliowy, żółtko oraz cukier puder dajemy do miseczki i całość dokładnie ucieramy ja zrobiłem to przy użyciu miksera. Następnie smarujemy naleśnik naszym przygotowanym serem, składamy w trójkąt i smażymy na masełku z każdej
Sprawdzone przepisy kulinarnemasła, 130 g serka śmietankowego, barwnik zielony spożywczy w żelu. dodatkowo: wielkanocne jajeczka Karmello . Przygotowanie: Babeczki: Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka i miksujemy, dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy małe kawałki marcepanu i mieszamy ciasto. Przekładamy je do papilotek (mi wyszło 6 babeczek). Babeczki pieczemy ok. 20 minut w 175 stopniach. Krem trawa: Miękkie
Aga w kuchnicukru pół szklanki mąki pół szklanki wody ( może być gazowana) łyżeczka oleju olej do smażenia Ze wszystkich składników ucieramy puszystą masę (najlepiej blenderem). Jeśli dodamy wody gazowanej lub ubijemy osobno z białek jaj pianę naleśniki będą bardziej puszyste. Z ciasta smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju. Nalewam ciasto wielką łyżką (chochlą do zupy) z jednej strony
prawdziwe jedzenieSobotni wieczór filmowy i reklamówka orzechów do łuskania zmusiły mnie do zrobienia tego ciasta. W jaki sposób? Otóż jak już się przekonałam po kilku latach życia
ciastkarnia na kruchym spodzieprzy tym zdrowe. Mimo obecności płatków owsianych i mąki pełnoziarnistej nie odbiega smakiem od tradycyjnych wypieków. W sezonie letnim koniecznie do zrobienia ze świeżymi malinami. Składniki: na ciasto -100 g mąki tortowej -100 g mąki pszennej pełnoziarnistej -100 g mąki owsianej/drobno zmielonych płatków owsianych -100 g miękkiego masła -100 g cukru pudru -3 duże jaja - 2 łyżeczki proszku(...)mikserem z cukrem i rozpuszczoną czekoladą do uzyskania puszystej masy. Dodawać kolejno jajka i dalej ucierać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i startą czekoladą. Połączyć z masą maślano-jajeczną wraz z mlekiem, cały czas ucierając mikserem. Formę wyłożyć papierem do wypieków. Ciasto wyłożyć, wierzch wyrównać. Rozsmarować na nim warstwę dżemu malinowego i oprószyć wiórkami kokosowymi. owsiana
Kuchnia Ellieproszkiem do pieczenia, goździkami i skórką pomarańczową. Migdały miażdżymy na mniejsze kawałki, żurawinę kroimy na pół. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy kolejno po jednym jajku, następnie dorzucamy migdały, żurawinę i drobno posiekaną gorzką czekoladę. Całość łączymy z mąką. Ciasto rolujemy w długi cienki pasek i w foli wkładamy do lodówki na godzinę.Piekarnik rozgrzewamy do 180`C. Ciasto
Słodkie Przyjemnościcukru3 jajkasólłyżka miodu1/2 łyżeczki przyprawy korzennejgarść suszonych żurawinmak150 g pestek słonecznikaSposób przygotowaniaDo miski wrzucamy miękkie masło, dodajemy cukier i ucieramy. Następnie dodajemy - ciągle ucierając - kolejno po jednym jajku. Gdy masa się połączy dolewamy miodu i dosypujemy przyprawę korzenną.Z gotowego ciasta za pomocą dwóch łyżeczek tworzymy małe kulki, które układamy w lekkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie
Słodkie Przyjemnościtemperaturze pokojowej utrzeć na puch, następnie dodawać kolejno 6 żółtek ciągle ucierając, dodać cukier i cukier wanilinowy i dalej ucierać.Na koniec dodać olej i jeszcze chwilę ucierać.Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać.Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.Ciasto podzielić na 3 części.Do jednej dodać kisiel brzoskwiniowy (proszek(...)kisiel wiśniowy ( proszek) i ewentualnie dla koloru nieco barwnika czerwonego, do trzeciej dodać kakao.Dwie formy babkowe z kominkami wysmarować margaryną i wysypać bułka tartą.Do obu farm wyłożyć łyżką ciasto w dowolnej kolejności.Wkładać do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C, piec ok. 50 min, przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.Po wyjęciu z piekarnika ciasto zostawić na chwilę w formach, a następnie
Mix smakujuż wspomnieliśmy ciasto na sakiewki jest równie dobre także do słodkości.Fajnie smakuje w połączeniu np. z twarogiem.Zrobimy więc serniczki. Ciasto już mamy.Czas na masę twarogową.Na ok. 15 sztuk serniczków potrzebujemy:-0,5 kg twarogu-2 łyżki stopionej margaryny-2 jajka-1 łyżkę mąki ziemniaczanej-0,5 szklanki cukru i dodatkowo 1 łyżka cukru do białek-aromat(...)pianę z białek na sztywno.Na końcu dodajemy łyżkę cukru i jeszcze raz ubijamy. Ucieramy żółtka z cukrem. Dodajemy zmielony twaróg, stopioną margarynę i aromat.Miksujemy.Dodajemy mąkę ziemniaczaną.Jeszcze raz miksujemy.Na końcu dodajemy pianę z białek i wszystko mieszamy łyżką. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy krążki. Wykładamy nimi foremki. Napełniamy masą twarogową
Maminek kulinarnymleka,4 dkg drożdzy,farsz makowyWykonanie:Drożdże rozcieramy w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i odstawiamy. W malakserze ucieramy margarynę z cukrem. Gdy stanie się puszyste, dodajemy żółtka i rozczyn stale mieszając. Następnie wsypujemy przesianą przez sito mąkę. Utarte ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy ok. 10 min, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, by wyrosło.Gdy podwoi
Anioły w kuchnidrożdzy, farsz makowy Wykonanie: Drożdże rozcieramy w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i odstawiamy. W malakserze ucieramy margarynę z cukrem. Gdy stanie się puszyste, dodajemy żółtka i rozczyn stale mieszając. Następnie wsypujemy przesianą przez sito mąkę. Utarte ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy ok. 10 min, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, by wyrosło. Gdy podwoi objętość ponownie
Anioły w kuchnidrożdże, łyżeczkę cukru i mąki. Mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Po czym odstawiamy w ciepłe miejsce, aż drożdże urosną. Ucieramy jajka z cukrem i miękkim masłem. Dodajemy mąkę i zaczyn wyrośnięte drożdże. Całość zagniatamy ręcznie lub mikserem z końcówką haka. Ciasto odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Następnie odrywamy kawałki ciasta, rozwałkowujemy na kształt kółka. Dzielimy ciasto na 8 trójkątów, nakładamy powidła
Aga w kuchniherbatą. Miękkie masło pokroić w kawałki, ucierać dodając po jednym jajku. Dodać cukier i napar herbaciany - ucierać. Mąkę pszenną połączyć z proszkiem do pieczenia - dodać do utartego masła. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Na koniec wsypać bakalie - wymieszać. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto keksowe. Piec 35 minut w 180 stopniach C. Upieczony i ostudzony keks wyjąć z formy. Posypać
kolorowotorcikowopszennej 30 g pistacji posiekanych 40 g suszonej żurawiny posiekanej Wykonanie: Masło powinno być w temperaturze pokojowej. Masło ucieramy w misce, dodajemy cukier puder i miksujemy do białości, dodajemy sól i mleko, potem wsypujemy żurawinę, pistacje, mąkę i miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie części, z każdej części formujemy wałeczek, który owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki
Blondynka Gotujeszklanka cukru pudru 200 g masła 1 budyń śmietankowy 3 jaja Ser ucieramy z cukrem pudrem i całymi jajami. W garnku roztapiamy masło i dodajemy małymi porcjami ser, na koniec wsypujemy budyń i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gorącą masę serową wykładamy na spody. Ciasto piernikowe --1/3 masy serowej--ciasto piernikowe--masa serowa-- ciasto piernikowe--masa serowa
Słodka Kraina Wypiekówzależy sukces. Sekretem bowiem jest długie ucieranie składników (temp. pokojowej) i dodawanie ich w małych ilościach, na przemian (wszystkie szczegóły znajdziecie w przepisie poniżej). Absolutnie nie możecie niczego przyspieszać, bo wtedy zafundujecie sobie pysznego zakalca. Dzisiejszy Murzynek, to najlepszy Murzynek na świecie! Delikatny, puszysty, wilgotny. Murzynek wykonany tą metodą, to jedne z tych ciast, o które trwają bójki kiedy zostają(...)ostatnie kawałki. Obowiązkowo z czekoladową polewą! Taki Murzynek to ciasto, które z każdym dniem staje się lepsze, więc świetny jest na wszystkie imprezy, do których wcześniejsze przygotowania są bardzo pożądane. Spróbujcie Murzynka drugiego, a nawet trzeciego dnia, to zobaczycie o czym mówię :) (pamiętajcie tylko, żeby go szczelnie przechować, bo inaczej wyschnie). Składniki: 350 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody
Moja Delicja