ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:451/881)

Szarlotka Bakaliowa Siostry Anastazji 105

Witajcie, dzisiaj mam dla Was przepis z książki Siostry Anastazji. Byłam bardzo ciekawa smaku tej szarlotki,  ponieważ do ciasta oprócz surowych żółtek dodaje się również żółtka ugotowane. Smaczne ciacho, polecam wypróbować 😊 Składniki: mąka pszenna 0,5 kg, cukier puder 3/4 szklanki, margaryna 30 dag, żółtka surowe 2 szt, żółtka ugotowane 7 szt, proszek do pieczenia 4 łyżeczki, śmietana(...)łyżki, bakalie( rodzynki, ananasy suszone, papaja) 25 dag, cukier do smaku, Sposób przygotowania: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodajemy surowe żółtka, a następnie ugotowane i przetarte przez sito. Następnie dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę. Ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy. Dzielimy na 2 części. Jedną część rozwałkowujemy na wielkość blaszki

kulinarne odsłony pati
Ciasteczka z masłem migdałowym, żurawiną i morelą 66

pieczenia 70 g moreli suszonych 100 g żurawiny suszonej 1. Do misy dajemy masło i ucieramy je z cukrem. Następnie dodajemy masło migdałowe, ucieramy do połączenia się składników. 2. Teraz dodajemy jajka, miksujemy. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia. Partiami dodajemy do ciasta, miksujemy. 3. Na samym końcu dodajemy posiekaną żurawinę i suszone morele. Mieszamy. 4. Blaszkę wykładamy

kruche babeczki
JESIENNY CZEKOLADOWIEC 86

margaryny dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Ucierać do momentu powstania gładkiego kremu. Na  koniec dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać. Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty. Na dno tortownicy o wymiarach 24x24 cm położyć pierwszy blat biszkopta i rozsmarować cieniutką warstwę

Ciastka - domowe słodkości
Pączki ze słodkim nadzieniem 58

cukru pudru i łyżkę mąki mieszamy ze szklanką ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka i jajko ucieramy z pozostałym cukrem aż otrzymamy puszysty krem. Do naczynia z mąką wlewamy wyrośnięte drożdże, dodajemy ubite jajka, spirytus u wyrabiamy ciasto. Po ty tym czasie (10-12 minut) wlewamy roztopione, ciepłe masło, oliwę, pozostałe ciepłe mleko i wyrabiamy. Ponownie odstawiamy

Szybko Tanio Smacznie
Krakersy z czosnkiem i szczypiorkiem (Cracker all'aglio e erba cipollina) 116

erba cipolla tritata 3 spicchi d'aglio 3 tuorli sale, pepe PRZYGOTOWANIE Mi ę kkie mas ł o ucieramy z 3  ż ó ł tkami, drobno posiekanym szczypiorkiem i 3 z ą bkami czosnku wyciśniętymi przez prask ę . Do ciasta dodajemy starty parmezan i m ą k ę ; doprawiamy sol ą  i pieprzem. Ciasto wyrabiamy stopniowo dolewając

La grande e la piccola cuoca
Pączki domowe na karnawałowe obżarstwo 65

mąki. Powstały rozczyn pozostawić na jakieś 20 min. 2 Rozczyn dodajemy do reszty mąki. Żółtka ucieramy z cukrem i łączymy wszystkie składniki. Wyrabiamy przez kilka minut (ja używam robota planetarnego). Dodajemy roztopione masło i nadal wyrabiamy jeszcze przez około 5 min. 3 Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do momentu aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przebijamy(...)kilkunastu sekundach przekładamy na drugą stronę. 6 Usmażone pączki układamy na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Przestygnięte pączki posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy. Lukier Sok z 1 cytryny ucieramy z 100 gr cukru pudru do momentu aż powstanie jednolita masa, w której zamaczamy wierzch pączka Po więcej przepisów na tłusty czwartek zapraszam na uDolores.pl/tlusty-czwartek. Życzę smacznego! Artykuł Pączki

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Śnieżne ciasteczka – ciasteczka cieszyńskie 148

120g posiekanych orzechów włoskich 90g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 op. cukru wanilinowego do dekoracji Miękkie masło ucieramy razem z cukrem pudrem na puch. Stopniowo wsypujemy orzechy oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Początkowo miksujemy, a gdy ciasto zrobi się zbyt gęste, mieszamy łyżką, lub wyrabiamy ręką. Z masy formujemy kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Wykładamy

Smaki Na Talerzu
Pączki pieczone 351

zaczyn ruszył. Jest gotowy, gdy na powierzchni pojawią się bąbelki. Margarynę topimy i odstawiamy do wystudzenia. Jajka oraz żółtka ucieramy ze szczyptą soli oraz cukier. Wlewamy partiami zaczyn, a następnie mąkę. Na końcu dodajemy roztopiony tłuszcz. Wyrabiamy masę na gładkie ciasto. Jest gotowe, gdy zacznie odstawać od ręki. Jeśli wygniatamy ciasto robotem, powinno to zając nie dłużej niż 10 minut

Kuchnia od dwojga
"Bułeczki twarogowe Mojej Matki" 187

papryka zioła...prowansalskie papryka podsmażona wcześniej cebulka co kto lubi.o. Wykonanie: *rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza* 1. Twaróg ucieramy z jajkiem i solą. 2. Dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia 3. Wrzucamy do michy ulubione dodatki. 4. Zagniatamy ciasto. 5. Formujemy bułeczki i układamy na papierze do pieczenia w odległości kilku centymetrów(bułeczki sporo urosną) 6.Piecz 20minut

U Fiolki
Babka dwukolorowa 141

cukrem. Cały czas mieszając, dodawać po 1 żółtku. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i porcjami dodawać do ucieranej masy. Na końcu dodać olej i olejek cytrynowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Formę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wypełnić połową ciasta. Pozostałą połowę wymieszać z kakao i również wlać do formy. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury

Zielona Kuchnia
Ciasteczka czekoladowo-pistacjowe czyli poWeekendowe Lakocie odc.153 169

mąki pszennej 100 g posiekanych pistacji 100 g gorzkiej czekolady Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. W misce ucieramy masło z cukrem, dodajemy jajko, wanilię i miksujemy na gładko. Wsypujemy mąkę, mieszamy. Na koniec dodajemy czekoladę i pistacje. Z ciasta formujemy ok 25 kulek/ciasteczek. Układamy je na blasze i lekko spłaszczamy. Pieczemy ok 12 minut by ich brzegi się zarumieniły

Dzieje kuchennej Wiewióry
Raffaello na herbatnikach 225

ziemniaczaną. Dwie szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, dodajemy rozprowadzoną mąkę z żółtkami i gotujemy z tego budyń. Masło ucieramy, dodajemy po jednej łyżce przestudzonego budyniu. Następnie dodajemy .  kokos i adwokat i delikatnie mieszamy łyżką. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia ciasta, na nim rozkładamy 1 paczkę herbatników (10 dag ), nakładamy masę , a na masę herbatniki - powinny wyjść 3 warstwy

Gorący kąsek
Orzechowe ciasteczka z maszynki 130

zmielonych orzechów 400 g mąki Tortowej Młynomag posypki do dekoracji Cukier i jajko ubijamy na pianę, Masło ucieramy w drugim naczyniu i stopniowo dodajemy jajko z cukrem, następnie dodajemy orzechy i mąkę, zmieniamy końcówki miksera i dobrze mieszamy ciasto. Nakładamy ciasto do maszynki i wyciskamy ciasto na blaszki do pieczenia, dekorujemy posypkami . Pieczemy ok 15 min w temp

Gotowanie jest łatwe
Pączki z piekarnika 398

Zimą ciepłe miejsce w moim domu, to piekarnik nagrzany do temperatury 50 stopni i wyłączony. Żółtka z cukrem, ucieramy mikserem, na puszystą masę. Mąkę, utarte żółtka, wyrośnięte drożdże, cukier waniliowy i sól łączymy i wyrabiamy mikserem z hakiem. Gdy ciasto zaczyna odchodzić od ścianek miski, wlewamy roztopione, letnie masło i nadal wyrabiamy, do momentu połączenia się składników. Wyrobione ciasto

Smak mojego domu
Rolada z galaretką z nutą amaretto 159

posypania rolady Galaretki rozpuszczamy w 250 ml wody każdą. Zostawiamy do przestudzenia (ja się tak zabierałam za to ciasto że galaretki czekały 2 dni w lodówce). Biszkopt przyrządzamy zgodnie z tym przepisem  (ważne by dobrze wystudzić biszkopt). Serek mascarpone ucieramy z cukrem. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem soku z cytryny (możemy pominąć i po prostu wymieszać wszystkie składniki

Piekielna Kuchnia Pati