ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:443/881)

Ciasto mocno czekoladowe z malinami Nigelli 171

stopni. Masło ucieramy z cukrem i wanilią na gładką masę. Dodajemy jajka. Ucieramy. Mąkę i kakao przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Do masy maślanej dodajemy na przemian suche składniki oraz śmietanę. Miksujemy na gładką masę. Uwaga: masa będzie dość gęsta. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 - 30 minut

Mania Gotowania
Sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie. 79

może zabraknąć w święta jak i wiele rodzinnych uroczystości. Jest pyszny, delikatny i wyjątkowo smaczny. Polecam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie. Składniki Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 5 żółtek 250 g masła miękkiego 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego (może być(...)które pozostały przy robieniu ciasta 0,5 szklanki drobnego cukru Instrukcje Na stolnicę wysypujemy mąkę, siekamy masło z cukrem, proszkiem i żółtkami. Szybko wyrabiamy ciasto, dzielimy na pół i każdą część owijamy folią spożywczą, wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Składniki możemy również umieścić w malakserze i szybko wyrobić. Jedną część zimnego, twardego ciasta ścieramy na tarce o grubych

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasto ze śliwkami... nowe, łatwe i szybkie 383

łyżeczka proszku do pieczenia 500 g śliwek węgierek Ponadto: Cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Śliwki umyłam i wypestkowałam. Przekroiłam na połówki. Jajka i masło muszą mieć jednakową, pokojową   temperaturę. Do miski przesiałam obie mąki i proszek do pieczenia. Masło utarłam na puch. Nie przerywając ucierania wbijałam po jednym jajku. Kolejne wbijałam dopiero wtedy, kiedy poprzednie dobrze wmieszało się

Kuchnia u Krysi
Sernik wiedeński 120

przez co ciasto jest jeszcze smaczniejsze i wykwintne. Składniki (na tortownicę o średnicy 28 cm): 800 gram twarogu zmielonego trzykrotnie 5 jaj (osobno białka i żółtka) 2 białka 100 gram miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 1 laska wanilii 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 gram czekolady deserowej lub mlecznej + 40 gram masła Masło ucieram(...)cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaję stopniowo po jednym żółtku i cały czas ucieram. Następnie dodaję ziarenka wanilii oraz stopniowo zmielony twaróg. Na końcu dodaję przesianą mąkę. W osobnym naczyniu ubijam 7 białek na puszystą masę i stopniowo, drewnianą łyżką, mieszam z masą serową. Gotowe ciasto przekładam do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia (wypuszczonym poza obręcz), i piekę w piekarniku

Mango Papaja
Szarlotka z orzechową bezą 329

dodatkiem mielonych orzechów włoskich  tworzy pyszne ciasto również na świąteczny czas, dla tych którzy nie lubią ciast z kremami ani mazurków. Polecam tą przepyszną szarlotkę! Składniki: Kruche ciasto: 30 dag maki pszennej 10 dag mąki krupczatki 15 dag brązowego cukru trzcinowego 25 dag masła 3 żółtka Warstwa z jabłkami: 6 dużych jabłek 2-3 łyżki cukru 2 łyżki soku(...)łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mielonych orzechów włoskich  Helio Sposób przygotowania: Masło ucieram z brązowym cukrem na puszystą prawie białą masę, po tym czasie dodaję żółtka i miksuję , do masy dodaję stopniowo cały czas mieszając zmieszane ze sobą  mąki –(używam mieszadła do ciasta kruchego w robocie planetarnym) aż do połączenia, formuję w rękach kulę i wkładam

Wanilia i Kardamon
Proste ciasto z rabarbarem -a wystarczy tylko 30 min i ciasto wkładamy do piekarnika 226

pokrojony 1/2 szklanki śmietany 30 % Wszystkie składniki dajemy do jednego garnka oprócz rabarbaru i ucieramy .Dajemy do blaszki o wymiarach 24 na 24 na to wykładamy rabarbar. kruszonka 7 łyżek cukru 7 łyżek oleju 7 łyżek mąki -wszystko wyrobić w misce i posypać ciasto lub można zmiksować . Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180st

Moje Wyroby
KREMÓWKA KARDYNALSKA 141

Ciasto szybkie,lekkie i bardzo pyszne ...miało być inne,ale brak czasu spowodował,że zrobiłam właśnie to....niezawodne,zawsze się udaje i wszystkim smakuje...szybko się robi a jeszcze szybciej znika :} Przepis podaję z moimi małymi zmianami :} Biszkopt:   4 żółtka 2 jajka 50 g cukru 80 g mąki  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia   Beza:   4 białka(...)ulubione owoce  Biszkopt:: Żółtka i całe jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę,nie przestając ucierać dodać  mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Beza: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę,pod koniec ubijania dodać cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Ciasto upiec w formie 23x33cm,wylać najpierw ciasto biszkoptowe,na to bezę,piec

Niespełnione zdolności kulinarne
Keks z bakaliami 122

Ciasto na puszysty keks z bakaliami zawsze pięknie wyrasta. Pamiętajcie aby bakalie przed dodaniem do ciasta przesypać lekko mąką – dzięki temu nie opadną na dno podczas pieczenia i równomiernie rozłożą się w całym keksie. Ja nie wyobrażam sobie Wielkanocny bez tego wypieku, a keksu nie wyobrażam sobie bez miękkiej skórki pomarańczowej.  Składniki: 5 jajek 2 szklanki mąki 250 gram(...)kawałki.  Miękkie masło ucieramy na kremową masę z cukrem, szczyptą soli i cukrem waniliowym. Do ucieranej masy dodajemy po jednym jajku, ciągle ucierając. Dodajemy trawę cytrynową, mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy oprószone mąką bakalie i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Uzywamy formy wedle uznania w mniejszej będzie

Życie zaczyna się w kuchni
3 bit luksusowy 450

koniec wsypujemy przesianą mąką z proszkiem i budyniem. Wlewamy ciasto do formy 25 x 40 cm i pieczemy w 180 stopniach. 2. W szklance mleka mieszamy budynie śmietankowe, resztę gotujemy. Na wrzące wlewamy mieszankę. Kiedy budyń zgęstnieje wsypujemy suche galaretki. Dokładnie mieszamy i zostawiamy do przestygnięcia. Następnie ucieramy miękką margarynę lub masło. Stopniowo dodajemy zimy budyń. 3. Krem wykładamy

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Jagodzianki 127

tylko świetnym produktem w kuchni ale mają też wiele właściwości zdrowotnych. Warto więc włączyć je do swojej codziennej diety póki sezon jagodowy trwa. Jagody to również świetny dodatek do ciast, deserów czy pierogów (przepis na wyśmienite pierogi znajdziecie tutaj ). Dziś mam jednak propozycję na rewelacyjne jagodzianki (inna wersja jagodzianek tutaj). Składniki: 1 kg mąki pszennej – polecam Mąkę Kurpiowską(...)drożdże ruszą. Mleko podgrzewamy, dodajemy do niego masło i roztapiamy. Lekko studzimy (składniki mają być letnie). Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy zaczyn drożdżowy, utarte jajka, olej oraz mieszankę mleka z masłem. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto musi ładnie odchodzić od dłoni (jeśli się klei, podsypujemy delikatnie mąką). Gotowe formujemy w kulę i przekładamy

Fascynacje Ani
Kakaowe babeczki z kremem adwokatowym 147

cukierniczego adwokatowego (brak likieru adwokat w domu), ale Wam poniżej podaję przepis na pyszny domowy krem adwokatowy – idealny do zdobienia babeczek i przekładania ciast. Ilość wystarcza na duże ciasto. 0,5 litra mleka 4 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 8 g cukru wanilinowego 2 łyżki cukru 150 ml likieru adwokat 200 gram masła Przygotowanie(...)mieszankę do gotującego się mleka, mieszamy aby nie było grudek. Gotujemy budyń, odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy do białości, ucierając dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Na końcu wlewamy po woli likier, miksujemy. Nasz krem przekładamy do szprycy i dekorujemy nim babeczki lub przekładamy ciasta. Jak przygotować kakaowe babeczki? Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). W jednej

Słodkie okruszki
Keks z bakaliami 97

pokrojoną w kosteczki czekoladę Lukier:   ok. 4 łyżek cukru pudru + 3 łyżeczki mleka na lukier Margarynę ucieramy z cukrem na pianę dodając kolejno jajka, proszek do pieczenia, mąkę i sól. Bakalie kroimy. Rodzynki przelewamy wodą i przesypujemy mąką. Wszystko dodajemy do ciasta, mieszamy i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką blaszki keksówki. Pieczemy w temperaturze 180°C około

Smakowy Raj
Ciasto orzechowe z wiśniami 41

Można powiedzieć, że „ciasto orzechowe z wiśniami” brzmi banalnie, ale… No właśnie, to małe „ale” zmienia wszystko. Ciasto jest zrobione bez mąki, z dodatkiem kaszy manny i mielonych orzechów. Uzyskujemy zupełnie inny wymiar ciasta o niezwykłej wilgotności i strukturze. Spróbujcie koniecznie Uwaga: szklanka 200 ml Składniki: 1 szklanka drobno mielonych orzechów laskowych ½ szklanki kaszy manny 2 jajka 80 g masła(...)szczypta soli 150 g wiśni bez pestek Przygotowanie: Miękkie masło ucieram z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Dodaję po jednym jajku, cały czas ucierając. Kaszę mannę mieszam z orzechami i proszkiem do pieczenia, a następnie dodaję do masy jajecznej. Całość dokładnie mieszam łopatką. Do ciasta dodaję wiśnie i ponownie mieszam. Małą keksówkę (10×20 cm) wykładam papierem

Słodki sentyment
Włoskie ciasto 12 łyżek 132

cytryny 8g proszku do pieczenia Dodatkowo: cukier puder do oprószenia Jajka ucieramy z cukrem na puch, stopniowo dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy mleko oraz olej. ńa końcu powoli wlewamy sok z cytryny, dokładnie mieszamy. Dno tortownicy o średnicy 22cm wykładamy papierem. Przelewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 35 minut (do suchego

Fascynacje Ani
Sernik z ananasem 87

również na Wielkanoc. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sernik z ananasem Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 1 godz 20 min Łączny czas 1 godz 40 min Składniki Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej 120 g masła 1 jajko 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g cukru pudru Składniki na masę twarogową: 1 kg sera trzykrotnie mielonego (z wiaderka(...)ciasto wykładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto, owijamy folią i wkładamy do lodówki. Formę o wymiarach 21 X 33 cm wykładamy papierem do pieczenia, na tarce ścieramy ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i podpiekamy około 15-20 minut. W tym czasie kiedy spód się podpieka budynie mieszamy z mlekiem. Do dużej miski wkładamy żółtka i ucieramy

To co lubię - gotuję i polecam
Keks 93

pozostałe bakalie drobno kroimy i oprószamy mąką. Z białek ubijamy sztywną pianę. Masło ucieramy z żółtkami i cukrem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dorzucamy bakalie - mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy przy pomocy łyżki. Ciasto wykładamy do formy wyściełanej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około

peggiwkuchni