ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:438/881)

Ciasto makowo-orzechowe 187

Ciasto kruche: na stolnicę dajemy wszystkie składniki oprócz kakao i miesimy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części, do jednej dodajemy 1 łyżkę kakao, zagniatamy i dajemy ją do zamrażalnika. Mak: mak zaparzamy, studzimy i mielimy dwa razy przez maszynkę. Do maku dodajemy cukier i chwilę ucieramy, potem dodajemy białka ubite i resztę składników. Dokładnie mieszamy. Orzechy: orzechy drobno mielimy, parzymy(...)rozbite jajka i dokładnie ucieramy. Mak i orzechy dzielimy na dwie części. 2. Jeden biały placek dajemy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia, Na placek wykładamy smażone wiśnie. 3. Na wiśnie wykładamy wzdłuż paskami po jednej części maku i orzechów. Dajemy po trzy paski. 4. Na to ścieramy na grubej tarce ciasto brązowe z zamrażalnika

Kuchnia u Bietki
Ciasto z makiem i kremem cytrynowym – makowa panienka 76

takim dniu jak dzisiaj nie może zabraknąć czegoś słodkiego. Zapraszam na pyszny kawałek ciasta. Wszystkiego dobrego z okazji Dnia Kobiet, miłości, moc uśmiechu i słodkości. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto z makiem i kremem cytrynowym – makowa panienka Składniki Składniki na ciasto: 4 jajka 4 białka 150 g maku 100 g cukru 100 g zmielonych migdałów 100 g wiórków kokosowych(...)mieszamy łyżką tylko do połączenia się składników. Blachę o wymiarach 24X36 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20 minut. Studzimy i kroimy na pół. W tym czasie kiedy ciasto się piecze w garnku zagotowujemy szklankę mleka z cukrem, w drugiej szklance mieszamy dokładnie budynie, żółtka i skórkę

To co lubię - gotuję i polecam
Piernik grysikowy 93

Pieczemy 50-60 minut w 180°C (165 z termoobiegiem). Sprawdzamy czy ciasto jest gotowe patyczkiem. Masa grysikowa: Mleko wlewamy do rondelka. Dodajemy cukier i podgrzewamy. Gdy mleko będzie niemal wrzące, wsypujemy kaszę i energicznie mieszamy, aż masa zgęstnieje i zagotuje się. Odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy po łyżce wystudzonej masy grysikowej, za każdym razem dokładnie

Poezja smaku
BŁYSKAWICZNE JAGODZIANKI 192

oleju - 3 żółtka - 1-2 łyżeczki jogurtu naturalnego - szczypta soli Dodatkowo: - 20g stopionego masła (do posmarowania ciasta) - ok.250g jagód (lub dowolnie) - kilka łyżeczek pudru trzcinowego (lub zwykłego) - kilka kropli aromatu migdałowego - słodka kremówka - olej do posmarowania blatu i rąk W misie miksera ucieramy rozkruszone drożdże z cukrem (i ksylitolem), szczyptą soli oraz z żółtkami na puszystą masę. W tym czasie(...)wyrabiam nigdy długo, mieszam tylko do połączenia składników. Gotową masę wykładamy na przesmarowany delikatnie olejem blat (ja wykładam go jeszcze wcześniej folią spożywczą. Dłońmi maczanymi w oleju rozciągamy ciasto w kształt prostokąta. Smarujemy schłodzonym (płynnym) masłem, posypujemy równomiernie jagodami i dzielimy na 10 równych części. Każdy pasek ciasta zwijamy ciasno w rulon i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

Smaczne Zdrowe
Pieczone pierożki z mięsem i pieczarkami 150

troszkę bazylii do posypywania pierożków Ser biały wraz z mlekiem i olejem ucieramy na gładką masę.  Następnie dodajemy drożdże, jajko, cukier oraz sól, i dokładnie miksujemy tak by drożdże się rozpuściły. Na koniec dodajemy mąkę, najpierw chwileczkę miksujemy, a potem wykładamy na blat i wyrabiamy dokładnie ciasto, ma być gładkie, elastyczne. Następnie ciasto wkładamy do miski i odkładamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Tradycyjne świąteczne pierniki choinkowe 92

konsystencja jest właściwa i możesz przystąpić do dekorowania pierniczków. Uwagi: Porada – jeżeli podczas zagniatania ciasto wyda nam się zbyt sypkie, dodajmy wtedy jeszcze odrobinę miodu, aby dobrze związał składniki. Należy też wiedzieć, że ciasto na pierniczki lepiej się wałkuje, jeżeli zostanie schłodzone. Ciasto o temperaturze pokojowej lepi się do wałka i stolnicy. Warto dodać, że grubsze pierniczki po upieczeniu(...)Dodajmy pozosta\u0142e sk\u0142adniki i wyr\u00f3bmy ciasto.","text":"Dodajmy pozosta\u0142e sk\u0142adniki i wyr\u00f3bmy ciasto.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/tradycyjne-swiateczne-pierniki-choinkowe\/#wpzoom-rcb-direction-step-5f9807d8ed294","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Nast\u0119pnie porcje ciasta wa\u0142kujmy na stolnicy lekko podsypuj\u0105c m\u0105k\u0105.","text":"Nast\u0119pnie porcje ciasta wa\u0142kujmy na stolnicy lekko podsypuj\u0105c m\u0105k

ProstePesto.pl
Bałwanki 197

Nastawiam mikser z białkami i solą na wolne obroty do uzyskania sztywnej piany. W tym czasie blenderem ucieram żółtka z cukrem, dodaję sok z cytrusów a następnie przez sitko dodaję po trochu mąki i kakao wciąż mieszając. Łączę obydwie masy dość szybko. Ciasto przekładam do silikonowej formy delikatnie nasmarowanej tłuszczem. Mniej więcej jedna duża łyżka na ciastko.  Foremki wkładam

prawdziwe jedzenie
Podwójnie Czekoladowe Brownie z Serkiem i Malinami 337

serem i malinami. Już sama nazwa kusi plus dodatkowo zdjęcia… długo nie trzeba było mnie namawiać. Do tego syn prosił się pół dnia o upieczeniu z nim jakiegoś ciasta. Nie mogłam odmówić. Szybkie w wykonaniu, łatwe i proste a smakiem idealnie zadowalające. Wilgotne, gorzko-czekoladowe Brownie, serek kremowy i zatopione w nim chrupiące na swój sposób maliny. Bardzo polecam(...)pomocą miksera ucieramy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i ucieramy do połączenia się składników. Serek ucieramy z 50 g cukru i 1 jajkiem. Dodajemy maliny i delikatnie mieszamy. Blachę o wymiarach 24 x 25 wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciemne ciasto, wygładzamy i przykrywamy masą serową. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 50 minut. Wystudzone możemy posypać

Made By Mom And Son
Ciasto mocno czekoladowe z malinami Nigelli 190

stopni. Masło ucieramy z cukrem i wanilią na gładką masę. Dodajemy jajka. Ucieramy. Mąkę i kakao przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Do masy maślanej dodajemy na przemian suche składniki oraz śmietanę. Miksujemy na gładką masę. Uwaga: masa będzie dość gęsta. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 - 30 minut

Mania Gotowania
Sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie. 95

może zabraknąć w święta jak i wiele rodzinnych uroczystości. Jest pyszny, delikatny i wyjątkowo smaczny. Polecam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie. Składniki Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 5 żółtek 250 g masła miękkiego 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego (może być(...)które pozostały przy robieniu ciasta 0,5 szklanki drobnego cukru Instrukcje Na stolnicę wysypujemy mąkę, siekamy masło z cukrem, proszkiem i żółtkami. Szybko wyrabiamy ciasto, dzielimy na pół i każdą część owijamy folią spożywczą, wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Składniki możemy również umieścić w malakserze i szybko wyrobić. Jedną część zimnego, twardego ciasta ścieramy na tarce o grubych

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasto ze śliwkami... nowe, łatwe i szybkie 397

łyżeczka proszku do pieczenia 500 g śliwek węgierek Ponadto: Cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Śliwki umyłam i wypestkowałam. Przekroiłam na połówki. Jajka i masło muszą mieć jednakową, pokojową   temperaturę. Do miski przesiałam obie mąki i proszek do pieczenia. Masło utarłam na puch. Nie przerywając ucierania wbijałam po jednym jajku. Kolejne wbijałam dopiero wtedy, kiedy poprzednie dobrze wmieszało się

Kuchnia u Krysi
Sernik wiedeński 134

przez co ciasto jest jeszcze smaczniejsze i wykwintne. Składniki (na tortownicę o średnicy 28 cm): 800 gram twarogu zmielonego trzykrotnie 5 jaj (osobno białka i żółtka) 2 białka 100 gram miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 1 laska wanilii 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 gram czekolady deserowej lub mlecznej + 40 gram masła Masło ucieram(...)cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaję stopniowo po jednym żółtku i cały czas ucieram. Następnie dodaję ziarenka wanilii oraz stopniowo zmielony twaróg. Na końcu dodaję przesianą mąkę. W osobnym naczyniu ubijam 7 białek na puszystą masę i stopniowo, drewnianą łyżką, mieszam z masą serową. Gotowe ciasto przekładam do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia (wypuszczonym poza obręcz), i piekę w piekarniku

Mango Papaja
Szarlotka z orzechową bezą 348

dodatkiem mielonych orzechów włoskich  tworzy pyszne ciasto również na świąteczny czas, dla tych którzy nie lubią ciast z kremami ani mazurków. Polecam tą przepyszną szarlotkę! Składniki: Kruche ciasto: 30 dag maki pszennej 10 dag mąki krupczatki 15 dag brązowego cukru trzcinowego 25 dag masła 3 żółtka Warstwa z jabłkami: 6 dużych jabłek 2-3 łyżki cukru 2 łyżki soku(...)łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mielonych orzechów włoskich  Helio Sposób przygotowania: Masło ucieram z brązowym cukrem na puszystą prawie białą masę, po tym czasie dodaję żółtka i miksuję , do masy dodaję stopniowo cały czas mieszając zmieszane ze sobą  mąki –(używam mieszadła do ciasta kruchego w robocie planetarnym) aż do połączenia, formuję w rękach kulę i wkładam

Wanilia i Kardamon
Proste ciasto z rabarbarem -a wystarczy tylko 30 min i ciasto wkładamy do piekarnika 270

pokrojony 1/2 szklanki śmietany 30 % Wszystkie składniki dajemy do jednego garnka oprócz rabarbaru i ucieramy .Dajemy do blaszki o wymiarach 24 na 24 na to wykładamy rabarbar. kruszonka 7 łyżek cukru 7 łyżek oleju 7 łyżek mąki -wszystko wyrobić w misce i posypać ciasto lub można zmiksować . Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180st

Moje Wyroby
KREMÓWKA KARDYNALSKA 160

Ciasto szybkie,lekkie i bardzo pyszne ...miało być inne,ale brak czasu spowodował,że zrobiłam właśnie to....niezawodne,zawsze się udaje i wszystkim smakuje...szybko się robi a jeszcze szybciej znika :} Przepis podaję z moimi małymi zmianami :} Biszkopt:   4 żółtka 2 jajka 50 g cukru 80 g mąki  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia   Beza:   4 białka(...)ulubione owoce  Biszkopt:: Żółtka i całe jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę,nie przestając ucierać dodać  mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Beza: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę,pod koniec ubijania dodać cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Ciasto upiec w formie 23x33cm,wylać najpierw ciasto biszkoptowe,na to bezę,piec

Niespełnione zdolności kulinarne

Proponowane wyszukiwania