wyłożyć papierem do pieczenia, wylać i rozprowadzić równomiernie ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C , piec z termoobiegiem ok. 30 minut – do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto czekoladowe na słonecznikowiec wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia. Masa budyniowa: Do garnka wlać mleko, dodać mąkę, cukier, jajko i ziarenka z wanilii. Gotować na średnim ogniu, aż masa zgęstnieje(...)minut , aż ziarenka zrobią się złote – w trakcie raz lub dwa razy przemieszać. Przestudzić. Masa krówkowa: Masło ucierać ok. 10 minut, aż stanie się puszyste i białe. Następnie stopniowo dodawać masę krówkową. Na koniec wmieszać 2 / 3 prażonego słonecznika. Wykonanie Ciasto czekoladowe przekroić na dwa blaty. Na jeden z nich wyłożyć masę krówkową, wyrównać jej powierzchnię, przykryć drugim blatem
niecodziennikparydrobno posiekanych migdałów 3 łyżki brązowego cukru 2 płaskie łyżeczki cynamonu Miękkie masło (może być też stopione) mieszamy z cukrem, migdałami i cynamonem. Masę rozprowadzamy równomiernie na rozwałkowanym drożdżowym cieście, zwijamy je następnie w rulon i kroimy na mniej więcej 12 części. Powstałe w ten sposób roladki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, równo obok siebie lub dowolnie rozrzucone(...)pudru 1 łyżeczka ciepłej wody 1 łyżeczka soku z cytryny Z powyższych składników ucieramy lukier i polewamy nim jeszcze letnie lub całkiem wystudzone rollsy. Jeśli lukier jest za rzadki, dodajemy więcej cukru, jeśli zbyt gęsty - więcej wody lub soku z cytryny. Smacznego! ciasto drożdżowe: na ok. 10-12 rogali 250 ml mleka 40 g świeżych drożdży
bistro mamaMamy sezon na borówki więc zaczynamy. Dużą cześć zamroziłam, jednak z tego co zostało zrobiłam już pierogi i szybkie ciasto na serku skyr. Możecie również zastąpić je jogurtem, ale zdecydowanie polecam wypróbować ten przepis. Czas przygotowania to tylko minut. Składniki: 300 g świeżych borówek 180 g masła 140 g cukru 50 g cukru wanilinowego 5 jajek(...)pieczenia Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik na 180C. Borówki umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Masło ucieraj z cukrem oraz cukrem wanilinowym na gładką masę. Dodaj jajka, jogurt, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko połącz na gładką masę za pomocą robota kuchennego. Po wyrobieniu ciasta dodaj borówki i delikatnie wymieszaj, najlepiej drewnianą lub sylikonową łyżką. Gotową mieszankę przełóż do formy
Niezły Młynekzagniatamy gładkie ciasto. Z białek ubijamy pianę, ucierając wsypujemy przesiany cukier puder z mąką ziemniaczaną. Jedną część ciasta wałkujemy, układamy na dnie formy (25x40cm.) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy połową powideł. Wykładamy połowę piany z białek i posypujemy połową płatków migdałowych i orzechów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut. Z drugim plackiem(...)pszenną i ziemniaczaną, wlewamy do gotującego się mleka, mieszając gotujemy budyń, pozostawiamy do studzenia. Masło ucieramy do białości, ucierając dodajemy po łyżce zimnego budyniu, na końcu dodajemy kilka kropel aromatu migdałowego. Krem wykładamy na upieczone placek. Drugi placek układamy na kremie, lekko dociskamy, ciasto wstawiamy do lodówki. Ciasto najlepiej smakuje po kilku dniach
Bajeczna Kuchniaforemki Stella Masło utarłam z cukrem za pomocą miksera. Wbiłam jajka i ucierałam dalej. Dodałam przesianą mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika oraz miód. Wrzuciłam garść bakalii: rodzynki, żurawinę i orzechy i wymieszałam. Nakładałam do muffinek dwie małe i płaskie łyżeczki ciasta, pół łyżeczki powideł i na to wykładałam jeszcze dwie płaskie łyżeczki ciasta. Wysokość
Pieprzyć z Fantazjąforemki Stella Masło utarłam z cukrem za pomocą miksera. Wbiłam jajka i ucierałam dalej. Dodałam przesianą mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika oraz miód. Wrzuciłam garść bakalii: rodzynki, żurawinę i orzechy i wymieszałam. Nakładałam do muffinek dwie małe i płaskie łyżeczki ciasta, pół łyżeczki powideł i na to wykładałam jeszcze dwie płaskie łyżeczki ciasta. Wysokość
Pieprzyć z Fantazjącukrowa Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z cukrem,dodajemy margarynę,wszystko razem ucieramy razem.Dodajemy kakao,cynamon, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą ,ucieramy.Na końcu dodajemy duszone jabłka i dokładnie mieszamy.Dwie duże keksówki wykładamy papierem do pieczenia ,przelewamy do nich ciasto.Pieczemy ok. godziny w temperaturze 180 stopni.Po upieczeni ciasto polewamy polewą czekoladową i posypujemy posypką cukrową
Bajeczna Kuchniabitą śmietaną, konfiturą malinową i świeżymi malinami na szczycie. No rewelacja. Ciasto właściwie dość proste w zrobieniu, świetnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Na biszkopt: pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej 200 g cukru 4 jajka 1 paczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego Żółtka ucieramy dokładnie z cukrem (zwykłym i waniliowym). Ucierając powoli dodajemy obie maki
Marder&Marder Manufacturełyżki rodzynek Kruszonka 90 g mąki 100 g masła - mocno schłodzonego 40 g cukru pudru Wykonanie: Jajka ucieramy w mikserze z cukrem. Dodajemy małymi porcjami przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodajemy następnie olej i roztopiona i wystudzoną margarynę / masło Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Wylewamy nasze ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy
W Moim Magicznym DomuCzekoladowe ciasteczka zachwyciły mnie kilka miesięcy temu na blogu Sylwii . Zrobiłam je jeszcze wtedy tylko zupełnie o nich zapomniałam! Teraz kiedy lato w pełni powinnam dodawać ciasta z owocami, ale skoro już te wpadły mi w oko, to nie mogę ich pominąć :) Bo znowu mi się "zaplączą"... Za kilka dni będą nowe przepisy, tymczasem żegnam się na kilka(...)łyżki posiekanych pistacji Sposób przygotowania: Czekoladę umieszczamy w rondelku i topimy nad garnkiem z gotującą się wodą. Studzimy. Jajko ucieramy z cukrem pudrem, następnie powoli dodajemy przestudzoną czekoladę, a na końcu mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mikserem wyrabiamy gładkie ciasto, a następnie przykrywamy je folią (tak by folia dotykała ciasta, dzięki czemu nie przesuszy się) i wstawiamy do lodówki
Kuchnia w czekoladziesoczystych brzoskwini i to całe dobro zamknięte w jednym małym kawałeczku ciasta. Trzeba przyznać, że kora orzechowa nie należy do najtańszych ciast, a jeśli liczyć łuskanie i mielenie orzechów to wymaga sporo pracy i czasu, ale jeśli szukacie czegoś ekstra to naprawdę warto ją upiec. Ciasto: 200g (1 i 3/4 szklanki) zmielonych orzechów włoskich (mogą być laskowe) 100g(...)masy jajecznej i delikatnie mieszamy (ja robię to łopatką). Blachę (25x35) cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej połowę ciasta, wyrównujemy i pieczemy 30 minut w 160 st. C. Podobnie postępujemy z drugą połową ciasta. Jeżeli macie 2 identyczne blaszki i piekarnik z termoobiegiem to możecie upiec oba placki jednocześnie. I tak byłoby najlepiej, bo zachodzi obawa
Cynamonowe szczęściepudru 750 g zmielonego trzykrotnie twarogu 3 jajka 2 białka (te z ciasta) 1 budyń waniliowy bez cukru (proszek) 125 ml śmietany kremówki (30 lub 36%) 1 łyżka smażonej w cukrze skórki pomarańczowej lub cytrynowej ewentualnie kilka kropel aromatu pomarańczowego lub cytrynowego Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch, dodajemy twaróg, jajka, białka, budyń, śmietanę, skórkę
Rozpustne gotowaniesię połączą, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Do ostudzonej mieszanki dodajemy mąkę, jajka i sodę rozpuszczoną w mleku. Mieszamy drewniana łyżką i odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce. Ciasto wyjmujemy godzinę przed pieczeniem by się nieco ogrzało. Dzielimy na 4 części i wałkujemy na wielkość blaszki (23,5x35 cm). Pieczemy ok 10-15 minut w 180 st. C. Krem(...)gotujemy ok 15 minut aż nieco zgęstnieje (mieszanina ma mieć konsystencję rzadkiego syropu). Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch następnie dodajemy partiami syrop czekoladowy, a na koniec w kilu porcjach mleko w proszku.W międzyczasie podgrzewamy dżem z galaretką, aż rozpuści się żelatyna. Złożenie ciasta - placek/krem/placek/dżem/krem/placek wierzch można dodatkowo polać polewą czekoladową
Cynamonowe szczęściewybaczone :) Składniki: ciasto 100 g miękkiego masła 120 g cukru trzcinowego 4 jajka 100 g gorzkiej czekolady 130 g mielonych migdałów 40 g bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli polewa 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka mleka 1 łyżeczka masła 10 g posiekanych migdałów do dekoracji Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem na puszystą(...)masy powoli dodajemy ubite białka i rozpuszczoną czekoladę, wszystko cały czas ucieramy. Dodajemy mielone migdały, proszek do pieczenia u bułkę tartą. Wszystko łączymy na gładką masę i przelewamy do formy wyłożonej papierem pergaminowym. Pieczemy w 190 C przez 35-45 minut sprawdzając wykałaczką czy ciasto jest upieczone. Upieczone ciasto ostudzamy ok 30 minut przed położeniem polewy. W kąpieli
Niezły Młynekłyżeczka cukru waniliowego rabarbar lub inne owoce pasują wszystkie Przygotowanie Ucieramy wszystkie produkty mikserem, ja margarynę rozpuszczam i dodaje chłodną, na koniec ubite białka z jajek dodaje i wszystko raz jeszcze miksuję. Wykładam owoce i gotowe. Piec w 180° C ok. 60 min. Autor przepisu: Aneta Artykuł Proste ciasto z rabarbarem pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisy