Dziś przepis na szybkie ciasto ❤️ szczególnie przydatne na niezapowiedzianych gości. Każdy owoc się nada, lecz użyłam truskawek 🍓 Składniki: 85 g masła 200 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g cukru pudru szczypta soli duże jajko 120 ml mleka 10 g cukru wanilinowego 450 g umytych i pokrojonych truskawek (mogą być inne owoce) Przygotowanie : tortownicę wyłóż papierem(...)osobnej misce łączymy suche produkty, mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia. w osobnej misce masło ucieramy z cukrem, cukrem wanilinowym na puszysty krem. Dodajemy jajko i mleko, cały czas mieszamy. mieszkając dodajemy suche składniki i łączymy na gładka masę. przelewamy polowe ciasta do tortownicy, układamy na ciasto połowę truskawek, kolejną porcją ciasta przykrywamy truskawki i na górze układamy warstwę
Niezły MłynekDziś przepis na szybkie ciasto ❤️ szczególnie przydatne na niezapowiedzianych gości. Każdy owoc się nada, lecz użyłam truskawek 🍓 Składniki: 85 g masła 200 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g cukru pudru szczypta soli duże jajko 120 ml mleka 10 g cukru wanilinowego 450 g umytych i pokrojonych truskawek (mogą być inne owoce) Przygotowanie : tortownicę wyłóż papierem(...)osobnej misce łączymy suche produkty, mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia. w osobnej misce masło ucieramy z cukrem, cukrem wanilinowym na puszysty krem. Dodajemy jajko i mleko, cały czas mieszamy. mieszkając dodajemy suche składniki i łączymy na gładka masę. przelewamy polowe ciasta do tortownicy, układamy na ciasto połowę truskawek, kolejną porcją ciasta przykrywamy truskawki i na górze układamy warstwę
Niezły Młynekgęsta dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy. Pod koniec wsypujemy orzechy i bułkę tartą, całość delikatnie mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (tej samej w której piekliśmy ciasto kruche) i pieczemy ok 25 minut w 170 st. C Krem budyniowy: 500 ml mleka 5 żółtek 1 szklanka cukru 2 łyżeczki cukru z wanilią 2 czubate łyżki mąki pszennej(...)wrzące wlewamy naszą mieszaninę i cały czas mieszając gotujemy do zgęstnienia. Gotowy budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce zimnego budyniu. Dodatkowo: słoik kwaśnego dżemu (u mnie porzeczkowy) tabliczka czekolady 3-4 łyżki mleka Złożenie ciasta: Na jednym z kruchych placków rozsmarowujemy połowę kremu budyniowego, przykrywamy bezą orzechową. Bezę smarujemy dżemem
Cynamonowe szczęścieTłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami, więc i ja zaczęłam przygotowania. Chciałam zrobić próbę generalną i wypróbować przepis. Postanowiłam zrobić oponki z ciasta drożdżowego ze skórką z pomarańczy, oblane gorzką czekoladą z nutką pomarańczy...Mniamm ;) Nigdy wcześniej nie robiłam oponek, więc wyszły mi trochę koślawe - jedne mniejsze, drugie większe, ale smak rekompensuje ich wygląd. Są naprawdę przepyszne! Składniki: 3 szklanki(...)odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 min., aby urósł. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia. W misce ucieramy jajka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodajemy przesianą przez sitko mąkę, szczyptę soli, skórę z pomarańczy i rozczyn. Wyrabiamy pulchne, sprężyste ciasto. Następnie po trochu wlewamy wystudzone roztopione masło, a na końcu dodajemy aromat pomarańczowy. Wyrabiamy, aż tłuszcz zostanie wchłonięty
Kuchnia MagdaLenypomarańczowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę i wyciśnięty sok z mandarynek- lekko wymieszać. Dodać przesianą mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem. Piec około około 45- 50 minut w temperaturze(...)cukier i cukier waniliowy, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Ucierać do momentu powstania gładkiego kremu. Następnie dodać pastę waniliową i olejek spirytusowy waniliowy - dokładnie wymieszać. Na koniec dodać posiekaną czekoladę gorzką, wymieszać. Przełożenie: Ciasto najlepiej upiec dzień wcześniej. Na wystudzone ciasto wyłożyć całą masę waniliowo - czekoladową, wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki
Ciastka - domowe słodkościpieczenia - szczypta soli - 75 ml mleka - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej - 3 łyżeczki kakao - cukier puder Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy stopniowo po 1 jajku, cały czas ucierając. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i solą oraz mleko. Mieszamy. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kawę, do drugiej kakao a trzecią pozostawiamy jasną. Ciasto przekładamy
Kulinarne życielodówki na około 30 min. Po tym czasie ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy i wycinamy kwadrat. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w tem. 180 stopni około 15 min. Spód studzimy i smarujemy konfiturą lub marmoladą. Blat marcepanowy: Marcepan z margaryną ucieramy na puszystą masę, zmniejszamy obroty robota i na średnich obrotach dodajemy stopniowo po jednym jajku. Kiedy wymieszamy(...)konsystencji budyniu. Na posmarowanym konfiturą lub marmoladą blacie marcepanowym szprycujemy ramkę. Najlepiej robić to workiem do szprycowania lnianym, lub bawełnianym żeby nie pęknął (masa jest dość sztywna). Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyschnięcia na około 2 godz. Potem pieczemy w tem. 200 stopni do uzyskania przez masę marcepanową złotego koloru. Kajmak: Gotujemy mleko w garnku z wodą w zamknięte
Lili w kuchniwyrabiamy, zawijamy w folie spożywczą i odstawiamy na godzinę do lodówki. Można też użyć gotowego ciasta kruchego. W tym czasie przygotowujemy owoce i masę serową. Pomarańcze sparzamy wrzątkiem. Ścieramy skórkę na tarce, na drobnych oczkach. Z reszty pomarańczy wyciskamy sok. Serek riccota ucieramy z cukrem waniliowym, dodajemy do tego 2 łyżki likieru pomarańczowego, sok i skórkę pomarańczy. Dodajemy(...)kroimy w ćwiartki i wyciągamy pestki. Brzoskiwnie i jabłko również kroimy w małe kawałki. My użyłyśmy kiwi, pomarańcza i winogron, ale można użyć jakichkolwiek dostępnych owoców. Z lodówki wyciągamy ciasto, wałkujemy i wkładamy do foremek. Wstawiamy z obciążeniem na 10 minut do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, po tym czasie usuwamy obciążenie i wstawiamy jeszcze na 10 minut
Kolizje Smakówwyłożyć papierem do pieczenia, wylać i rozprowadzić równomiernie ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C , piec z termoobiegiem ok. 30 minut – do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto czekoladowe na słonecznikowiec wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia. Masa budyniowa: Do garnka wlać mleko, dodać mąkę, cukier, jajko i ziarenka z wanilii. Gotować na średnim ogniu, aż masa zgęstnieje(...)minut , aż ziarenka zrobią się złote – w trakcie raz lub dwa razy przemieszać. Przestudzić. Masa krówkowa: Masło ucierać ok. 10 minut, aż stanie się puszyste i białe. Następnie stopniowo dodawać masę krówkową. Na koniec wmieszać 2 / 3 prażonego słonecznika. Wykonanie Ciasto czekoladowe przekroić na dwa blaty. Na jeden z nich wyłożyć masę krówkową, wyrównać jej powierzchnię, przykryć drugim blatem
niecodziennikparydrobno posiekanych migdałów 3 łyżki brązowego cukru 2 płaskie łyżeczki cynamonu Miękkie masło (może być też stopione) mieszamy z cukrem, migdałami i cynamonem. Masę rozprowadzamy równomiernie na rozwałkowanym drożdżowym cieście, zwijamy je następnie w rulon i kroimy na mniej więcej 12 części. Powstałe w ten sposób roladki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, równo obok siebie lub dowolnie rozrzucone(...)pudru 1 łyżeczka ciepłej wody 1 łyżeczka soku z cytryny Z powyższych składników ucieramy lukier i polewamy nim jeszcze letnie lub całkiem wystudzone rollsy. Jeśli lukier jest za rzadki, dodajemy więcej cukru, jeśli zbyt gęsty - więcej wody lub soku z cytryny. Smacznego! ciasto drożdżowe: na ok. 10-12 rogali 250 ml mleka 40 g świeżych drożdży
bistro mamaMamy sezon na borówki więc zaczynamy. Dużą cześć zamroziłam, jednak z tego co zostało zrobiłam już pierogi i szybkie ciasto na serku skyr. Możecie również zastąpić je jogurtem, ale zdecydowanie polecam wypróbować ten przepis. Czas przygotowania to tylko minut. Składniki: 300 g świeżych borówek 180 g masła 140 g cukru 50 g cukru wanilinowego 5 jajek(...)pieczenia Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik na 180C. Borówki umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Masło ucieraj z cukrem oraz cukrem wanilinowym na gładką masę. Dodaj jajka, jogurt, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko połącz na gładką masę za pomocą robota kuchennego. Po wyrobieniu ciasta dodaj borówki i delikatnie wymieszaj, najlepiej drewnianą lub sylikonową łyżką. Gotową mieszankę przełóż do formy
Niezły Młynekzagniatamy gładkie ciasto. Z białek ubijamy pianę, ucierając wsypujemy przesiany cukier puder z mąką ziemniaczaną. Jedną część ciasta wałkujemy, układamy na dnie formy (25x40cm.) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy połową powideł. Wykładamy połowę piany z białek i posypujemy połową płatków migdałowych i orzechów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut. Z drugim plackiem(...)pszenną i ziemniaczaną, wlewamy do gotującego się mleka, mieszając gotujemy budyń, pozostawiamy do studzenia. Masło ucieramy do białości, ucierając dodajemy po łyżce zimnego budyniu, na końcu dodajemy kilka kropel aromatu migdałowego. Krem wykładamy na upieczone placek. Drugi placek układamy na kremie, lekko dociskamy, ciasto wstawiamy do lodówki. Ciasto najlepiej smakuje po kilku dniach
Bajeczna Kuchniaforemki Stella Masło utarłam z cukrem za pomocą miksera. Wbiłam jajka i ucierałam dalej. Dodałam przesianą mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika oraz miód. Wrzuciłam garść bakalii: rodzynki, żurawinę i orzechy i wymieszałam. Nakładałam do muffinek dwie małe i płaskie łyżeczki ciasta, pół łyżeczki powideł i na to wykładałam jeszcze dwie płaskie łyżeczki ciasta. Wysokość
Pieprzyć z Fantazjąforemki Stella Masło utarłam z cukrem za pomocą miksera. Wbiłam jajka i ucierałam dalej. Dodałam przesianą mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika oraz miód. Wrzuciłam garść bakalii: rodzynki, żurawinę i orzechy i wymieszałam. Nakładałam do muffinek dwie małe i płaskie łyżeczki ciasta, pół łyżeczki powideł i na to wykładałam jeszcze dwie płaskie łyżeczki ciasta. Wysokość
Pieprzyć z Fantazjącukrowa Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z cukrem,dodajemy margarynę,wszystko razem ucieramy razem.Dodajemy kakao,cynamon, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą ,ucieramy.Na końcu dodajemy duszone jabłka i dokładnie mieszamy.Dwie duże keksówki wykładamy papierem do pieczenia ,przelewamy do nich ciasto.Pieczemy ok. godziny w temperaturze 180 stopni.Po upieczeni ciasto polewamy polewą czekoladową i posypujemy posypką cukrową
Bajeczna Kuchniabitą śmietaną, konfiturą malinową i świeżymi malinami na szczycie. No rewelacja. Ciasto właściwie dość proste w zrobieniu, świetnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Na biszkopt: pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej 200 g cukru 4 jajka 1 paczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego Żółtka ucieramy dokładnie z cukrem (zwykłym i waniliowym). Ucierając powoli dodajemy obie maki
Marder&Marder Manufacturełyżki rodzynek Kruszonka 90 g mąki 100 g masła - mocno schłodzonego 40 g cukru pudru Wykonanie: Jajka ucieramy w mikserze z cukrem. Dodajemy małymi porcjami przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodajemy następnie olej i roztopiona i wystudzoną margarynę / masło Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Wylewamy nasze ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy
W Moim Magicznym Domu