ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:436/881)

Sernik z rosą-kremowy, nie opada, zawsze się udaje (stary rodzinny przepis) +FILM 205

Dodajemy do nich 3/4 szkl cukru i cukier waniliowy i ucieramy na jasną masę.  Następnie do tej masy dodajemy stopniowo zmielony ser. Wszystko miksujemy.  Następnie dodajemy olej, mleko, 1 budyń śmietankowy bez cukru 40g i wszystko dokładnie miksujemy do uzyskania gładkiej masy serowej. Taką masę wykładamy na ciasto. Wyrównujemy i pieczemy około 40-45 minut w temp

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
EXPRESOWA BABKA BANANOWO - ORZECHOWA + FILMIK 165

chwilkę ucieramy. Do bananów wlewamy jajka i olej, ponownie ucieramy.  Na końcu wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i orzechy, dokładnie mieszamy. Babkę przelewamy do keksówki i pieczemy w temperaturze 180% C, przez koło 49 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy się upiekła, wykładamy z piekarnika i studzimy.  Ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Ukraińskie bliny 115

naleśniki drożdżowe przyrządzane z ciasta z mąki gryczano-pszennej lub gryczano-żytniej, które są tradycyjną potrawą dla kuchni białoruskiej, rosyjskiej i ukraińskiej. Mają one symboliczne znaczenie w kulturze rosyjskiej. W Rosji zwyczajowo wystawiano je na parapetach dla ludzi ubogich i pielgrzymów, podawano je matką po porodzie oraz na stypach. Istnieje wiele sposobów przygotowywania ciasta na bliny m. in. z różnych(...)patelni roztopić masło i dodawać je do ciasta wraz z utartymi żółtkami, solą i cukrem. Podczas rozrabiania ciasta powoli dodawać też pozostałe 10 dkg mąki pszennej, mąkę gryczaną i 1/4 litra ciepłego mleka. Ciasto dokładnie rozrobić i pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem na ok. 2 godziny. Na koniec do wyrośniętego ciasta dodawać powoli ubitą, sztywną pianę z białek, przykryć

ProstePesto.pl
Torcik gofrowy z bitą śmietaną i nektarynkami 179

Emiliano Castana    z okazji  urodzin życzę kolejnych wspaniałych lat pracy, niekończącej się energii podczas zajęć  oraz mnóstwo pomysłów na pyszne dania i desery.   Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 czubate łyżki kakao 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 0,5 szklanki mleka 3/4 szklanki wody gazowanej 3 jaka 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka(...)opakowania śmietan-fixu Dodatkowo: 8 nektarynek Listki mięty Okrągła gofrownica Sposób przygotowania: Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, ucierając wlewamy olej, stopniowo dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao, powoli wlewamy wodę z mlekiem. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy łyżką. Gofrownicę mocno rozgrzewamy, łyżką nalewamy porcję ciasta, smażymy przez 4-5 minut. Upieczone

Bajeczna Kuchnia
Czekoladowe ciasto z daktylami 314

rondelku. Po pierwszym wrzeniu, zdejmujemy z ognia i dodajemy sodę oczyszczoną. Odstawiamy do wystygnięcia.Ucieramy miękkie masło z cukrem pudrem. Następnie dodajemy po  jednym jajku, cały czas ubijając.Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao i mieszamy delikatnie z masą jajeczną.Dodajemy daktyle.Wlewamy ciasto do formy, posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką.Pieczemy w temperaturze 160 ºC (termoobieg), około godziny

Z butelką mleczka w tle
Tort ananasowo-śmietanowy 168

temperaturze pokojowej. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka z cukrem, wodą i octem ucieramy na puszystą masę, dodajemy do białek i delikatnie mieszamy łyżką. Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Do masy wsypujemy w dwóch partiach mąki i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 25 cm. Pieczemy(...)cukrem mieszamy z wodą i wlewamy do gotującego się soku. Gotujemy budyń, zestawiamy z ognia i dokładnie przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch, partiami dodajemy budyń i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Kawałki ananasów dokładnie odsączamy i dodajemy do kremu. Poncz: szklanka wody 3 łyżeczki cukru 3-4 łyżki soku z cytryny

Anielskie wypieki
Babka biszkoptowa 199

Bardzo prosta do zrobienia,uwielbiana przez dzieci-pyszna babka,można ją również przygotować w wersji z owocami tylko wtedy wylewamy ciasto na duża blachę ,posypujemy owocami i dopiero pieczemy-polecam  Składniki: 5 jajek, 2 szkl.mąki(użyłam mąki ekologicznej Polskie Młyny) łyżeczka proszku do pieczenia, pół szklanki oleju(użyłam olej Polski Rzepakowy) szkl.cukru cukier waniliowy, na lukier: 5 łyżek(...)łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Białka ubijamy,dodajemy cukier,cukier waniliowy i żółtka ,ucieramy jeszcze chwilę, w miseczce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia mieszamy masą jajeczną za pomocą łyżki drewnianej,na końcu dodajemy olej i jeszcze mieszamy łyżką do połączenia się składników, wylewamy ciasto do keksówki wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą i pieczemy w 180 stopniach

Swojskie jedzonko
Szarlotka wiedeńska 203

szarlotkę wiedeńską, która pachnie nieziemsko, smakuje wybornie i wygląda cudownie:D Tego ciasta po prostu nie można opisać w inny sposób, jak tylko w samych superlatywach :D Polecam !!! Ciasto kruche: 4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 3 żółtka 1 szklanka cukru 3 łyżki śmietany 18% 3/4 kostki masła lub margaryny Jabłka: 12-13 jabłek(...)kukurydziana, manna Wykonanie: Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Żółtka ucieram z cukrem, cukrem waniliowym  i śmietaną. Masło ścieram na tarce jarzynowej bezpośrednio do mąki z dodatkami i mieszam lub siekam do połączenia się składników. Wlewam rozmieszane żółtka i zagniatam kulę ciasta, którą wstawiam na 2 godziny do lodówki.  Ciasto dzielę na dwie części. Jedną

Ciasteczkowy Potwór
Tradycyjny sernik z brzoskwiniami 243

Jeżeli nie będą chciały się połączyć można dodać odrobinę zimnej wody. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną wykładamy blachę ok 35/20 cm i wkładamy do lodówki. Drugą część owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki. Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Masło i cukier ucieramy mikserem aż powstanie puszysta biała masa. Dodajemy jajka na przemian z serem

sierotka maRysia w kuchni
Drożdżówki z rabarbarem i orzechową kruszonką 78

dodajemy jajka, masło, miód, szczyptę soli i mieszamy drewnianą łyżką tak długo, aż zrobi się elastyczne (musi być dobrze wyrobione!). Wyrobione ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż urośnie. Następnie ciasto ponownie zagniatamy podsypując mąką i dzielimy na 14 części. Formujemy okrągłe bułeczki, spłaszczamy lekko dłonią i układamy na 2 blaszkach wyłożonych papierem(...)Pieczemy około 17 – 20 minut. Wszystkie składniki na lukier ucieramy na gładką masę i polewamy lekko przestudzone drożdżówki. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Pączki pieczone → Jagodzianki → Słodkie bułeczki bananowe z dżemem z czarnych porzeczek → Rogaliki serowe ze śliwkami i cynamonem → Ciasto waniliowe z rabarbarem i kruszonką Artykuł Drożdżówki z rabarbarem i orzechową kruszonką pochodzi

Oryginalny smak
Puszyste ciasto z dyni posypane orzechami. 177

wlej mleko, całość ubij trochę trzepaczką lub widelcem. Rozmieszane jajka dodawaj stopniowo do utartego masła, dalej ucieraj, aby cukier się rozpuścił. Następnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą przez sitko, dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj startą dynię , wymieszaj. Gotowe ciasto wyłóż na blaszkę ( o wymiarach około 20 cm x 25 lub trochę mniejszą , możesz też wyłożyć

Przepisy i porady kulinarne
Ciasto bananowe z whisky 235

lepszych nie ma - spróbujcie koniecznie na święta zarówno ciasta jak i śledzi... Czekoladowy chlebek bananowy jest typowo amerykańskim wypiekiem - ciężki, wilgotny, o intensywnym smaku i zapachu. Jakby zakalcowaty... Takie ciasta trzeba lubić bo nie każdemu posmakują - jak dla mnie są genialne Chlebek bananowy z rodzynkami w whisky Składniki: 100 g rodzynek 75 ml whisky 150 g mąki pszennej(...)ściekł z nich alkohol. Mieszamy mąkę, kakao, czekoladę, sodę, sól i proszek do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem na biały puch i dodajemy do niego po jednym jajku. Następnie dodajemy banany i rodzynki. Tak powstałą masę dokładnie mieszamy z suchymi składnikami. Ciasto przekładamy do formy keksowej o pojemności ok 900 g wysmarowanej masłem i obsypanej tartą bułką i pieczemy przez

sierotka maRysia w kuchni
Jagodzianki rolls! Idealne jagodzianki zwijane z lukrem z białej czekolady 192

ciasto się schłodziło. Wtedy będzie miało poprawną konsystencję. Nadzienie:  Kiedy ciasto już porządnie urośnie, wtedy zabieramy się za nadzienie. Jagody myjemy, osuszamy, usuwamy wszelkie liście. Orzechy siekamy. W misie łączymy wszystkie składniki nadzienia. Mieszamy. Lekko ugniatamy łyżką bardzo małą część jagód, aby puściły sok. Nie ucieramy wszystkich jagód, tylko bardzo małą ich część, aby nasze nadzienie nadal pozostawało tylko(...)pieczenie jagodzianek:  Dno formy o wymiarach 30 x 20 cm posypujemy kaszą manną (może być też bułka tarta). Wchłonie ona sok, który puszczą jagody podczas pieczenia i ciasto ładnie się przypiecze od dołu. Wyrośnięte ciasto łagodnie odgazowujemy. Przekładamy na stolnicę i krótko zagniatamy.  Ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na płat o wymiarach

Kuchnia Łukasza
Pączki z Nutellą 238

okazji zbliżających się Walentynek mam dla Was przepis na pączki z Nutellą – nie wiem jak Wy, ale ja bym taki prezent chętnie przygarnęła :) Ciasto to przepis na pączki mojej babci . Możecie zrobić je tak jak pokazałam na zdjęciach lub nadziać czekoladą dopiero po usmażeniu (wypróbowałam obydwa warianty). Do nadziania już usmażonych pączków przyda się szpryca z długą cienką końcówką(...)białek. Drożdże wkruszamy do ciepłego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Do wyrośniętych drożdży dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy rękami. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce i przykrywamy czystą ściereczką. Ciasto powinna rosnąć około 40 minut do 1 godziny i podwoić swoją objętość. Ciasto rozwałkowujemy na stole na grubość

Ciastkozercy